Topiknyitó: Portfolio 2011. 08. 04. 10:13

250-nél a frank - Mi lesz az OTP-vel?  

Ugrás a cikkhez
A devizák mozgása többféleképpen hat az OTP mérleg és eredménysoraira, többek között hatással van a hitelek és betétek állományára, a leánybankok forintban kifejezett eredményére, a nemteljesítő hitelek emelkedésén keresztül a céltartalékolásra. Ez...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=153258
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 14:53
Előzmény: #19  arvaisandor
Hát nem pont így, de igen.
arvaisandor 2011. 08. 04. 14:49
Előzmény: #2  arvaisandor
Én csak azt akartam megtudni, ha valaki felvett 10000 CHF-et annak a törklesztő részlete mondjuk 120 CHF havonta. Hol van az eredeti CHF, mert azt forintban fizették ki.A bak felvette egy külföldi banktól alacsonyabb hitellel, átváltotta és azt fizették ki? A bank tovább törleszt a külföldi bank felé?
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 14:37
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
ezen mit kell csodálkozni?
a törlesztőrészletet az árfolyamon kívül még egy csomó mondvacsinált dolog befolyásolja. ez van.
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 14:36
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Pár korrigálás: Az én havi törlesztőm 120e körül volt 160-as CHF-nél, 220-nál pedig 180e körül. A 60e Ft-os törlesztőemelekdésből...
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 14:35
Előzmény: #15  martin36
Martin, ez nem érzés meg vélemény kérdése. Ez ténykérdés.

Az én havi törlesztőm 120 körül volt 160-as CHF-nél, 220-nál pedig 180 körül. A 600 Ft-os törlesztőemelekdésből 45e-et az árfolyamváltozás magyarázott, 15e-t pedig a többi tétel (leginkább kamat).

A törlesztőemelkedésem tehát 75%-ban az árfolyamváltozás miatt és "csak" 25%-ban a kamat miatt emelkedett.

Mégegyszer: ez nem érzés, meg vélemény, hanem ténykérdés.
martin36
martin36 2011. 08. 04. 14:32
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Én egyszer olvastam egy kimutatást,ami ezt igencsak cáfolja,és persze a saját börömön is ezt éreztem.
De sajna nincs meg a link,nem tudom megmutatni.
A lényeg a léyneg,hogy nagyon jelentös mértékben felelös a harácsoló,sokszor ok nélküli kamatemelés is.
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 14:30
Előzmény: #13  martin36
Martin:

"Véeményem szerint nem az árfolyamváltozás okozza a legnagyobb buktát,ha csak erről lenne szó,talán még devizahitelváság sem lenne.
Sokkal nagyobb bukta,és csődbe sodró tényező a bankok mértéktelen kapzsi és harácsoló kamatpolitikája."

Ez tényszerűen nem igaz. A törlesztőrészletek emelkedésének meghatározó részét az árfolyamváltozás magyarázza. A kamat csak a kisebbik része.
martin36
martin36 2011. 08. 04. 14:26
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Véeményem szerint nem az árfolyamváltozás okozza a legnagyobb buktát,ha csak erről lenne szó,talán még devizahitelváság sem lenne.
Sokkal nagyobb bukta,és csődbe sodró tényező a bankok mértéktelen kapzsi és harácsoló kamatpolitikája.
Kb 1000%-os haszonkulccsal könnyen jönnek a profit milliárdok.
Ez az,amiről képtelenek lemondani,még annak árán is,ha a saját piacukat döntik be véglegesen.
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 14:11
Előzmény: #5  johai
"A probléma az hogy nem fogják tudni visszafizetni ilyen kondiciókkal."

- A legnagyobb buktát az árfolyam okozza. Ebben sem az állam, se a bank NEM TEHET SEMMIT.
- A kisebb tételekben lehet és KELL változtatni. Leírtam párszor néhány pontban megfogalmazva. Árfolyamrögzítés helyett ezt kellett volna.
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 14:10
Ez mégnagyobb hülyeség:

"Érdekes módon a 180 ft-s fixálás is az sfr-k kedvez"

Ugyan miért is? A "fixálás" csak egy jól hangzó szöveg. Senki nem fixál semmit, emrthogy a piacot nem lehet kiiktatni.

A 180 Ft-os "árfolyamrögzítés" annyit jelent, hogy a bank most a 240-es árfolyam törlesztett részletet 180-on számolja el és a maradék 60 Ft-ot MEGHITELEZI az adósnak. A törlesztés természetesen 240-en zajlik, mert ennyi a CHF piaci ára.
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 14:08
"A megoldás egyszerű lenne ,ha a svájci frank mögött nem állna óriási forró tőke,mert nehogy azt higgye bárki is hogy az sfr és a Svájci gazdaság köszönőviszonyban van egymással."

Szerinted miért CHF menekül a világ?

Csak nézzük a gazdasági nagyhatalmakat:

USA - adósságválság;
EU - adósságválság;
Japán - giga államadósság, 20 éve stagnáló gazdaság;
Kína - nem liberalizált juan.

Van még kérdésed?
johai 2011. 08. 04. 13:52
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Az sfr esetében szinte tiszta határidős játék,annyi frankot nem lehet nyomtatni,mint ami a piacokon forog.

Ebből következik hogy pozizárás esetén,simán 180ft alá mehet.
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 12:43
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
azt felesleges nézni, mert a banki hitel az a legális uzsora. innentől kezdve nincs miről beszélni...
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 12:38
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Ne azt nézd, hogy tudod-e fizetni, hanem azt, hogy fair módon állapítja-e meg a bank a törlesztőd!
Tipikus magyar hozzáállás. Tatarozták a társasházunkat - szarul és drágán - erre azzal védték meg a lakók a kivitelezőt, hogy a szomszéd házat ennél is szarabbul csinálták.
Na ezért tudnak aratni a bankok.
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 12:19
Előzmény: #4  d_mode
nekem van.
mégsem sírok állandóan az államnak, hogy segítsen meg. ésszel vettem fel, ésszel törlesztem.
johai 2011. 08. 04. 12:17
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
"a hitelt vissza kell csengetni, ez ilyen egyszerű.."

Egyértelmű.
A probléma az hogy nem fogják tudni visszafizetni ilyen kondiciókkal.
A megoldás egyszerű lenne ,ha a svájci frank mögött nem állna óriási forró tőke,mert nehogy azt higgye bárki is hogy az sfr és a Svájci gazdaság köszönőviszonyban van egymással.

Érdekes módon a 180 ft-s fixálás is az sfr-k kedvez,zárt rendszerben,majd ha kifutott a fixálási láz,akkor fog gyengülni a frank.
d_mode
d_mode 2011. 08. 04. 12:08
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
előre jelzem nekem nincs jitelem.
ahogy látom neked sincs,legalábbis a beírásodból.
viszont nem kéne ilyen nagyképűen és lenézően nyilatkozni róluk,ahogy teszed,mert hallkan megsúgom neked a füledbe,ha a devizahitelesek tönkremennek,akkor te,és én is számolhatjuk a napjainkat,mert minket is elér a vég.
úgy,hogy nincs hitelunk.
Törölt felhasználó 2011. 08. 04. 11:00
Előzmény: #2  arvaisandor
"...a tartozás megmarad, akár nyugdíjas korára az embereknek is..."

igaza van. a hitelt vissza kell csengetni, ez ilyen egyszerű...
arvaisandor 2011. 08. 04. 10:51
Előzmény: #1  portfolio
Tegnap a bankszövetség elnöke azt mondta, hogy a tartozás megmarad, akár nyugdíjas korára az embereknek is. Azt még sose mondták, hogy behajtottak egy nem fizető tartozást és ezért a \"céltartalékot\" csökkentik. Akkor mire való. Szerintem egy bankár humbug a céltartalék.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek