Topiknyitó: Portfolio 2004. 07. 22. 13:33

Draskovics támogatná az egykulcsos SZJA-t  

Ugrás a cikkhez
Draskovics Tibor szerint elképzelhető, hogy a tárca támogatni fogja az SZDSZ egyszerűsített személyi jövedelem adóra (ESZA) vonatkozó javaslatát, amíg az nem érinti kedvezőtlenül az átlagos jövedelemmel rendelkező adófizetőket - nyilatkozta a pénzügyminiszter az MTV-nek. A kisebbik kormánypárt 30%-os adókulcsot javasol minden személyi jellegű jövedelem vonatkozásában, az adókedvezmények érvényesítésének lehetősége nélkül, ha az adóalany az ESZA-t választja.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43570
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt hozzászólás
#6
pimre 2004. 07. 22. 15:41
Előzmény: #3  opposition2002
#5
Pontosítok: 2,5 milliónál senkinek nem érné meg az ESZA-t választani. Utánaszámoltam. Az SZDSZ-es adótábla javaslatból kiindulva kiindulva 5 miliónál van a határ. kb. 2000 Ft-al jobb az ESZA. De a kedveszmények miatt még ott sem biztos, hogy jó.
Az MSZP-s adótábla javaslat mellett valahol 4 milliónál van a határ (4000 Ft az ESZA javára). Tehát a kedvezmények miatt csak e felett lesz érdemes azt választani. Egy biztos. A 48 %-ot valóban nem fogja fizetni senki, ha van egy csepp józan esze.
Csakhogy azt így sem, meg úgy sem. A különbség, hogy arra kényszeríti-e az állam, hogy letagadja a jövedelmét, vagy arra, hogy egy elfogadható szintű összeget (azért a 30 % sem kevés) befizessen?
szab 2004. 07. 22. 15:26
Előzmény: #3  opposition2002
#4
politikailag eladható
drazsé kiállhat, és elmondhatja, hogy "az előző kormányal szemben mi megadóztatjuk rendesen a gazdagokat: 48%-kal"
opposition2002 2004. 07. 22. 15:08
Előzmény: #1  portfolio
#3
"Elképzelhetőnek tartjuk, hogy olyan konszenzusos megállapodás jöjjön létre az MSZP és az SZDSZ között, hogy életbe lép a fent vázolt ESZA (azaz teljesül az SZDSZ akarata), s e mellett az MSZP által javasolt 48%-os SZJA kulcs is beépül az SZJA táblába (ez utóbbit az SZDSZ élesen kritizálja). A kompromisszummal azonban mindkét fél elégedett lehetne."
Ezt a mondatotokat nem nagyon értem. Ha a 48%-os kulcs hatmillió Ft felett lépne be, de lehetne bárkinek a 30%-os esza kulcsot választani, akkor ki lenne az a hülye, aki nem az esza-t választja ? Kb 2,5 milliós éves jövedelmnél már megérné választani a 30%-ot (magasabb gyerekszámnál ez természetesen feljebb tolódna, de a 6 milliós határnál már egyszerűen nem lehet annyi gyermeke valakinek, hogy ne érné meg a 30%-os eszat választani.
Akkor ezek után mire lenne jó a 48%-os kulcs ???
lele 2004. 07. 22. 13:48
Előzmény: #1  portfolio
#2
Kedves Portfolió! A tervezett esza nem jelent egykulcsos szja-t, hanem egy választható adó lenne az eva-hoz hasonlóan. Az adózó ha úgy gondolja, akkor lemondhat minden kedvezményről, és adózhat ezzel az alacsonyabb kulccsal. Ettől még maradnak a jövedelem sávok annak, aki a hagyományos szja táblát részesíti előnyben.
Az egykulcsos rendszer azt jelentené, hogy van egy fix szja kulcs, és nem sávosan vannak meghatározva az adókulcsok.

Topik gazda

lele
4 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek