Topiknyitó: Törölt felhasználó 1970. 01. 01. 01:00

Arago  

A Domestore felvásárlási ajánlat nyilvánosságra kerülése utáni lendületes emelkedés óta csordogál lefelé az árfolyam. Mennyi lehet az ajánlattételi ár?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 07. 16:47
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2001. 09. 26. 13:12
Ez vajon már a manipuláció része, azaz átlagár leszorítás? A 29999 darabos szept. 26-i kötésre gondolok itt. Ha ez működik, akkor bármekkorát eshet a papír ára!
Törölt felhasználó 2001. 09. 20. 12:02
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Én úgy tudom, hogy 90% alatt maradt a Domestore (89 és 90 között van) ezért nem igazán értem, hogy miért nem ugrott meg a papír árfolyama, hiszen így csökkent a kivezetés esélye, legalábbis eltolódott. Persze az Arago-t ismerve meglesz rövidesen a 90%, mert csak nagyon kevés hiányzik hozzá.
Törölt felhasználó 2001. 09. 20. 10:37
Most beszéltem az Aragoval,és az egyik ügyintézõjük nagyon bizakodóan beszélt a nyilvános ajánlat sikerérõl!Ki,mit tud?(Köszi a számot)
Törölt felhasználó 2001. 09. 19. 15:53
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
204-1111 /113,250,511
Törölt felhasználó 2001. 09. 19. 15:03
Valaki,aki jól informált tájékztathatná a tudatlanokat,hogy mi a helyzet mostanában az Arago Rt. körül!
És még valami:miért nem tudja a Matáv tudakozója az Arago tel.számát?Tudja vki.?
Törölt felhasználó 2001. 09. 19. 13:18
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Valaki vagy manipulál vagy nagyon tájékozatlan, hogy 460Ft alatti áron elad!
Törölt felhasználó 2001. 09. 13. 12:08
Mi volt mai közgyülésen?
Törölt felhasználó 2001. 08. 31. 10:46
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
bizony, bizony
Törölt felhasználó 2001. 08. 31. 10:42
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Mármint hogy a 462-ért 20000-et szívesen vásároló vev? ma is a piacon van. Egyébként nem rossz gondolat. A bukás max 2 Ft részvényenként, míg ha összejön neki a dolog (nem jön össze a Domestore-nak), akkor a várható nyereség ennek e sokszorosa.
Törölt felhasználó 2001. 08. 31. 10:39
Az Eravis kapcsán az Arago kapott egy ejnye-bejnyét a felügyelettöl. Talán mégsem megy majd annyira simán az a bizonyos kiszorítás. Mindenesetre a 20000-es vevö nem jön össze a 90% a Domestore-nak. A Concorde-nál már lehet, hogy tudnak valamit...
Törölt felhasználó 2001. 08. 30. 10:21
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
teljesen egyetértek, gusztustalan húzás lenne az aragósok részéről kiszorítani mindenkit azútán, hogy eddig kitarottunk. Ma úgy látom valaki 20.000 darabot akar venni 462 Ft-on. Vajon kicsoda....
Törölt felhasználó 2001. 08. 30. 10:18
teljesen egyetértek, gusztustalan húzás lenne az aragósok részéről kiszorítani mindenkit azútán, hogy eddig kitarottunk. Ma úgy látom valaki 20.000 darabot akar venni 462 Ft-on. Vajon kicsoda....
Törölt felhasználó 2001. 08. 27. 16:26
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Infoért lásd: www.cd.hu
Itt többek között az áll, hogy az ajánlatot úgy lehet elfogadni, ha
rendelkezel a Concorde Értékpapír Rt-nél számlaszerződéssel, valamint az
Arago részvényeit a Concorde-nál letétbe helyezted.
Törölt felhasználó 2001. 08. 27. 13:57
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Kedves Badi!
Írtad: "Az ajánlatot egyébként a Concorde-nál lehet elfogadni egy papír aláírásával 09.14-ig."
A papírok ettől függetlenül lehetnek egy másik brókercégnél? Kell-e vinni esetleg erről egy igazolást?
A választ előre is köszi!
Törölt felhasználó 2001. 08. 27. 12:54
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Bocs, nem 09.04-ig, hanem 09.14-ig lehet elfogadni az ajánlatot.
Törölt felhasználó 2001. 08. 27. 12:52
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Ahhoz, hogy a részvényhez osztalék is járjon, legkésőbb 08.17-én kellett a tőzsdén megvenni a papírt. (T+5 nap a bejegyzés és 5 nappal az osztalékfizetés megkezdése előtt kell birtokolni a részvényt, hogy járjon az osztalék.) Ezt sajnos én is megjártam (hittem a portfolio téves információjának). Egybként, ha meglesz a Domestore-nak a 90%, akkor szerintem újabb vételi ajánlat következik 460 Ft-on, majd jön a kiszorítás (lásd Eravis). Ha viszont nem lesz meg, akkor (egyelőre) nincs kiszorítás, akkor vagy újabb ajánlat jön magasabb áron, vagy nem jön újabb ajánlat, mindkét esetben megugorhat az árfolyam, hiszen (egyelőre) nincs tőzsdei kivezetés. Az ajánlatot egyébként a Concorde-nál lehet elfogadni egy papír aláírásával 09.04-ig. Az osztalékot max 1 éven belül ki kell fizetni, elvileg ez jóval hamarabb meg szokott történni, ez függ az Arago-tól is és a brókercégtül is. Mindenesetre ha valaikbőlm akkor az Arago-bol ki lehet nézni, hogy olyan sokáig húzzák az osztalék kifizetését, ameddig csak lehet. Szerintem mindenféleképpen érdemes lehet megvárni a 09.13-as közgyúlést (bár illúzióim nincsenek, nyilván jóváhagyják a vételi ajánlatot), mivel 09.04-én még el lehet fogadni az ajánlatot. De azt hiszem, a legjobb dolog kivárni, és csak akkor adni el (esetleg) a részvéynt, ha a Domestore-nak megvan a 90% (amire sajnos, jó esélye van).
Törölt felhasználó 2001. 08. 27. 12:22
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Aki figyeli a kereskedést, az láthatja, hogy a pénteki osztalék fordulónap semmilyen hatással nem volt az árra. A részvényesek (kisrészvényesek) ezek szerint nem is tudnak az 50Ft-os osztalékról. Hogyan tudhatnának arról, hogy ajánlatot tett a Domestore? Honnan tudnák azt, hogyan kell alfogadni? Mellesleg ezt még én sem tudom! Egyre biztosabb vagyok benne, hogy süket fülekre talál a 460Ft-os vételi ajánlat.
Az, hogy esetleg egy vagy másfél év múlva fizeti ki az Arago az 50Ft-os osztalékot, csak kb. 10-15%-al csökkenti a mértékét, azaz az 50Ft erre az időszakra eső kamata amivel kevesebbet ér. Ez nem szép dolog, de még a negyvenvalamennyi Ft sem rossz!
Törölt felhasználó 2001. 08. 24. 16:05
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Én szívesen megtartom, csak nem tudom, mi várható abban az esetben, ha a Domestore nem éri el a 90%-t, illetve abban az esetben, ha eléri. Ha eléri, akkor utána köteles vagyok neki eladni 460-ért?
Törölt felhasználó 2001. 08. 24. 14:08
Az egy részvényre jutó vagyon kb. 30.000 Ft! (Levonva a közvetetten saját tulajdonban lévő papírokat)
Törölt felhasználó 2001. 08. 24. 14:00
Az Aragoé a Pick több mint 40%-a. A 80 milliárd forgalmú Pick valódi értéke (piaci összehasonlítás alapján az élelmiszeriparban) kb 60 milliárd Ft (+6 milliárd cash) az Arago max 8000 Ft-os átlagon érte el a részesedését azaz max 12 milliárdot költött tehát a Pickre. Jelenlegi a Pick piaci értéke éppen az Aragó miatt 10 milliárd (beleértve a 6 milliárd casht) azaz még 6 milliárdot költ rá majd az Aragó ha kivásárolja. Én 40 milliárd profitra számítok az Aragóban 2-3 év múlva csak ebből az üzletből. A szállodák sem mennek rosszul. Talán nem kéne eladnunk azt a céget amit mi, kisrészvényesek finanszíroztunk ezidáig pont a profit realizálása előtt... Talán fel kellene lépni az unfairül alacsony áron történő kiszorítás ellen...
Törölt felhasználó 2001. 08. 24. 10:40
Azt hallottam, hogy az osztalékfizetés zárónapja 2002.09.02. Ez azt jelenti, hogy eddig húzhatják az osztalékfizetést? Ha igen, akkor a kb. 10% osztalék már nem olyan nagy szám.
Törölt felhasználó 2001. 08. 22. 13:29
A nyilvános ajánlatot hogyan lehet elfogadni? Nem látom, hogy olyan nagy tételek forognának a piacon, ezek szerint a többség kivár, vagy tőzsdén kívül is el lehet fogadni az ajánlatot?
Törölt felhasználó 2001. 08. 21. 18:17
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
"...akkor az új szabályok szerint sokkal kedvezőbb ajánlatot kell tegyen, mint most. Ezt jól tudom?"
Nem jól tudod. Az utolsó 90 nap átlagárfolyamán tett ajánlatot nem nevezném sokkal kedvezőbbnek, még csak kedvezőnek sem.
Törölt felhasználó 2001. 08. 19. 22:59
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
araGO...:-) Talán már a héten...
Törölt felhasználó 2001. 08. 17. 12:43
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Ezt jó hírként értékelem! Nem kell sietnem, hogy az 50Ft osztalék után megkapjam a 460Ft-ot. Ha eléri a Domestore a 90%-ot, akkor a papíromat és engem utolér a 460Ft-os végzet. Ha nem lesz a Domestore-nak 90%-a, akkor megmaradok kisrészvényesnek és ha legközelebb ki akar vásárolni, akkor az új szabályok szerint sokkal kedvezőbb ajánlatot kell tegyen, mint most. Ezt jól tudom?
Törölt felhasználó 2001. 08. 13. 18:45
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Kevesekben tudatosodott még, hogy az ilyen, és ehhez hasonló ajánlatokat mindenki el fogja fogadni, ha akarja, ha nem. Az ajánlattevő ugyanis 2001 július 18. óta jogosult arra, hogy ha a részvények legalább 90%-át megszerezte, a maradékot elkobozza az ajánlatot el nem fogadóktól is. Ezt mindenki elolvashatja az 1996. évi CXI. törvény július 18. óta hatályos változatában.
------
Idézem:
94/K par.(2) Az ajánlattevőt, ha a vételi ajánlat következtében a szavazati jogok több mint kilencven százalékát megszerezte és az ellenérték teljesítésére vonatkozó kötelezettségének maradéktalanul eleget tett, az (1) bekezdésben meghatározott bejelentés közzétételét követő harminc napon belül vételi jog illeti meg a tulajdonába nem került részvények tekintetében. A vételi jog gyakorlása során az ellenérték nem lehet kevesebb, mint a vételi ajánlat során alkalmazott ellenérték.
---
Foly tassam?
Törölt felhasználó 2001. 08. 13. 11:20
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Úgy tűnik, hogy lassan csak terjed az infó, mert az 510Ft-os árat kezdi megközelíteni a részvény (460Ft-os felvásárlási ajánlati ár + 50Ft szept.3 utáni osztalék).
Persze az 510Ft arra az esetre vonatkozik, ha valaki ezen az áron elherdálja a papírt.
Szoltan
Törölt felhasználó 2001. 08. 10. 11:21
Ezek szerint 09.03 az soztalékfizetés szempontjából az fordulónap? Sehol nem találtam erre vontakozó info-t. Egyébként elképzelhető, hogy a nagy osztalék miatt érdemes megtartani a részvényt? Igaz, ha kivezetik a tőzsdéről, akkor elég bizonytalanná válik az egész dolog. Hogy lehet akkor egyáltalán értékesíteni? Kíváncsi vagyok, mi állt a nagy felfutás mögött. Magasabb felvásárlási árat sejtettek sokan?
Én megtartanám a részvényt, csak tudnom kellene, hogy az esetleges kivezetés után mit lehet vele tenni.
Törölt felhasználó 2001. 08. 08. 12:08
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Kedves Arago iránt érdeklődők!
Az alábbi hír eddig teljesen visszhang nélkül maradt (Lehet, hogy sokan nem is hallották?), pedig az Arago kisrészvényeseken kívül (köztük én is) még érint két tőzsdei céget is az ügy. Engem tulajdonképpen az foglalkoztat, hogy vajon hogyan gondolkoznak a többiek, akiket megkínálnak az ajánlattal. Vajon sikerül-e a Domestore-nak elérni a 90%-ot? Érdemes-e kockáztatni és most nem eladni?
A hír:
2001.aug.30. napi online:
A magyar tőkepiac utóbbi éveinek legsikeresebb, "mindenevő" befektetési holdingját, a kárpótlásijegy-haszn osítóból több tíz milliárdos vállalati konglomerátummá felnövő és három másik tőzsdei céget is ellenőrző Arago Befektetési Holdingot is elérte végzete. Fő tulajdonosa, a Domestore Kft. nyilvános ajánlatot tett a még piacon lévő, a 6,353 milliárd forintos alaptőke 29, a szavazatok 20 százalékát jelentő közkézhányadra. A törzsrészvényekért 460, a kamatozókért 600 forintot kínál és ha eléri a 90 százalékot, tervezi a kisrészvényesek kiszorítását a társaságból.
A 6 milliárd 190 millió forintos törzstőkével rendelkező, információk szerint az Arago alapítójához, Leisztinger Tamáshoz közel álló Domestore Kft. még az értékpapírtörvény felvásárlást szigorító, július 18-án hatályba lépett módosítása előtt adta be nyilvános ajánlatkérelmét a PSZÁF-hoz (NAPI Gazdaság, 2001. július 18., 9-10. oldal).
A PSZÁF által július 27-én jóváhagyott, augusztus 15-től szeptember 14-ig nyitva álló ajánlat szerint az Arago részvényeinek 70,3, szavazati jogainak 79,15 százalékával rendelkező Domestore (amelynek a teljes A, D, E és F sorozat mellett 46 ezer 942 kamatozó és 439 ezer 86 darab tőzsdére is bevezetett törzsrészvénye van) a kamatozó részvényekért 600, a törzsrészvényekért 460 forintos árat ajánl. Az árfolyam kielégíti azt a törvényi feltételt, hogy nagyobb legyen, mint az elmúlt 90 - illetve OTC-részvény esetén 180 - nap súlyozott átlagárfolyama, de a cég 2000 forintot meghaladó részvényenkénti könyvértékétől jelentősen elmarad.
(Igaz, a magas könyvérték részben azért alakult ki, mert az Arago a két legutóbbi tőkeemelés során 2000, illetve 3470 forinton jegyzett részvényeket.)
Öröm az ürömben, hogy az 50 forintos osztalék még megilleti az ajánlatot szeptember 3. után elfogadó részvényeseket. A közkézen lévő 1 millió 23 ezer törzsrészvényért és 112 ezer darab (az 5 százalékos, szeptember 3-tól fizetendő osztalékon túl a mindenkori jegybanki alapkamat 75 százalékára, legutóbb 8,62 százalékra rúgó kamatra is jogosító) kamatozó részvényért a Domestore összesen 537 millió forintot fog kifizetni, feltéve, hogy minden részvényt meg tud szerezni.
Ez nem olyan nehéz, mivel egyes hírek szerint néhány százalék már korábban az Aragótól nem túl távoli kezekben koncentrálódott, ha viszont a szavazatok 90 százalékát eléri, élhet a kiszorítási eljárás lehetőségével. Ebben az esetben a megmaradt kisrészvényesek jogvesztés terhe mellett kötelesek eladni az ajánlattevőnek papírjaikat az ajánlati áron. Ezek után aligha kétséges a tőzsdei kivezetés, amelyre a tegnap közzétett tájékoztató is utal. A Pick 43, a Zalakerámia több mint 30, az ugyancsak kivezetést megelőző ajánlat alatt álló Eravis 80, a Hunguest Hotels 50,1 százalékával rendelkező Arago a kivezetés után a Domestore egyszemélyes társaságává válva kikerül a PSZÁF látóteréből. (Talán ez volt az ajánlat motivációja is.). Az ajánlat lebonyolításával a Domestore a Concorde-ot bízta meg. A kivezetésre valószínuleg még az év vége előtt sor kerül.K. G. T.
Forrás: Napi Online

Topik gazda

Badi
5 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek