Topikgazda: Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 08:24

Akár 70%-os gázár-emelkedés januártól - 5 részre szakad a támogatás  

Ugrás a cikkhez
Januártól az alanyi jogú gáztámogatást öt rászorultsági sáv válthatja fel - értesült a Népszabadság szombati száma. A legszegényebbek számára az ár szinten marad, a "leggazdagabbak" első 1500 köbméteres fogyasztásának tarifája viszont több mint 70 százalékkal emelkedhet. A várhatóan november végén kihirdetendő döntés mintegy 3 millió lakossági fogyasztót érint.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=76087
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 15:01
Előzmény: #18  tokos.
Olyan balfék ez a kormány, hogy az már rémisztő. Bonyolítanak, mérhetetlen adminisztráció, kevés haszonnal.

1. Mindenkinek piaci ár.
2. Nyugdíjasoknak egy egyszeri differenciált emelés, azaz a kis nyugdíjakat jobban emelni.
3. Dolgozóknak az alsó SZJA kulcs csökkentése.

Ezzel megvan a kompenzáció, nincs plusz adminisztráció, hazudozás, bevallás, meg miegymás.

tokos. 2006. 11. 13. 14:19
Előzmény: #17  Knight Tyris
Én megttovábbra sem értem, hogy miért mindig azt büntetik többszörösen, aki adózik, aki járulékot fizet, aki becsületes, vagy legalábbis nem tudja eltitkolni.

Itt most megint azok fognak kiszorulni a támogtásokból, akik egyébként is befizetnek annyit a költségvetésbe, hogy ha visszakapnak, 10-20-50 ezer Ft-ot, az semmi.

Ha az én példámat nézem, tőlem minden évben elvesznek egy középkategóriájú autót adó címén, meg egy másikat befizet a munkáltató TB járulékként.

Ennek ellenére a három gyerekkel, meg a Gyes-en lévő feleséggel még abba a kategóriába tartozok, ahol némi támogatás nekem is jár. (legalábbis, ha nettó jövedelmekről van szó).

Vagyis visszakapok kb. egy gyerekülést a két VW GOLF árából. Ez tétel???
Knight Tyris 2006. 11. 13. 14:06
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Vagy néznének több dolgot egyszerre.

Jövedelemet, fogyasztást, gyerekek számát. Jobb szűrést adna mintha mindig csak egy tényezőt emelnek ki.

Ahol nincs gyerek, alacsony a jövedelem, de mégis nagy a fogyasztás, ott nincs támogatás és kész, mert nem stimmel az összkép.

Egyéni kérelem lehetősége meg megmaradna, ha valahol hibázik a rendszer.
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 13:08
Előzmény: #15  tokos.
Mondjuk én azt nem értem, hogy ezekkel a jövedelemfüggő meg önbevallálos ötletekkel Magyarországon miért próbálkoznak be mindig? Tudott dolog, hogy nem működik. Akkor meg minek.
Szvsz piaci ár kéne mindenkinek, a legrászorultabbaknak meg külön fűtéstámogatás ahogy Kanyisz is mondta (tudom, hogy ezt is nehéz meghatározni, de sok gyerek + alacsony jövedelem együtt már jobban szűr, másrészt így csak két kategória van, nincsenek értelmetlen sávok).

Mondjuk ennél a sávozásnál az is érdekes, hogy aki albiban nyomja, de a kecótulaj nevén van a gáz, akkor előfordulhat, hogy ő nyomorog (ami az albi miatt mégdurvább), a tulaj meg a legnagyobb kategóriába esik.
tokos. 2006. 11. 13. 12:32
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Én továbbra is azt mondom, ha támogatnak, akkor legyen támogatás, de ne az alapján, hogy ki mennyit tud hazudni, vagy kapjon mindenki egyenlően, vagy ne kapjon senki.

Pl, az 1500 m3 alatti fogyaztást támogassák, arra x a tarifa, felette, 3000-ig y, aztán meg z.

Ezzel talán inkább spórolásra ösztönöznek, a másikkal inkább csalásra.
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 11:56
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Az lenne a legjobb, ha az állam kivonulna az üzletágból, és piaci áron vehetné meg mindenki? Vagy mi lenne a jó megoldás, amivel nem lehet visszaélni?
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 11:49
Előzmény: #11  tokos.
Hogyan? Nem tudok róla. Gondolom azok aki tartályt telepítettek. És aki csak úgy palackból fűt az is kap?
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 11:42
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Sporolni, sporolni, sporolni! Penzt keveset csak bankba tenni, a tobbit parna ala, aranyba, regisegekbe...szukseg eseten ezeknek mindig van ara az ujgazdagok szemeben. Az illegealis es etikatlan eletben maradasrol nem is tennek akkor emlitest.

A gazar savozashoz meg nincs mit hozza szolni. Kontar munka ez is, mar ki tudja hanyadik lepeskent.
tokos. 2006. 11. 13. 11:33
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Ez nem igaz, mert a propánnal fűtők is kapnak ártámogatást.
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 11:26
Előzmény: #9  pampa
Elképzelem azt az állampolgárt, aki beadja igénylését a gázár kompenzációra, és tegyük fel keres 89.624 Ft, a házastársa pedig 76.564 Ft-ot. Ez alapján beosztják valamelyik árkategóriába. Apát a következő hónapban kinevezik a munkahelyén művezető-helyettesnek, mellyel a jövedelme hirtelen 97.617 Ft-ra ugrik.

Apuka azonnal rohan az önkormányzathoz jelezni: NEM VAGYOK MÁR JOGOSULT A TÁMOGATÁSRA, SOROLJANAK ÁT EGY MÁSIK KATEGÓRIÁBA!!!

A lényeg: halvány fingom nincs, hogyan lehet ezt egyáltalán nyilvántartani, a változásokat követni, ellenőrizni stb.

SEHOGY.

Magyarul annak lesz igaza (nem emlékszem a nick-re), aki azt írta: CSALNI, CSALNI, HAZUDNI, EZ A JÁRHATÓ ÚT EGYEDÜL!!!!
pampa 2006. 11. 13. 11:09
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Van jobb ötletem.
Mindenért fizessünk annyit mint az EU országok átagára,és keressünk minden szakmában annyit mint at EU országok átlaga.
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 11:05
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
MOL-t nem érinti, max az alapár növelés, de az a piaci folyamatoktól függ.
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 11:04
Előzmény: #5  tokos.
Hát ez tényleg szőrnyű, ráadásúl totál igazságtalan. Akik fával, szénnel, propánnal, stb fűtenek nem kapnak. Aki bemegy és igényel kap, ellenőrízhetetlen, korrupcióra csábít iszonyat.
Ha már szocpol, akkor másképp kéne. Gáz ára egységesen mindenkinek+fűtési támogatás ettől függetlenül.
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 11:01
Vegyetek MOL-t! :-))
tokos. 2006. 11. 13. 10:37
Előzmény: #4  zsosz
Most a gáz ára lesz jövedelemfüggő.

Utána a tejé, a kenyéré, aztán az autóké, a lakásoké, végül mindenhez jövedelemigazolás kell.

Aztán egyszer csak rájössz, hogy tulajdonképpen kár is dolgozni, minden annyival drágább, amennyivel többet keresel, vagyis ha egy szalmaszálat sem teszel keresztbe, akkor is megkapod ugyanazt, mint a másik, ha hülyére gürizi magát.

Ekkor érünk el a kommunizmusba.

Illetve van egy kiút, csalni, csalni, csalni, mindenkinek, aki bír - orrvérzésig.
zsosz
zsosz 2006. 11. 13. 10:28
Előzmény: #3  tokos.
Ezt nevezem piacgazdaságnak! Szabadpiac=szabadrablás! Bár ezt már más is leírta így. Diszkriminatív árképzésnek tartom és adatvédelmi hiányosságokat is vélek felfedezni. Mutasd a gázszámlád, s megmondom (nagyjából) ki vagy! Aki most kezd építkezni szvsz a gázt max. biztonsági tartalékként tervezze házába. Napkollektor, 2-ős tüzelésű kazánok és egyéb alternatív megoldások előnyben. Jó, hogy 20 évig a gázt preferálták, de az innentől "short" ezerrel.
tokos. 2006. 11. 13. 10:20
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Hát persze, hiszen elsősorban magukra gondolnak.
Törölt felhasználó 2006. 11. 13. 09:16
Előzmény: #1  portfolio
Amikor a keresetek nagyságától teszik függővé a gáz árának nagyságát, gondoltak-e arra, hogy azok akik létminimumon vannak bejelentve de villa nagyságú ingatlanban tengetik életüket, azok mennyit fizetnek majd.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek