Topikgazda: jancsika 2006. 03. 10. 08:12

Demján: "akinek a munka büdös..."  

Ugrás a cikkhez
Az MTV Este című műsorának vendége volt Demján Sándor, akit ezúttal a Magyar Gazdasági és Szociális Tanács elnökéként invitáltak a stúdióba. A témát az Európai Unió jövőbeli növekedési kilátásai, a robbanásszerűen fejlődő Kínától, valamint Japántól és az Egyesült Államoktól való leszakadás ellen megoldást nyújtó javaslatok boncolgatása jelentette.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=66014
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 03. 15. 21:39
#44
PINA

:)

jót homároztam nemrég, úgy 2havonta visszatérek oda, mindenkinek ajánlom :)
Törölt felhasználó 2006. 03. 14. 15:46
Előzmény: #42  matgab
#43
Sajnos az összes márkánkkal ezt tették. Kellet a piac a nyugatnak.
matgab 2006. 03. 14. 10:25
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#42
Tungi ügy az én meglátásom szerint (bár ezt a céget belülről el kell, hogy ismerjem nem ismerem)
Adott volt egy hatalmas Ázsiai és Kelet Európai- Arab piac, amit se perc alatt elvettek...
Létrehoztak ide egy kisebb K+ F központot, ez jó...
A gyártást azt meg simán megszüntették, a profitban a vételárat szerintem pillanatok alatt kitermelték...
A K+F a többi multihoz hasonlóan úgy müködhet, hogy a helytartók irányítják a helyi olcsó benszülötteket... (legalábbis amiket a GE-ről eddig a munkaerőpiacon hallottam, az hasonlít egy koreai, vagy japán cég emberisességéhez...)
És mi hasznunk lett abból, hogy odaadtuk egy multinak? semmi...Igazából, ha megmaradt volna magyar tulajdonban akár szépen termelhetne fejleszthetne, a hagyományai megvoltak...
A Richter, Zwack , Egis menedzsmentjét ezért is becsülöm nagyon, mert ők igen megmutatták, hogy így is lehetett volna...
Máskérdés, hogy az itthoni vezetők nagy részét egy 5-ös BMW-ért meg tudta venni bárki, amiért semmilyen felelősségrevonás nem történt soha...
Törölt felhasználó 2006. 03. 14. 10:16
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#41
sok igazság van abban amit írsz aks, annyit azért hozzátennék, hogy demján sem igazán termelőcégekben érdekelt. viktor kinyalta a seggét vagy fordítva és állami megrendeléseket jó pénzért megcsinált...
Törölt felhasználó 2006. 03. 14. 09:53
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#40
Tungi ügyhöz még hozzátenném, hogy a GEOS is ide települ, lényegében call-centert hoztak létre mindenféle nyelvű help-kiszolgálás célzattal
nem vagyok GE-fan, mert nyilván ők is "kizsákmányoló multik", de azért amíg itt vannak az ilyenek, addig nincs baj
sok kedvezményt kapnak állambától meg minden, de ez az élet rendje
a kis- és középvállalkozások elég káposztafej-szegények, márpedig az olcsó bérmunkával szemben csak így tudjuk megtartani a verseny"előnyünket"

Demján szónokolhat a kétkezi munkáról ill. termelésről, de attól még a magas value-added termékekben, szolgáltatásokban van a jövő. Bőven van mit fejleszteni, amíg evolúciós algoritmusok is léteznek. A legjobb lenne a bürökráciát leépíteni egy ilyen SW segítségével :) Sztem az ilyen multimilliárdosok azt szeretnék, ha mindenki buta bérrabszolga lenne... aztán meg csodálkozik, ha feltörik a villáját és lelövik, mint egy rühös kutyát :) amíg halál primitív emberek léteznek, addig ilyen közönséges bűnözők is lesznek... és amíg nem vagyunk olyan, mint pl. GB, addig a "fehérgalléros bűnözés" a Kulcsár-féléket jelenti
xar egy ország...
Törölt felhasználó 2006. 03. 14. 08:50
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#39
Tottyantó! Profi hozzászólás! Teljesen helyesen látod a dolgot!
Törölt felhasználó 2006. 03. 14. 06:27
#38
Azért a pénnzügyminiszterjelöltön gondolkozz
el. Kérdezz meg néhány Otp-s dogozót is.
Törölt felhasználó 2006. 03. 14. 01:17
Előzmény: #35  matgab
#37
"több hektárnyi ingatlanvagyonnal kapott meg 100.000 forint készpénzért "

Szerintem nem 100 ezer volt, hanem 500 ezer. Ráadásul egy csomó Műszertechnika részvényt is adott mellé, úgyhogy egy szavad sem lehet.
Ja és még a ~1x milliárdos adósságállományt is átvállalta (igaz, részben emiatt később konszolidálni kellett a hitelező bankot).

Tungsram: A GE először alaptőkeleszállítás-visszatőkésítés megoldással kipörgette a magyar felet, a szocialista éra 16-18(?) ezres létszámának kb. felét kirúgta, DE:
Megtartotta a márkanevet, idővel rengeteget invesztált, K-F-et telepített stb. A létszám ma megint 1x ezres, a fejlesztések révén a T. ma is komoly vállalat, csak a nyereséget amerikai tulajdonos számára termeli.

Ha megnézed, kevés egykori magyar világmárka van hasonló szinten: A Zwack egyedül. Orion konyec, Pick - majd, ha elmúlik a szélhámos tulajdonos utóhatása.
jancsika 2006. 03. 13. 12:10
Előzmény: #35  matgab
#36
Azért az egyik Sanyi javulgat.

Már termelő üzemeket is vásáról és valóban termel. Ez mindenféleképp pozítiv.

Legalább vannak olyan profi cégeink akik le tudnak hívni EU pénzeket.

Egyébként miért a pénzről, a támogatásokról az ellentétekről szól az UNIO?
matgab 2006. 03. 13. 11:28
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#35
1-2 dolog...
Várszegi nem úgy kezdte tudomásom szerint, hogy külföldön bekopogott, hogy dolgozni szeretne, hanem a becsempészett gyémántokkal...

Szélestől meg nem lehet még ennyit sem elvárni, mert ő egy működő vállalatot (20.000 fős) export és belföldi megrendelésekkel , több hektárnyi ingatlanvagyonnal kapott meg 100.000 forint készpénzért (autójának rendszáma akkoriban MDF-001 volt, ugyebár)

A magyar cégek nagyrészét a régi "ejtőernyősök" úgy ahogy volt kifosztották (Angyal Ádám és többi barátja) illetve amelyik ment volna, azt a nyugati cégek kivásárolták bagóért és elvették a piacát max egy névleges vízfejet meghagytak a cégből...(pl. Tungsram)

A kommunizmusban működő cégek pénzét az állam elvonta, majd a legtöbb cégnek arra sem volt pénze, hogy az új megrendeléseit fejlesztéseit elkezdje, hiszen az árbevételét úgy ahogy van bekommunizálták, a cash amit termelt és vissza kellett volna forgatni, az meg hiányzott...Ráadásul ilyen helyzetben a nyugati tőkeerős cégek meg persze, hogy lecsaptak rájuk...

Az egész "rendszerelcsalás" a hidegháború elvesztésének és a hazai gerinctelen morálisan tönkrezúzott társadalom eredménye (1919-20, 49,56). Ezért áll az összes többi ország már most jobban, mert őket erkölcsileg nem nullázták le!

A médiának fizikai melósokat alázó képe meg egyértelmű, hogy tulajdonosszerkezetüknek köszönhető, hiszen a jelenlegi médiahatalmak ősei sohasem voltak parasztok, fizikai munkások, hanem mindig bankárok kereskedők ügyeskedők voltak...
Törölt felhasználó 2006. 03. 13. 09:30
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#34
"...nem elég mobilis pl. a mérnök.....200K bruttóért...". Vannak munkatársaim, akik 50-75 km-t autózgatnak a munkahelyükre azért, hogy dolgozzanak, majd ugyanennyit haza. És nem 200K bruttóért.
A mobilitás már a '90-es évek közepe felé is az egyik legnagyobb gondjuk volt a multiknak. Sajnos - tetszik vagy nem nekünk - lenyomják a torkunkon ezt a gombócot is attól tartok. CSAK IDŐ kérdése, hogy mobillá váljunk - 5, 10 vagy 15 év? A legjobbnak látszó támogató megoldás a telkek, lakás árak elérhetetlen magasságokba száguldása, így sok embernek marad a bérlés. Innentől kezve nem mindegy sok embernek hol dolgozik?
Bár, ne legyen igazam...
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 11:41
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#33
xarrágó parasztok a multik, az már biztos... node ha betöltetlenül hagyják a munkát, akkor mit tesznek? vagy mindig találnak hosszabb távon balekot?

sztem az a röhej a multikultiban, hogy defaultban vannak bizonyos területek, amik xart se csinálnak, de mert ámerikában úgy van, ezért nálunk is (igen, HR és PR meg markeingre gondolok :)
ezek akkora fal melók, mint a komenizmusban a pártbizalmi-besúgó... magam is a taylorizmus "megrögzött" híve vagyok, de azért az emberek kb. 50%-át már csak a statisztika ismeretében is hülyeség hülyének nézni... :)
JPÉ a legfontosabb, meg kell egy kis management sciences - akkorát lehetne javítani a 6ékonyságukon, hogy megszólal! Manapság a VIR meg maga a VI know-howja is futószalagon lett le"tömeggyártva", és ahol beillik az egyén ill. a szervezet kis kockafeje a kis kocka-nyílásba, ott látszólag minden okés, ahol meg nem, kénytelenek kitaklálni vmit...
SAP pl. az IBM-től vált ki...
azé jól jött volna az a szegmens az IBM-nek is, ha megtartja az SAP-alapítókat... de csak a Steve Ballmer-féléket becsülik meg, a táncoló majmokat.
De sok szempontból jól is van ez így az inkubátor-hatás miatt... nem csak egyetemi berkekben védik az innovációt, hanem a vállalatok is, aztán amit nem tudnak megtartani, azt bebukták, de ami náluk marad, abből is jól élnek...
Nívó tekintetében siralmas a helyzet...
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 11:12
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#32
A másik vicc meg az hogy nem elég mobilis pl. a mérnök.....200K bruttóért az anyjuk legyen mobilis, aztán abból fizesse a 2 lakását (mert pl. a munkahely 100 kilométerre vagy messzebb van, de ha közelebb akkor meg télen-nyáron órákat utazgasson a munkahelyére naponta?), meg a céghez bejárást, meg ilyen-olyan költségeket csakhogy éjjel is be tudják rángatni ha balhé van a gyártósoron.
Ezután meg jogot formálnak arra hogy ő a hibás mindenért, nem a manager ugye, mert az túl nagy ember hogy átlássa a napi problémákat, a szarér-hugyér bekinlódott hat általánost végzett kényszermunkás meg olvasni sem tud nemhogy a gépet kezelni.
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 11:07
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#31
Elárulom hogy van elég mérnök, csak olyan mérnök nincs elég aki éhbérért nagy felelősségű munkákban robotol a külföldi rabszolgatartóknak.
Amelyik mérnök teheti és esze van az régen saját vállakozást alapitott.
Én tapasztalatból beszélek, nyavajog a sok multi hogy nincs mérnök, aztán amikor megtudod mennyit akar fizetni akkor körberöhögöd, mert egy autószerelő mellett többet keresel....
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 11:01
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#30
jjjó, hát éppenséggel egy felsorolásba kerültek...
de attól még első 2 komoly szakma (is lehet)
főleg az első
ettől ftlenül nincs ennyire szükség belőlük, ezért szívnak a jogászbojtárok és kérnek 5 év releváns szakmai gyakorlatot a friss végzős közgazdásztól :)
nagyon felhigult a piac és nagyon-de-nagyon buta emberek is el tudják végezni a Közgázt
(jogász lehet akár buta is, csak magolni tudjon... de egy magológép közgázos nagyon gázos)
nincs elég mérnök!
mindenki rögtön akar meggazdagodni, mint én :)
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 10:42
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#29
Erről van szó.
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 10:40
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#28
Vissza pl.japánhoz, nos ott nem divat ez a hollywoodi magamutogatás, pl. a sony meg egyéb nagy cégek elnöke sem vergődik a millió dolcsis autójára meg ruhájára, mert tudja hogy ezzel negativan hat a saját dolgozóira....
de tudod az a pofátlanság amikor a magyarországon levő külföldi cégvezető jaguárban, meg 7-es BMW.ben tobzódik, miközben a bértárgyaláson 1 ft emelést is sértőnek érez a minimálnbéresnek....
menjenek a k.anyjukba....utána aztán csodálkozhat miért negativ a munkamorál a cégében.
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 10:36
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#27
A nyugatnak alapvetően ez a legnagyobb baja....a médiák és a társadalom lenézi a munkát, olyan közhangulatot teremt hogy nem érdemes dolgozni.
Az usaban is mindenki sztár meg üzletember akar lenni, mert az életben azt látja hogy azon élnek, nem az olajmunkás meg a földművelő...akinek nem jön be az hirtelen felindulásból bankot rabol, vagy járókelőket.
Nem véletlen hogy egyes helyeken nem divat a milliomosokat reklámozni, meg nincs szerencsejáték és tőzsde ill. egyéb gyors pénzkereseti formák...ez szerintem demoralizálja a társadalmat...legalábbis akkor ha túl nagy a különbség amunkával és ezekkel megszerezhető vagyon között.
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 10:30
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
Ugyanis elosztva a havi fizut, kb. napi 4-5 e ft-ot keresek, de pl januárban 4e alatt voltam..
Ha belegondolsz hogy mondjuk bux hatival ez 1 perc alatt megvan.. Jó, tudom, nem ilyen egyszerű, de azért mégis mekkora különbségek..
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 10:28
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Hát igen. Én is ahogy rájöttem, hogy a tőzsdén mennyit lehet keresni, egyből megkérdeztem magamtól, hogy miért dolgozok? :)
Úgyhogy ha nem javul a helyzet és nem bukom el a pénzem akkor otthagyom a melót, elvégre van a helymre sok munkanélküli.. Bár úgy hallottam csökkentést terveznek, úgyhogy lehet hogy pont kapóra is jön nekik majd hogy elmegyek..
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 10:15
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#24
A világon mindenhol megvan az hogy aki tanult, meg jobban ért valamihez az többet kap.
A gond nem itt van, hanem hogy magyarországon aki dolgozik az alapvetően nem tud megélni belőle.
RÁADÁSUL! És ezt nagyon destruktivnak tartom, a médiák kinevelik az emberekből a munka becsületét, lásd azokat az iszonyatosan irritáló szerencsejátékokat amelyeken percek alatt többet nyersz mint amennyit egy élet alatt össze tudsz szedni munkával, plusz a propaganda a hogyan gazdagodott meg a milliárdos meg az amerikai sztár témakörben....na, innentől kedve bassza a földhöz az ember a kalapácsot hogy inkább bankrabló lesz mint hogy havi 80-ért gürizzel napi 10 órában.
bpmcwap
bpmcwap 2006. 03. 10. 10:14
#23
Először is hiába a diploma, hiába a 2nyelv stb, már annak sincs nagyon értelme... ugy kezdődik hogy megkérdik van e diplomád, aztán 2nyelv, aztán adnak érte kezedbe 125000 egy bacott nagy multi cégnél az IT szektorban... aztán ott a sogi... Ács.... heti 40et keres, az havi 160000.... jéééé, há ijen is van... na ja... Az a baj hogy mindent tulzásba viszunk... MINDENT!!!! Amerikából ömlött hogy gyurunk vazeg... mire minden sarkon kocsma helyett fitneszklubb nyilt... Idehaza 40%a gyurt mig amerikába ahonnan ömlött 6-irom HAT%... Bár ez egy pozitiv példa LENNE HA még jól is csináltuk volna(az adat 90es évek végéről származik) Ja MEKDONÁC vaze... meg van még pár ilyen példa amit most azért nagyon nem részleteznék....
Fizikai munka... apukám én azon nőttem fel meg kenyéren és vizen, én toom mi az... a legeslegelső órabérem 86forint volt!!! Ez volt 92nyarán... Aztán suli+melo stbstb... 97ben az AZURtól-mert hogy ott is dolgoztam- 33000hufot hoztam haza aminek örütem mint majom a farkának, ugyan is 5ezerrel volt több anyám fizujánál20éves munka viszony után az egyik legnagyobb multicégnél!!!... De előrébb léptem, elmentem a NAGY PC gyárba 286os órabérért vaze!!!98ban!!! Létrán mászkálás felfele, béralkuk stbstb... lőn világosság nem fizetnek meg baze... kuka. Miota én eljöttem 100forintal nőtt az emberek órabére!!!8év alatt!!!! TERMELŐI MUNKÁT VÉGEZNEK!!! gyárban "szallagon dolgoznak"! NEm akarok senkit untatni önéletrajzommal, de igyekeztem konrét valos adatokat mutatni arra, hogy egyik szektorban sem éri meg nagyon dolgozni igy nem csoda hogy mire oda jutottam hogy felvegyek 10embert a saját cégembe, nem találok egyet se aki dolgozna is de már nem is csodlákozom... az emberek aszimilálodta a rendszerhez... Amugy irtátok itt hogy nem érdemes szakmunkásba menni me ciki... Nos ez tudtommal nem egészen igy van... Sajnos tudok olyan városrol ami még az én koromban iskola város volt, mára sorba csukták be a szkmunkásokat illetve ami még nyitva van az is csak 2-3szkmát tanit az anno 40-50szakma helyett!!!! Azért ez durva!!!!! Az éretségi meg olyan mint a 8általános-bele is épult az elemibe... A diploma meg olyan mint az éretségi.... mindegy milyen de legyen, akár egy tanitoképzői is, mert azzal már több kapu nyilik meg előtted mint egy éretségivel vagy ne adj isten még anélkul... És az a lényeg hogy van, nem az hogy milyen... Persze ez alol kivételt képez egy két munkahely... ellenben számos évfolyamoról tudok ahol a diplomájának megfelelő munkahelyhez jutás aránya, alig verdesi a 2-3%ot!!!!!! A Specifikált szakmákat nem idevéve-pl orvos.Ha má nemzetközi kapcsolat szakról beszélünk.... :DDD Nevetni fox... az ÁVFről (pedig ezt ugye tudjuk milyen suli) a tavaja végzősők közul EGY SEM DOLGOZIK NEMZETKÖZI KAPCSOLAT SZAKNAK MEGFELELŐ BEOSZTÁSBAN, DE MÉG CSAK A KÖZELÉBEN SINCS!!!! :DDD Nesze neked diploma vazeg.... meg nemzetkozi kapcsolatok szak....
Ázsia... Engedjétek meg Kinánál maradjak... Ugye most ő robbant nagyot.... Persze hogy ott is vannak iylen ugyeskedők, DE ÉS ITT JÖN A DE!!!!Az elmult 10-15év fejlődését nézve huzták magukal az also csoro osztályt is!!!! Mig 15éve 8négyzetméteren 8-10ember él, ma 1emberre jut 8-10négyzetméter!!!!! Ez is egy fejlődés szvsz!!! Nálunk ez nem nagyon van igy... sőt szvsz inkább forditva... arról nem is beszélve hogy mi mindig mindent eltzulzunk... mi még az öregedésben is elsők vagyunk vaze... :DDD Meg a kihalásban is elsők leszunk állitom... huje magyar... má bocsi...
És még egy az első 100...
Várszegi benne van???MErt akkor pl őt felhoznám a példának mely erőssitené a szabályt...Bár lehet hogy csak legenda... Én ugy tudom hogy ő ugy kezdte ezt a nagy meggazdagodásit hogy kiment ámerikába, ott bement x céghez és azt monda a gorénak hogy ő ott akar dolgozni... szal ő nem ugy kezdte tuttommal hogy apuci adott neki pár milliot nesze fiam garázdálkodj... vagy igy kell hujére keresni magad mások kárán, stb... Bár igazán irhatna má egy könyvet!!!!! Mindenesetre a mai napig van benne tartás!Vegyuk alapul a domust!Ugy is lehetett volna ahogy a Globus csinálja!!!Nem?Na ugye!!! Na nem mondom hogy szent mert nem a szomszédom, és azt is tudom hogy ő is jokor volt jó helyen mikor rendszerváltás volt, de azért ne akarjunk má mindenkit fejbelőni csak mert mi nem voltunk még annyi idősek, vagy nem rendelkeztunk annyi pénzel, vagy csak IQ hiányában szenvedtunk!!! nem volt mindenki 3/3as, meg olyan mint gyurcsány hogy lenyult egy egész budai hegyet me megtehette... Az emberek cseszik el...
hm... egyre inkább bontakozik a fejemben egy párt...
Miniszterelnök: Várszegi Gábor
Pénzugyminiszter : Csányi Sándor
Nápjóléti miniszter: Szalay-Berzeviczy Attila
A további posztokra várom a javaslatokat... :)
----
Sorri ha hosszu lett...
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 10:13
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#22
"Szegeden is szinte minden termelő üzemet becsuktak, mindet...". Attól tartok nem csak Szegeden, máshol is. Mert:
1. Piacnak kellünk nekik.
2. Alázni a magyart ahogy és ahol lehet.

Sok-sok évvel ezelőtt hangzott el: modernkori rabszolgává tesznek minket a hazánkban. Bejött. És nincs még vége, lesz még ez büdösebb is!
Törölt felhasználó 2006. 03. 10. 10:11
Előzmény: #18  jancsika
#21
De ezek nem exportra termelnek általában. Inkább helyi igényeket elégítenek ki. Jellemzően inkább szolgáltató cégek vannak talpon.

Topik gazda

jancsika
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek