Topiknyitó: Portfolio 2010. 12. 07. 06:53

Fogolydilemmába kerültek a pénztártagok  

Ugrás a cikkhez
A magánnyugdíjpénztárak bekebelezéséről szóló múlt heti bejelentés óta csillapodott valamelyest a felháborodás, de a reakciókból arra következtethetünk, hogy a magánnyugdíjpénztárak tagságának számottevő része legalábbis elgondolkodik azon, hogy...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=142395
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tigus7313 2010. 12. 30. 09:30
Előzmény: #623  Törölt felhasználó
#624
elég sok vita volt már a maradásról vagy az átjelentkezésről.

a szándék nélkül, hogy ezeket újraéleszteném, közzéteszem a nyilatkozat megadásával kapcsolatosan bennem felmerülő érzéseket.

A magánnyugdíj-pénztári maradás (nyilatkozat) oka és hatása

Tapasztalatból mondva, három ilyen dolgot tudok megemlíteni:

1. tiltakozás
2. új szemléletmód felvállalása
3. alacsony kockázatú portfolió

1.
Tiltakozás a pökhendi és arrogáns stílussal szemben, amit a kormány a hatalmával visszaélve tanúsít. Azt gondolja, mindent megengedhet magának. A maradás ennek elutasítását is jelenti. Minél nagyobb a maradók száma, annál erősebb, kézzelfogható kritikát jelent a kormány számára.

2.
Új szemléletmód felvállalása (vagy ha már létezik ez a szemlélet, akkor annak megerősítése tettekkel is):
vagyis senki nem fog (tud) segíteni rajtunk, az embernek saját FELADATA, megteremteni az öregkori nyugalmát. Ebben az állam nem tud, és nem is fog segíteni. Szakítani kell azzal a tévhittel, hogy mindig támaszkodik valamire az ember. Szakítani kell azokkal az elvárásokkal, hogy majd az állam megadja, az államtól elvárom… stb.
Egyszerű életből vett példa segítségével ez olyan, mint a légtornász esete a védőhálóval.
Ha nincs védőháló (állami ígéret a nyugdíjra) sokkal keményebben és többet fog dolgozni, sokkal nagyobb odafigyeléssel, kvázi nagyobb öngondoskodással, mert nem szeretne leesni.
Ha van védőháló, akkor meglesz a hajlam az ellustulásra, a leeséstől való félelem nem válik hajtóerővé, jelentősen alacsonyabb a motiváció önmagunk megvédésére, mert arra ott van a védőháló (állam). Esetleg eszébe se jut, hogy mi lesz akkor, ha leesik (nyugdíjba megy).
Csakhogy ez a háló lyukas (szerintem mindenki sejti). És amikor az ember végül leesik (nyugdíjba megy) akkor szembesül ezzel, de esés közben már nincs lehetőség változtatni (marad a csalódás és a keserűsség)

3.
Az ember a magánnyugdíj-pénztár választásával egy alacsony kockázatú portfolióhoz jut, hiszen a helyzetén nem nagyon lehet rontani (alacsony a tér a lefelé mozgásra), viszont javulni javulhat az idő múlásával (nagyobb a tér a felfelé mozdulásra). Minél nagyobb a maradók száma annál nagyobb politikai súlyt és egyben nyomást is jelent. Meggyőződésem, hogy a következő kormányok valamelyike (de még lehet, hogy ez is) meg fogja adni az állami nyugdíjrészt a maradóknak is, mert ez a megkülönböztetés fenntartása nem egészséges, és társadalmi feszültségekhez vezet. Viszont az átlépőknek soha, senki nem fogja visszaadni azt az összeget, amiről ÖNKÉNT lemondtak, mert egyrészt nem lesz meg a pénz (felhasználásra kerül), másrészt nagyon kényelmes helyzet lesz az, hogy az állami bevételekben is jelentkezik a visszalépők utáni befizetés. Az önkéntességre hivatkozva semelyik új kormány nem fogja erőltetni ezt a dolgot.

Jöjjön a végére egy összeesküvés elmélet, miszerint már ez a kormány is megadhatja az állami nyugdíjjogosultságot:
Ha elég nagy (több százezer) lesz a maradók száma (de nem túl nagy, és nem is pár tízezer, mert akkor azok lesznek a hazaárulók, a mostani nyugdíjasok tönkretevői), a nyilatkozat határidejének letelte után „véletlenül” az Alkotmánybíróság megsemmisíti, na nem az egész törvényt, csak azt a paragrafust, miszerint nem jár az állami nyugdíj a maradóknak, ami ugye sérti az egyenlő elbánás elvét.
A kormány ennek fejet hajt, elfogadja sajnálkozva, de ezzel a rendszerváltás utáni legnagyobb lenyúlás megtörtént, hiszen az AB döntése megszünteti a társadalmi egyenlőtlenséget és igazságtalanságot, viszont az önként(!) visszalépők vagyona, és jövőbeni befizetései az államhoz kerülnek. Briliáns üzleti húzás lenne, ha nem az állam és az állam polgárai között történne meg (nem egyenlő erőviszonyok között). De ez csak elmélet!

Viszont ami megalapozza, hogy bármi változhat:
A minap hallottam a FIDESZ egyik vezető politológusától, hogy a kormány azért hoz törvényeket, hogy terelgesse, irányítsa a népet. Ha ezek a törvények nem tetszenek a szavazóknak, 4 év múlva leválthatják a kormányt, az új kormány meg majd új törvényeket hoz. Vagyis nincs kőbevésve semmilyen törvény (ennyit a jogbiztonságról), és 4 évig meg azt csinálunk, amit akarunk (ez az alapja a pökhendiségnek és az arroganciának), nem beszélve arról, hogy a kormány legfontosabb feladata talán nem az irányítás, hanem a köz szolgálata…
Ez a fajta uralkodó szemlélet az oka annak, hogy Magyarország újból nem tud élni a történelem adta lehetőséggel.

Törölt felhasználó 2010. 12. 29. 17:47
Előzmény: #618  ny.janos
#623
én ma iratkoztam le az új rendszerről,
a Fiumei úton, kb 10 perc várakozás után.
úgyhogy az év elején is szerintem gyorsan fog menni. szépen ki van táblázva hogy merre kell menni a nagy épületen belül, meg van vagy 10 ablak abban a zónában.
2 perc az ügyintézés maga. beadod a papírokat (személyi, lakcímkártya, tb kártya). megkérdik hogy melyik manyup, és beviszik a gépbe ezeket az adatokat, nyomtatják, aláírod és kész.
Törölt felhasználó 2010. 12. 29. 17:46
Előzmény: #621  ny.janos
#622
Sok szerencsét kívánok hozzá! Remélem, nem fogsz majd csalódni! :)
ny.janos 2010. 12. 29. 17:40
Előzmény: #620  Törölt felhasználó
#621
Igen. Pedig még nincs 15 év munkaviszonyom.
Törölt felhasználó 2010. 12. 29. 17:31
Előzmény: #618  ny.janos
#620
Te egyébként maradsz az MNYP-ben?
Törölt felhasználó 2010. 12. 29. 17:29
Előzmény: #617  pampa
#619
Szerintem tömeges nyilatkozat tételeket lehetne tartani minden 1000 főnél nagyobb településen, ahol a maradni akaró tömegek kinyílvánítanák abbéli szándékukat, hogy MNYP tagok kívánnak maradni.
ny.janos 2010. 12. 29. 17:25
Előzmény: #615  Törölt felhasználó
#618
Majd meglátjuk. Én azonban akkor is csak úgy tudom értelmezni a személyes nyilatkozattételi kötelezettséget, hogy lehetősége minél kevesebbeknek legyen rá.

Az hogy levélben nem lehet, azt még valahogy benyelem, de hogy pl. ügyfélkapun sem, az vérlázító számomra.
pampa 2010. 12. 29. 17:24
Előzmény: #614  ny.janos
#617
érterm én ezt a matekot...

vetítsük ki a választásra. Amennyiben minden választásra jogosolt csak az utolsó 5 p. -ben állna oda az urnához akkor hogyan lehetne lebonyolítani a választást?
Szerintem nem akar mind a 3000000 tag maradni és most nagyon sok az "üresjárat" ami majd hiányozni fog.
Ezért aki akar maradni most intézze.
Törölt felhasználó 2010. 12. 29. 17:21
Előzmény: #614  ny.janos
#616
Szekszárdon a Garay térig fog érni a sor és éjjel nappal megy majd a nyilatkozat tétel:)
Törölt felhasználó 2010. 12. 29. 17:19
Előzmény: #614  ny.janos
#615
Ha meg biztosítanák az általad igényelt kapacitást, és az ügyintézők meg ott ülnének munka nélkül, akkor meg az volna a baj, hogy igazán megbecsülhették volna, hogy mennyi ember megy majd be nyilatkozni. Mert akkor most nem ülne itt munka nélkül ennyi ember. Micsoda pénzkidobás ez! Hát ennyi történt. Megbecsülték, hogy mennyi ember megy majd be, és ahhoz elegendő kapacitást állítottak fel. Így takarékos, és ügyfélbarát egyszerre.
ny.janos 2010. 12. 29. 17:15
Előzmény: #530  pampa
#614
Szerintem egyáltalán nem lőtt mellé. Ha te úgy látod, a nyilatkozattétel lehetséges, akkor érdemes lehet elővenned az általános iskolai matematika füzeteidet tanulmányozásra. :)

tigus7313 azt írta, kb. 15 perc szükséges a nyilatkozathoz.

Ezzel szemben a tény az, hogy az ONYF december 22-i tájékoztatásától jan. 31-ig 27 munkanapja van nyilatkozni a tagoknak.

Egy törvénynek illene lehetővé tenni, hogy ha akar mindenkinek legyen lehetősége nyilatkozattételre. Ezzel szemben 3.000.000 tagnak 27 munkanapja van 36+2 azaz 38 helyszínen 8 órában nyilatkozatot tenni. Azaz helyszínenként átlagosan naponta 2.924 fő részére kellene lehetőséget biztosítani a nyilatkozattételére. Átlagosan 4 ügyintézővel számolva (Szekszárd megyeszékhely, de tudtommal csak 3 ügyintéző van, így lehet hogy a 4 ügyintéző is túlzás) egy nyilatkozattételre ~39 mp adódik.

Ahhoz, hogy minden tagnak rendelkezésére álljon a nyilatkozattételhez szükséges 15 perc majdnem 2,5 évet kellett volna biztosítani. Persze akkor még semmi másra nem jutna idejük az ügyintézőknek, ha mindenki nyilatkozni szeretne.

Vagyis a matematika szabályai szerint sem szabad a választás.
szivacs
szivacs 2010. 12. 29. 11:03
Előzmény: #611  ts3
#613
A családom minden oldalról érintett a nyugdíjfinanszírozásban: MNYP nyugdíjjárulék befizető, állami nyugdíjjárulék befizető, nyugdíjas, valamint adófizető egyén és cég egyaránt.

és a te helyzeted hogy néz ki ezügyben?
Törölt felhasználó 2010. 12. 29. 09:48
Előzmény: #610  szivacs
#612
"MNYP-sek! Fel kéne vetetni a választható kezelők listájára a horvát mnyp-ket is!"

Ez vicc? Nem szoktál ilyeneket írni. Én már régóta így gondolom, de nem korlátoznám a horvát pénztárakra.
ts3 2010. 12. 29. 09:04
Előzmény: #610  szivacs
#611
Szivacs!

Te MNYP-s vagy?

szivacs
szivacs 2010. 12. 29. 01:05
Előzmény: törölt hozzászólás
#610
Alacsonyabb díjak mellett nagyobb hozamot értek el.
Hmm, érdekes!

Ezek szerint nem csak az autópályákat építik sokkal olcsóbban, hanem az eredményes vagyonkezelés is sokkal olcsóbban megy nekik.

MNYP-sek! Fel kéne vetetni a választható kezelők listájára a horvát mnyp-ket is!
Törölt felhasználó 2010. 12. 28. 17:58
Törölt hozzászólás
#609
szivacs
szivacs 2010. 12. 27. 23:55
Előzmény: #606  Törölt felhasználó
#608
"Fogalmazzunk meg először néhány alapelvet!
A népesség csökkentéshez alkalmazandó módszereknek

- olcsónak kell lenniük,
- nem szabad semmilyen speciális berendezést igényelniük továbbá
- az "áldozatok" kiválasztását nem vállalhatja senki, azt magukra az "áldozatokra" kell bízni,
- az államoknak nem kell közvetlenül résztvenni a munkában. Jobb ha azt ráhagyja a magánszektorra."
link
szivacs
szivacs 2010. 12. 27. 23:47
Előzmény: #606  Törölt felhasználó
#607
No ez kemény világrend-kritika volt!
Törölt felhasználó 2010. 12. 27. 23:27
Előzmény: #604  Törölt felhasználó
#606
A mai társadalmak mindenkit el akarnak tartani(rászorulót, öreget, munkanélkülit, rokkantat, árvát, beteget , naplopót, zsiványt, börtöntölteléket, fogyatékost, özvegyet, stb..)Ki mondhatná meg, hogy kit kell hagyni éhen halni?Ez az ami hosszú távon fenntarthatatlan
lesipuskas 2010. 12. 27. 23:22
Előzmény: #604  Törölt felhasználó
#605
Én már eldöntöttem, nem adom a pénzem az államnak. Azért mert már most is szép summa, ami 30 év múlva csillió-billió lesz :) Lehet meghalok, akkor megkapja a kis hugom, ha nem halok meg, egybe megkapom. Lehet csak 2 évet élnék nyugdijasként, má megint rajtam spórolnának. Meg addig még jön vagy 8 kormány, nem marad ez így. Kell majd a szavazatom 4 év múlva is.
Törölt felhasználó 2010. 12. 27. 23:16
Előzmény: #601  lesipuskas
#604
itt nyugaton kissé elkurvult a világ..a filozófia is onnan indult, lehet a nyugdíjt is tőlük kéne átvenni...
Törölt felhasználó 2010. 12. 27. 23:15
Előzmény: #601  lesipuskas
#603
Akkor jól gondold meg!! A gyerekben egy jó van... : Amikor megcsinálod..!
lesipuskas 2010. 12. 27. 23:14
Előzmény: #600  Törölt felhasználó
#602
Legalább már tudjuk miért élünk több párt rendszerben. Azért, hogy ne 1 l1en, és csináljon amit akar.
lesipuskas 2010. 12. 27. 23:12
Előzmény: #598  Törölt felhasználó
#601
Keleten jól nyomják, csak attól félek a tróger fiam, majd nem tart el :) Mondjuk még meg se született.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek