A certik egyszerűen: Ez egy olyan értékpapír ami valamilyen mögöttes termék árát követi úgy hogy a kibocsátó folyamatosan jegyze rá árat vételi és eladási oldalra is, ezzel egy folyamatos likviditást biztosít akkor is ha egyébkén tényelgesen nincsen kereskedés a certiben.
Mögöttes termék szinte bármi lehet akár az infláció vagy a kenyér ára is lehetne.
Lejárata nem mindegyiknek van, pl: van index certi ami 1:1-ben követi a möggötes termék változását, ennek nincsen lejárata és vannak a turbók ami tőkeáttétellel követik, ezeknek van kiütési ára azaz ha a mögöttes termék pl leesik valahova akkor megszűnik, illetve ennek lehet tényleges lejárata is.
mj620: Szerintem valamilyen befjegyben volt a pénzed azoknak vannak ilyen fix visszaváltási díjai.
srácok, magyarországon nincsen normál részvényekre napon túli short. Az csak határidőn oldható meg, de mivel annak nincsen likvid piaca, ezért a határidős árfinanszírozásra csak brókerrel azaz csak arbitrazsőrön keresztül lehet megbízást adni. Telefonon keresztül erre bármikor bárkinek lehetősége van.
Azaz nyitsz egy shortot a neten, választasz magadnak egy brókert a honlapról, majd felhivod, hogy kösse át napon túlra határidőre. De ez amúgy minden hazai brókercégnél így van.
A külföld meg hamarosan tényleg lesz.
enigma8:
OTPdirketbróker: Megnéztem, de nem értem mi az amit az OTP tud az Erste meg nem a külföldön kivül?
köszi
ha jól értem, akkor ez ugyanaz mint az ETN vagy valami nagyon hasonló. Mindkettő indexált struktúrált értékpapír, van lejárata, de mögötte inkább más származékos ügyletek állnak és nem valós tradek.
Az, hogy az angol traded note pontosan micsoda az nem tudom, de itt a certiknek egy jó leírása link
remélem segít;)
Törölt felhasználó2009. 12. 08. 22:59
a certifikát egyébként ugyanaz, mint az angol exchange traded note? Mert nem igazán tudom hova helyezni, hogy ez pontosan micsoda. Segítene nekem valaki elmagyarázni?
Előre is köszönöm
Nah vazzz, akkor ezek szerint te voltál a hunyó:D (kérek kedvezményeket a hírverésért:D:D), ha már ott dolgozol akkor rákérdezhetnél, hogy akarnak/akartok-e, napon túli shortot ill. külföldi papírokat?:)
Áhh azért annyira nem eszik forrón a kását, csak szeretem őket, mert gyorsan intéznek mindent, viszont a palettájukkal, nekem is kezd gondom lenni. Se napon túli short, se külföld csak certivel mindegyik....
Így van, ha van folyószámlád is akkor oda átutalod/átvezeted ( ingyen) onnan kezdve brá az ismert dolgok. Az átvezetés akkor bonyolultabb egy kicsit ha van határidős vagy befektetési hiteles szerződésed, akkor előtt fel kell hívni a Helpdesket, hogy mennyit akarsz átutalni megnézik, hogy van-e annyi rajta és mehet is....
Milyen visszaváltási dijat? Max a készpénzfelvétel diját kell fizetni vagy ha van folyószámlád akkor arra át lehet vezetni és ak akár tudsz vele kártyával si vásárolni
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy ha nincs befektetve a számlán lévő pénzem ,vagy van egy kis hasznom amit szeretnék le venni akkor állítólag kell fizetni vissza váltási díjjat,de azt nem értem miért!Az ba,j hogy a bankban sem tudta meg mondani a pénztáros hogy pontosan hogy is van ez!
Ja és mennyi az elszámolási idő?
Tud erről valaki valamit?
ERSTE NetBroker
A telefont nem veszik fel!!!