ny.janos

Regisztráció: 2020-12-27 13:27:15

Hozzászólások száma: 1 077

Utolsó hozzászólás: 2010-12-29 21:14


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 4


utolsó 20 hozzászólás

Szijjártó: április után sem lesznek kilakoltatások 2010. 12. 29. 21:14
#66
Elég komoly vitát kiváltó kérdéskör ez a kilakoltatási moratórium. Felvetnék egy nagyon is életszerű helyzetet, s kíváncsi vagyok miként vélekednek a felvetettekről azok, akik pártolják a moratóriumot.

(A példában szereplő értékek kitaláltak, lehet hogy bizonyos szempontból tévesek, de a lényegen ez nem változtat.)

A példabeli adósok felvettek a megvásárolt ingatlanra 70%-nyi hitelt 30 éves futamidőre 2008. év nyarán CHF alapon. A törlesztés nagyságát a család jövedelméhez mérten úgy próbálták meghatározni, hogy azt mielőbb visszafizethessék, de a jövedelmi helyzetük miatt kénytelenek voltak így is 30 évre felvenni a hitelt. Így is a jövedelmük jelentős részét fordítják törlesztésre.

Időközben a CHFHUF árfolyamának változása miatt mind a törlesztőrészletük, mind a fennálló tőketartozásuk jelentősen megugrott. Így most a kezdetben felvett hitelösszeg másfélszerese a tartozásuk a bank felé. Az ingatlanpiac keresletének csökkenése miatt ingatlanjukat jelenleg csak a vásárláskori érték 85%-ért tudnák eladni.

Fenti százalékokból kiszámítható, hogy ha értékesítenék az ingatlant, s máshova költöznének, akkor is az ingatlan 2008. évi értékének 20%-val maradnának adósak a banknak, amit ugye ki kell fizetniük (a kormány nyilatkozatában szerepelt, hogy a hiteleket vissza kell fizetni).

Mivel a hitel átütemezése nem oldja meg a problémájukat (a futamidő 40 évre történő meghosszabbítása nem csökkentené érdemben a törlesztőrészletüket), s így is folyamatosan a 3 hónapos tartozás szélén táncolnak, megnyugvással konstatálják, hogy a kormány hathatós intézkedésének köszönhetően nem lehet kilakoltatni őket. Úgy érzik szerencsések a szerencsétlenségben.

Tényleg azok?

Ha a CHFHUF árfolyam tovább emelkedik (ennek nagyobb az esélye, mint az ellenkezőjének) a tartozásuk egyre nagyobb lesz a törlesztőrészletek befizetése ellenére is, nem beszélve arról, ha nem tudnak törleszteni. Vagyis a kilakoltatási moratórium közvetett eredményeként egyre több pénzzel fognak tartozni a banknak.

Fenti gondolatmenet alapján nyilván van olyan adós, akinek a hiteltartozására jelenleg fedezetet nyújt az ingatlanja, de később talán nem fog.

Az információhiányban szereplő adósok a moratórium közvetett hatásaként még rosszabbul járnak, mint ha most hoznának érdemi intézkedést. (Ingatlancsere, albérlet, stb.). Az érdemi döntést elodázza a moratórium, de ezzel az adósok csak rosszabbul járnak.

Azt nem állítom, hogy mindenkit utcára kellene tenni, de a moratórium sem tűnik tökéletes megoldásnak. Az adósok ugyanis becsapják magukat általa.
Fogolydilemmába kerültek a pénztártagok 2010. 12. 29. 17:40
Igen. Pedig még nincs 15 év munkaviszonyom.
Fogolydilemmába kerültek a pénztártagok 2010. 12. 29. 17:25
Majd meglátjuk. Én azonban akkor is csak úgy tudom értelmezni a személyes nyilatkozattételi kötelezettséget, hogy lehetősége minél kevesebbeknek legyen rá.

Az hogy levélben nem lehet, azt még valahogy benyelem, de hogy pl. ügyfélkapun sem, az vérlázító számomra.
Fogolydilemmába kerültek a pénztártagok 2010. 12. 29. 17:15
Szerintem egyáltalán nem lőtt mellé. Ha te úgy látod, a nyilatkozattétel lehetséges, akkor érdemes lehet elővenned az általános iskolai matematika füzeteidet tanulmányozásra. :)

tigus7313 azt írta, kb. 15 perc szükséges a nyilatkozathoz.

Ezzel szemben a tény az, hogy az ONYF december 22-i tájékoztatásától jan. 31-ig 27 munkanapja van nyilatkozni a tagoknak.

Egy törvénynek illene lehetővé tenni, hogy ha akar mindenkinek legyen lehetősége nyilatkozattételre. Ezzel szemben 3.000.000 tagnak 27 munkanapja van 36+2 azaz 38 helyszínen 8 órában nyilatkozatot tenni. Azaz helyszínenként átlagosan naponta 2.924 fő részére kellene lehetőséget biztosítani a nyilatkozattételére. Átlagosan 4 ügyintézővel számolva (Szekszárd megyeszékhely, de tudtommal csak 3 ügyintéző van, így lehet hogy a 4 ügyintéző is túlzás) egy nyilatkozattételre ~39 mp adódik.

Ahhoz, hogy minden tagnak rendelkezésére álljon a nyilatkozattételhez szükséges 15 perc majdnem 2,5 évet kellett volna biztosítani. Persze akkor még semmi másra nem jutna idejük az ügyintézőknek, ha mindenki nyilatkozni szeretne.

Vagyis a matematika szabályai szerint sem szabad a választás.
Köss minél olcsóbban! - Nagyító alatt a hazai brókerdíjak 2010. 08. 02. 20:01
#18
Ha már úgyis azt tanítják marketingből, hogy a rossz tapasztalatait az ember sokkal több személynek mondja el, akkor adjunk nekik igazat, íme:

A mai nap folyamán, mikor az OTP áttörte az 5450-es ellenállást, gondoltam beleveszek. Egy aprócska gond volt, ami végül kiderült nemhogy nem apró, de lehetetlenné teszi, hogy vegyek akár egy darab OTP-t is.

Történt ugyanis, hogy a pénzem DKJ-ben van, amit el kellett volna adnom a napon túli OTP vásárláshoz. Azonban a rendszer 15 óra után nem fogad el állampapír megbízást. Hitelpapírokkal a BÉT-en 16:30-ig lehet kereskedni, így teljesen érthetetlen számomra az ok. Főként annak tükrében, hogy a DKJ eladási-vételi hozamkülönbözete irreális, a zárásért felszámolják a brókerdíjat, s brókerdíjat hozott volna nekik az OTP vétele is. Így viszont e kettő helyet egy hihetetlen módon felhúzott ügyfelet sikerült szerezniük, aki fontolóra veszi, hogy otthagyja őket a fenébe.

Telefonos indoklás, hogy miért csak 15 óráig lehet állampapír megbízást adni: Ez van a szabályzatban. Idétlen szabály, idétlen vezetők, ügyfélközpontúságot teljesen nélkülöző felfogás. Ma így is megél Magyarországon egy brókercég. Felháborító.
FHB:Most vedd! 2009. 09. 23. 21:35
Hosszú-hosszú kihagyás után egy újabb elemzés tőlem, mégpedig FHB.
link
T. Portfolio! 2008. 12. 22. 10:56
Az események tükrében legalább abban korrekt lehetne az oldal üzemeltetője, hogy a kéréseknek eleget tesz...
Mint azt másik topikban is írtam, nem vagyok hajlandó szellemi termékünk engem illető részével az oldalt támogatni. Ezért szeretném kérni, hogy az oldal üzemeltetője tegyen eleget tancs barátom kérésének, s távolítsa el a tippsarok topikból a tancs táblázatot!
Köszönöm!
TIPPSAROK 2008. 12. 18. 12:54
Az elmúlt napokban történteket követően a döntéseddel maximálisan egyetértek a táblázat levételét illetően. Mi több szellemi alkotásunk engem illető részével nem vagyok hajlandó támogatni tovább e portált.

Nem tudom, hogy a menedzsment nem képes elviselni a kritikát, vagy egy magát önkényúrnak képzelő elmebeteg moderátor élte ki magát az érintett személyek kitiltásával, de őszintén nem is érdekel.
(El is köszönök, hátha kitiltanak engem is: Sziasztok, sikeres kereskedést mindenkinek!)

A táblázat elérhető szerény oldalamon is ( link ), de ha valaki a levelet részesíti előnyben, akkor az ott megtalálható mailcímen is kérheti tőlem.
Varga: azonnali kamatcsökkentést, árfolyam- és kamatadó eltörlést! 2008. 11. 18. 18:55
#27
Figyelmetlen voltam úgy tűnik... :)
Bár aki humornak szánta, biztosan nem is veszi / vette magára gondolataimat.
Varga: azonnali kamatcsökkentést, árfolyam- és kamatadó eltörlést! 2008. 11. 18. 17:36
#23
Senkit nem akarok megbántani, de aki arról írogat, hogy csak a shortosok adóját kéne megtartani (mert úgy is csak azok nyertek az idén) nem értem mit keres egy ilyen fórumon.

Tudomásul kéne venni, hogy normális volatilitású, kis kockázat mellett kereskedhető piac csak a shortos és a longos egyidejú, viszonylag egyensúlyban lévő jelenléte mellett lehetséges.

Az előbbiek túlsúlyba kerülésével indokolták előszeretettel politikusok a piacok összeomlását. Azonban mindannyian láthattuk, hogy a shortok betiltása a bankszektorban egyáltalán nem állította meg az esést az USA-ban, sőt... Mert hogy nem volt vevő az esésben, ugyanis tiltották a shortot.

Pedig biztos vagyok benne, hogy a fórumozók nagy része tanult közgazdaságtant, s kereslet-kínálati görbét is látott.

A demagógia néha megfertőz olyanokat is, akik egyébként biztosan értelmes személyek, csak éppen érzelmi befolyásoltságuk akadályozza tisztánlátásukat.
Remélem ez utóbbiról van szó...

A cikket magát inkább nem is kommentálom.
TIPPSAROK 2008. 11. 18. 17:17
Barna: Szervezz meg egy faddihoz hasonló jó bulit, 2009 nyarára, én ott leszek...
A szervezéshez javaslok valami buliszervező irodát, nehogy úgy járjuk, mint anno a "Fred-es" konfinál, melynek a helyszínét 2 órával ez érkezés előtt tudtam meg. :D
TIPPSAROK 2008. 11. 12. 22:01
Üdvözletet köszönöm, én is üdvözlök mindenkit.

Gondolatotok helytálló: részemről továbbra is 0 pozi. Munkahelyen év végi hajtás van, 2 hete még a zárókat sem követem, PETI-t jó ha 1 héten egyszer bekapcsolom 5 percre.

Ilyen előzmények után pedig elemezni is nehéz lenne. Vagy pont most tudnék objektív maradni? Ki tudja...

Már jóval korábban vártam új aljat (akár fals letörést) amcsiknál, lehet hamarosan meglesz. Onnan talán jöhet egy komolyabb medve rally, akár a 200 naposig. De onnan újra hosszabb távú esés várok. Szigorúan szvsz.
OTP Tippelés - mennyi lesz az év végén ? 2008. 10. 24. 15:49
#32
Aranymetszés alapján az alját 1600-ra tippelem.
Év végi záró tipp: 2580
Forint 2008. 10. 23. 14:56
#71
Illikvid a HUF piac.
Ez még sajnos nem jelent semmit.
Majd hétfőn derülnek ki a valós dolgok. EUR/PLN is esik...
Forint 2008. 10. 23. 14:51
#63
Jut eszembe van 120 eurom párna alatt.
Kell valakinek? Kikiáltási ár 350HUF/EUR.
Lehet licitálni. :D

(Bocs a morbid viccért, de lassan már úgy vagyok vele, hogy úgyis hiába görcsölök. Védekezni úgysem tudok értelmesen, bármi is lesz.)
Alkura kényszerítette Gyurcsány a bankokat a devizahitelesek védelmére 2008. 10. 22. 21:48
#31
Már a cikk olvasásának pillanatában felhúztam magam e 3 ponton. Nem mintha én jobbakat alkottam volna, hisz azok véleményét osztom, akik azt mondják, hogy nem kell megmenteni a devizahiteleseket.

A 3 pontról a véleményem szép sorban:

1.) A hiteladós kérésére a törlesztőrészletek rögzítése mellett a törlesztési időszak változtatását, meghosszabbítását engedélyezik a bankok annak érdekében, hogy "ha valaki úgy építette be a családi költségvetésbe, hogy a törlesztés 20-30-40 ezer forintot visz el, akkor a hektikus árfolyammozgás, a nemzeti valuta gyengülése ne okozzon elviselhetetlen terhet".

Azért azt elárulhatnák, hogyan képzelik ezt? Fix törlesztőrészlet mellett ugye folyamatosan változna a hátralévő futamidő. Mégis hogyan? Hónapról-hónapra hol nőne, hol csökkenne hol nőne az aktuális forintárfolyamtól függően? Halkan megjegyezném, hogy a jelzálog közjegyzői okiratba van foglalva, s futamidő módosítása esetén új közjegyzői okirat szükséges. Az pedig elég sok pénzbe kerül. Vagy ezt is a bankok fogják fizetni? Minden hónapban? Akkor inkább engedjék el az egész hiteltartozást, mert a havonkénti közjegyzői okirat többe kerül. (Lehet jogásznak kellett volna tanulnom?!)

2.) Ha valakinek devizaadóssága van, és úgy gondolja a kialakult helyzetben, hogy túlságosan nagy kockázatot jelent az árfolyamok nagy kilengése, hogy szeretne több biztonságot nyújtó hitelszerződést", akkor áttérhet forinthitelre, és ekkor a bankok "elfogadják azt, hogy ezt külön költség felszámítása nélkül megteszik".

Forinthitelre? 300 bp-os kamatemelés után? Biztos át szeretne térni mindenki, hisz még 300 EUR/HUF árfolyam mellett is vagy 50%-al fizetne többet vissza. A hülyének is megéri. Másrészt ha én lennék a bank, ugyan nem hinném el senkinek, hogy biztosan a forintgyengülés miatt akar áttérni forinthitelre. Mert mi van, ha csak egyszerűen megváltozott a jövedelmi helyzete? Biztosan új hitelbírálatot végeztetnék a forinthitelére, nem beszélve arról, hogy az ingatlanja sem biztos, hogy ugyanannyit ér az ingatlanpiacról kiindult válság közepette. Szóval jó kis hitelbírálati díj + értékbecslési díj + … . Gondolom ezeket is átvállalná a bank.

3.) "Ha valaki alapvetően önhibáján kívül nehézségbe kerül és nem tudja vállalni a törlesztést" (pl. munkahely elvesztése miatt), akkor "a bankok készek arra, hogy az adós kérésére a törlesztést átmenetileg csökkentsék, vagy fel is függesszék, egyedi döntések alapján".

Minek is akarná a bank az ügyfél ingatlanára rátenni a kezét. Hisz neki nem tartozik tevékenységi körébe az ingatlanok árverezése. Inkább adjunk haladékot. Milyen óriási ötlet! Ezt nevezem. S mi van, ha mégsem tud fizetni? Mert egy recesszióban nem várható, hogy könnyen munkát talál, főként növekvő munkanélküliség mellett. Hát ha ezt komoly betétesként olvasnám, tuti, hogy az első munkanapon rohannék a bankba. Addig amíg van miből kifizetniük. Csak az a baj, hogy lehet nem kerülnék sorra… Ez a pont a garancia a bankrendszer összeomlására. Hacsak… Meg nem mentik a bankokat egy következő intézkedéssel. A lakosság vállára rakva a felelőtlen hitelfelvevők terhei után a bankok megmentésének költségeit is, amelyet egy hozzá nem értő dilettáns barom okozott…
PORTFOLIO 2008. 10. 22. 13:15
Visszahúzást sikerült kihagyni, így kivágtam lentebb. Egyszerűen meguntam. :P

Majd akkor kereskedek újra, ha a vola ésszerű szintre csökken, addig pihi.
T. Portfolio! 2008. 10. 22. 13:13
#77
Kedves kov!

A megfelelő került fel. Köszönöm még1x a segítséged!

Üdv.
ny.janos
PORTFOLIO 2008. 10. 22. 09:28
Azt hiszem következhet a következő szint. :(
Egy visszahúzásban már kivágom, kell a francnak ilyen szar rv. :)
T. Portfolio! 2008. 10. 21. 21:54
#61
Köszönöm válaszod!

Ha lehet még annyi kérésem, akkor az előző hozzászólásomban jelzett linken elérhető fájlt szíveskedjetek feltenni, mert a múltkori óta frissítettem benne pár adatot.

Üdv.
ny.janos

friss hírek További hírek