Szerintem itt már rég nem az a kérdés , hogy lesz-e recesszió, hanem már nyakig ülünk benne 🤣. Ha kinyitod a szemed és megnézed a számokat , már mindenhol ég a piros lámpa. Nézzük csak a száraz tényeke t , amik felett mindenki szeret átsiklani . Az építőipar idén júliusban 12,2 százalékot zuhant éves alapon , ezen belül az épületek építése 10,7 százalékos mínuszban van . A lakásépítési engedélyek száma továbbra is a béka feneke alatt , a beruházások pedig évek óta gyengélkednek . De tegyük hozzá azokat a számokat is , amikről kevesebb szó esik , pedig ott vannak a piacon. Az állami beruházásokat gyakorlatilag befagyasztották , a költségvetési hiány miatt sorra húzzák le a rolót a projekteken. A lakossági hitelpiac szintén halott, a magas kamatok és a szigorodó feltételek miatt az új jelzáloghitelek volumene töredéke a korábbinak. Aki akart, az már épített, aki most akar, annak nincs miből. Ennek egyenes következménye, hogy az építőipari cégek körében drasztikusan megugrott a felszámolások és csődök száma . A lánctartozások szépen , csendben újra elkezdtek felépülni a rendszerben . És ha ez nem lenne elég , nézzük a makro adatokat . Az üzleti bizalom júliusban mínusz 5,3 volt, augusztusra pedig mínusz 9,1-re szakadt be. A beszerzésimenedzser-index augusztusban 51,3 pont lett, ami már éppen csak a stagnálást jelentő 50-es határ felett pislog, de a belső megrendelésállomány almutatói már bőven zsugorodást mutatnak. Az ipari termelés hónapok óta képtelen magára találni, a kiskereskedelmi forgalom pedig stagnál, mert a lakosság felélte a tartalékait és a mindennapi túlélésre játszik. A munkanélküliség eközben lassan, de biztosan kúszik felfelé, júliusban elérte a 4,5 százalékot .És erre az egészre borul rá az energiapiaci rémálom . A decemberi európai ttf gázár szeptember 14-én átütötte a 83 eurós szintet megawattóránként . Ehhez képest az európai központi bank korábbi, legrosszabb és legpesszimistább forgatókönyve is csak 77 euróval számolt. Vagyis a legrosszabbat is sikerült alulmúlni . Ez a brutális energiaár pedig kőkeményen és kíméletlenül végigmegy mindenen . Üti az ipart , a szállítást, és ami a legfájóbb az építőanyagokat . Hiába nincs kereslet, az energiaintenzív ágazatok, mint a cement- vagy a téglaipar, egyszerűen nem tudnak árat csökkenteni a drága gáz és áram miatt . Tehát egyszerre van jelen a megrendeléshiány és a magas beépülő anyagköltség .Az ellátásbiztonságról már ne is beszéljünk. Ez az egész szépen lassan megeszi a kivitelezők és az üzemeltetők profitját. Egy már elindított projektet még befejeznek fogcsikorgatva , de újakat ilyen finanszírozási és energiaköltségek mellett senki nem fog elindítani . Világvége persze nincs. De ha az energiaárak tartósan magasan maradnak, és mellé az ipar, a lakossági fogyasztás, a beruházás és a munkaerőpiac egyszerre fékez be , akkor itt nem egy sima lassulás lesz , hanem egy nagyon csúnya gazdasági pofon . Lassan tényleg mi vagyunk a recesszió királyai , csak még nem kaptuk meg hozzá a koronát. Ilyen környezetben a szépen csengő szinergiák és integrációk a valóságban sokkal inkább a kockázatok halmozását jelentik, nem pedig garantált profitot .
Nyugodtan rakogassa a csártokat az élet meg szembejön.Most nem mindenhol mukodnek a csártok, kis vaterlot is vártuk, amugy meg a nyomozo ur irogat az szerintem tobbet árt,mint én aki 99 %-ban hireket osztok meg.Erdemesebbnek tartom az Akko teljesitményére koncentrálni mint az Ön csártjaira most, főleg itt a jelentés küszöbén.Számlám pluszba van, soha nem vettem fel hitelt, addig nyujtozkodom amig a takaróm ér, ez a véremben van.Üdvözlettel:Toka Úr
Most sem vagyok! A látszat csal! Nekem azért nem kellett új reg, hogy ide írhassak...:) De látom kommentedre egyből megjelent ovis gyerek is. 😫😫 Vártam már, az öreg után lohol mindig..🤣🤣 A kárörvendést nem jól látod, főleg hogy részvényes vagyok! Jó áron persze.. Amiért ide írtam, azt Toka jól tudja miért tettem, ha te nem követted volna az eseményeket. Kétlem.. Állandóan az app realban kárörvendezik, pánikoltat, amikor az árfolyam esésre fordul, vagy rossz hírek vannak! Nincs egyedül vele. Megmondtam neki világosan, ha folytatja, nem hagyom szó nélkül! Ott kapja vissza, ahol legjobban fáj. Ha ez neki jó, legyen! Ahhoz képest, amit ő szórakozik, én tizedét se teszem, de most már lesz időm rá. Amúgy nemcsak az appnál csinálja, de kitették a szűrét már több helyről :))) Olyankor panaszkodik mint egy gyerek. Szóval ebből a megvilágításból is meg kéne nézni! Nem egyszer éjszakákat átdolgoztam azért, hogy reggelre fris chartokat tudjak feltenni a kereskedés előtt még. Legyen valami támpontjuk a fórumozóknak, segítség, akit érdekel. Erre mindig volt pár majom, aki meggyanúsított, hogy átverés, de hamar kiderült, hogy ők voltak a beetetők. Már rájöttem, hogy hülye voltam, minek segíteni. Etessék egymást csak a majmok. Persze azért figyelek, mínuszos is a számlájuk rendesen, de hát ők akarták... Néha azért dobok chartokat, hogy formában maradjak.
Kutyabavsi Úr.Hat szerintem Akko semmilyen recesszioba nem kerül, szárnyas lesz..most szép eredmény lesz, az éves meg eldurran ha megkapja a kotelezo projekteket a living-tol akkor jol ellesz, jok ezek a máv meg mvm projektek is...jó idointervalumuak is.Veres Ur is otthon van, büntetlen előéletű.Én is pár perce értem haza.
Szeritnem most az a kérdés, hogy lesz-e recesszió a kialakult energiaválság miatt.Ha igen, akkor az egész BÉT-nek annyi. Néz meg most mi a BÉT: - OTp + MOL, amik ATH-n vagy annak közelében vannak - egy rettentesen csikorgó-zötyögő Richer - egy MTEL, ami szintén megrekedt az ATH után Aztán ott vannak a midcap-ek: - egy 4IG - NVVH elsődleges célpontja - OPUS + BIF + WABI - NVVH további célpontai - Autowallis - rossz management rém gyenge növekedési eredménnyel - Appeninn - NVVH célpont - DH - eredményektől függetlenül forgalom nélkül lecsorogva és még sorolhatnám. És ott vannak a futottak még senkiházi papírok, mint a Gloster, Megakrán, DM, Delta, Astrasun, stb. Ezek mindegyike megy majd a levesbe, ha recesszió lesz. Igen, az AKKO-val együtt, de ne tegyünk úgy, mintha a többi papír ne lenne ugyanúgy óriási kockázat. Nincsenek jó megérzéseim a jövő évvel kapcsolatban.
Nézd ember, folyamatosan rakod be a 20.000db-os pakkod eladásra alacsony áron egy olyan papírban, ahol nincs forgalom. Ahelyett, hogy megvárnád, míg átárazódik. Aztán csodálkozol ha valakinek elgurul a gyógyszer. A 20K-t rarabold fel és tedd be mondjuk 2000-2500 pakkokban 270-ig.
Akko fórum