Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 07:21

34%-os adó- és járulékteher  

Sziasztok!

Én még teljesen kezdõ vagyok (lettem volna)itt a tõzsde világában, de ez a 34% már tényleg alapjaiban rengeti meg az ambícióimat. Azt szeretném ha arról beszélgetnénk egy kicsit, hogy hogyan is lehetne ezt megúszni. Az én 1. felvetésem mint teljesen naívnak: Olyat pl nem lehet, hogy Én csak úgy besétálok a tõzsdére és veszek egy két részvényt? Aztán majd idõvel ugyanígy eladom. Ilyenkor nem brókercégen keresztül kereskedek, tehát hogy hajtják be rajtam a pénzt?

2.: Arról tud vki vmit, hogy külföldön is vannak-e ehhez hasonló adók, mert ha nem, akkor talán megérné külföldrõl venni a magyar részvényeket.

Na , egyenlõre ennyi. Elõre is elnézést ha túl sok hülyeséget kérdeztem volna. (egy 18 éves kezdõ :))
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 10:12
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Yabbagabb, utaltasd át a részvényeidet attól a béna brokitól, az equitasnál pl választhatsz LIFO, LOFO, FIFO, HIFO készletértékelési modellek közt eladáskor.
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 09:54
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Miért, Te azt gondoltad, hogy ezzel a módosítással a javadat akarja Gyurcsány?

Egyébként még mindig megteheted, hogy csak szeptember 1. után eladod az összeset, és tiszta lappal indulsz a nagy kormányzati hogyan kopasszuk meg a tőzsdézőket akcióban.
(Talán egyszer majd lesz olyan is, hogy a milliárdosokat adóztatják majd meg, de azt nem -a közvagyonból lett- milliárdosoktól kell elvárni!)
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 09:24
Előzmény: #12  Törölt felhasználó

ahol én vagyok ott nem lehet választani, FIFO van.
amit először vettem azt adják el először.
ez elég gáz, mert pl. azt az OTP-t adom el, amit 7000-en vettem, aztán később amikor már adózni kell, akkor adják el, amit 5500-on.

Tehát ha a második részt eladom mondjuk 6.500-on, akkor adóznom kell 1000 ft nyereségre, holott tulajdonképpen 500 Ft veszteségem van a 7000-es beker.árhoz képest.

nagyon fasza!
tko_ 2006. 06. 22. 09:24
Előzmény: #15  bpmcwap
bpm,

Én azt gondolom erről az egészről, hogy ezzel nem fogja elérni a kormány amit szeretne.
A magyar ember amúgy is nagyon leleményes, meg fogja találni a módját, hogy kikerülje az adócsapdákat.
Szépen fog majd virágozni a fekete kereskedelem!
Amúgy meg tegnap este M1-en néztem a Közgázon volt Gyurcsány.
Társadalmi igazságoságról beszélt.
Igen..az van...2 millió ember tartja el amúgy is ezt az országot..hát húzzunk le róluk még egy bőrt..

Gázár: Azt mondta Gyurci, hogy gyáva volt ,és a politikai ellenfeli belehajszolták őket egy buta "ki tud többet mondani" játékba: "lassan mondom, hogy nem lesz gázáremelés..."
Pedig csak az a kérdés, hogy ki fizesse meg a gázárat.

Nekem meg az erről a véleményem, kedves arrogáns miniszterelnök úr, hogy Ön bizony nem gyáva volt, hanem tudatosan jegelte választások elött a témát, úgy ahogy az ÁHT hiányt meg egy csomó mindent.
Látszat intézkedésekkel félrevezette a közvéleményt (Áfacsökkentés stb), és most választások után kamatostul benyújtja a számlát.
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 09:19
Előzmény: #15  bpmcwap
Ez a 34%-os adó csak a (magyar) magánszemélyekre vonatkozik!

Cégek estében a nyereség kezelhető más költséggel!

Bef. alapok esetében és külföldi intézmények esetében nincs adó. Vagy lesz most?

Itt megint érvényesül, hogy csak a bérből és fizetésből élőket adóztatják, azaz azokat, akik nyomonkövethetők és elszámolható(!) költégeik nincsenek!

A "szegény" adófizetőt még az ág is húzza, a milliárdos vállalkozó meg segélyt is kap!
bpmcwap
bpmcwap 2006. 06. 22. 09:12
Mivan a concordal meg az erstével, vagy a többi alapkezelővel??? Fogatnak több milliárd forintot, nyernek milliárdokat és a milliárdok 20%át befizetik??? heheheheeee csak is.... valszeg... De akkor a kirájnak miért az én párszázezer forintom kell???Miért nem az alapkezelők milliárdjának egy joval kissebb %a ami még igy is több lenne mint magánemberek által nehez összekuporgatott már amugy megadoztatott jövedelmet ujra megadoztatni.... Komojan bakker 1ora brutto béren má több az ado mint amennyit efektive nettoban költök egy kilo kenyérre....
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 08:42
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Köszi!
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 08:42
Előzmény: #11  forest_30
Csak egy évig volt 20%, mert a választási hevületben minden megígért a győzelem érdekében az MSZP-SZDSZ.

Most még a négy év hátra van, s nem véletlenül magasabb (14%ponttal) az adóteher, mint korábban volt!!!
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 08:39
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
A beker. ár a bázis (jobb esetben a kapcsolódó költségeket is részévé lehet tenni), amihez viszonyítják az eredményt.

Azaz:
ánya alap = (beker.ár + költségei) - (eladási ár - költségei)

Vannak értékelési elvek (HIFO, FIFO, LOFO, LIFO) amik meghatározzák, hogy éppen melyiket adod el, azaz gyakorlatilag minden egyes részvénynek van konrét beker. ára és beszer. költsége, és Te határozod meg, hogy a lehetséges elvek mellett éppen melyiket adod el.
Most a LOFO korszak jön...
forest_30 2006. 06. 22. 08:38
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Lehet hogy ha szerencsénk van akkor el tellik másfél év és vissza lazítják majd az árf adót és addig nem kell eladni.
Át kell ugorni azt az 1-2 évet
csak a realizált nyereségből tudnak csak levoni !
ki kell várni.
volt már rá példa hogy csak 1 évig volt az adó ....
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 08:28
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
A bekerülési ár számít-ahhoz képest kell számolni nyerőben vagyok vagy bukóban?
És ha különböző beker áraim vannak u.a-ra a részvényre mindet külön kell számolni?
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 08:18
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Meg tudja mondani valaki, hogy aki szlovák céghez van bejelentve minimálbérre, annak mennyi járulékot kell fizetni?
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 08:16
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Már nincs kétségem afelől sem, hogy minden nyerséges tranzakciót megadóztatnak majd, míg a veszteségeseket nem veszik majd figyelembe.

Azaz, ha elkezdesz tőszdézni 1M HUF-tal és a végén csak 800K-d, akkor is fizetned kell majd adót (ez a cél), nem is keveset, feltéve, ha lesz önmagában nyereséges ügyleted.

Ezzel talán 15K-ig is vissza lesz nyomva a BUX! (No nem a kisbefektetők eladási hulláma miatt, hanem a kormány "akaratát" vizsgáló intézményi befektetők menekülnek majd, ami tovább gyengíti majd a forintot is!

Egyre inkább érdemes elgondolkodni, hogy hogyan lehet külföldre adózni, s talán már nem kell "lakatlan szigetekig" menni ezért!

Természtesen a kormányzati reform majd elhal, hiszen pl. a kisebb parlamenthez is kétharmad kell, és természetsen(!) majd olyan törvényt terjesztenek be, amit az ellenzék nem fogadhat el, azaz rájuk fogják majd (mint mindig) a költségvetési hiány, az államadósság további iszonyatos növekedését!

És lesznek olyan ostobák megint, akik bedőlnek majd a Gyurcsány-cirkuszak!
pampa 2006. 06. 22. 08:15
ez a megoldás nem rossz,de mi lessz a broker cégekkel? no meg Ferink extra bevételével így?
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 08:13
Előzmény: #5  Krumenaker
Vagyik adott napon 100% poziban kell lenni, aztán egy évig el van felejtve. :)
Krumenaker 2006. 06. 22. 08:10
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Homályos még az egész, de én úgy értelmezem, hogy csak a realizált nyerő és bukó számít, ha részvényben ülsz, az nem játszik. A nyereség pedig összességében számít, vagyis ha nyerőd és bukód is van, az utóbbi csökkenti az előbbit.

Bele kell ülni 4-5 évre valami jó papperbe, és mire 2010 után eladód őket, ezek az adószabályok már nem lesznek sehol :)
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 08:05
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Nekem nem világos, hogy mi után számolódik ki a tőzsde nyereség? Pl. világos, hogy elkezdek tőzsdézni 1millióval és év végére 1.5millióm van, akkor 500e a nyereség. De mi van, ha az egyik pozi bukó, a másik meg nyerő? Vagy pl. az év végén még minden pénzem poziban van. Akkor mi alapján számolódik ki? Lehet, hogy bukó lesz belőle, lehet hogy nem.
Törölt felhasználó 2006. 06. 22. 07:58
Köszi a válaszokat, akkor úgy látszik mind a két ötlet bukta.
Krumenaker 2006. 06. 22. 07:31
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Kb. 20 %-os levonás van máshol a tőzsdei nyereségből, de például az USA-ban jóval magasabb.

Kereskedni csak brokin keresztül tudsz. Olvastam nemrég egy cikket valami pénzügyi futurista gondolkodótól, miszerint alapvető polgári joggá kellene tenni, hogy közvetitő nélkül, saját maga tőzsdézhessen aki akar, de ez érzésem szerint a távoli jövő.

Topik gazda

nyenyeC
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek