Nyugi

Regisztráció: 2009-04-29 17:21

Hozzászólások száma: 1 018

Utolsó hozzászólás: 2009-12-08 23:42


Tapasztalat: 1
Aktivitás: 1
Népszerűség: 1


utolsó 20 hozzászólás

setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 08. 23:42
Nyusziapuka!

Te hígagyú! Beoltattad már a gyerekedet?
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 07. 11:35
Adózzunk kegyelettel az elhunytak emlékének és rekesszük be ezt a topicot
Econet topik 2009. 12. 07. 09:24
ha lehetne bővebben!
Lesz-e forradalom 2013-ban? 2009. 12. 06. 17:57
#12
zsihaha!
Lapozz eggyet , ez a helyes link link

Aztán fordulj szakemberhez, mert amit összeírogattál nem igaz.

Persze lehet, hogy a hülyítés a célod.
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 06. 16:08
Adózzunk kegyelettel az elhunytak emlékének és rekesszük be ezt a topicot
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 03. 20:30
Remélem, hogy az árnyék titkosszolgák kiderítik a cég tul. hátterét, hogy legyen kiknek hálaimába foglalni a nevét, szerte a hazában szobrokat emelni, márványtáblákat szentelni, boldoggá avatni stb....
Econet topik 2009. 12. 02. 15:53
Valami készül, egyre kevesebb az eladó
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 02. 15:37
Nem is értem, hogy egy ilyen primitív emberrel miért állunk szóba ezek után.
A hölgy Simókáné
Remélem, hogy a te és követőid szerettei titokan felvették az oltást, hogy legyen aki tisztességgel elkaparjon benneteket...

setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 02. 13:02
exley!
Te aztán utánna "ly"ársz a dolgoknak.
Econet topik 2009. 12. 02. 12:39
Minél mélyebbre kerül, annál boldogaan dobálják el -de miért
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 02. 11:09
Az egyébként teljesen egészséges várandós csütörtökön, a láza, tünetei kialakulása után 1-2 napon belül került a klinikára, ahol azonnal antivirális kezelésben részesült. Péntekre már olyan rossz állapotban volt, hogy lélegeztetőgépre kellett tenni, de tüdejét annyira roncsolta a vírus, hogy hiába lélegeztették 100%-os oxigénnel a vérében nem volt megfelelő az oxigénszint.
Ekkor kapcsolták egy speciális gépre, amely a testéből kivezetett vért dúsította oxigénnel, és azt juttatta vissza a nő szervezetébe - ettől jobb állapotba került.
Ám hétfőn a veséje és a szíve károsodott a vírus miatt, a keringése instabillá vált, a klinikán a szülészekkel konzultálva úgy döntöttek, hogy megpróbálják császármetszéssel világra hozni a gyermeket. A kisbaba azonban halva született, és újraélesztése sikertelen volt.
Az édesanya életéért egész éjjel küzdöttek, többször újraélesztették, ám végül a szervezete feladta a harcot.

"Ilyen gyors lefolyású betegséget még sohasem láttunk!" - mondta dr. Gál János, aki a HáziPatika.com kérdésére elmondta, hogy az áldozat hozzátartozói sokkos állapotban vannak, nem tudják feldolgozni a történteket, hiszen ők a legjobbat akarták a kismamának, amikor nem kértek számára védőoltást. A család többi tagja beoltotta magát H1N1 ellen, csupán a magzatot féltve az édesanya nem kapott védőoltást. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kinek a tanácsa alapján utasította el a család a várandós asszony oltását. "Nem az a feladatunk, felelősöket keressünk, hanem az, hogy mindent megtegyünk, hogy minél többen felvegyék az oltást. Tűrhetetlen, hogy egy megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" - mondta dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a várandósok 10-szer nagyobb veszélynek vannak kitéve a nem terhesekhez képest az új influenzával szemben, de a magyar adatok még ennél is rosszabbak, nálunk 20-szoros az eddigi esetek alapján a betegség esélye és súlyosabb kimenetele - tette hozzá a tiszti főorvos.

"Eddig egyetlen lélegeztetőgépre tett kismamát sem sikerült levennünk a gépről, és ez több mint ijesztő!" - mondta az intenzív terápiás szakorvos, aki elmondta, hogy a kollégái sírtak, amikor minden erőfeszítésük ellenére elveszítették az édesanyát és magzatát. Majd azt is hozzátette, hogy az eset miatt az eddig vakcinát ellenző kollégái is felvették a védőoltást.
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 01. 23:40
Még több kismama lesz a H1N1 áldozata
* Index 2009. december 1., kedd 16:53

A várandós nők az immunrendszerük átalakulása miatt különösen védtelenek, a ma meghalt, H1N1-gyel fertőződött várandós nőt mások követhetik. A téli szünet alatt lelassul, utána megint erősödik majd a járvány.

A terhesség alatt a nők immunrendszere legyengül, hogy a magzati sejtek (az apától örökölt) fehérjéi ne váltsanak ki a szervezetben ellenreakciót. Ha ez a temészetes immunszupresszió nem történne meg, a magzat éppúgy kilökődne, mint a transzplantált betegek új szerve, ha nem kezelnék őket.

A növekvő magzat miatt az anya rekeszizma megemelkedik, és a tüdeje összeszorul. Az amerikai kormány közegészségügyi szolgálatának (CDC) tájékoztatása szerint a megnőtt nyomás miatt a tüdőben csökken a folyadékáramlás, és ez jelentősen növeli a tüdőgyulladás kockázatát.

Berencsi György virológus, az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója az Indexnek elmondta, hogy a H1N1-gyel szemben a szezonális influenza nagyon ritkán okoz halálos szövődményt, mert mindenki rendelkezik ellene több-kevesebb védettséggel. Az általa ismert eseteket is több különböző, egyidejű fertőzés okozta.
hirdetés

Újinfluenza-fertőzéskor a kismamák szervezetébe a virológus szerint több vírus jut be, és az elpusztuló sejtek anyagán olyan baktériumok szaporodnak el, amelyek további fertőzéseket okozhatnak. Mindezek miatt a H1N1 fertőzés szövődményeként veszélyes tüdőgyulladás alakulhat ki.

A kismamákat a korábbi influenzajárványok is súlyosan érintették. A CDC statisztikái szerint az 1918-as influenza-pandémia során minden negyedik, a fertőzést elkapó várandós nő meghalt. Az 1957-es H1N1 járvány halálos áldozatainak a fele volt állapotos.

Berencsi György szerint meglepő, hogy az új vírus és a H1N1 korábbi verziói általa kiváltott ellenanyagok teljesen különbözőek. Mint mondta, az 1957-es fertőzésen átesett emberek azért védettek mégis a mostani vírus ellen, mert sejtszinten alakult ki immunitásuk.

A virológus felhívta a figyelemet, hogy hiába mutatják azt a legfrissebb amerikai statisztikák, hogy lassult a járvány, ez csak a hálaadás-napi iskola- és munkaszünetnek köszönhető. Szerinte a téli szünet idején ugyanez játszódhat le Magyarországon is.
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 01. 23:31
Meghalt egy kismama is H1N1-ben. Az immunológus azt hangsúlyozza, nagyobb veszélyben vannak a kismamák, de az oltás őket is megóvja. A Magyar Immunológiai Társaság közleményben érvel az oltás mellett.

Meghalt egy új influenzával fertőzött kismama a budapesti SOTE klinikáján. A nő nem volt beoltva H1N1 ellen, ugyan úgy, ahogy a másik kettő jelenleg is súlyos állapotban lévő várandós asszony.

A kismamák szervezete a terhesség idején speciális helyzetben van – mondja Falus András immunológus az FN-hu-nak. A várandósság alatt a szervezet alárendeli magát a magzat védelmének, hogy az ne lökődjön ki idő előtt. Az immunrendszer ennek megfelelően rendeződik át, amely valóban nem kedvez semmilyen megbetegedés elleni védekezésnek. A kismamák hormonháztartása is úgy alakul át, hogy a negyvenedik hétig óvja a fejlődő magzatot, majd a szülés beindulása is egy hormonális változás hatására történik. Innentől fogva kezd az anya szervezetének hormonháztartása rendeződni.
A veszélyeztetettséget ugyanakkor óriási mértékben befolyásolja az egyéni kitettség – mondja Falus András. Nem minden nő kapja meg vírust, ugyanakkor a valószínűsége a fertőződésnek jóval magasabb, mint az egyéb populációban, éppen a fentiek miatt.

Az oltás és az ennek kapcsán megszerezhető védettség ennek ismeretében is kiemelten fontos – hangsúlyozta Falus András. A védettség megszerzésének pedig az oltás a módja. Az oltás révén ugyanis a magzatba a méhlepényen keresztül eljutnak az antitestek, amelyek biztosíthatják nem csak az anya, hanem a magzat egészségét is. A csecsemőknél a helyzet annyiban más, hogy a szoptatás révén, bár az anyatej nagyon gazdag vitaminokban és fontos nyomelemekben éppen az antitestek nagyszámú átadására - tesztek alapján - nem alkalmas.

Mi legyen velünk?

A Magyar Immunológiai Társaság egy öt pontból álló nyilatkozatott adott ki az oltással szembeni kételyek eloszlatására. Az oltás mellet érvelnek első pontjukban avval, hogy ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könnyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány.

Az új vírus a szezonális vírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését – állítja a közlemény. Nem csak a tüdő, de a bél nyálkahártyáját is károsítja és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyan egyedeket is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek.

Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, akiknek magzatát a magas láz súlyosan veszélyezteti, a csecsemők, akiknek az immunrendszere még nem fejlődött ki, így csak az anyatejjel juthatnak védettséghez, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenza fertőzésen, ezért bennük még az idősekben esetleg kialakult csekély védettség sem biztosíthat védelmet.

Nincs nyomos ellenérv

Arra a gyakori ellenérvre miszerint mindössze lázas leszek néhány napig ha meg is kapom, a társaság válasza, hogy mivel a vírus a felső légutakon keresztül fertőz és itt alakul ki a védekezés első vonala. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légző felszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.

A védőoltásnak súlyos mellékhatásai miatti elutasítással szemben az mondják az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként az ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált egyedekben teljes védelem vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában.

Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1 vírus és a szezonális influenza elleni védőoltásoknak elhanyagolhatóak a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom), és ezek összefüggnek a kialakuló immunválasszal.

Az, hogy mérgező higany van az oltóanyagban az immonológusok közleménye szerint egy olyan tartósító szer, a tiomerzál, amely vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenza vírus elleni oltóanyagban is jelen volt a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehéz fém allergia esetén azonban az érintett egyéneknek az előzőekben már említett (antibiotikum és tojás érzékenység) óvatossággal kell eljárniuk.

A vírusmutáció miatti ellenkezésre vonatkozóan a Magyar Immunológiai Társaság véleménye a következő: a vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a vírus károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok „céltábla” marad a hatékony antitestek számára.
Econet topik 2009. 12. 01. 16:11
Szerintem a slágerből szállt ki a vezérnő, nem az ecobol
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 01. 15:00
Meghalt egy kismama is H1N1-ben. Az immunológus azt hangsúlyozza, nagyobb veszélyben vannak a kismamák, de az oltás őket is megóvja. A Magyar Immunológiai Társaság közleményben érvel az oltás mellett.

Meghalt egy új influenzával fertőzött kismama a budapesti SOTE klinikáján. A nő nem volt beoltva H1N1 ellen, ugyan úgy, ahogy a másik kettő jelenleg is súlyos állapotban lévő várandós asszony.

A kismamák szervezete a terhesség idején speciális helyzetben van – mondja Falus András immunológus az FN-hu-nak. A várandósság alatt a szervezet alárendeli magát a magzat védelmének, hogy az ne lökődjön ki idő előtt. Az immunrendszer ennek megfelelően rendeződik át, amely valóban nem kedvez semmilyen megbetegedés elleni védekezésnek. A kismamák hormonháztartása is úgy alakul át, hogy a negyvenedik hétig óvja a fejlődő magzatot, majd a szülés beindulása is egy hormonális változás hatására történik. Innentől fogva kezd az anya szervezetének hormonháztartása rendeződni.
A veszélyeztetettséget ugyanakkor óriási mértékben befolyásolja az egyéni kitettség – mondja Falus András. Nem minden nő kapja meg vírust, ugyanakkor a valószínűsége a fertőződésnek jóval magasabb, mint az egyéb populációban, éppen a fentiek miatt.

Az oltás és az ennek kapcsán megszerezhető védettség ennek ismeretében is kiemelten fontos – hangsúlyozta Falus András. A védettség megszerzésének pedig az oltás a módja. Az oltás révén ugyanis a magzatba a méhlepényen keresztül eljutnak az antitestek, amelyek biztosíthatják nem csak az anya, hanem a magzat egészségét is. A csecsemőknél a helyzet annyiban más, hogy a szoptatás révén, bár az anyatej nagyon gazdag vitaminokban és fontos nyomelemekben éppen az antitestek nagyszámú átadására - tesztek alapján - nem alkalmas.

Mi legyen velünk?

A Magyar Immunológiai Társaság egy öt pontból álló nyilatkozatott adott ki az oltással szembeni kételyek eloszlatására. Az oltás mellet érvelnek első pontjukban avval, hogy ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könnyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány.

Az új vírus a szezonális vírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését – állítja a közlemény. Nem csak a tüdő, de a bél nyálkahártyáját is károsítja és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyan egyedeket is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek.

Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, akiknek magzatát a magas láz súlyosan veszélyezteti, a csecsemők, akiknek az immunrendszere még nem fejlődött ki, így csak az anyatejjel juthatnak védettséghez, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenza fertőzésen, ezért bennük még az idősekben esetleg kialakult csekély védettség sem biztosíthat védelmet.

Nincs nyomos ellenérv

Arra a gyakori ellenérvre miszerint mindössze lázas leszek néhány napig ha meg is kapom, a társaság válasza, hogy mivel a vírus a felső légutakon keresztül fertőz és itt alakul ki a védekezés első vonala. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légző felszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.

A védőoltásnak súlyos mellékhatásai miatti elutasítással szemben az mondják az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként az ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált egyedekben teljes védelem vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában.

Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1 vírus és a szezonális influenza elleni védőoltásoknak elhanyagolhatóak a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom), és ezek összefüggnek a kialakuló immunválasszal.

Az, hogy mérgező higany van az oltóanyagban az immonológusok közleménye szerint egy olyan tartósító szer, a tiomerzál, amely vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenza vírus elleni oltóanyagban is jelen volt a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehéz fém allergia esetén azonban az érintett egyéneknek az előzőekben már említett (antibiotikum és tojás érzékenység) óvatossággal kell eljárniuk.

A vírusmutáció miatti ellenkezésre vonatkozóan a Magyar Immunológiai Társaság véleménye a következő: a vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a vírus károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok „céltábla” marad a hatékony antitestek számára.
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 01. 15:00
Meghalt egy kismama is H1N1-ben. Az immunológus azt hangsúlyozza, nagyobb veszélyben vannak a kismamák, de az oltás őket is megóvja. A Magyar Immunológiai Társaság közleményben érvel az oltás mellett.

Meghalt egy új influenzával fertőzött kismama a budapesti SOTE klinikáján. A nő nem volt beoltva H1N1 ellen, ugyan úgy, ahogy a másik kettő jelenleg is súlyos állapotban lévő várandós asszony.

A kismamák szervezete a terhesség idején speciális helyzetben van – mondja Falus András immunológus az FN-hu-nak. A várandósság alatt a szervezet alárendeli magát a magzat védelmének, hogy az ne lökődjön ki idő előtt. Az immunrendszer ennek megfelelően rendeződik át, amely valóban nem kedvez semmilyen megbetegedés elleni védekezésnek. A kismamák hormonháztartása is úgy alakul át, hogy a negyvenedik hétig óvja a fejlődő magzatot, majd a szülés beindulása is egy hormonális változás hatására történik. Innentől fogva kezd az anya szervezetének hormonháztartása rendeződni.
A veszélyeztetettséget ugyanakkor óriási mértékben befolyásolja az egyéni kitettség – mondja Falus András. Nem minden nő kapja meg vírust, ugyanakkor a valószínűsége a fertőződésnek jóval magasabb, mint az egyéb populációban, éppen a fentiek miatt.

Az oltás és az ennek kapcsán megszerezhető védettség ennek ismeretében is kiemelten fontos – hangsúlyozta Falus András. A védettség megszerzésének pedig az oltás a módja. Az oltás révén ugyanis a magzatba a méhlepényen keresztül eljutnak az antitestek, amelyek biztosíthatják nem csak az anya, hanem a magzat egészségét is. A csecsemőknél a helyzet annyiban más, hogy a szoptatás révén, bár az anyatej nagyon gazdag vitaminokban és fontos nyomelemekben éppen az antitestek nagyszámú átadására - tesztek alapján - nem alkalmas.

Mi legyen velünk?

A Magyar Immunológiai Társaság egy öt pontból álló nyilatkozatott adott ki az oltással szembeni kételyek eloszlatására. Az oltás mellet érvelnek első pontjukban avval, hogy ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könnyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány.

Az új vírus a szezonális vírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését – állítja a közlemény. Nem csak a tüdő, de a bél nyálkahártyáját is károsítja és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyan egyedeket is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek.

Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, akiknek magzatát a magas láz súlyosan veszélyezteti, a csecsemők, akiknek az immunrendszere még nem fejlődött ki, így csak az anyatejjel juthatnak védettséghez, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenza fertőzésen, ezért bennük még az idősekben esetleg kialakult csekély védettség sem biztosíthat védelmet.

Nincs nyomos ellenérv

Arra a gyakori ellenérvre miszerint mindössze lázas leszek néhány napig ha meg is kapom, a társaság válasza, hogy mivel a vírus a felső légutakon keresztül fertőz és itt alakul ki a védekezés első vonala. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légző felszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.

A védőoltásnak súlyos mellékhatásai miatti elutasítással szemben az mondják az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként az ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált egyedekben teljes védelem vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában.

Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1 vírus és a szezonális influenza elleni védőoltásoknak elhanyagolhatóak a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom), és ezek összefüggnek a kialakuló immunválasszal.

Az, hogy mérgező higany van az oltóanyagban az immonológusok közleménye szerint egy olyan tartósító szer, a tiomerzál, amely vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenza vírus elleni oltóanyagban is jelen volt a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehéz fém allergia esetén azonban az érintett egyéneknek az előzőekben már említett (antibiotikum és tojás érzékenység) óvatossággal kell eljárniuk.

A vírusmutáció miatti ellenkezésre vonatkozóan a Magyar Immunológiai Társaság véleménye a következő: a vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a vírus károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok „céltábla” marad a hatékony antitestek számára.
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 01. 15:00
Meghalt egy kismama is H1N1-ben. Az immunológus azt hangsúlyozza, nagyobb veszélyben vannak a kismamák, de az oltás őket is megóvja. A Magyar Immunológiai Társaság közleményben érvel az oltás mellett.

Meghalt egy új influenzával fertőzött kismama a budapesti SOTE klinikáján. A nő nem volt beoltva H1N1 ellen, ugyan úgy, ahogy a másik kettő jelenleg is súlyos állapotban lévő várandós asszony.

A kismamák szervezete a terhesség idején speciális helyzetben van – mondja Falus András immunológus az FN-hu-nak. A várandósság alatt a szervezet alárendeli magát a magzat védelmének, hogy az ne lökődjön ki idő előtt. Az immunrendszer ennek megfelelően rendeződik át, amely valóban nem kedvez semmilyen megbetegedés elleni védekezésnek. A kismamák hormonháztartása is úgy alakul át, hogy a negyvenedik hétig óvja a fejlődő magzatot, majd a szülés beindulása is egy hormonális változás hatására történik. Innentől fogva kezd az anya szervezetének hormonháztartása rendeződni.
A veszélyeztetettséget ugyanakkor óriási mértékben befolyásolja az egyéni kitettség – mondja Falus András. Nem minden nő kapja meg vírust, ugyanakkor a valószínűsége a fertőződésnek jóval magasabb, mint az egyéb populációban, éppen a fentiek miatt.

Az oltás és az ennek kapcsán megszerezhető védettség ennek ismeretében is kiemelten fontos – hangsúlyozta Falus András. A védettség megszerzésének pedig az oltás a módja. Az oltás révén ugyanis a magzatba a méhlepényen keresztül eljutnak az antitestek, amelyek biztosíthatják nem csak az anya, hanem a magzat egészségét is. A csecsemőknél a helyzet annyiban más, hogy a szoptatás révén, bár az anyatej nagyon gazdag vitaminokban és fontos nyomelemekben éppen az antitestek nagyszámú átadására - tesztek alapján - nem alkalmas.

Mi legyen velünk?

A Magyar Immunológiai Társaság egy öt pontból álló nyilatkozatott adott ki az oltással szembeni kételyek eloszlatására. Az oltás mellet érvelnek első pontjukban avval, hogy ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könnyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány.

Az új vírus a szezonális vírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését – állítja a közlemény. Nem csak a tüdő, de a bél nyálkahártyáját is károsítja és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyan egyedeket is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek.

Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, akiknek magzatát a magas láz súlyosan veszélyezteti, a csecsemők, akiknek az immunrendszere még nem fejlődött ki, így csak az anyatejjel juthatnak védettséghez, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenza fertőzésen, ezért bennük még az idősekben esetleg kialakult csekély védettség sem biztosíthat védelmet.

Nincs nyomos ellenérv

Arra a gyakori ellenérvre miszerint mindössze lázas leszek néhány napig ha meg is kapom, a társaság válasza, hogy mivel a vírus a felső légutakon keresztül fertőz és itt alakul ki a védekezés első vonala. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légző felszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.

A védőoltásnak súlyos mellékhatásai miatti elutasítással szemben az mondják az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként az ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált egyedekben teljes védelem vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában.

Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1 vírus és a szezonális influenza elleni védőoltásoknak elhanyagolhatóak a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom), és ezek összefüggnek a kialakuló immunválasszal.

Az, hogy mérgező higany van az oltóanyagban az immonológusok közleménye szerint egy olyan tartósító szer, a tiomerzál, amely vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenza vírus elleni oltóanyagban is jelen volt a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehéz fém allergia esetén azonban az érintett egyéneknek az előzőekben már említett (antibiotikum és tojás érzékenység) óvatossággal kell eljárniuk.

A vírusmutáció miatti ellenkezésre vonatkozóan a Magyar Immunológiai Társaság véleménye a következő: a vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a vírus károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok „céltábla” marad a hatékony antitestek számára.
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 01. 15:00
Meghalt egy kismama is H1N1-ben. Az immunológus azt hangsúlyozza, nagyobb veszélyben vannak a kismamák, de az oltás őket is megóvja. A Magyar Immunológiai Társaság közleményben érvel az oltás mellett.

Meghalt egy új influenzával fertőzött kismama a budapesti SOTE klinikáján. A nő nem volt beoltva H1N1 ellen, ugyan úgy, ahogy a másik kettő jelenleg is súlyos állapotban lévő várandós asszony.

A kismamák szervezete a terhesség idején speciális helyzetben van – mondja Falus András immunológus az FN-hu-nak. A várandósság alatt a szervezet alárendeli magát a magzat védelmének, hogy az ne lökődjön ki idő előtt. Az immunrendszer ennek megfelelően rendeződik át, amely valóban nem kedvez semmilyen megbetegedés elleni védekezésnek. A kismamák hormonháztartása is úgy alakul át, hogy a negyvenedik hétig óvja a fejlődő magzatot, majd a szülés beindulása is egy hormonális változás hatására történik. Innentől fogva kezd az anya szervezetének hormonháztartása rendeződni.
A veszélyeztetettséget ugyanakkor óriási mértékben befolyásolja az egyéni kitettség – mondja Falus András. Nem minden nő kapja meg vírust, ugyanakkor a valószínűsége a fertőződésnek jóval magasabb, mint az egyéb populációban, éppen a fentiek miatt.

Az oltás és az ennek kapcsán megszerezhető védettség ennek ismeretében is kiemelten fontos – hangsúlyozta Falus András. A védettség megszerzésének pedig az oltás a módja. Az oltás révén ugyanis a magzatba a méhlepényen keresztül eljutnak az antitestek, amelyek biztosíthatják nem csak az anya, hanem a magzat egészségét is. A csecsemőknél a helyzet annyiban más, hogy a szoptatás révén, bár az anyatej nagyon gazdag vitaminokban és fontos nyomelemekben éppen az antitestek nagyszámú átadására - tesztek alapján - nem alkalmas.

Mi legyen velünk?

A Magyar Immunológiai Társaság egy öt pontból álló nyilatkozatott adott ki az oltással szembeni kételyek eloszlatására. Az oltás mellet érvelnek első pontjukban avval, hogy ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könnyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány.

Az új vírus a szezonális vírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését – állítja a közlemény. Nem csak a tüdő, de a bél nyálkahártyáját is károsítja és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyan egyedeket is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek.

Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, akiknek magzatát a magas láz súlyosan veszélyezteti, a csecsemők, akiknek az immunrendszere még nem fejlődött ki, így csak az anyatejjel juthatnak védettséghez, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenza fertőzésen, ezért bennük még az idősekben esetleg kialakult csekély védettség sem biztosíthat védelmet.

Nincs nyomos ellenérv

Arra a gyakori ellenérvre miszerint mindössze lázas leszek néhány napig ha meg is kapom, a társaság válasza, hogy mivel a vírus a felső légutakon keresztül fertőz és itt alakul ki a védekezés első vonala. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légző felszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.

A védőoltásnak súlyos mellékhatásai miatti elutasítással szemben az mondják az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként az ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált egyedekben teljes védelem vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában.

Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1 vírus és a szezonális influenza elleni védőoltásoknak elhanyagolhatóak a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom), és ezek összefüggnek a kialakuló immunválasszal.

Az, hogy mérgező higany van az oltóanyagban az immonológusok közleménye szerint egy olyan tartósító szer, a tiomerzál, amely vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenza vírus elleni oltóanyagban is jelen volt a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehéz fém allergia esetén azonban az érintett egyéneknek az előzőekben már említett (antibiotikum és tojás érzékenység) óvatossággal kell eljárniuk.

A vírusmutáció miatti ellenkezésre vonatkozóan a Magyar Immunológiai Társaság véleménye a következő: a vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a vírus károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok „céltábla” marad a hatékony antitestek számára.
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 01. 15:00
Meghalt egy kismama is H1N1-ben. Az immunológus azt hangsúlyozza, nagyobb veszélyben vannak a kismamák, de az oltás őket is megóvja. A Magyar Immunológiai Társaság közleményben érvel az oltás mellett.

Meghalt egy új influenzával fertőzött kismama a budapesti SOTE klinikáján. A nő nem volt beoltva H1N1 ellen, ugyan úgy, ahogy a másik kettő jelenleg is súlyos állapotban lévő várandós asszony.

A kismamák szervezete a terhesség idején speciális helyzetben van – mondja Falus András immunológus az FN-hu-nak. A várandósság alatt a szervezet alárendeli magát a magzat védelmének, hogy az ne lökődjön ki idő előtt. Az immunrendszer ennek megfelelően rendeződik át, amely valóban nem kedvez semmilyen megbetegedés elleni védekezésnek. A kismamák hormonháztartása is úgy alakul át, hogy a negyvenedik hétig óvja a fejlődő magzatot, majd a szülés beindulása is egy hormonális változás hatására történik. Innentől fogva kezd az anya szervezetének hormonháztartása rendeződni.
A veszélyeztetettséget ugyanakkor óriási mértékben befolyásolja az egyéni kitettség – mondja Falus András. Nem minden nő kapja meg vírust, ugyanakkor a valószínűsége a fertőződésnek jóval magasabb, mint az egyéb populációban, éppen a fentiek miatt.

Az oltás és az ennek kapcsán megszerezhető védettség ennek ismeretében is kiemelten fontos – hangsúlyozta Falus András. A védettség megszerzésének pedig az oltás a módja. Az oltás révén ugyanis a magzatba a méhlepényen keresztül eljutnak az antitestek, amelyek biztosíthatják nem csak az anya, hanem a magzat egészségét is. A csecsemőknél a helyzet annyiban más, hogy a szoptatás révén, bár az anyatej nagyon gazdag vitaminokban és fontos nyomelemekben éppen az antitestek nagyszámú átadására - tesztek alapján - nem alkalmas.

Mi legyen velünk?

A Magyar Immunológiai Társaság egy öt pontból álló nyilatkozatott adott ki az oltással szembeni kételyek eloszlatására. Az oltás mellet érvelnek első pontjukban avval, hogy ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könnyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány.

Az új vírus a szezonális vírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését – állítja a közlemény. Nem csak a tüdő, de a bél nyálkahártyáját is károsítja és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyan egyedeket is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek.

Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, akiknek magzatát a magas láz súlyosan veszélyezteti, a csecsemők, akiknek az immunrendszere még nem fejlődött ki, így csak az anyatejjel juthatnak védettséghez, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenza fertőzésen, ezért bennük még az idősekben esetleg kialakult csekély védettség sem biztosíthat védelmet.

Nincs nyomos ellenérv

Arra a gyakori ellenérvre miszerint mindössze lázas leszek néhány napig ha meg is kapom, a társaság válasza, hogy mivel a vírus a felső légutakon keresztül fertőz és itt alakul ki a védekezés első vonala. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légző felszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.

A védőoltásnak súlyos mellékhatásai miatti elutasítással szemben az mondják az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként az ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált egyedekben teljes védelem vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában.

Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1 vírus és a szezonális influenza elleni védőoltásoknak elhanyagolhatóak a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom), és ezek összefüggnek a kialakuló immunválasszal.

Az, hogy mérgező higany van az oltóanyagban az immonológusok közleménye szerint egy olyan tartósító szer, a tiomerzál, amely vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenza vírus elleni oltóanyagban is jelen volt a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehéz fém allergia esetén azonban az érintett egyéneknek az előzőekben már említett (antibiotikum és tojás érzékenység) óvatossággal kell eljárniuk.

A vírusmutáció miatti ellenkezésre vonatkozóan a Magyar Immunológiai Társaság véleménye a következő: a vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a vírus károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok „céltábla” marad a hatékony antitestek számára.
setésinfluenza 8,7 millió ember nem oltatta be magát , még sincs bajuk 2009. 12. 01. 15:00
Meghalt egy kismama is H1N1-ben. Az immunológus azt hangsúlyozza, nagyobb veszélyben vannak a kismamák, de az oltás őket is megóvja. A Magyar Immunológiai Társaság közleményben érvel az oltás mellett.

Meghalt egy új influenzával fertőzött kismama a budapesti SOTE klinikáján. A nő nem volt beoltva H1N1 ellen, ugyan úgy, ahogy a másik kettő jelenleg is súlyos állapotban lévő várandós asszony.

A kismamák szervezete a terhesség idején speciális helyzetben van – mondja Falus András immunológus az FN-hu-nak. A várandósság alatt a szervezet alárendeli magát a magzat védelmének, hogy az ne lökődjön ki idő előtt. Az immunrendszer ennek megfelelően rendeződik át, amely valóban nem kedvez semmilyen megbetegedés elleni védekezésnek. A kismamák hormonháztartása is úgy alakul át, hogy a negyvenedik hétig óvja a fejlődő magzatot, majd a szülés beindulása is egy hormonális változás hatására történik. Innentől fogva kezd az anya szervezetének hormonháztartása rendeződni.
A veszélyeztetettséget ugyanakkor óriási mértékben befolyásolja az egyéni kitettség – mondja Falus András. Nem minden nő kapja meg vírust, ugyanakkor a valószínűsége a fertőződésnek jóval magasabb, mint az egyéb populációban, éppen a fentiek miatt.

Az oltás és az ennek kapcsán megszerezhető védettség ennek ismeretében is kiemelten fontos – hangsúlyozta Falus András. A védettség megszerzésének pedig az oltás a módja. Az oltás révén ugyanis a magzatba a méhlepényen keresztül eljutnak az antitestek, amelyek biztosíthatják nem csak az anya, hanem a magzat egészségét is. A csecsemőknél a helyzet annyiban más, hogy a szoptatás révén, bár az anyatej nagyon gazdag vitaminokban és fontos nyomelemekben éppen az antitestek nagyszámú átadására - tesztek alapján - nem alkalmas.

Mi legyen velünk?

A Magyar Immunológiai Társaság egy öt pontból álló nyilatkozatott adott ki az oltással szembeni kételyek eloszlatására. Az oltás mellet érvelnek első pontjukban avval, hogy ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könnyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány.

Az új vírus a szezonális vírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését – állítja a közlemény. Nem csak a tüdő, de a bél nyálkahártyáját is károsítja és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyan egyedeket is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek.

Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, akiknek magzatát a magas láz súlyosan veszélyezteti, a csecsemők, akiknek az immunrendszere még nem fejlődött ki, így csak az anyatejjel juthatnak védettséghez, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenza fertőzésen, ezért bennük még az idősekben esetleg kialakult csekély védettség sem biztosíthat védelmet.

Nincs nyomos ellenérv

Arra a gyakori ellenérvre miszerint mindössze lázas leszek néhány napig ha meg is kapom, a társaság válasza, hogy mivel a vírus a felső légutakon keresztül fertőz és itt alakul ki a védekezés első vonala. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légző felszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.

A védőoltásnak súlyos mellékhatásai miatti elutasítással szemben az mondják az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként az ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált egyedekben teljes védelem vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában.

Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1 vírus és a szezonális influenza elleni védőoltásoknak elhanyagolhatóak a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom), és ezek összefüggnek a kialakuló immunválasszal.

Az, hogy mérgező higany van az oltóanyagban az immonológusok közleménye szerint egy olyan tartósító szer, a tiomerzál, amely vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenza vírus elleni oltóanyagban is jelen volt a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehéz fém allergia esetén azonban az érintett egyéneknek az előzőekben már említett (antibiotikum és tojás érzékenység) óvatossággal kell eljárniuk.

A vírusmutáció miatti ellenkezésre vonatkozóan a Magyar Immunológiai Társaság véleménye a következő: a vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a vírus károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok „céltábla” marad a hatékony antitestek számára.

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek