marlowe01

Regisztráció: 2021-02-20 12:14:22

Hozzászólások száma: 6

Utolsó hozzászólás: 2021-04-19 09:44


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Akko fórum 2021. 04. 19. 09:44
Ha ezt a 1,5 milliárdot osztalékként kifizetné az AKKO, az részvényenként 45 forintot jelentene
Akko fórum 2021. 02. 20. 17:31

Nem tudom, mit hoz a jövő az AKKO-val kapcsolatban, mivel (sajnos) nincs bennfentes információm. De én mindig szigorúan a számok alapján hoztam befektetési döntést, és azok alapján az AKKO (vagy NEO, hiszen a kettő most  majdnem ugyanaz) egy stabil befektetésnek látszott/látszik. Fundamentumok szerint  a mostani árfolyam egyáltalán nem túlárazott, ahogyan itt többen  írták is, a 480- 500 körüli szintet adná a NEO behozatala normál esetben. De a tőzsdéket már egy ideje nem a tények és a fundamentumok, hanem a hype és a spekuláció  mozgatja (mindig is, de most különösen). A belterjes BÉT egy még betegebb világ, és  ezért veri ki nálam a biztosítékot, ha még azt a kevés tényt is, ami a rendelkezésünkre áll egy befektetési döntés meghozatalánál tudatosan elferdítik, félremagyarázzák.  
Ha a Dayton netalán kitáraz (ami egyáltalán nem 100% még), az sztem még  egyáltalán nem egy tragédia, kérdés, milyen következő befektetési célpont lesz. Ami könnyen lehet, hogy már meg is van.
Akko fórum 2021. 02. 20. 16:54
Igen, kb. erre a reakcióra számítottam 😊 
 Nem fogok veled vitatkozni, mert fogalmad sincs arról, amiket írsz. Dobálózol fogalmakkal, amikkel jól tájékozottnak tűnsz, de nem is ismered a jelentésüket, okoskodsz, átlátszó és manipulatív   módon próbálsz hangulatot kelteni úgy, hogy elmondásod szerint nulla érdekeltséged van a papírban.  Nem minden szép és jó az AKKO-ban; sok mindent lehetne másképp (és főleg sokkal jobban és transzparensebben)  tenni és intézni, de aki benne ül, annak megvan rá az oka, és egy olyan arrogáns és pökhendi okoskodás, ami minduntalan az orruk alá dörgöli, hogy micsoda cool döntés volt eladni a pakkot és micsoda hulladék egy papír ez; nos, ez visszataszító. És még mindig ott a kérdés: miért is lógsz itt napokat, ha nem érdekel ez a szar cucc?  😊 
Egyébként te vízionáltál tavaly 1XX forintos árat, és te “jósoltál” 361 (!) forintos árat év végére vagy januárra (ha jól emlékszem). Minden jogod megvan erre, de akkor ne sértődj meg, ha valaki szóvá teszi.
 PS: Az adózott eredmény a cégeladásoknál senkit nem érdekel, az EBITDA számít, és az EBITDA CAGR. De te ezt IS biztosan sokkal jobban tudod nálam....hiszen te is nyilván kiszámoltad ez utóbbit a NEO esetére, és csettintettél a nyelveddel egyet (ha nem, tedd meg 2013-2019-re). Ne fáraszd magad a válasszal, nem megyek bele személyeskedő vitákba.  Aquila non captat muscas.... 
Akko fórum 2021. 02. 20. 14:58
No offense, bro, de mi a fenéért elemzed itt az Akko helyzetét hajnal óta hosszasan, ha (okosan) már régen megszabadultál a pakkodtól? Miért tolod a képünkbe egy hozzászóláson belül többször is kiabálva, hogy “VERES KISZÁLL” (így, nagybetűkkel) illetve két sorral lejjebb az előbbieket megerősítendő a  “VERES KISZÁLLÓ” üzeneteidet? Mi ez a gagyi, MLM-szintű sulykolás? Fogtuk, szar a papír, a parkett császárai már régen dobták, csak a szánalmas kis senkik maradtak benne. Ne vedd személyeskedésnek, de átlátszó vagy. Mindig akkor jössz a magasröptű okosságaiddal, amikor olyan hírek jönnek, amik akár pesszimista oldalról is értelmezhetőek. Ezt, azt hiszem, már Barackvirág is észrevette.....de nem ezért írok most, hiszen mindenki elmondhatja a véleményét a topicban, függetlenül attól, hogy benne ül-e a papírban, vagy sem. Mielőtt szóvá tennéd: igen, ma regisztráltam, eddig soha nem írtam a fórumba, de a szakmainak álcázott manipulatív baromságaid most először átlépték az ingerküszöbömet. Az, ahogyan a NEO saját tőkéjét (2.3 milliárd) és az eszközállományát (10.3 milliárd) összemosod a szerinted irreálisan magas vételi árral, nos az egy nonszensz, ostobaság, vagy szándékosan rosszindulatú ferdítés. Mert:
 1. Többen is írták korábban (Peti, Zseton), hogy a 18.5 milliárdos vételár pontosan annyi, amennyit a WING fizetett ‘19-ben a NEO elődjéért, a Strabag Properties Zrt-ért. Azaz egy azóta is dinamikusan növekvő céget adott el zéró (nulla) haszonnal a WING az AKKO-nak. Tényleg, ahogy írtad (három felkiáltójellel) hülye lett volna a WING nem eladni a NEO-t ennyiért 😊 
2. A cégek eladási/vételi árának semmi köze a saját tőkéhez (illetve kevés köze van az eszközállományhoz); azt majdnem kizárólag a jelen-, illetve jövőbeli pofittermelő-képessége (melynek mutatószáma az EBITDA) szabja meg (ami egyébként 2019-ben a NEO esetén nem 1.3, hanem 1.5 milliárd volt). Ha a saját tőke és az eszköz lenne a meghatározó, egyetlen e-Commerce, IT, vagy marketing céget sem lehetne eladni (hiszen ott az irodát bérlik, az eszközöket villámgyorsan leírják; csak a vevői bázis és a know-how adja az értéket). Tudok olyan cégről, itt, Magyarországon, melynek saját (jegyzett) tőkéje nem érte el a 25 millió forintot, gyakorlatilag nulla eszközállománnyal rendelkezett, és a (külföldi) szakmai befektető mégis közel 75 millió eurót fizetett érte... 
3. A NEO a 2. pont szerint egy komoly cég: 24 milliárdos forgalom, 1.5 milliárd EBITDA (ami, állításoddal ellentétben egyáltalán nem rossz); 650 munkavállalóval, 170 vevővel, komoly jövőbeli tervekkel. Ezek a számok a mostaninál magasabb árfolyamnak is biztos támaszt kell, hogy jelentsenek. De ezt már többen leírták itt. 
 4. Az AKKO egy vagyonkezelő (szeretne lenni). Ehhez első lépésnek  kifejezetten jó a NEO akvizíciója. Ha az eddigi, szedett-vedett 6 milliárdra értékelt saját eszközállomány lehetővé tett egy 12 milliárdos OTP-kölcsönt, akkor a NEO bejövetele után az esetleges  további akvizícióknak nem lehet gátja a forráshiány. Innen nézve viszont indifferens, hogy jön-e a WING, vagy sem. Én személy szerint egyetlen percig sem hittem, hogy Magyarország (egyik) legnagyobb kötvénykibocsátója a BÉT-re készül. 
5. A Chantili-részvények eladása; a többször bejelentett 1-2 milliós otc-ügyletek, valamint a mindenkinek szemet szúró pakkcserék azt valószínűsítik, hogy a háttérben komolyan zajlik a tulajdonosi átrendeződés. A Daytonnak még mindig maradt közel 20%-a; de ha ezt el is adja, azt valaki meg kell, hogy vegye. Nem értem, miért kell emiatt világvégét vizionálni. Ja, hogy nem jön a WING.....majd lesz más, ha tényleg ez a helyzet.  
Még annyit: semmilyen kötődésem nincs az AKKO-hoz: nem dolgozom nekik, nem ismerek ott senkit. 10 évet lehúztam a PE (private equity) szektorban, láttam egy-két adásvételt....az AKKO-ba akkor szálltam be, amikor hírét vettem, hogy esetleg ide jön a Strabag Properties (ez se ma volt...) .Nekem sem tetszik a tökölődés, amit csinálnak (a PE szektorban ennyi idő alatt 2-3 teljes adásvételt le kell tudni bonyolítani átvilágítással együtt), de azt nem hiszem, hogy a cél a befektetők kisemmizése.  És mivel nem szeretném, hogy azzal vádolj, hogy az AKKO nevében propagandát hirdetek, kész vagyok Veled privátban megosztani a LinkedIn profilomat, hogy lásd, igazat modtam (persze ez akkor kölcsönös lesz 😊 ). Ja, akkor megnézhetnéd a könyvben a pakkom méretét is 😊  A többiektől elnézést kérek a hosszú bejegyzésért, ígérem, többet nem fordul elő. 
Akko Invest 2021. 02. 20. 12:20

friss hírek További hírek