Topiknyitó: Portfolio 2014. 09. 22. 09:52

Eddig tartott a Google és az Apple adóparadicsoma?  

Ugrás a cikkhez
Harcot hirdetett az OECD az adóelkerülések ellen, aminek célpontjai elsősorban a nagy amerikai technológiai vállalatok, mint a Google, az Apple és az Amazon lehetnek - írja a Reuters. 2015 végéig nyolc új intézkedést vezetnek be a csatlakozó...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=203966
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2017. 12. 05. 16:52
Előzmény: #16  szivacs
#17
"2017. december 5. 11:46        
 Megszületett a megállapodás, befizeti az Apple Írországnak azt a 13 milliárd eurót, amit tavaly büntetésként kirótt rá az Európai Bizottság be nem fizetett adó miatt. Az összeg jelentős, az Apple készpénzállományának 5,9 százalékát teszi ki.
Kereskedés Apple-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!
A megállapodás azt jelzi, hogy az EU szépen lassan győzelmet aratott az adózási vitában az Apple és Írország felett. Az amerikai technológiai óriás évekig csak minimális adót fizetett Írországban, volt egy megállapodása az ír kormányzattal, miszerint mindössze 0,005 százalékos adókulcsot kell fizetnie. Írország ugyanis igyekezett a külföldi befektetéseket ösztönözni.
Az EU szerint ugyanakkor a megállapodásnak köszönhetően az Apple jelentős adófizetést került ki Európában azzal, hogy két ír leányvállalatához transzferálta a profitokat. Az Európai Bizottság ítélete szerint ez illegális állami támogatásnak minősül az EU szabályai szerint.
Az Apple természetesen nem értett egyet az ítélettel, Tim Cook egy politikai marhaságnak nevezte és mind az Apple, mind Írország fellebbezett ellene. Így végül az Európai Bírságon végződött az ügy.
Kapcsolódó cikkek:
    2016.08.30 Megtámadta Brüsszel 13 milliárdos bírságát az Apple vezére
    2016.08.30 Megérkezett az ítélet: 13 milliárd eurót fizethet az Apple
    2016.08.30 Minden idők legnagyobb adóbüntetését kapja ma az Apple Brüsszeltől"
szivacs
szivacs 2017. 12. 05. 16:47
Előzmény: #15  szivacs
#16
" Az amerikai technológiai óriás évekig csak minimális adót fizetett Írországban, volt egy megállapodása az ír kormányzattal, miszerint mindössze 0,005 százalékos adókulcsot kell fizetnie."
szivacs
szivacs 2014. 09. 29. 18:10
#15
Idézet: "Akár olyan eredményeket is hozhatnak az EU vizsgálatai, melyek törvénysértőnek állítják be a számos nagyvállalat által alkalmazott adóoptimalizálási technikákat. Az Apple (Nasdaq) árfolyama a hírekre közel 1,5 százalékos mínuszban nyithat, mivel a Starbucks (NYSE) és a Fiat (Milánó) mellett főleg ők lehetnek az ügyben érintettek. A Reuters szerint az Apple például több milliárd eurós büntetést kaphat, mivel jogtalanul állapodott meg Írországban alacsonyabb adófizetést lehetővé tevő feltételekről."
kardkovacsi 2014. 09. 23. 20:43
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Ok, makes sense.
Törölt felhasználó 2014. 09. 23. 20:39
Előzmény: #11  kardkovacsi
#13
Én kötöttem beléd?

Nézzél már szét ember!
Direkt írtam, hogy NEM a TE hozzászólásodra reagáltam... még mielőtt hozzám szóltál volna.

Szivacs szokásos usákok utáló hozzászólására reagáltam... nem tehetek róla, hogy nem vagy lelkes olvasója.
Egyszer olvass bele, amiket az usákokról ír (kizárólag negatívumokat) és dicsőítően és elkenően a magyar problémákról.
Törölt felhasználó 2014. 09. 23. 20:36
Előzmény: #9  kardkovacsi
#12
Különben, ha elolvasod a rendszeres usa-utáló hozzászólásait, akkor látni fogod, hogy mire megy ki a játék... többek között erről is szólt, neki is szólt a dolog.

Ezért nem a te hozzászólásodra reagáltam így, nem mellesleg a világszintű (többek között nálunk is meglévő problémáknak) simán van annyi köze a témához, mint a hatásvadász Apple/Google címhez.
kardkovacsi 2014. 09. 23. 20:34
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
De nem erről szól a cikk. Igen itthon is vannak problémák, nem is kevés, de most nem erről beszélünk.
Mellesleg rossz emberbe kötöttél bele, mert pont én vagyok az aki szidni szokta az itthoni dolgokat, de ide nem kell most az hazai politika. Ezért szóltak be neked.
Törölt felhasználó 2014. 09. 23. 20:23
Előzmény: #9  kardkovacsi
#10
Mondjad mester, miről szól az egész?

- Minket nem érint az adóelkerülés?
- Nem vagyunk OECD országok?
- Nincsenek jelen a nagy amerikai multik?
- Sőt a cikk megemlíti az offshore problémákat, ami nálunk megint nincs? Sőt állami szinten nincs?

Ezért tart itt ez az ország, mert itt csak az usákokat lehet kritizálni, a magyar kritikák elvből hülyeségek.
kardkovacsi 2014. 09. 23. 20:14
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Nem bakker...arról van szó, hogy idejössz trollkodni mikor kurvára nem erről szól az egész. Már ez a szó is, hogy Offshimor. Mi ez? Nincs jobb dolgod? Jót akarsz szájkaratézni vagy mi?
Erre válaszoltak neked, hogy a témához szólj hozzá és nem kezd el itt terelni a hülyeségeid irányába a dolgokat.
Törölt felhasználó 2014. 09. 23. 19:43
Előzmény: #7  szivacs
#8
Ne tetesd már magad ennyire hülyének!

1) Mi köze van annak, ahhoz, amit írtam?

2) Nem is arra reagáltam, hanem a te beírásodra (ismervén a hozzáállásodat a magyar helyzettel, valamint az usákok utálásával kapcsolatban).

3) Továbbá mi nem igaz abban, amit írtam?
- az Offshimorozás?
- az, hogy a más országokban (pl. az itt lévőben) ellentétben nálunk nem (csak a magáncégek), hanem maga az ÁLLAM az, aminek köze van, sőt végzi az offshore tevékenységet?
szivacs
szivacs 2014. 09. 23. 19:24
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Mielőtt írsz, olvass!
Kardkovácsi erről írt #2-ben: "Nincs kettős adózást elkerülő törvény."
Ehhez szólj hozzá!
Törölt felhasználó 2014. 09. 23. 18:47
Előzmény: #5  szivacs
#6
Mi van?

Normális országokban az offshore dolgok ellen (legalábbis) próbálnak fellépni (névleg ugyan nálunk is), de nálunk maga az ÁLLAM (ill. hozzá tartozó tevékenységek) hozzák létre, vagy vezetik át: lásd.: letelepedési kötvény, gázüzletág, sőt állítólag most egyes jegybanki tevékenységeknek is köze van hozzájuk. (Hol vannak ezekhez képest pl. OffShimor, vagy amerikai cégek, melyek magánvállalkozások.)
szivacs
szivacs 2014. 09. 23. 18:34
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Az persze ne is zavarjon, hogy amit kardkovácsi kifogásolt benne, azt nem megszüntették, hanem tovább szigorították.
Törölt felhasználó 2014. 09. 23. 17:04
Előzmény: #3  szivacs
#4
"Na az usákok is rájöttek, hogy elbaltázott a társasági adórendszerük, nosza változtattak is rajta!"

Legalább ők változtatnak rajta... nálunk meg pl. az offshore-ozás után maha az állam is offshore-ozik egy kicsit.
szivacs
szivacs 2014. 09. 23. 16:52
Előzmény: #2  kardkovacsi
#3
Na az usákok is rájöttek, hogy elbaltázott a társasági adórendszerük, nosza változtattak is rajta!

"Az amerikaiknál is elszakadt a cérna!
MTI, Reuters
2014. szeptember 23. 13:30

Az amerikai kormány megváltoztatta a társasági adózási szabályait annak érdekében, hogy az államokbeli vállalatok nehezebben tudják elkerülni az Amerikában esedékes adófizetési kötelezettségüket - jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium. A szigorított szabályok a tegnapi nappal léptek hatályba az USA-ban.

A Wall Street Journal keddi számában megjelent hétfői közlemény szerint az utóbbi években elsősorban a gyógyszeripari vállalatok körében népszerű költségcsökkentési megoldás a korábbinál sokkal kevésbé lesz kifizetődő. Az egyesült államokbeli vállalatok több technikát is alkalmaznak hazai adózási kötelezettségük minimalizálására. Az egyik ilyen megoldás szerint a profitot nem hozzák haza, hogy ne kelljen adózni utána. Így ugyan felhasználni sem tudják azt, de a külföldi leányvállalat a profitból kölcsönt tud nyújtani a külföldi anyavállalatnak, az amerikai cég kihagyásával. A most hozott új szabályok ezt megakadályozzák.

A másik megoldás a vállalatok fúziót követő székhelyáthelyezése. Az amerikai államkincstár számításai szerint az év végéig mintegy 30 nagyobb vállalatfelvásárlás várható hasonló célból, ugyanakkor a hivatal bízik benne, hogy a társaságok újraszámolják az ezzel járó költségeket és meggondolják magukat.

Az amerikai társasági adó átalakításával kapcsolatban alábbi cikkünkben tájékozódhat részletesebben:
2014.09.17 09:46 Itt a tuti ötlet: töröljük el a társasági adót!

A témában megszólalt az amerikai elnök is, aki hazafiatlanságnak nevezte amerikai vállalatok külföldre települését. Barack Obama közleményében hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék az amerikai emberek által mostanáig hozott erőfeszítéseket a gazdaság talpra állítása érdekében."
kardkovacsi 2014. 09. 22. 20:47
Előzmény: #1  portfolio
#2
Azt azért egy cikk sem említi meg, hogy az egész az elbaltázott amerikai társasági adórendszer miatt van. Nincs kettős adózást elkerülő törvény. Azaz ha a Google leadózná mondjuk Magyarországon 16%-os kulccsal a nyereségét akkor amikor hazautalná a pénzt újabb 35%-ot verne rá az amerikai állam. Még jó, hogy keresni fogják a kibúvót. Az amerikai társasági adó az amerikai multiknak inkább World Tax mint valódi társasági adó.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek