Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 05. 11. 12:47

Brunnerbal kérdései  

BRUNNERBAL segítséget kért...

az elemzők ellentétes ajánlásai között nem tud eligazodni..

Most eleget tesze a kérésének!

Akinek van tippje tegye meg...

(nem ígérem, hogy a nyertesnek fizetek)

Érthető módon, magam nem tudok tippet adni (a magyarázat a bét honlapjáról letölthető!)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:56
a legjobbat akkor tesszük veled, ha ezekre a kérdésekre nem válaszolunk. korai!
kissherceg 2008. 05. 12. 20:43
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:27
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
DT longozni lehet.. 311 szinte mindenben.. p ha van mozgása és értelme
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:26
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
DT longozni lehet..
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:22
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
köszönöm.
én is ilyen jófej leszek majd a kezdőkkel, pár év múlva, ha már gyakorlottnak számítok.:)

úgy döntöttem még várok fél évig minimum ezekkel az ügyletekkel és próbálok normál tradeket csinálni , fedezetáttét nélkül.
de amikor eljön a nap, gondolni fogok rátok és a segítségetekre, sőt, maradok a fórumon és addig is boldogítalak Titeket:)
kata311
kata311 2008. 05. 12. 19:48
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
nem minden papírt lehet tdt-zni és shortolni
általában a nagyforgalmú, likvid papíroknál engedélyezett (főleg blúk,) ha van mögötte megfelelő fedezet
(nem is értem pl. a syninél miért engedik, mostanában se nem likvid, forgalma is nulla)
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 19:14
Előzmény: #24  Monster
Meg ugye van a dt-short amikor a birtokodban lévő papírokat adod el és veszed vissza (jó esetben) olcsóbban. De ha nem tudod/akarod zárni ezt a pozit akkor sincs vész mert akkor normál tranzakcióként kerül elszámolásra. ebből a szempontból ez biztoságosabb lehetőség, csak hát ugye nincs hitel lehetőség.
Hogy miért vagyunk mi ennyire jófejek veled? :D
Monster 2008. 05. 12. 16:48
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
brunnerbal:
Kb. úgy kell elképzelni a shortot, hogy valakinek eladsz mondjuk 10 db mol részvényt pl., amid perpillanat épp nincs is, de ezt meghitelezi neked a brókercég, és odaadja az érte kapott pénzt neked, azzal a feltétellel, hogy a nap végén vissza is adod nekik a papírokat. Aztán ha mázlid van van, akkor olcsóbban tudod megvenni később a papírokat, mint amennyiért korábban eladtad, így a brokicégnek miután visszaadtad a papírjait, marad nálad nyereség. Ha azonban emelkedett a mol részvény ára eladásod után, akkor csak drágábban tudod megvenni és visszaadni a brokicégnek a papírokat, és buktál a dolgon.

A TDT-hez nem kell tudtommal semmilyen szerződés, de ez nem jelent semmit persze, mert én csak egyszer TDT-ztem, valamikor 3-4 évvel ezelőtt, az ebrokerben.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 16:25
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Mit nem értessz? Kérdezhetsz ám bártan.

Keretszerződés? Hát nem tudom, amikor én elkeztem tőzsdézni minden szolgáltatást tudtam használni.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 15:53
köszi a cikkeket, elolvastam.
jól látom, hogy a shortoláshoz is TDTs keretszerződés kell?

elég nyakatekert logika, hogy olyat adok el, ami még nincs is a birtokomban.
meg elég szegényesek ezek a leírások. én mérnök vagyok. megszoktam, hogyha egy oprendszer leírását megkapom, akkor az jó esetben is minimum 500 oldal, ezek a kivonatok épphogy csak definiálják, hogy miről is van szó.
nyilván az a cél, hogy drága tőzsdetanfolyamokon lehúzzák a pénzt , nem cél, hogy ingyen adják az infót.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 15:38
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Röviden a lényeg:
TDT pozit egy bizonyos képlet alapján (ami valahol elérhető, de engem ez nem igazán érdekel) kiszámított érétkben tudsz nyitni. Pl Mol-t longolsz: reggel 3milláért veszel és amikor úgy érzed (mert "elég" a nyereség, vagy mert nem bízol a további emelkedésben) eladod. 16:14-ig tudod te zárni, he ezt elmulasztod, a rendszer a kereskedés végéig zárni fogja.
Short ugyan ez csak visszafelé: eladod a Mol-t (az nem baj hogy nem is tiéd, -x db fog megjelenni a számládon) nap közben lentebb meg visszaveszed (ugye ekkor újra 0 lesz az egyenleged).
Napon túli shorthoz nem tudok hozzászólni, azzal nem élek.

DE!!! Vigyázz, sokan a TDT-t péznyelőnek titulálják-nem alaptalanul-, a kezdők álltalában sokat buktáznak rajta (én is annak idején)
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 15:25
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Short, TDT:
link
link
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 15:07
Igérem, ma már nem kérdezek egy kérdést sem, de erre még irjatok valamit.

HOL TALÁLOK LEIRÁST, hogy hogyan mûködik a shortolás?

Beirtam googleba is, de esélytelen!

mondjátok, hogy olvassak, de alig van infó. a stop losst is nekem kellett kilogikáznom.

egy okos, kezdõket is segítõ holnapcímet megköszönnék, ahol a TDT és a shortolás le van írva.
köszi!
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 13:52
Előzmény: #17  karesz011982
dehogy offolsz, hisz eleve én vetetettem fel ezt a kérdést.

ha figyelmesen olvasol, láthatod, hogy én mindkét oldalt hibásnak tartom, csak arra kértem mindenkit, hogy legyünk objektívabbak és ne csak a jelenlegi kormányt hibáztassuk, hisz az egész politikai elit hibás.

az emberek nem hibáztathatók. a nagy részük olyan mint a birka, mindent benyal a médiában. felelős értelmiségiekre, felelős politikusokra lenne szükség. bár az utóbbi létezését kezdem megkérdőjelezni:S
karesz011982 2008. 05. 12. 13:06
Előzmény: #16  Monster
Az elmúlt 18 évből négyet kormányoztak orbánék, nehogy már ők legyenek a felelősök a jelenlegi helyzetért is. bocs az offért
Monster 2008. 05. 12. 12:15
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
brunnerbal:
Egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek emelkedés most az érdeke:) Nézd pl. Sorost, aki állandóan további összezuhanást vizionál (én biztos vagyok benne, hogy csak venni akar minél lejjebb), és ki tudja, mit akarnak azok, akik sok milliárd dollárral trükköznek csendben?
Az, hogy sok kisbüfi emelkedésre vágyik, nem sokat mozdít a dolgokon, mert nincs mögöttük elég tőke ehhez.
A telekom osztalékpapír, amíg stabilan fizeti a megfelelő osztalékot, nem fog nagyon beesni, ez igen valószínű, más kérdés, hogy különösebb emelkedést se nagyon látni tőle kb. 6-8 éve (értsd: kb. ennyi ideje oldalaz a 700-1200 forintos sávban.
Úgy általában meg ha rövid távon gondolkodsz csak (mondjuk fél éven belül), akkor jelen pillanatban nincs olyan elemző, aki meg tudná mondani (50%-osnál nagyobb valószínűséggel), hogy merre fog és mikor indulni az index, jelen állás szerint kb. minden előfordulhat és annak az ellenkezője is.

Ez is szvsz, nem vagyok tőzsdeguru, se közgazdász, csak a tapasztalataim alapján így gondolom :)
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 11:51
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
lehet hogy még hátra van a feketeleves és nem tudunk mindent.

Fletó ügyben vitatkoznék veled. Próbáld az ő szemszögéből nézni.
Hatalmas a társadalmi ellenállás, nem lehet dolgozni. Van egy felelőtlen, hataloméhes ellenzék, aki az édesanyját is eladná a hatalomért, mozgosítja az embereket az utcán. Orbánnak már viszket a tenyere a hatalomért és kialakult egy olyan szerencsétlen helyzet, ahol 2/3-os többsége lenne, ezt viszont nem adhatja meg AZ ORSZÁG ÉRDEKÉBEN SEM fletó neki, épp ezért muszáj visszavenni a reformokból. (más kérdés, hogy jól csinálták e a reforomokat, meggyőződésem hogy nem)
De azt a mai napig nem értem, hogy miértn em engedték őket dolgozni és honnan eredt ez a nagy társadalmi ellenállás? Valószinű hogy Orbánéknak volt köszönhető, de persze nem kellett volna öszödi beszéd...ez már eleve hitelvesztést okozott, de erre meg brutálisan rá is játszott a jobboldal.
mocskos ez az egész dolog, de szerintem a felelősség az egész politikai elité, és nem csak Gyurcsányé. És azt ne felejtsük, hogy érdemi gazdaságpolitikára a rendszerváltás óta csak a baloldal volt képes (94-98), a jobboldal eddig csak pazarlást és ideológiát mutatott.
De ez mellékvágány, mert a nyugat jobban számít, mint fletó, vagy orbán. akármennyire is balfa*kodnának, ha az Usában kitörne az optimizmus, szerintem száguldanánk, függetlenül attól, hogy az egekben van az államháztartási hiány.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 11:47
"Közös érdek (mindenkinek!!!!!!) az emelkedés"!

Nekem nem az biztos, mert a pozimat inkább full shortnak nevezném!

Csak én nyerhetek a shorton? Nem. Bárki! Persze ha esés van!
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 11:44
Mert ez nem megy egyik félévről a másikra!

Azt honnan szedted hogy tegyük fel innen pl. 16 hónapos időtávra mindenkinek a long jó!?

Lehet mindent tudunk, lehet tulzásba is vitték, de az is lehet hogy keveset tudunk!

Ja plussz fletó plussz választások plussz csődben minden szinten az ország!
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 11:23
Felvetnék egy új témát is, amire a Richter topikban még nem válaszoltak, de ha már csináltak nekem saját topicot, itt vetném fel. beszéljük meg.

tehát:
"zt sem értem, miért kell pöcsölni ezzel a macival és az amerikai hitelpiaci válsággal? megtörtént, mindenk tudja, a sokkhatás már megvolt tavaly. én is unom, ti is unjátok.
azt is mindenki tudja, hogy közös érdek lenne hogy a részvénypiacok újra száguldjanak. nem mesterséges dolog ez a visszafogás? ez a műfélelem? mindenki tudja hogy az összes usa hitelminősitő intézet korrupt, dmár mindent tudunk, de ettől miért kell fosni és miért ne lehetne újra beindulni?
nem sávalj, meg tetőről szeretnék hallani, hanem 30000es , majd 35000 es Buxról.
miért kellenek csodák, jó bejelentések ahhoz hogy 1000-el feljebb tudjunk menni? legyen egy kiegyensúlyozott, biztos növekedés, óvatosan bátor, folyamatosan növekvő, erősődő részvénypiac.
konkrét kérdéseim.:
1. ha már egyszer halálra rémültünk a farkastól és legyőztük, miért kell újra és újra félni tőle és miért nem lehet kilőni végre? (usa, hitelpiac , recesszió)"
Tényleg unalmas már ez, mindenki mindent tud. miért nem éled fel, sőt lő ki újra a részvénypiac? attól még miért ne fektethetne bárki sikerrel egy IT-s cégbe (google, intel), vagy itthon egy gyógyszercégbe, hogy bedőlt pár millió hitel? Le kéne már ezt a piaci önsajnálatot zárni és irány a csúcs. Erről mit gondoltok?
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 11:19
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
A fő gond velem az, hogy nem tudok végigülni egy papírt.

Telekomot is eladtam (800as pakkot) 814en, 834nél vissza, 862nél megint ki, ahelyett hogy türelmesen vártam volna.
A kereskedési kényszert, pánikot le kell győzni.

Főképp olyan papíroknak örülnék, amelyek úgy viselkednek, ahogy az Mtel az elmúlt hetekben, hogy pici déli irányok után mindig északra tartott, bár ez lehet hogy kivételes, csak az osztaléknak köszönhető?
A többi blue chipnél várható ilyen tartós északi irány, vagy be kell állni a hullámvasutazásra és arra, hogy mindig el kell találni a csúcsot és a mélypontot? Jobban örülnék egy egyenletes növekedésnek.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 11:12
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Aki előtt ezzel lejáratod magad annak nem is kell adni a szavára. Miért lenne gáz hogy 2db-od van? Te megtanulod az egy-kát daraboddal a tőzsdét, más meg aki betolta a nagyi örökségét már lehet hogy rég bukta az egészet....
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 10:32
Játszottam vele, bár JOBB lett volna megvenni 20800-on, tartani egész mostanáiég és eladni 23000 fölött, de játszottam, gyakoroltam.
Izgi, ahogy real time teljesülnek a megbízások és tudom, hogy alig kerestem, mert a jutalékok mindent elvittek, de élveztem.

Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 10:27
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
CD elemzéseit szerencsére sose látom, nem tudom ti hol juttok hozzá. Én a (független??) tőzsdefórumos elemzőket szoktam olvasni, vagy a Trendlinest. Ők is gázosak?
Van egy nagyon jó tapasztalatom. Egy kecskeméti brókernek írtam pár hete Mtel ügyben EMAILT! Tőzsdefórumon irja a napi reggeli elemzéseket a Quaestor nevében.
Azt gondoltam, hogy nem fog válaszolni, megy majd a kukába a levelem.
Képzeljétek , írt egy hosszú, szépen megfogalmazott, hihetetlenül udvarias, precíz válaszlevelet még aznap. Kellemes csalódás volt, igaza is lett Mtel ügyben. Ezért van, akinek szívesen hiszek.
Nem szeretnék 1-2 évet ülni egy papírban, ehhez túl kicsi tételekkel játszok.
Ricsiből van kemény két darabom a példának okáért.
Szeretnék kereskedni, adni,venni, gyakorolni.
Molt például megvettem 20800on, eladtam 21300on. utána vettem 22000en , aznap elment 22420-on. Játszottam vele, bár jött lett volna megvenni 20800-on, tartani és most eladni 23000 fölött, de játszottam, gyakoroltam.
Izgi, ahogy real time teljesülnek a megbízások és tudom, hogy alig kerestem, mert a jutalékok mindent elvittek, de élveztem.
Lehet hogy ezzel a pár mondattal most lejárattam magam, de sose akartam megjátszani, hogy milyen nagy spíler vagyok, sőt.

Mostmár szeretnék hosszabb, jobban kivárt tradeket, de vesztességgel sem szeretnék hónapokig csücsülni.
Tudom, hogy nincs tuti és a véleményetek csak tájékoztatásul szolgálnak és nem tudtok felelősséget vállalni a tippekért.
A kérdéseim továbbra is élnek.
OTP, RIchter.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 09:45
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Nincs Tutti Brunnerbal,

Jól vésd a fejedbe elemzői ajánlások is érdekcsoportokat képviselnek.
Gondolj bele hétvégén kijött (csüt v. pént), hogy Mol eladás, Otp vétel a CD-től. Erre a teljesen elentétje történt, és közben a Concorde nem öntötte, hanem vette a papírt, amit fikázott.
Raiffeisen ellentétjtékonye, még e legszarabb piacon is Mol vételre buzdított, holott a technikai elemzés alapon csakis az eladás jöhetett számításba.

Malkiel szerint a hatékony piacon a bennfentes kereskedéssel sem lehet a piacot befolyásolni.
Vedd figyelembe a fundamentumokat, és vedd meg amit szeretnél. Nem fogsz csalódni a végeredményben, persze ne egy év alatt akarj duplázni!
Törölt felhasználó 2008. 05. 11. 17:30
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Hát én nem vagyok régi motoros,de atért leírom a véleményem.
Ricsi esetében én pont nem látom ezt az elemzői "összevisszaságot" amit lentebb írtál (és amivel egyébként egyetértek). Mindenhol 40k feletti a célár, meg év részvénye, meg az akvizíciók lezárása mind azt mondják, hogy törhetettlen az út felfelé.
OTP: szintén zenéz, ahogy Csányi mondta: csak a likviditás szabhat határt az emelkedésnek :)
Ugyebár 11k környékére várják sokan. Most őszintén ha 11k-n adod majd el nem mindegy hogy 6900-ról vagy 7250-ről van?
Ennek ellenére (és most ellent mondok magamnak) én várok egy 7k alatti beszállási lehetőséget.
Minden leírt SZVSZ-i.!!! Jelen vélemény nem hivatalos befektetési tanács, nem tekinthető ajánlattételnek, stb,stb...
:DDD
Törölt felhasználó 2008. 05. 11. 13:26
ne Ajánljatok új dolgot, 2 kérdést teszek fel, megköszönném ha írnátok

1. Vettem ricsit 33400 körül. Jól tettem? kilátások?

2. OTPbe megéri beszállni a mostani szinten, lesz még egy újabb kör 7400ig, esetleg 7500ig? vagy várjak 6900ig, ahogy az elemzés is írja?

tudom, hogy semmi sem biztos és nem fogok mérgelődni, ha buknék, ilyen a tőzsde. de így is szeretném tudni a régi motorosok véleményét.
Törölt felhasználó 2008. 05. 11. 13:23
Sell in May-elmélet!

az igazán gazdagok az északi földteke meghatározott
részein, sőt pontjain laknak..
májustól októberig vakációznak..

Hosszú hétvége-elmélet

hosszú hétvégére nem érdemes pozicióban maradni

Hosszú befektetés-elmélet

a részvényeket 10-20 évre kell venni, mert ilyen időtávon még a válság is csak egy bemélyedés a tömbdiagramban...

Hosszú orr-elmélet

(félre ne értsssse senki !)

ha eladtál mindíg lógni fog a hosszú orrod, mert másnap megy fel a papir..

ha vettél, akkor pedig másnap esik a papir..
Törölt felhasználó 2008. 05. 11. 13:12
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Brunni!

évek óta járok a Portfolio klubjába...nem drága!

mert megtérül..

AZ ALAPKEZELŐK A LEGJOBB PAPIRON KEZDIK A SZÓRÁST...mert az likvid és szórni azért kell, mert a befektetők beijednek és kiszállnak az alapokból...

ha sokan szállnak ki, fűnyíróelv:
mindenből arányosan (?) kifelé és visszafizetni, mert joga van a nyilt végű alapból bármikor kiszállni az ügyfének!
Törölt felhasználó 2008. 05. 11. 12:55
Köszi rapista.
az okoskodásokat az alapkezelőkkel, a portfoliófigyeléssel azért írtam le, hogy lásd, hogy nem úgy kezdtem tőzsdézni, hogy nagyi adott pénzt és egyből játszadozom, hanem úgy hogy évekig befektetési alapoztam, mindig kerestem a jobb ajánlatot. először pénzpiaci alapok, utána ingatlanok, utána kötvény, egyre bátrabban, de mindig óvatosan, józanul.
nem vagyok egy hülyegyerek, aki egyből mindent tudni akar és csak be akarja söpörni a zsét. a tőzsde, a szakma, a piac, iránti alázattal szeretnék tanulni.
a kritikám sajna továbbra is él , mert sok az ellentétes elemző és hajlamosak a trendek után menni a véleményükkel. ha valami kitör, akkor a várakozások mindjárt fényesek, ha korrekció van, akkor máris farkast kiáltanak.
ez zavar. egy elemző tartson ki a véleménye mellett és 2 százalékos csökkenés után legyen bátor és ne vigye máris lejjebb a várakozásait.
az alapkezelőkről viszont tényleg rossz a tapasztalatom, ha kell változtassák havonta a porfoliót és ne ragadjanak be a sza*ba.

Topik gazda

rapista
3 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek