Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 12. 11. 09:21

Orbán Viktor véleménye a lakástámogatási rendszer módosításáról és a 2004-es költségvetésről  

Ugrás a cikkhez
"Súlyos hiba, hogy a kormány lerombolja az elmúlt tizenöt év egyik legnagyobb vívmányát, a működő lakástámogatási rendszert, de még ennél is nagyobb hiba, hogy olyan költségvetést nyújtott be, amihez már megszületése pillanatában megszorításokat kell fűzni" - nyilatkozta Orbán Viktor, volt miniszterelnök a Kormány tegnapi megszorító intézkedéseit kommentálva a Magyar Nemzet Online-nak.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=35997
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 16. 00:36
Törölt hozzászólás
#48
elgreco55 2003. 12. 16. 10:54
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#47
Kedves Peti!Azok döntenek akik elmennek,szavazni,il yen egyszerű !elgreco
Törölt felhasználó 2003. 12. 15. 18:03
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#46
Egy igazságot tényleg ki tudtam hámozni irásaitokból, azt,hogy nem ti döntitek el a szavazást. Majd eldöntik azok,akik érzik a jóléti rendszerváltás "áldásos" hatásait. Aztán maguk elé teszik a választási igéreteket, összehasonlitják a kettőt,majd döntenek.
Csak hát addigra iszonyat mértékre duzzad az államadósság.... :-(
Törölt felhasználó 2003. 12. 15. 13:49
Előzmény: #44  elgreco55
#45
Én is láttam, a meglepő az volt, hogy belement a részletekbe is, mert tőle az szokatlan. Betlen meg is fogta néhányszor (OV: Mindenkinek többet kell fizetni, mert nem fix kamat van, hanem változtatható BJ:Na de a kamatplafon 6%, nem? OV: Téved. BJ: Na de ezt még a maguk kormánya írta a rendeletbe.)
Szerint em egy politikus számára teljesen racionális amit csinál, a szavazást nem a portfolio.hu olvasói döntik el (sajnos).
elgreco55 2003. 12. 15. 13:28
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#44
Hát ez az,ha galusga galagonya látthatta volna !Viktorka,kiábrándit ó,infantilis gyerekként,vigyorogv a magyarázza,kioktatva ,mikrofonálvány Bethlen Janikának,hogy milyen nehéz a bányászok élete !Tragikus !A talpnyaló tanácsadók,még félnek rettegnek, a szeretve tisztelt nagyvezértől, ha kinyilatkozik, az úgy van jó, a hogy Ő mondja !elgreco
Törölt felhasználó 2003. 12. 15. 12:37
#43
Hallgatom ma reggel szegény volt miniszterelnökünket, Orbán Viktort.Felháborítóa n rossz és lelkiismeretlen tanácsadói vannak.
Mert azzal megetetni szegény Orbán Viktort, hogy 10 Ft megtakarítása a 10000 Ft-ból meghaladja egy egész kormány felfogóképességét azért az minősíti Őt, a befogadó fület is.
Valószínű, hogy új tanácsadókra és több józan észre volna szüksége, mert így csak az marad meg az emberekben, hogy ez sem érti amiket beszél.
elgreco55 2003. 12. 13. 17:10
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
#42
Peti !Nem hiszem hogy ez lett, volna a fő kampány szöveg, de ha ez benne volt,igazad van nagyon, süket és puder duma,ezt nekem nem veszi be a gyomrom !De,Jancsika másról is beszélt, tudod nagy dolog a vasút, továbbra is!De az autópálya mégnagyobb!!!Vetted? elgreco
Törölt felhasználó 2003. 12. 13. 16:47
Előzmény: #40  elgreco55
#41
elgreco55,
Tudom én nagyon jól,hogy a lélegeztetőgép szöveg demagóg. De ez a szöveg volt az mszp kampánygépezet fő alapja régebben. Az,hogy nem tudott senki sem emliteni valódi, épkézláb és biróságilag jóváhagyott ügyet, amely a Fideszt terhelné,az számomra azt bizonyitja,hogy az a sok rágalom, amely a választási kampány alatt elhangzott, hazugság volt.
Én még tartom annyira becsületesnek a politikát,hogy ne fogadjam el a "kampányban természetes a hazugság" szöveget. Csak ennyi.
Egyébként Jancsikának igaza van: szerintem is csökkenni fognak a használt lakások árai, hisz nem normális állapot az,hogy a mai átlagfizetés talán 30 cm2-nyi lakásra elég. Vagy a fizetések ugranak fel, vagy a lakásárak esnek.
elgreco55 2003. 12. 13. 16:30
Előzmény: #39  elgreco55
#40
Peti !Jancsika szavait szivleld meg !elgreco
elgreco55 2003. 12. 13. 16:28
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#39
Drága Péter!Nem érted,pont arről írtam hogy,nem akarok,példálózni az ellenzék ügyeiről,mert annyi ügyük van mint a tenger,mint a mai kormányzóknál is dettó!Tehát,mind a kétoldal,benne van nyakig !Orbán, repülés pedig válasz a te populista szövegedre,hány hajlétalan,hány,léle geztető,stb!Juhász Magyar,Orbán, millós tételek,itt milliárdokról van szó,nagyon leragadtál pitiáner,"kiszámolo m, mennyi lélegeztetőgép jött volna ki"túl kéne lépned ezen, nagyobb tágabb térben kellene gondolkodnod !Remélem, nem esik nehezedre!Üdv, elgreco
jancsika 2003. 12. 13. 16:10
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#38
Szerintem a fog itéletet mondani az új lakástámogatási rendszerre, valószínüleg olcsóbbak lesznek a használt lakások. Ha ugya kisebb a vételár akkor kevesebb hitel is kellhet....
Egyébkén t bp-en egy-két kerületben most elmebeteg árak vannak, úgyhogy van hová esni.
Peti: ne legyél ennyire elfogult, ebben az országban nincsenek következmények a nagyhalakra, mindenki lop, csak az a kérdés hogyan. Hidd el vikiék is kilapátoltak 10-20 mrd-ot( autopályábol , ezt kellett megfürdetni) és petiék is megteszik ugyanezt. Különben miért kerülne 1 km 3mrd-ba, ha ugyanezt 1 körül is meg lehetne építeni.
Törölt felhasználó 2003. 12. 13. 15:58
Előzmény: #36  elgreco55
#37
Kedves elgreco55 !
Úgy gondoltam valami épkézláb ellenpéldával állsz elő a mostani ellenzék ilyesmi állitólagos ügyeiről. Ez a "minekutazzonaminis zterelnökhanemkell" példa nagyon gyengus. Na ne már, hogy azt mondja egy miniszterelnök egy külföldi kollégájának,hogy "nézd, nincs pénz a repülőútra"..... egyből visszamond minden gazdasági megállapodást :-)))
Egyébiránt az mszp kormánynak jó lesz a magánrepülő is,csak hát az még többe kerül nekünk,adófizetőknek .
Van egy ötletem: a százmilliós Juhász és Magyar villákban biztos elférne 1-2 hajléktalan is,most ilyen hidegben jól esne nekik is egy kis melegedés....
Na,meg yek és kiszámolom,hány lélegeztetőgép jött volna ki a K&H kormánybróker ügyből.
elgreco55 2003. 12. 13. 14:07
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#36
Kedves Peti !Valóban Bokros, és Surányi, volt hazánk, megmentöje,mert valóban,teljes gazdasági összeomlás elött állt az ország !Gondoltam ezt te is tudod,de ha nem,kérdezd, meg mértékadó köröktöl!Ez nagyon rossz példa és valóban nagyon demagög !Vagy kezdjek el példálózni,hogy Orbán Viki,a választások elött a mi pénzünkből, röpködött, a világban,Londonban, együtt mosolyoghatott Blairel,USA-an,átvet t egy hatalmas kitüntetést,sajna Busch nem fogadta, hogy miért, nem is értem !Hány alsógatyát,kakasos nyalókát,stolwerket lehetett, volna belöle venni, az éhező gyerekenek !Gondoltam, valami szebb példával rukkolsz elő !Ez, nagyon gyengus ugye érzed?elgreco
Törölt felhasználó 2003. 12. 13. 13:27
Előzmény: #34  elgreco55
#35
Kedves elgreco55 !
Kiváncsian várom hasonló példáidat az ellenzékről !
Szerintem mondanivalóm kevésbé volt demagóg,mint az,aki szerint Bokros úr volt hazánk megmentője, mert különben gazdasági összeomlás jött volna ugye....
Egyébként elgondolkoztál már valaha azon,hogy hány lélegeztetőgépet vehettek volna az anyagi csőd szélén álló kórházak a Gyurcsány-féle állami ajándék ingatlanok árából ??
Vagy hány szerencsétlen sorsú család kaphatott volna akár 1 szobás szociális lakást a Juhász-féle tisztázatlan eredetü 100 milliós vityilló árából?
elgreco55 2003. 12. 13. 13:19
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#34
Kedves Peti!Ez nagyon demagög, populista duma!Ugye te is tudod,hogy ez a gyakorlat,a kiváltságok,megszerz ésére,a politikai befolyás anyagi jólétre beváltása, ebben az országban a mindenkori regnáló hatalom sajátja !Tehát a kétoldal ne mutagasson egymásra,ismered a mondást, az vesse rá az első követ... !elgreco
Törölt felhasználó 2003. 12. 13. 12:56
Előzmény: #32  elgreco55
#33
Tudjátok,azért az egy kissé morbid, hogy miközben a kormány meg kivánja szüntetni a befektetés célú lakáshitelt és a plafont 5M Ft-ban maximalizálta, aközben a Juhász és a Magyar Bálint is felveszi ennek a sokszorosát lakáshitelre.
A Gyurcsány-féle ingyen megkapott állami vityillókról már nem is beszélve.
elgreco55 2003. 12. 13. 11:54
Előzmény: #30  opposition2002
#32
Kedves Opposition,2002 !Alapvetően, Bokros csomagnak, volt köze,ahhoz hogy az MDF,elbaltázott gazdaságpolitikája,a Horn kormány egyéves tökölése,és a teljes csődközeli helyzet után helyreált a külföld bizalma,elindultak a beruházások,a privatizáció és növekedési pályára állt az ország !Bokros, azért mondott, le mert nem folytathatta,tovább a nagy rendszerek reformjának megkezdését!Bokros szuverén,alkat nem hodolt be,nem úgy mint, Járai, Varga, Matolcsy gerinces úriemberek,akik szakmai hitelüket, adták el, egy tál, lencséért!Horn,amint látta, hogy jobban állunk,a választásra, készülve, megint elkezdte, osztogatást,a népszerűséget hajhászva,de a kis butának nem jött be !Viktorka, a legjobb magyar tanitványa,2001-től, szintén folytatta azt ahol ő abbahagyta! Ezek a nagyformátumu politikusok soha, nem tanulják meg,a gazdasági folyamatok,nem az ő akaratukra, akaratosságukra,fogn ak müködni !Álmodoznak,lebegnek , határok és nemzetek felett, hintik az igét, aztán jön a nagy pofára esés !elgreco
Törölt felhasználó 2003. 12. 13. 10:22
#31
A lakástámogatási rendszer az egy jó dolog - mondta miniszterelnökünk és szerintem is igaza van. Megmozdult valami. Úgyhogy nem értem azokat a hozzászólókat, akik már-már károsnak mutatják. Sok magyar család/ember életében először végzett ekkora pénzügyi (hitel)műveletet, tehát ez egyben egy hozzászoktatás célú lépés is.
Az viszont vitathatatlanul káros volt, hogy már meghirdetésétől fogva nem zárták ki keményen a spekulatív, befektetési célú lakáshitel-felvevőke t.
Végül még egy: a politika az külön műfaj, nem lehet a politikát úgy osztályozni, hogy lépései 100%-ban igazolhatóak-e gazdasági nézőpontból. El kell fogadni, hogy a politikának önmozgása van.
opposition2002 2003. 12. 13. 08:45
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#30
Kedves Pierre,
1. A népet nem lehet leváltani.
2. A fellendülésnek semmi köze nem volt a Bokros csomaghoz, alapvetően a beáramló tőkének köszönhető, amely modernizálta a gazdaságot. A Bokros csomagra nem a fellendülés miatt volt szükség, az tulajdonképpen a lakossági fogyasztásból vett el, hogy a vállalati beruházások miatti külkermérleg romlás lefékeződjön.
3. Mi a szartól van a jelenlegi kormány nehéz helyzetben ? Attól, hogy elköltött 400 Mrd forintot a saját száz napos csomagjára, amire nem volt fedezet (a sokat emlegetett lakástámogatási rendszerben a kamattámogatás csak 80 Mrd, ami éppen az ötöde a száznapos csomagnak)
4. Az emberek 90%-ára hivatkozol. Azért én ennyire nem vagyok optimista, ezek a drága jó "szakértők" sajnos többet fognak kapni a következő választáson 10%-nál
Törölt felhasználó 2003. 12. 13. 07:46
#29
folytatas
azt is latni kell, hogy a nyugatiak pont azert nem finanszirozzak a hiteligenyunket, mert az unios tagsagunk elott azt akarjak bizonygatni, hogy ugyis lenn maradtok magyarok, ha mi ugy akarjuk...
es ezert is vesznek fel minket, olcso magyarok...
Törölt felhasználó 2003. 12. 13. 07:38
#28
itt nem az mszp vagy a fidesz a problema!!!!
hanem a kocsog nyugati befektetok, akik meg mindig ugy kezelnek minket, ahogy 30-50 evvel ezelott...
nem ertem miert nem finanszirozzak a hiteleinket, akar alacsony kamatok mellett is???mit gondolnak a magyarok, hogy eZ nyugaton hogyan mukodik??? ott eppen ugy hatalmas penzeket igenyel a kedvezmenyes lakaskolcson finanszirozasa...csa k egy pelda az usa-ban 3 azaz harom szazalek sajat ero kell egy lakasvasarlashoz es a 97 szazaleka hitel..ott ez miert nem problema ??? mert nem az...de ott a 2. lakashoz, vagy akarmennyihez is csak 20 % sajat ero kell!!!!
akkor most lehet gondolkodni , ki a hibas es mi hogyan is van???kocsog nyugatiak, hivnak minket, hogy gyertek csak epitsetek olyan tarsadalmat mint mi, de aztan????hogyan??? hat nem attol mukodik az ott, amitol???hat dehogynem!!!nalunk sem lehet ezt mashogyan...
1 javaslat : tamadjuk meg oket holnap hajnalban...
2. kuldjuk ki csurkat hozzajuk, mert o legalabb ugy az asztalra csap, hogy vehetnek ujat...
varom az otleteket...
Törölt felhasználó 2003. 12. 13. 02:25
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#27
Pierre:
A választásokig még 2 és fél év van. Ha addig nem tud bizonyítani az MSZP kormány, akkor nem tudom miért várnál tőlük bármit is újabb 4 év alatt.
Törölt felhasználó 2003. 12. 12. 21:58
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
A gazdaságot és a folyamatokat nem figyelő emberek, és ez a 90% azt látja, hogy a FIDESZ adott az MSZP elvont. Sajna a jelenlegi helyzet ez, holott az igazság, hogy amit anno a Bokrosék kitermeltek az országnak nehezen meghozott intézkedések után, ebbe bele is buktak 98-ban,azt a FIDESZ pazarló, felelőtlen, hozzá nem értő, na akkor most költsünk, és építsünk klientúrát, valamint merjünk nagyot mondani, és össze-vissza költeni gazdaságpolitikával lerombolták. Ott, akkor és főleg 2000-től megy lejtőn ez az ország, amit követett 2002-ben egy durva kampány, amiben egymást igérték túl. Sajnos utána a mostani kormány "kényszerpálya" miatt elkezdett még költeni, mert különben a FIDESZ könyörtekenül hazug, aljas, komcsiknak nevezte volna őket, még jobban és erősebben, mint most. A forint elleni mostani támadás volt a vég, mivel az ország már gazdasági válságban van. A mostani kormánynak előbb kellett volna cselekednie, de nagyon nehéz helyzetben van. Az a baj, hogy ha így folytatódik, akkor az a 90%, aki nem tufja a folyamatokat leszavazza ezt a kormányt, és jöhet a sokkal rosszabb FIDESZ, aki megint költeni fog, klientúrát építeni abból a pénzből, amit a mostani kormány a szigorításokkal addigra felépít és kitermel. Szóval az fog látszani, hogy a FIDESZ ad az MSZP-SZDSZ megszorít. ÉS LÁM-LÁM AZ IGAZSÁG NEM MINDIG AZ? AMINEK LÁTSZIK TIPIKUS ESETÉT LEHET MAJD ECSETELNI, DE REMÉLEM NEM ÍGY LESZ, ÉS KÖVETKEZŐ 4 ÉVBEN BIZONYÍTHAT EZ A KORMÁNY. HA AKKOR IS TEHETSÉGTELEN LESZ, AKKOR SZERINTEM SINCS MÁS MESE, MENNIÜK KELL, DE CSAK AKKOR.
Törölt felhasználó 2003. 12. 12. 18:38
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
még egy kiegészítés.
szerint em nem szigorítani, hanem megszüntetni kell a lakástámogatást (sok minden mással együtt).
Törölt felhasználó 2003. 12. 12. 18:29
Előzmény: #21  matgab
#24
Kedves matgab!
A portfolio szerint lakástámogatásra idén 140 MrdFt megy el, ezek szerint jövőre kb 200MrdFt, még a szigoritások ellenére is, az idei évközi felvételek miatt. Ez 20 eFt/fő csecsemőket is beszámítva, adózókra vetítve ez kb. 50 eFt/fő, ha hagynák a rendszert valószinüleg már jövre felfutna ez 80-100 eFt/főre. Nem hiszem, hogy ez racionális.
A megszorításokról:
Játsz el e gondolattal mi lenne ha:
- nem állítják le a nyugdíjreformot
- nem vezetik be a lakástámogatást
- nem teszik alanyi jogúvá ismét a családi pótlékot.
- nem kezdenek el osztogatni
- helyére teszik az energia árakat
- a mostani kormány 2002-ben nem utánam az özönvíz alapon kezd el költekezni.
Szerinte m akkor ma alíg lenne infláció, a hitelek piaci alapon is olcsóbbak lennének mint ma támogatással, és a nadrágszíját az egész ország megengedhetné.
Egysz er kéne csak kibírni két évnél tovább. A Fidesz pont akkor fordította meg a folyamatot amíkor az átcsaphatott volna új minőségbe, hosszútávú tragédia.
Törölt felhasználó 2003. 12. 12. 18:23
#23
Kedves Kanisz! Teljesen igazad van!
Nálunk két szocialista párt van, mert mindkettő központosítani akar. Azaz minél több adót beszedni és azt úgy elosztani, ahogy ők akarják. A FIDESZ ebben még a szocialistákon is túltett, mert úgy gondolta, hogy annál nagyobb a hatalma, minél többet osztogathat. Ezért nem is privatizáltak, mert úgy tartották, jobb ha pl a Postabank a párt érdekeit szolgálja, mintha magánkézben profitábilisan működne.
Törölt felhasználó 2003. 12. 12. 17:54
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#22
Kedves Ifjú Titán!:)
Persze, hogy van másutt is lakástámogatás. De tudomásom szerint az szociális alapú.
Nem ismerek olyan rendszert amely a pénzpiactól próbálná meg elszakítani a lakásfinanszírozást, a nálunk bevezetett ilyen volt.
A Fidesz sokmindent lopott az MSzMP-től, rájátszott egyes rétegek biztonság utáni nosztalgikus vágyára, és sorra hozta az ilyen irányú intézkedéseket. Családi pótlék visszaállítása, nyugdíjreform leállítása, lakástámogatás, stb. Az államközpontuságban is a régmúltat idézte.
matgab 2003. 12. 12. 17:11
Előzmény: #20  elgreco55
#21
Kedves Kormánypártiak! (A nagy K még mindig nem a kormánynak szól...) Azt nem teljesen értem, hogy a szocialista média az miért kezeli úgy az alternatív történelmi eseményeket, mintha az annyira egyértelmű lenne, mint a 2+2=4!
Folyamatosan kijelentik, hogy a Fidesz politikája mellett az ország már teljes csődben lenne. Ugyanakkor, ha ők nem hozták volna létre a Bokros csomagot, akkor minden por és hamu lenne már.
Közben egy problémának rengeteg megoldása lehetséges, persze a legegyszerűbb a csóri átlagmagyar nadrágszíján rántani még kettőt, hogy enni se legyen kedve!
Happy end, ezüsthajó stb. Ez azt bizonyítja, hogy a Fidesz is a saját pecsenyéjét igyekezett sütögetni.
Mindemelett az meg hogy ez ekkora visszhangot kapott, az egyértelműen a hatásos ellenzék kezében lévő médiának volt köszönhető (Amit nagyon helyesnek is tartok, hogy ilyenek se legyenek!) Persze, ha a Fidesz is ekkora bakikat követett volna el gazdaságilag, és utána szociálisan ennyire "takarékos" lett volna, na akkor az akkori média véleményére is kiváncsi lettem volna. De hát akkor kénytelenek voltak ezüsthajókázni, ma meg a makrogazd-i hibákat próbálják meg indokolni...

Topik gazda

webnyomda
4 3 2

aktív fórumozók


friss hírek További hírek