Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 09:00

300 bp-os kamatemelés!!!!  

Ugrás a cikkhez
A Monetáris Tanács 2003. november 28-i rendkívüli ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve azonnali hatállyal 9.50%-ról 300 bázisponttal 12.50%-ra emelte a jegybanki alapkamatlábat.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=35527
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Mendieta 2003. 11. 28. 12:03
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
#40
Nem vitatom László képességeit, bár éppen vitathatnám. Nem egy emberre akarom kiélezni a dolgot, mindössze csak ebben a helyzetben akárki ülne ott, a fiskális politika hitelességét kizárólag a lemondás állíthatná valamelyest vissza. Kétségtelen az is, hogy nagyon kicsi a mozgástere, kicsi is volt kezdettől fogva, mikor vállalta, hogy asszisztál ehhez a hazardőr politikához.
.
Tiszt án kell látni azt is, hogy a mostani valutaválság kirobbanását elsősorban az ikerdeficit okozza. Mint általában máskor is jelentős szempont. Ez pedig a fiskális politika műve. Fiskális fellazulás, fenntarthatatlan fogyasztásbővülés importból. Ezt nem lehet elmaszatolni, triviális. A dolgok itt kezdődnek.
.
Bizonyá ra hibázott a Jegybank is, ilyen fiskális politika mellett ez nem csoda. Ennek ellenére a jelenlegi helyzetben nem megoldás Járai lemondása, mert az csak olaj volna a tűzre. Na akkor aztán csőd. Ha ugyanis a független monetáris hatóság feje lemond, ezzel azt üzeni a külföldnek, hogy képtelen kordában tartani az eseményeket, és képtelen együttműködni a fiskális politikával, ami nem igaz.
.
Szóval költségvetés elfogad, egy-két nap kivárás, László nagy dirrel-durral lemond. És talán. Persze nincs kizárva gyökeresen új monetáris politika sem, a sávok úgyis fölöslegesek.
.
A "nem, kedves barátaim", pedig Medgyessy fordulat.
dmz 2003. 11. 28. 12:01
Előzmény: #34  Lolka
#39
Valószínűleg csak a hozamgörbe lejtése változott meg. A jegybak többet nyilván nem fog emelni, ilyen helyzetben a kockázatkedvelőbb befektetők keresik a magasabb durationt.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 11:56
#38
félő, hogy pont ellentétes hatást vált ki a kamatemelés, mert ugyan megdrágítja a kilépést, a stop limitek miatt muszály kiszállni az állampapírokból. A magas kamat miatt kialakulhat egy kivárásos stratégia, melyben a szereplők nem konvertálnak, hanem rövid pénzpiaci kihelyezéseket hajtanak végre.
Ebben a helyzetben azonban újabb szereplők kivárnak, így az árfolyam nem tud erősödni. simán stablilizálódhat a 265-ös árfolyam egy 12,5%-os kamatszint mellett, ami mindenkinek rossz.
Egy gyökerében új jegybanki politika lehet a kilépési lehetőség, mely új jegybank elnököt tételez fel.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 11:56
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#37
A nickemet ezennel tisztelettel felajánlom az MNB-nek, Jarainak, a PM-nek, László Csabának.
Néhány napja a tőzsdefórumon írtam az MBN-ről, a kamatokról, meg itt is egy másik topicban. Döbbenetes. Nem hiszem el, hogy egymás után sorra elkövetik ugyanazokat a durva hibákat. Nem tanultak az év eleji történetből, nem tanultak a sáveltolásból, nem hiszem el. A forint lassan a tegnapi szinten van, ennyit ér 300bp. Innen emelhetnek akármennyit, a bizalom nem ettől áll helyre. A bizalom megnyugtató politikától, kiszámítható gazdaságirányítástól , stb. javulna. Ez a lépés nemhogy ezt segíti, hanem ennek ellenkezőjéről szól.
Fél év alatt 600bp, ezt úgy is lehet értelmezni, hogy sikerült ennyit rontani a megitélésünkön, ennyit nőtt az országkockázat. Köszönjük.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 11:56
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#36
A nickemet ezennel tisztelettel felajánlom az MNB-nek, Jarainak, a PM-nek, László Csabának.
Néhány napja a tőzsdefórumon írtam az MBN-ről, a kamatokról, meg itt is egy másik topicban. Döbbenetes. Nem hiszem el, hogy egymás után sorra elkövetik ugyanazokat a durva hibákat. Nem tanultak az év eleji történetből, nem tanultak a sáveltolásból, nem hiszem el. A forint lassan a tegnapi szinten van, ennyit ér 300bp. Innen emelhetnek akármennyit, a bizalom nem ettől áll helyre. A bizalom megnyugtató politikától, kiszámítható gazdaságirányítástól , stb. javulna. Ez a lépés nemhogy ezt segíti, hanem ennek ellenkezőjéről szól.
Fél év alatt 600bp, ezt úgy is lehet értelmezni, hogy sikerült ennyit rontani a megitélésünkön, ennyit nőtt az országkockázat. Köszönjük.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 11:44
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#35
Bokros Lajcsi !
Lolka 2003. 11. 28. 11:44
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#34
3 hos Money Market szint 12.95%-on
6 hos 12.50%
2 éves kötveny 11%
3 ora alatt beàrazodott egy ujabb fel %os kamatemelés!
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 11:40
#33
A kormányzati hibák megoldása a jegybankkal ellentétben szerintem nem lenne célszerű a pénzügyminiszter lemondásával. László Csaba jó szakember, igazi technokrata, csak nagyon korlátozottak a lehetőségei. El sem tudom képzelni, hogy ki lehetne az utóda.
dmz 2003. 11. 28. 11:35
Előzmény: #27  Mendieta
#32
Mendieta,
Gyönyörű beszéd, orbán viktori fordulatokkal. Vicces, hogy ezt ideírod mindenesetre. Mi az, hogy a piac? Melyik piac?
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 11:35
#31
Túl sok a politika a hozzászólásokban - minden kedves kormánykritikusnak felhívnám a figyelmét, hogy a ma reggeli \"meglep?\" döntést az MNB hozta, nem a kormány. Olvassátok el a napi.hu-n, hogy mit szólnak a piaci szerepl?k a lépésr?l...
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 11:34
#30
Nem hiszem, hogy ez politikai kérdés. Nem lehet a felelősséget egyetlen emberre testálni, a felelősség a teljes jegybanki apparátusra vonatkozik, azonban annak fejére különösen. A jegybank elnök lemondása sokat lendítene a befektetői bizalmon, mert látszik, hogy a jelenlegi apparátus nem képes megoldani a nemzeti valuta árfolyamának stabilitását. Ha a jegybank elnökének, valamint a monetáris tanácsnak -pol-i hovatartozástól függetlenül- lenne erkölcsi és szakmai felelőssége, lemondana.
Mendieta 2003. 11. 28. 11:31
Előzmény: #27  Mendieta
#29
Bocsánat, Eötvös Úr.
dmz 2003. 11. 28. 11:29
Előzmény: #24  brand
#28
Sajnos kijelenthető, hogy a jegybank képtelen felmérni, hogy a döntései milyen következményekkel járnak, még a devizapiac tekintetében sem. 300 bázispont nyugtalanságot keltő enyhe túllövés, ekkora emelésre még a forintárfolyam sem fogja elérni a kívánt célt. Az államadósság kamatterhei viszont szépen fognak nőni, de ilyen brutális kamatszint már növekedési áldozatokat is jelent. jegybanki hitelességről már régóta nem lehet beszélni. Ér ennyit az a hülye inflációs target?
Nem értem, hogy a kormány által elkövetett hibákat miért próbálja meg rendszeresen ötször akkora hibák elkövetésével orvosolni a jegybank.
Mendieta 2003. 11. 28. 11:27
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#27
Tisztelt Medgyessy Úr, tisztelt László Úr!
.
El kellene gondolkozni, hogy mit sikerült elérni másfél év alatt. Mondjuk onnantól, amikor még a piac dagadt a bizalomtól, mert ezt "örökölték"... :)
.
Sikerült teljesen elbizonytalanítani a piacot, mostmár azt sem hiszik el, ami igaz, hogy a régióban nálunk lesz az egyik legalacsonyabb áht-hiány, és hogy az exportteljesítmény még ilyen árfolyamon (a hangsúly a még-en) :) is növekvő ütemben bővül.
.
Ezt a bizalomvesztést nem volt könnyű elérni, szerintem világrekord. Kellett hozzá betarthatatlan ígérethalmaz, fékevesztett fiskális politika, állandó támadások a független jegybank elnökének elmozdítása érdekében, brókerbotrány, majd pszáf mizéria, nevetséges sáveltolás megalapozatlan lobbiérdekből. (11 hónap termése...)
.
Neeem nem. Ezt nem lehet büntetlenül csinálni, rákenni sem lehet senkire, sőt, ezt már megmagyarázni is igencsak nehéz... (Értsd, még Avar és Bolgár elvtársak sem képesek rá, Ötvös Úr sem tud külföldi levelet rendelni már.)
.
Nem, kedves barátaim, ez már nehéz.
.
Innentől kezdve csak a veszteséget lehet minimalizálni. A cél, hogy megússzuk egy átmeneti kilegéssel. Ezt azzal lehet elérni, ha éles különbséget teszünk az eddig történtek, és a következők között. Tehát László előre hozza lemondását, minél nagyobb dirrel-dúrral lemond, és az új, gyorsan kinevezett miniszter bejelent néhány markáns változást. Pl kormány-pszáf. Esetleg egy-két gyorsabb intézkedés.
.
így talán elég lesz a piacoknak a 10,5%-os kamatprémium.... a megnyugváshoz
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 11:15
#26
Nem akarok politizálni, de észre kell venni, hogy 3 olyan pozíció van ahol a régi éra emberei irányítanak és ezzel borsot lehet törni a jelenlegi kormány orra alá. Két pozíciónál már javában megy a puhítás és most jön (helyesebben folytatják amit elkezdtek) ez a jegybanknál is. Valószínű nemsokára bűnbak lesz Járai úr.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 11:01
#25
Tisztelt Járai Úr!
El kellene gondolkodni, hogy a forintpiacot kézben tudja tartani vagy a piac tartja kézében?
Így a piacnak megfelelően a következő lépés a lemondás lesz?
KÉREM EZ KATASZTRÓFA!!!
Milli árdokat dobunk ki az ablakon mert nincs összehang!! Gyakorlatilag a PostaBank, Konzumbank privatizációját elment... MOL kibocsi után a Ft "védelme érdekében" akár még 3%-ot rádobhat..
Üdv
brand 2003. 11. 28. 10:57
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#24
Asszem adtunk a sz@rnak egy pofont ezzel a 300bp-vel. Kérdem én helyreállítja-e ez a bizalmat a jegybank iránt? Javul ettől a fiskális politika? Javul az ország megítélése?
Vagy csak a piac jót röhög a markába, hogy lám a spekuláns jegybankot belehajtottuk megint egy nagy pofonba...
És kin csattan az ostor?
Hát nem Péterkém-en az tuti...
brand
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 10:54
#23
Gratulálok Járai Úr ! Az amúgy is nulla szakmai presztízsét sikerült negatívba tornáznia.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 10:39
Előzmény: #21  Lolka
#22
Akkor tényleg vissza kéne hívni B. Lajost, ? majd rendet csinál...
Lolka 2003. 11. 28. 10:34
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#21
Nem hianyoznak a mondgyon le a kormany! kommentek - csak alaassa a forum komolysagat..
Minden ki tuggya, az idei ev mintapelda a rossz mon. es fisk. politikara..
A kamatszintekkel nem volt gond, de a bizalmatlansag miatt se kulf.i se belf.i befekteto aki finanszirozna az allamot.. Fel eve laccik, hogy kommentekkel nem hozhato vissza a bizalom, a keresleti old.ra nem lehet most hatni..
Ezt a külf.i spekulàns alapok àtlàttak, az MNB, PM nem!
A kinàlati old.hoz nem nyultak jelentösen hozzà és most is kommentektöl vàrjuk a sikert, meg a 3%-os sokkteràpiàtol, amit jan.ban bejött (csakhogy a ket helyzetnek semmi köze egymàshoz)
Egy havi allamkotveny kibocs. 120-150 mrd ft, ami kb 45km autopàlyànak az àra..
Hogy mi a fontosabb az orszàgnak, a magas kamatokon novekvo eladosodottsag, vagy egyensuly a fejlodesben, mar reg el kellett volna donteni..

Topik gazda

Laurion
Laurion
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek