Dehogy. Az osztivágás előtti nap zárójában kell a tulajdonodban legyen a részvény, hogy kapj osztalékot. Teljesen mindegy előtte mikor vetted. . Először tavaly merült fel a T+2 napos probléma, ami a tényleges vásárlás és a könyvelés ideje között van. Régebben elég volt az oszti vágás előtti nap zárásakor (17:05) megvenni a részvényt másnap reggel már az aukciós időszakban, vagyis nyitáskor eladhattad és mégis fizettek rá osztalékot. Állítólag ez már nem így van, mert a könyvelés miatt két nappal később kerül a nevedre a részvény. Hááát ... nem tudom. Meg lehetne ezt a kérdést vakarni. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a bíróságon megállná a helyét ez az indoklás. Szerintem amikor kifizettem a vételi árat egy termékért azzal a tulajdonomba is kerül, teljesen mindegy, mennyi idő múlva írják azt a nevemre, könyvelik le. De ez jogászkodás. Mivel engem tuti nem érint én nem is foglalkozom vele. Beszélni, vitatkozni persze lehet róla.
Azért csak óvatosan a shorttal, a magyar piac néha immunis a kinti esésre, másrészt meg ha Viktorék kompromisszumot kötnek, még emelkedés is lehet belőle. Meglátjuk ...
Elbízták magukat a kamatcsökkentést várók, FED óvatos lett, nem jók az adatok, pontosabban nem elég jók ahhoz hogy márciusban kamatot lehessen csökkenteni.
Törölt felhasználó2024. 01. 31. 22:13
S&P 500 4,845.57-79.40(-1,61%) Még jó, hogy nyitottam egy shortot.
Múlt évben április 28-án tartotta az OTP a közgyűlését amikor meghatározták az osztalék mértékét, és, hogy június 5-én fizetik ki az osztit. Van egy megfeleltetési nap is, amikor a számládon kell lenni a részvénynek. Az néhány nappal előtte van. Kb.
Nem dehogy. Hónapok múlva megtudható az osztalék mértéke, és az a nap amikor a 2024-es évre értve utoljára lehet venni osztalékért részvényt. Amit leírt nem úgy kel értelmezni.
Alapvetően kb mindenki a kamattartásra várt. Inkább az csapta ki a biztosítékot hogy a sajtótájékoztatón Jerome Powell "hawkish"-abb volt, azaz kamatvágást jóval későbbre helyezte, az infláció céltartományba mérsékléséig (mondjuk nem mintha nem ezt mondta volt eddig is, de hát mit lehet tenni). Amúgy a hivatalos közlemény szerintem rendben van, az infláció csökken és a gazdaság köszöni szépen jól van, de kamatcsökkentéssel nem siet a FED sehova amit meg is értek. Akit érdekel itt lehet olvasni: https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20240131a.htm
Szerintem eves allampapir kamatot kiszamolod mennyi egy napra es amikor oti osztalek meghaladja a hatralevo idore szamolt allampapir kamatot akkor jo , alatta rossz. Tehat amikor mondjuk 2% allampapir hozam jon ki es oti 4 et fizet az mar jo.
Sacc ennyire jön ki az idei osztalékhozam a mai záróáron vett részvényre. Négy hónapig kell tartani és várhatóan lesz rajta árfolyamnyereség is. Közben persze nem szabad nézni, mert lesz, hogy megüti a guta a befektetőt.. :) . Tulkép arra lennék kíváncsi, hogy közeledve az osztivágáshoz mi az az árfolyam (osztikamat) ami még/már versenyképes a jelenleg piacon elérhető rövidtávú, tuti hozammal.
OTP részvényesek ide!