exuberance
4
3
1
2010. október 29. | 10:27
#1

CIG Pannónia  

hali, cig-rő mt gondoltok? amugy vmi realtvagy 15 perccel késleltetettet hol találok?
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
január 16. | 08:37
#17636
Igen, van benne bizonytalansági faktor is. Ráadásul sokat mentek a papírok és sokan realizálnak jelenleg. Én nem biztatok senkit vételre, se eladásra - mint tudjuk a tőzsde kétírányú utca - személy szerint én tartom a papírokat.
január 16. | 08:26
#17635
Jò reggelt 
január 16. | 08:21
#17634
Szerintem a képlethez hozzátartozik a bizonytalansági faktor is, amit most tapasztalunk.
Jönnek a választások (időpont már megvan), és az a befektető, aki nem ül pozícióban és/vagy nem spekulál, az lehetséges, hogy inkább kivár az ML-papírok kapcsán a választási eredményekig. Azért ezeknek a cégeknek elég meghatározó lesz, mennyire nyer a fidesz.
Bár, amilyen céghálót építettek ki, az a kérdés, hogy választás után nagyon-nagyon tömik ki őket pénzzel, vagy csak kitömik őket pénzzel.
Aki kevésbé hajlandó kockáztatni, azok sztem most inkább kivárnak, merre indulnak a papírok, és rally esetén csatlakoznak kicsit később, esésnél meg kivárnak, hogy minél lejjebb tudjanak venni.
január 16. | 07:37
#17633
Szia! Véleményem szerint a brutális várakozások nagyon felhúzták az árfolyamokat ezen papírokban, az árfolyam jócskán megelőzte a fundát. A cégek tartalommal való feltöltése most zajlik. A tőzsde mindig a jövőt árazza és ezen cégekben még mindig komoly potenciál van, nagy sztori van bennük. Egyelőre nincs ok a pánikra. Nem értek egyet azokkal, akik szerint egy sima lufi az ML cégek árfolyama.
január 16. | 07:14
#17632
No végigolvastam reggeli kv közben azt a 8-10 topikot ahol érdekelt vagyok és egy, a napokban vissza-vissza térő téma, hogy az ML papírok rendre csorognak, alacsony forgalommal galoppoznak a tőzsdén. Ezzel kapcsolatban pro/kontra jönnek a vélemények a topikokban, gondoltam ide is bedobom a témát, csámcsogjunk rajta mint eb a velőscsonton. 
január 16. | 06:43
#17631
Jó reggelt, jó szurkolást mindenkinek
január 15. | 22:51
#17630
Lassú volt minden, nem csak itt, de elég nagy pakkok hevertek 499 és 500-on valóban. Sebaj, ma is bővítettem kicsit legalább 
január 15. | 21:01
előzmény: #17626  egyszer
#17629
Szia! Pontosan milyen alapbiztosítós hibákat látsz a küldött okfejtésben?
január 15. | 19:17
előzmény: #17624  besz
#17628
a 3,7 Mrd az alapkezelő által kezelt vagyon talán 1%-a sincs..
A NYP tagok pénzének 10% alatti részét teheti ki.
vagyis Adamonak igaza van abban, hogy az MKB 10% eladása érdemben nem releváns a CIg érték szempontjából.
Viszont az ML cégcsoport az alapkezelő tulajdonlásával -nagyságrendi- szabad általa irányított Mrd tömegekhez jutott, s az MKB 10%-os eladásának bevétele ebben csupán egy "csepp". 
az MKB 10%-os eladás nálam azért nem volt túl szimpatikus, mert -az alapkezelőre bízott- nyugdíjpénztár tagok vélhetően nem akkor jártak legjobban, ha egy mostani környezetben nyerő oldalon álló nagy magyar bank 10%-át (talán) mostanság pl. 3,7 Mrd ft-ért eladta az alapkezelő ..Vagyis , ha nekem kellett volna (ez nem következett be:) az alapkezelő helyett sáfárkodnom az MKB 10%-ával, akkor ezt a vagyonelemet most meghagytam volna , míg közel az ármaximuma kijön a papírból, s addig az osztalékpotenciálja jól jött volna a tagi hozamokban.
Mondjuk az MKB számomra nagyon periférikus, bár a pénzintézeti cégértékváltozás szempontjából mindenképpen érdekes piaci jelenség..
január 15. | 18:59
előzmény: #17626  egyszer
#17627
ok koszi a reszletes valaszt
január 15. | 18:47
előzmény: #17623  feel
#17626
kösz, elolvastam
Nekem más volt a véleményem anno, s a cig elképzelések folyamatos újraírása, osztalék ígéret csúsztatások stb sem a cikk okfejtésének megerősítését hozták (2014-es új írány óta sem).
Viszont az alaptézissel, hogy akkor egy licenszes ktg csökkentett tőzsdés cég üzleti potenciállal, multi környezetben (nekik azért van versenyhátrányuk is) 13 Mrd fölött ért valójában, azzal én is egyetértettem,
Az ML hatást magam is valós érték emelkedésként élem meg.
 Viszont ha az új tulajhatást és a menedzsment hatást esetleg szétválasztjuk, akkor draft a menedzsment hatást (és a régi nagy tulajok /Bajer-Móricz páros/ üzlet és profit segítő ténykedését) egyelőre nem látom valós üzletmenetjavító eredményűnek (legalábbis egyelőre, leszámítva a banki értékesítési csatorna sacc/kb 2-3 Mrd újüzletnövelő hatását+ az egyszeri MKB bizt pénzkivételt.. az egyszeri díjas élet, banki termékek nem termelnek érdemi biztosítói profitokat..)
Szóval tisztelem, hogy utánanézel dolgoknak, s az alapján reálisan igyekszel felmérni  egy eszközt. mert ez sokkal jobb, mintha az ember menne bele a nagyvilágba vakon..
Viszont a jövőre azt javasolnám, hogy a messzibb üzletágak véleményolvasásaikor a sIma közgáz/bölcsész vélemények helyett inkább a szakmai specialisták véleményének adjál nagyobb relevanciát (a küldött okfejtésben tényleg sok olyan alapbiztosítós tévedés volt, hogy az a cégértekelés módszertanába hibát vitt)
Mondjuk az lenne részemről a korrekt, ha tudnék javasolható jó biztosítós véleményhelyet mondani, de sajnos azt én se tudok, mert a biztosítósok sajnos sok esetben -komplex tekintetben- csak torzítottan nyilatkoznak /vagy ügyetlenségből, vagy szándékosan..
Volt biztosítós (is), s a makró szempontjából -én olvasom- az a zsiday blog.. abban is vannak néha tévedések(részemről egyet nem értések), de nekem előremutató a komplex gondolkodása.......... s sokszor az érthető logikai proaktív megközelítése számomra kifejezetten érdekes és hasznos.. (Igaz, ZSViktor sem ír jellemzően biztosítós relációkat)
Szóval tisztelettel Üdv,
január 15. | 18:27
#17625
Most jöttem géphez, s látom hogy nem lett szép nap a mai.  Reméljük nem akarnak "manuálisan" alacsony árfolyamot péntekig....
január 15. | 17:59
előzmény: #17622  egyszer
#17624

pusztán, mert nagyon érdekesnek tartom a papírt.
A MKB-nál az állam 37 MR ért emelt tőkét, késöbb ezt a részt értékesítette, a pannonia  10%.vételára  3.7 MR ft volt. Ez lett most értkesítve.
+tőke emelés.
Mit akarnak ennyi pénzel?
A CD elemző nem biztos, hogy tudta ezt.
január 15. | 17:47
előzmény: #17622  egyszer
#17623
Ajanlom neked ezt attekinteni igaz meg 2013-ban jelent meg es a nem elet uzletagot nem szamoltak az alapkezelot sem.
Azota eltelt tobb mint 4 ev es a biztosito azota nagy valtozasokon ment keresztul ezt tedd hozza es szamolj.
http://fundman.hu/?p=147929
január 15. | 17:30
előzmény: #17621  feel
#17622
feel,
tényleg teljesen valós a korábbi állításom..
S remélem azért ha az egy-két felvetésemet lényegében nézed, akkor inkább a szakmai érdeklődés és kíváncsiságból adódó eltérő téma megközelítéseket tudod kiolvasni a hozzászólásaimból.., mint mást..
pl pont ezért is kerültem az  olyan vélemény nyilvánításokat, amik esetleg ténylegesen erős kritikát/dícséretet fogalmaznának meg a CIG biztosítói üzleti modelljéről, annak eredmény potenciáljáról (legalábbis igyekeztem).. Erre azért egy nagyságrendi példát mondok : a kínai üzlet valós nettó díjbevételére, s annak profit emelésére sem írtam rád semmit, habár pl a te várakozásod (ha jól emlékszem te írtad párszor) szakmai megalapozottsága számomra erősen kérdőjeles.. magyarán egy 45-50 Mrd-os cégértéknél nem írtam le, hogy sztem ne várj túl sokat, mert ez csupán hosszú évek alatt is csak pl pár száz milliós profit hozzájárulást jelenthet valószínűleg.. viszontbiztosítás, nagy kár potenciál önrésze stb.
remélem a fentiek alapján tényleg nem raksz be továbbra sem a szándékolt manipulatívak közé, csupán a hiányzó megközelítések esetleges megemlítőihez.. bár természetesen úgy gondolod ahogy akarod, magam részéről csak érveltem egyet..:)
január 15. | 17:08
előzmény: #17618  egyszer
#17621
Nagyon erdekel teged ez a CIG a kerdeseid nekem kicsit hatso szandekuak vagy inkabb ovatosan fogalmazva kicsit negativ feelingje van.
Ezt csak azert jegyeznem meg mert kijelentetted nem rendelkezel Cig reszvennyel es nem is szandekozol vasarolni.Az ismerettsegi korod sem rendelkezik Cig-gel.
Bocsi csak amiota megjelentel itt a forumon a kerdeseid nagyreszebol nekem ez jon le.
Persze a velemeny nyilvanitas mindenkinek alap joga itt a forumon:-)
január 15. | 17:02
előzmény: #17619  Adamo68
#17620
újfent ok amit írsz, de ha  jól emlékszem a konkrét alapkezelőt a NYP és a Biztosító alapította (kb 50-50%-ban,) majd ebbe lépett be új tulajként az MKB (talán csoport szinten többsége is lett benne, illetve az NYP is beiktatott egy új jogi személyt maga és az alapkezelő közé).
Vagyis az ok, hogy az NYP tagok tulajdona volt jogilag az MKB 10%, de azért azt mindketten tudjuk, hogy nem feltétlen direkt módon ők hozták meg a döntést, hogy az MKB beszálljon az alapkezelőbe, majd azt, hogy pont most szabaduljon meg szegény tag az MKB bank beli részesedésének rá jutó volumenétől,
Mindegy, végül is lépjünk tovább, mert tényleg csak azért mentem erre a szálra, mert külsős szemlélőnek érdekes a 10% szétbontása (szumma 32,9% lett a korábban már MKB külföldi tulaj bankban lévő részesedése, s a maradék 3,X% a számomra ismeretlen új cégé..)
január 15. | 16:48
előzmény: #17618  egyszer
#17619
Korábban leírtam már, hogy nem a CIG-é volt a 10 % MKB, hanem a Pannónia Nyugdíjpénztáré, akihez a CIG-nek nincs köze, csak annyi, hogy a Nyugdíjpénztár vagyonát a régi nevén CIG Pannónia, ma már MKB Pannónia Alapkezelő kezeli.
január 15. | 16:31
előzmény: #17615  Adamo68
#17618
Abban még azért rád kérdeznék (látom képben vagy:), hogy
a régi döntési kompetensek hit erősítésével tudtoddal nincs összhangban az MKB 10%-os részesedés (mármint a  CIG kiszállás) eladásrész, amit kb 3%-ban egy pü-i befektetőnek adtak el?
Valszeg nincs, de azért érdekes az időbeli sorrend...
január 15. | 16:17
előzmény: #17615  Adamo68
#17617
ezen a válaszodon most azért elmosolyogtam:)
Mármint ok a tartalomra, 
csupán a rendszer antiszelekciós hatásának fajsúlyos szereplőkre háruló döntési kompetencia szűkítése keltett bennem mosolyt:)

Topik gazda

exuberance
4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE