Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 09:25

Orbán öt pontja: keressük a racionalitást  

Ugrás a cikkhez
Munka, otthon, biztonság! jelszóval ötpontos "nemzeti petíció"-t hirdetett meg a Fidesz szombati szövetségi gyűlésén. A javasolt intézkedések az állami szerepvállalás növelése irányába tett lépések, melyek a költségvetési terhek jelentős növekedéséhez vezetnének. Az állam jövedelemcentarlizác iós tevékenysége az újraelosztás növekedésével emelkedne, amely nem jelent mást, mint az adóterhek növelését és/vagy az adósságállomány további növekedését.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=39395
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2004. 03. 30. 11:55
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
Ezzel a sok marhasággal és demagógiával, amit ide írtatok nem vagyok hajlandó vitatkozni, mert a szakmaiságtól olyan messze áll, mint a Föld az alfa-centaúritól. A politikuok szövegeit sosem olvasom, mert amikor esetleg mégis megteszem, akkor általában két perc alatt felmegy a vérnyomásom a tudatlanságutól és a szakmaiság hiányától. Ami a hosszúságot illeti, én a Te cikkednél százszorta hosszabb Nobel-díjas munkákat szoktam olvasni nap, mint nap, úgyhogy ezt a stílust ki kérem magamnak!!!
.
Ami a tényleg beveszi szöveget illeti, az pedig inkább a Ti Viktorhitűségetekről lehetne elmondani! Tök mindegy mit mond, közel áll-e a valósághoz, vagy nem, de elhiszitek, csak azért mert nagy tömeg előtt mondja, és a tömeg tapsol és ovációzik. Ez azonban nem a Ti hibátok, hiszen mindenki nem lehet gazdaságpolitikából tudományos szakember, hanem ez az egész politikai elit hibája. Ugyanis nincs olyan párt, aki tényleg a tudományt jól képviselve valós tájékoztatást nyújtana és így "közoktatást", felvilágosítást folytatna.
.
Itt most had ragadjam meg az alkalmat, hogy elismerően szóljak a portfolio.hu-ról. Ez ugyanis az a kevés sajtóorgánum egyike, amely a legobjektívabb és legtudományosabb tömegtájékoztatást nyújtja.
.
Itt hagylak benneteket, a politikai demagógia nem az én stílusom, ha szakmáról akartok beszélni, akkor persze szívesen... Végül annyit, hogy kb. 10 év múlva fogtok rádöbbenni, hogy hovakerült az ország az Orbán-féle gazdaságpolitikával. (Nem szeretek dicsekedni, de ha már így felhúztatok, akkor elmondom, hogy a PhD disszertációmat gazdaságpolitikából írom, azon belül is abból, hogy milyen piacgazdasági szerkezetet kellene kialakítana Magyarországnak azért, hogy a piaci és állami kudarcokat orvosoljuk és ezzel a növekedésütemet maximalizáljuk.) Mindez persze titeket úgyse érdekel, ugyanis véleményetek szerint a Viktor könyvek nélkül is tudja vezetni az országot...
Na pá...
Törölt felhasználó 2004. 03. 30. 09:39
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#19
kedves krisztian, mit sem er az allitolag vilaxinvonalu tudas, ha az ertelmezesi kereteidet ilyen foku egyeb tajekozatlansag es eloitelet torzitja.
ez az "ellenzek kenyszeriti a kormanyt" panel a legocskabb apologetikus fordulatok egyike, mara mar a reformertelmisegi "kozgazdaszok" es "politiologusok" is leszoktak rola.
Törölt felhasználó 2004. 03. 30. 09:32
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#18
Az "egyetlen" baj, hogy tényleg beveszi! Na jó, legyünk pontosak csak a 40-60 %-a veszi be, de ők el is döntik a választásokat. Viszont emiatt aztán a politika eggyre inkább lemegy békába. Még egy "született pénzügyes" is demagógiaversenyt akar nyerni. Viszont ettől a gazdaság egyre romlik! (Még jó, hogy nem nagyon, de viszont tartósan...)
Törölt felhasználó 2004. 03. 30. 08:48
#17
Kedves Krisztián(Kummer?)
L átom nagyon jól vagy értesülve Stiglitz ügyben, és főleg Balról. Orbán programját is Kunczétól ismered, mert az ő nyilatkozata köszön vissza írásodban - komcsi természetességgel totálisan elferdítve. Világos, hogy nem vetted a fáradtságot, hogy végigolvasd a
http://www.mno.hu/ index.mno?cikk=21149 7&rvt=2&s_text=Orb%E1n+Viktor&s_texttype= a cikket, mert túl hosszú lenne, a Kuncze nyilatkozat sokkal rövidebb volt.
Törölt felhasználó 2004. 03. 30. 00:03
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
Kedves Khayll!
Nem ülök fordítva a lovon, egyáltalán nem állítottam, hogy a jelenlegi gyógyszerárbefagyasz tás az helyes. Sőt, igenis káros, de ennek a hagyományai és a demagógiája még az Orbán-kormány idejéből erednek. Ők kezdték el hatósági árbefagyasztásokat, ők kezdték el ezt az eszközt a lakosság szemében idealizálni, és ők hajszolták bele a jelenlegi kormányt ebbe. Természetesen ez nem menti fel a jelenlegi kormányt a felelősség alól, de az ok-okozati viszonyokat azért látni kell. Ma a Fidesz népbutítása diktálja a gazdaságpolitikát, az MSZP dilettantizmusa pedig nem alternatívát kínál, hanem a butasággal versenyez.
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 22:24
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
"1989-ben a weimarizálódástól tartottam. Most a korai tömegdemokráciák számos baja jött elő. Elkötelezett támogatók híján bizonytalan a harmadik köztársaság jövője. Hideg polgárháborúra, populizmusra fecsérlik az ország idejét. ...
Ha a harmincas évekéihez hasonló hatások érnék kívülről az országot, már alighanem vége lenne a '89-es alkotmánynak. Ám most egészen más szelek fújnak a világban. Ezért idővel kilábalhatunk az új demokráciák gyermekbetegségeiből ."
Tölggyessy Péter, 168 óra
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 19:20
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Kedves K Krisztián
már másodszor emlegeted, hogy Orbán egy sor gazdasági problémát hoz létre pl. az árbefagyasztásokkal.
Ismét megfogalmaznám kételyemet:
szerinte m most ez a kormány fagyasztotta be a gyógyszerárakat.
Az Orbán-kormány tárgyalálos úton megegyezett a gyógyszergyártókkal.
Nem fordítva ülsz Te a lovon?
üdv - K
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 18:05
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Kedves Jeromos!
Látsik, hogy nem vagy közgazdász, és hogy nem vagíy tisztában a közgazdasági elmélettel. Modortalan dolog úgy ítélkezni valamiről, hogy nem is ismerjük azt. (Ezt tette az Orbán is, amikor 2000-ben azt nyilatkozta, hogy a magyar gazdaság túltesz minden elméleten, ezért a közgazdasági elméleteket kukába kell dobni.)
.
A közgazdasági elmélet nem azt mondja, hogy bízzunk mindent a piacra és hogy ne legyen állam. Ha már stiglitznél tartunk ő pl. az egyik legkiemelkedőbb személyisége a közgazdaságtudomány fő irányzatának, mely azt mondja ki, hogy az állam feladata az, hogy a piaci kudarcok hatásait orvosolja (tranzakciós költségek, aszimmetrikus info, externális hatások, kontraszelekció, erkölcsi kockázat...). Mindezt úgy kell tennie, hogy eközben ne hozzon létre még nagyobb mértékű kudarcokat.
Ami az Orbán öt pontját illeti, nemhogy nem orvosol piaci kudarcokat, hanem újakat hoz létre, méghozzá egy rakással. Ezzel csak még távolabb kerül a gazdaság a Pareto-hatékony egyensúlyi ponttól, és még kevésbé hatékonyan, még pazarlóbban megy végbe az erőforrások elosztása.
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 17:20
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
Jómagam (adamkotsis korábban) két állításra lettem figyelmes a forumon:
1. Aki beavatkozik a piacba az kommunista
2. Orbán növelni akarja az adókat
Ezt a kettőt próbáltam cáfolni részben Stiglitz-cel(csak egyik példa), részben mással.
Mindebből nem következik, hogy Orbán, vagy a Fidesz gazdaságpolitikája mindenben Stiglitz-et követné.
Egy gyakrolati politika sosem igazodik teljesen az elmélethez. Ez néha baj, de szerintem sokszor szerencse is.
Tisztelem becsülöm a piaci erőket de nem gondolom, hogy egyedüli irányítói kellene hogy legyenek mindenfajta gazdaságpolitikának. Van olyan beavatkozás amely torzítja a piacot, azért hogy egy új, valamiért politikailag, vagy egyéb szempontból kívánatosabbnak ítélt erőegyensúlyt hozzon létre, ahol aztán megint működhet a piac. Jómagam nem vagyok közgazdász, de talán ezért is bosszant kissé a kortárs közgazdász retorika piac=jóisten hangulata (amelynek kudarára annyi példát láthatunk Dél-Amerikától Ázsiáig).
Mégegy pont: Magyarországon 1 éve nem volt termelői gyógyszeráremelés. Akkor is csak minimális
Az árak (=patikai betegtérítési díjak) emelkedésének fő oka, hogy januártól:
- 10-20%kal csökkentették sok fontos termék támogatását (az állam kezd kivonulni a támogatásból - kérdem miért?)
- bevezették az AFA-t
A gyógyszerkassza tervezett összege pedig netto kevesebb egy olyan évben amikor bejött az ÁFA!
A verseny bizony kívánatos a szektorban egy bizonyos pontig. Tekintve a termék jellegét szakmai szempontoknak is érvényesülni kellene.(én pl. szeretném hogy a nekem felírt gyógyszer ne csak a TB-nek teccen, hanem mondjuk mellékhatásprofilját tekintve nekem is)
A jelenlegi és az elmúlt években tanusított állami magatartás egyiknek (verseny, szakma) sem kedvez.
elemes
elemes 2004. 03. 29. 16:48
Előzmény: #9  opposition2002
#11
"az senkit sem zavar, hogy az elektromos áram ára, amely nagyobb súllyal szerepel a fogyasztói árindexben, mint akár a gyógyszer, akár a gáz, mintegy 32(!) %-kal nőtt egy év alatt"
.
talan azert, mert egy kisnyugdijas tud sporolni a villannyal, de nem tud sporolni a gyogyszerrel.
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 16:43
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
Stiglitz munkásságát véletlenül nagyon jól ismerem, ő ugyanis a piaci aszimmetrikus informáltáságról alkotott munkájáért kapott Nobel-díjat, én pedig pont a piaci kudarcokból írom a disszertációmat.
.
A Stiglitz-féle politika köszönő viszonyban sincs az Orbán-félével, sőt kifejezetten ellentétes azzal. Stiglitz abban a helyzetben tartja indokoltnak az állami szerepvállalást, ha az piaci és állami kudarcokat orvosol. Az Orbán-petíció nemhogy nem orvosol, hanem új kudarcokat hoz létre. Pl:
1. Árbefagyasztások
2. Olyan típusú mezőgazdasági és vállalkozói beruházási támogatások, amelyek nem a költséghatékonyságra ösztönöznek, csak a piacot torzítják.
3. Az energiaártámogatás az energiatakarékosabb technológiák és szigetelések alkalmazásának ellenösztönzője. A magas energiafelhasználás nemcsak erőforráspazarlással , hanem környezetszennyezéss el, így negatív externális hatással is jár!
4. A gyógyszerárakról már sok szó esett. Itt is a piaci mechanizmusok (helyettesíthetőség, árverseny) elősegítése lenne a cél, nem azok gátlása.
opposition2002 2004. 03. 29. 16:19
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Mondjuk én sem látom be, hogy a javaslatoknak miért lenne magától értetődően adónövelő hatása (sőt, az energia és a gyógyszerárak esetében az árcsökkentés akár az ÁFA terhek mérsékélsével is elérhető lenne)
Sokan mondják, hogy ez kell a népnek, nos sajnos 1994 óta, az első MSZP győzelem óta mindegyik párt szociális demagógiával került hatalomra. Kádár János szellemisége még mindig itt kísért közöttünk, a 60-70 éves Mari néniknek, Józsi bácsiknak (akik az MSZP törzsszavazói, szemben a 20-30 évesekkel, akik döntő többsége egyértelműen Fidesz felé húz) ez kell, mer az a jó, ha akenyér ára csökken.
Egyébként marhára érdekes a szarozás a 16%-os gyógyszerárak, meg a gázárak körül, érdekes, hogy az senkit sem zavar, hogy az elektromos áram ára, amely nagyobb súllyal szerepel a fogyasztói árindexben, mint akár a gyógyszer, akár a gáz, mintegy 32(!) %-kal nőtt egy év alatt, dupla annyival, mint az előző két, 'érdeklőés homlokterébe' tartozó tétel...
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 15:07
#8
Nem látom be, hogy az állami szerepvállalás igenlése bizonyos esetekben önmagában miért lenne kommunizmus?
Olvassu k el Joseph E. Stiglitz legújabb könyvét (The Roaring Nineties). Ő is az állami szerepvállalás jogossága mellett érvel adott esetekben, nem beszélve Kelet-Európáról. Clinton tanácsadója, Világbank volt főközgazdásza és Nobel díjas. Miért lenne kommunista?
Csak mert mást mond mint a mainstream? Elég sok ember került már nyomorba a mainstreamek miatt.
Amúgy Orbán javaslatai nem jelentenek egyértelműen adónövekedést. Csak lehet, hogy bizonyos központi pénzeket másképp osztana el (vö. AKA Rt). Ha jól emlékszem Orbán alatt nem nőttek az adók, a külső eladósodottság GDP aránya 5-6%-t csökkent és mégis vot fedezet lakáshitelre, diákhitelre meg egyebekre.
Igaz nem nőtt a központi kormányzat létszáma 30.000-rel és nem volt levegőben utántölthető vadászgép sem, sorolhatnám...
Az a tény hogy a javaslatoknak politikai üzenete van meg önmagában nem meglepő egy választási indítógyűlésen. Politikai és elvi preferenciák az alapjai az un. "szakmai" döntéseknek most is. Sajnos.
elemes
elemes 2004. 03. 29. 14:14
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
"Egyébként a javaslat nyilvánvalóan propagandaanyag"
.
Persze.
.
"Remélem nem lesznek annyira ostobák, hogy meg is valósítják."
.
ez par honapra szol, az EU-kampany egyik alkatresze. a track record alapjan pedig a fideszkormanyok kifejezetten fegyelmezett koltsegvetesi politikat uznek, nem csak a mostaniakhoz kepest.
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 14:01
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Szerintem azt a megoldást kéne bevezetni, hogy a költségevetési hiány egy adózóra jutó összegét minden évben utólag be kéne fizetni adóbevalláskor.
Így még aki nem ért a közgazdaságtanhoz, az is rájönne, hogy a nagyvonalú kormányok csak a saját adónkat tudják szétosztani.
Egyébké nt a javaslat nyilvánvalóan propagandaanyag. Remélem nem lesznek annyira ostobák, hogy meg is valósítják.
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 13:45
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#5
Bocs hogy beleszólok.
Nagyon gyenge érvelés.
A téma nem a jelenlegi kormány cselekedetei.
A téma a „program”.
Az, pedig igen is egy gyenge kampány ízű.
Akkor fogok jót nevetni, ha kijön a jelenlegi kormány ígérgetései is))))))
Lesz itt nemulass!!!!
Ebben az a baj, hogy ezek azt hiszik, hogy a hülyeséget birkaként beveszi a nép.
Megint jön cirkuszt, kenyeret…………efektus.
p.lama
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 13:37
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Az egyik kormány kicsinálja a Mol-t évekre, a másik a Ricsit. Melyik a jobb?
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 13:31
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Kedves Eszem és (Portfolio)!
Nézzük csak melyik viselkedés idézi a kommunizmust (portfolio - "ütközik a piacgazdasági elvekkel"):
- az egyik kormány rendeleti úton befagyasztja a gyógyszerárakat.
- a másik, tárgyalásos úton megegyezik a gyógyszergyártókkal egy maximális áremelési szinten.
üdv - K
Törölt felhasználó 2004. 03. 29. 12:26
Előzmény: #1  portfolio
#2
Tessék mondani, nem kommunizmust akar Orbán úr: mindenki szükségletei szerint?
Úgy rémlik, '90-ben már választott a magyar nép: aki pedig Á-t mond, mondjon B-t is. EZ == AZ

Topik gazda

eszem
5 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek