Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 09. 14. 14:20
Előzmény: #11839  Clint
"Csak kurváztak, drogoztak"

De azt a kosztpénzből! Hát már a család sem szent?!
:D
Clint
Clint 2022. 09. 14. 14:16
Előzmény: #11835  Törölt felhasználó
Ne vádold szegényeket! Csak kurváztak, drogoztak, jachtoztak, közben leesett egy kis apró holmi telekugyből is. Ez bárkivel előfordulhat, légy megbocsátó!
RE: add ide a didit
:D
Törölt felhasználó 2022. 09. 14. 14:04
Előzmény: #11837  dexter-atya
:)
dexter-atya
dexter-atya 2022. 09. 14. 14:02
Előzmény: #11835  Törölt felhasználó
Az köztudottan véletlen volt szegény expolgármester úrral !
https://coub.com/view/22gp6d
Törölt felhasználó 2022. 09. 14. 13:50
Gratulálok az európai zseniknek! Sikerült a ruszkikat Kína karjaiba lökni.
.
"Az ukrajnai háború kitörése után Oroszország lett Kína első számú nyersolajszállítója; a május és július közötti időszakban a kínai behozatal 19 százalékát adta Moszkva, az egy évvel korábbi 15 százalékhoz képest – derül ki a szerdán közzétett kínai vámstatisztikákból. A holland ING Bank elemzői szerint az év végére az orosz nyersolaj a kínai olajimport 20 százalékára emelkedhet.Kína, a világ legnagyobb kőolajimportőre, éves összevetésben 17 százalékkal növelte az orosz nyersolaj behozatalát április és július között. Az ázsiai ország átlagosan tonnánként 708 dollárt fizetett a nyersanyagért, amely mintegy 106 dollárral kevesebb, mint átlagos olajimportjának értéke – írja a Reuters.Peking mintegy 3 milliárd dollárt takarított meg az orosz nyersolaj-behozatal növelésével. A háború kitörése óta tovább szélesedett az északi-tengeri Brent és az Urál típusú nyersolaj közötti árkülönbség.A nyugati szankciók miatt Oroszország nyersolajszállítmányainak egy részét Európából Ázsia irányába irányította át, amelyet azonban csak alacsonyabb áron tud értékesíteni. Elemzők szerint Kína ebből profitálni tud, ráadásul az importált nyersolaj és cseppfolyósított gáz (LNG) egy részét magasabb áron továbbértékesíti Európába."
.
De azért annak örülök, hogy az usa nelibsi erői is kibabráltak magukkal, mert sikerült felerősíteni Kínát.
Törölt felhasználó 2022. 09. 14. 13:46
OFF.
Ez a világ egy karikatúra.
Kit ítéltek el a Borkai-ügyben? Na kit? 
Hát persze, hogy a kurvákat, meg azt aki a felvétellel zsarolt.
Borkait? Rákosfalvit? Á, őkat aztán nem. Még véletlenül sem. Néhány 10 milliárdot kitalicskáztak, és most háborítatlanul élik életüket.
Egy kabaré. De legalább olyan rossz, mint a sas-kabaré volt egykoron. Pedig azt aztán nehéz alulmúlni.
https://index.hu/belfold/2022/09/14/penzbuntetes-birosag-borkai-zsolt-vadlott-jacht/
Sok_az_allja 2022. 09. 14. 09:20
Előzmény: #11832  szieszta
Az, hogy a mának élnek az emberek, az annak köszönhető, hogy sokkal nagyobb jólétben és biztonságban tehetik, mint mondjuk nagyszüleink. Apám rengeteget mesél a gyerekkoráról (II. vh), meg a későbbi rezsimről is, anyám is rengeteget mesélt már szintúgy, hogy micsoda nélkülözésben nőttek fel ahhoz képest, ami most van. Hatalmas az optimizmus, hogy holnap is lesz mindenkinek munkája és nem történhet semmi rossz. Hát azt hiszem ez az, ami most fordul. Bár én akkoriban nem éltem, kisgyerekként tapasztottam csak az orrom az ablakra és néztem a kivonuló szovjeteket. 
szieszta 2022. 09. 14. 08:15
Előzmény: #11826  szieszta

Ahogy látom, a mostani világ arra állt be, hogy a mának élünk. Senkit nem érdekel a jövő. Ezért is ugrálnak bele a hitelekbe, mert én most érdemlem meg, a "mindent". Télen kell paradicsom, meg saláta, nyáron meg mehessünk el szánkózni. Ez a jóléti társadalom, hogy a zárás előtt is kell friss kifli. Érdekes volt egy üzletvezető véleménye, hogy megfigyelték, ha tele a kosár kiflivel,l sokkal több fogy, mint mikor már csak 10-12 darab árválkodik ott. Az utolsókat meg már senki nem akarja elvenni.
Apósomnak volt üzlete, akkor ment csődbe, mikor a polcok nem voltak dugig tömve. Egy kisebb épületből egy óriásiba költözött és az addig, a polcokról lecsorgó árut szépen elrendezve kínálta. Klimatizált, átlátható, világos, levegős üzletet vitt, egy kis faluba. Két év múlva zárták be, elég nagy veszteséggel. Pedig még fa brikettet is árultak. Nem elég, hogy az energia fogyasztásuk megtöbbszöröződött, de a vásárlók is elmaradtak, mert nem lehetett úgy turkálni. Hiába volt több áru, ha kevesebbnek tűnt. Többször volt olyan, hogy a nagykerből jóval drágábban kapták az árut, mint amennyiért a tesco polcain volt és sokszor a tescóból vették az akciósat, hogy továbbadhassák.
Törölt felhasználó 2022. 09. 14. 08:11
Előzmény: #11822  Boomer
A fed az én meglátásom szerint úgy működik, hogy kullog a piac után, amit a neolibsik irányítanak. Sokszor előfordul, hogy a kamatváltoztatásra a bond piac ellenkezőleg reagál, különösen a ciklusok végén. Na akkor szokta a ciklust befejezni.
Az a helyzet, hogy 2020-ban nem a fed miatt lehetett beállítani a kamatot zéró közelébe, hanem a neolibsi hálózat igent mondott erre a manőverre, és az egyetértésükkel lett a kamat zéró. Ez azon a bizonyos pánikos hétvégén dőlt el, hogy a neolibsi elit megakadályozza a gazdaság bedőlését.
A fed lekommunikálta, és a neolibsik pedig megtartották a tőkepiacot, és a történelem legnagyobb tőzsde és bond piaci manipulációja zajlott le 2020 tavaszán.
Ekkor eldöntötték, hogy az államháztartási hiányokat bármeddig el lehet engedni...
Talán még emlékeztek, Orbán az első napokban nagyon fegyelmezett költségvetést akart tartani, semmi támogatás a covid miatt. Aztán megkapta a hírt, hogy neolibsi network engedélyezi a kiköltekezést, és egyik napról a másikra kiterjesztette a támogatásokat, és engedte elfutni az államháztartási hiányt.
Ilyen világban élünk, ahol a tőksé körök egyszűk köre irányítja a világot. És dönt pl. Ukrajnáról.
Boomer 2022. 09. 14. 08:06
Előzmény: #11828  Boomer
Törölt felhasználó 2022. 09. 14. 08:00
Előzmény: #11825  szieszta
Látjátok?
2 éve mondtam, hogy fel fogja ütni a pénznyomtatás nyomán a hiány. Emlékszem, hogy Kornai Hiány című könyvét javasoltam olvasásra.
.
Mindenki lehülyézett, és elhitte Boole-nak a mesét: majda fed patikamérlegen fog adagolni, és akkor nem lesz infláció.
És tessék. 
szieszta 2022. 09. 14. 07:58

Én egy valamit nem értek. Mi van itt? A csoda, amit lehetetlen manipulálni, a kisemberek megmentője, a fix mennyisége miatt az infláció nagy ellenszere. Ennek használatával a csúnya bankok és bankárok tevékenységét teljesen ki lehet szűrni, a jegybank ámokfutásának ellenszere, független minden behatástól. Nem manipulálható.
Tegnap meg esett, mint a kő..........Mi az???
szieszta 2022. 09. 14. 07:52
Előzmény: #11823  Boomer
Ez nem annyira biztos, hogy az ársapka teszi, mert ha nem lenne kereslet, az árakat le kellene vinni. Itt a nagyobb baj a hitelezéssel van, mert az emberek nem a sajátjukat költik (amiért már megdolgoztak) hanem az "ajándékba" kapott pénzt. Tudom, nem a kajára vették fel a kölcsönt, hanem a házra, de éppen ezért jut kajára. Ha a megtakarításaikból tudnának csak építkezni, nem szórhatnák a pénzt.
szieszta 2022. 09. 14. 07:44
Előzmény: #11823  Boomer
Történt valami??? Ez kérem a szocializmus, mikor a politika irányítja  a piacot. A szociban volt hatósági ára mindennek, az viszont nem a szabad piac. Soha  nem gondoltam, hogy ez visszatér és lám, magával hozza a hiányt is. Mert ki az a hülye, aki áron alul akar valamit eladni? A szociban minden közös volt, a veszteség elíródott, de itt saját zsebre megy.
szieszta 2022. 09. 14. 07:40
Előzmény: #11821  szieszta
Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a nagyipar sokkal olcsóbban termel a nagy mennyiség miatt. Ha  csak az őstermelők látnák el a piacot, még éheznénk is. Nagyon hasonló a helyzet a bio élelmiszerekkel, műtrágya nélkül a negyede termés sem lenne, nem beszélve a vegyszermentességről, amikor egy kártevő az egész termést használhatatlanná tudja tenni, a gyom meg mindent elnyomna.
Boomer 2022. 09. 14. 07:25
Előzmény: #11821  szieszta
Nekem is az a tapasztalatom hogy a hazai árképzés így működött, de történt valami (hatósági árak stb) és most ez teljesen felfordult, és a hazai bolti árképzés mondhatni átlépett egy tűréshatárt. Sok termék túl van a 200%-on a shadow inflát is bele számolva.
Boomer 2022. 09. 14. 07:21
Előzmény: #11816  Törölt felhasználó

Azt mond meg nekem hogyan tovább. Neocimbik kezdhetnek izzadni. Mindjárt itt a novemberi választás és hiába hogy megtrükközték az olaj árát hogy lentebb menjen az infláció, tovább már nem tudják kozmetikázni a dolgokat.
https://twitter.com/lhsummers
Summers már 100bp emleget ami egyáltalán nincs beárazva, és miért ?
Hiába hogy az infla csökkent, de a core infláció ami nem tartalmaz energiát és élelmiszert pedig nőtt.
Erre a FED-nek reagálni kell(ene)
És már 4% kamattal sem elégszik meg, állítása szerint több kell.
4-5% körül lehet a kamat amit még ki lehet fizetni, akkora adósságuk lett hogy felette nagy gond lehet.
Gyülekeznek a felhők.
szieszta 2022. 09. 14. 07:16
Előzmény: #11818  Törölt felhasználó

Ez nagyon érdekes felvetés, de nekem az a tapasztalatom, hogy sokszor az üzletláncoknál olcsóbb az áru, mint az őstermelőnél. Ez azért van, mert a láncolatok a konkurencia miatt nyomják le az árat, nem is akárhogyan.
Én is mondtam, hogy a tőzsdén sok sok kézen megy át a "commodity", ezért drága, de mondták, pontosan ez a szabad piac nyomja le az árat. Mert van aki kevesebbért odaadja, csak vigyék. Ezzel teremtődik meg a piacgazdasági egyensúly, amit a szabad piac irányít.
Az egyik termelő panaszkodott, hogy az almáját fillérekért veszik át, de az udvarából nem annyiért árulta a jónépnek, hanem amennyiért az üzlet polcain van. Pedig a nagykereskedő harmadáron vitte tőle. Csak ott volt biztonsága, hogy mindet elviszik. Ez az  az alkupozíció.
A "cápák között" -ben is volt egy hölgyike , aki az őstermelőktől hordta fel Pestre a portékájukat, az is azt mondta, hajnali négykor rakodik, elkészítve az előző nap megrendelt csomagokat és szállítja az elosztópontra. Igaz 30%-kal drágább!!!!......., de friss és leellenőrizhető, hogyan volt termelve.    Akkor miről beszélünk? Azért volt ott, mert nagyra akart nőni és kellett a befektető.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek