A kőművesek kifőznek egy jó kis víruskoktélt, amitől szépen eladósodnak a szereplők (sőt lehet buktatni ezzel akár kormányokat is) és természetesen ajánlanak egy intézményesített örök lufi rabszolga sorsot, amelyen keresztül, mint kötvény vásárlók a vírus előtti időszakhoz képest folyamatosan extra hozamhoz jutnak, nem beszélve az olcsósított cég és egyéb eszköz vásárlásokról. Lesz még egy-két kör és jön a finis világkormánnyal, amihez jól jönne számukra addigra egy összegyúrt, megfeszült társadalom.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200509/pusztito-valsag-sopor-vegig-amerikan-es-mar-szo-sincs-gyors-kilabalasrol-430914 én még kiemelném az amerikai fiatalok diákhitelben történt eladósodottságát is...nyilván a 22 millió jó része part-timeos/ diákmunkás a szolgáltató/vendéglátóiparból, akik most nehezen fognak fogyasztani, anélkül pedig nehéz lesz kilábalni: hiába pörgetjük fel a termelést, ha nem lesz aki megveszi a terméket. Az pedig jó kérdés, hogy a tőzsdék meddig tudnak ellentétesen mozogni a realgazdaság teljesítményével.
az IMF eléggé biztosan jelezte a 2008-as válság okait előre. igyekeztem most is cikket találni hogy mire figyelmeztet. tavaly a vállalati eladósodottságot emelte ki. ha ez igy lesz és ezt még a kormányok/FED fentebb fújják akkor ebből óriási baj lehet. https://merce.hu/2019/10/16/imf-ne-ismeteljuk-meg-a-2008-as-valsag-hibait-ne-hagyjuk-figyelmen-kivul-az-elojeleket/ "Az olcsó hitelek és az adókedvezmények arra ösztönzik a vállalatokat, hogy olyan sok hitelt halmozzanak fel, ami egy újabb recesszió esetén 19 trillió dolláros globális adóssággá válhat – figyelmeztet az IMF féléves tájékoztatójában." De ki dől be először ha mindenki kap olcsó állami hitelt? Amin viszont én gondolkodom, hogy ha elinflálják a dollárt és beindul az infláció akkor a tőzsdéken megint új csúcs jön mivel egyre többe kerül minden és többet érhet a termelő eszköz stb is. Persze ez csak a válság után. A piac ezt jól láthatja csak éppen nem számol az előttünk lévő 1 évvel.
Egy ido utan a bank elkezdi beszedni a kintlevosegeit...2008ban pont ezert dolt be a hitelpiac, mert mindenki ingatlanba volt ragadva, az alacsony hitelek miatt..a Fed maganbank, de tud penzt nyomtatni, elinflalva a dollart, igy lenyegeben, ha bedol, akkor az USA is, ami elkepzelhetetlen lenne a vilaggazdasagra es szamomra is...ember nincs, aki meg tudna mondani, hogy mi lesz ennek a vege
Mennyisegi lazitas szabadforditadban...eszkozvasarlas, helikopterpenz, ingyenhitel, lufikotveny..tobb szinonima nem jut eszembe :) Akkor kell vasarolni, amikor olcso...igy panikban celszeru..bar az allam feladata nem profittermeles lenne...
milliárdokkal segítik a nagy cégeket de ha a kisember nem fizet be 1000HUF-t időre akkor jön az inkasszó. am a hatalomnak nem rossz a válság, főleg itthon. lesz még több jobbágy; kiszolgáltatott ember, tartalék a SZUPER államkötvénybe ragasztva, CSOK-osok ülnek a túlárazott sztyeppén lévő házban ami eladhatatlan lesz stb.
ma is komédia megy kint. mi a QE? az eszköz vásárlás? hát ha az új rendszer megint a HITEL-re épül akkor sok jó nem néz ki a jövőre nézve. nem mondja kint senki h elég már?
...a lakossag elkezd megtakaritani...persze pont akkor, amikor a fogyasztast kellene felporgetni..lsd itthon CSOK, adokedvezmeny, babavaro stb..es nalunk nincs Fed, a forint mar igy is leertekelve 10%-kal...ma olvastam hogy az inflacio 2,4% volt...hat en gumisnal +30% at, a boltban meg min 10% kal tobbet fizettem.
A lenullazast a haborukra ertettem...amugy tipikus lufifujas megy, vagy mondhatnam spekarally az amcsiknal...egy nagy szereplo veszi a rveket esz nelkul/ertsd a valos telfesitmenyeket figyelmen kivul hagyva..csak akkor lesz gond, ha par to big to fail ceg ennek ellenere is bedol..persze optimista esetben, meg szinte megvalositja a Fed a Soros-tervet, a vegtelen lejartu kotvenyt, QE-be manifesztalva.
Opus Global Nyrt Forecast