balentum balentum
4
4
1
2017. július 02. | 16:23
#1

KISBÜFIK (balentum) topikja  

Sziasztok!Mivel ma reggel véletlenül csináltam egy rossz topikot (Random számlanyitás), kedvet kaptam ahhoz, hogy most tudatosan létre hozzam a régóta tervezgetett topikomat, melybe azok hozzászólását várom, akik nem életvitel szerűen tőzsdéznek, hanem kedvtelésből, hobbiból és a céljuk a banki kamatok feletti hozam elérése és a megtakarított pénz értékének megőrzése, megspékelve egy kis spekivel és az esetleges "piaci lehetőségek" kihasználásával.Természetesen a PROFIK segítségét, észrevételeit is szívesen olvasom.Én már 10 éve "foglalkozom" tőzsdével és csak magyar részvényekkel.(2007 óta Cashline, aztán 2010 óta online portfolio)Már megfizettem a szokásos tanulópénzt és "összesítve" erős bukóban vagyok, de az "éltet", hogy egyszer nullára hozom, hozzam az egyenlegemet.Ehhez szeretném kérni a segítségeteket, mert lehet, hogy nem vagyok egyedül és vannak hozzám hasonló szerény, de becsületes"KISBÜFIK"
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
május 24. | 13:53
előzmény: #22334  Justy
#22340
Ez igen!
Uraim gratulálok és köszönöm, hogy az előzőeket leírtátok.
Csak ámulok és bámulok, mert látom lehet kulturáltan is vitatkozni érvelni.
Ez már meghaladja az én "marinénis" tudásomat, de örülök, hogy ezeket olvashattam.
Ha másért nem, de ezért már érdemes volt megnyitni a topikot.
Tényleg még egyszer köszönöm még Hóstruccnak is!!!
Csak így tovább!!:-))
Ezt most tényleg komolyan írtam.
május 24. | 13:53
előzmény: #22337  Justy
#22339
Na végre eljutottunk oda, hogy nem Jánosról beszélünk. 
Csak az a baj tudod, hogy bármit mondhatsz itt, a sok kicsi csak és kizárólag a remény miatt jön, azért, hogy ő is gyorsan sokszorozzon. De tény az, hogy ez keveseknek adatik meg.
Ha pedig mégis, akkor már csak a tapasztalatlanságuk okán, a pszichéjük tűrőképességének nem megfelelő méretű pozíciófelvételük miatt is nagyon hamar rossz oldalon lesznek sajnos.
Ettől meg semmi nem fogja megvédeni őket, pláne ha mindenhol csak a csodavárás folyik.
május 24. | 13:52
előzmény: #22306  Justy
#22338
Ha valaki volt olyan okos 3 évvel ezelőtt és ezekből vett, az valóban jól járt :-)
május 24. | 13:47
előzmény: #22331  casual
#22337
elképzelés legyen, támaszd is alá, de légy nyitott egy másik szempontrendszerre ami esetleg cáfolja a tiedet. Én ilyenkor megköszönöm, mert lehet a pénzem bánta volna...de nem vagyunk egyformák.
Nézz be az Akko szobába, mi papírtulajok mondtuk el kb 3 naponta a kockázatokat, én magam le szoktam beszélni a papírról, holott nem kis pozim van, mert egy remegő kezű kisbüfi nekem se jó, csak erősíti a vilát, adja el, vegyen otp-t állampapír....én kifejezetten utálom ha dilisek vesznek olyat amikben benne vagyok, én mindenkit lebeszélek az akkoról ezek a tények, ha bizonytalan vagy add el, majd valakik megveszik, nekem itt ne remegjél meg dobáld 1 hét után mert esett fél százalékot.....lehet így is hozzáállni...elmondjuk: akko kockázatos, speka papír, nem bluechip. Jól alakulnak a dolgok, de ha bizonytalan vagy ne vedd meg, és fogd fel amit mondanak neked a forumon, de te is olvass utána, én kizavarom a topicból azt aki hülye, hogy dehogy vegyen akko-t ezektől ments meg minket....arról mi sem tehetünk hogy a spekák csúcsról beöntik a papírt, ez ezzel jár....ettől még nem rosszabb az a papír csak mert magyar csak mert kicsi....
május 24. | 13:43
előzmény: #22332  Justy
#22336
A lényeget leírtad: attól függ az ár, hogy éppen mennyiért van eladó és vevő. Ennyi.
Tehát csak is kizárólag azoktól függ, akik venni vagy eladni FOGNAK. Semmiképp sem azoktól, akik benne vannak és reménykednek vagy bármilyen irányba, akár le- vagy felbeszélik pozíciójuknak megfelelően.
Mivel azt, hogy a jövőben mennyi lesz az ára egy részvénynek senki nem tudja, esetleg sejtheti bizonyos körülmények okán, így végeredményben mindenki csak spekulál. Nagyrészt az időtáv az ami miatt különbséget teszünk az egyes "játékosok" között.
DE: szerintem és én ezt sokszor mondom, ha valakinek van egy korrekt kockázatkezelési rendszere, akkor hosszú távon is eredményes tud lenni, majdnem teljesen függetlenül attól, hogy merre is mozognak az árak. Ez a legnagyobb különbség a hosszútávon eredményes tőzsdés és a mindig emlegetett "marinéni" között.
És éppen ez az amivel a kicsik nem rendelkeznek. Már az is jól mutatja ezt, amikor egyáltalán elhangzik olyan, hogy egy "kicsi" a tőkéje jelentős részével beszáll ilyen papírokba. Mert bármit is mondotok, onnantól kezdve az nem tőzsdézés, csak szerencsejáték.
május 24. | 13:42
előzmény: #22332  Justy
#22335
Én elismerem amúgy a szakmai tudását. Látszik, hogy tapasztalt és tanult. Ugyanakkor azt gondolom pont emiatt átesett a ló túloldalára. Önmagát tévedhetetlennek állítja be sokszor. Sejtéseket közöl szinte tényekkel egyenértékű magabiztossággal. Mindehhez egy lenéző, vitriolos stílusban tálalja a mondani valót, pláne az ellenérvelőknek. "pajtások", balfék "invesztorok", "hívők", "fizetett felbeszélők", akik nem értenek egyet vele. És persze mind el fog bukni!
Lehetne ő egy sokak által elismert tag a fórumon, de szándékosan nem ezt az utat választotta szerintem.
május 24. | 13:40
előzmény: #22331  casual
#22334
az nem tárgyilagosság hogy csal az adatokkal.
május 24. | 13:39
előzmény: #22327  casual
#22333
mindig ki lehet választani olyan vég és kezdőpontot ami téged vagy akárki mást igazol....a tőzsde az nem pénzügytörténelem meg közgazdaságtan óra, jó ezeket tudni, de ide más skillek kellenek....de hagyjuk a kispapírokat: NVIDIA, AMD, Netflix....ezek is jobban hoztak. Amazon, Netflix, Tesla, akkora piramis az egész és mi van akkor, pedig ezek nem kis cégek de nézd meg a BVPS-jüket hogy az egekben vannak ha épp nem mínuszosak.....és?most beesik ahogy a tesla is tette dec. óta, lefeleződött, na és?ez kit igazol...tudjuk hogy se az esés se az emelkedés nem  tart örökké. Ehhez nem kell pompi ezt mindenki tudja, ew nélkül.
május 24. | 13:35
előzmény: #22327  casual
#22332
aki olcsón vett és drágán eladott az nem reménykedett, hanem spekulált és realizált, ennyi....itt nem reménykedni kell, hanem látni ha story van, majd szépen zsebre rakni a nyerőt, semmi több, ez nem hittan óra, hogy remény meg vízió, meg csalás, meg minden.....attól hogy messze van USA, meg egy cégről sem tudunk igazán semmit, azok jobbak? Dehogy ugyanaz megy ott is....Pompi ajánlott rendesen PUMP and Dump cégeket...
május 24. | 13:33
előzmény: #22329  Justy
#22331
Ebben is egyetértünk.
Csak azt nem értem, hogy ha valaki próbál tárgyilagos maradni, abból miért automatikusan azt szűrik le, hogy bármi mellett vagy ellen érvel? 
Én csak tényeket közöltem, előrejelzést nem szoktam tenni. Főként, az általad előbb leírtak miatt is, ugye nem is lehet? ;)
Elképzelni persze bármit lehet, szoktam is, meg a nagy többség is szokott.
május 24. | 13:32
előzmény: #22327  casual
#22330
az elemzés adatai objektív tényezők és igenis jelezni kell a többi forumtársnak hogy ez téves és megtévesztő....a grafikonok pont hogy abszolút objektívek, és ott csal a számokkal, illetve % helyett HUF-ot jelenít meg....más a százalék egy 10000-es papírnak mint egy 100-asnak, értem h kummulálja változást,de na....
május 24. | 13:29
előzmény: #22322  casual
#22329
ezt már USA bluechippekről is elmondhatod, már 5 éve minden túlárazott volt USA-ban is, és 1500-as snp szinte duplázott, ugy hogy már ott jajongtak mint most a kispapíroknál.....ha valami 100X-an tularazott miért ne lehetne ezerszeresen, erről pont egy usa-i cikk volt, hogy mennyi ilyen volt hogy innen már tuti nem megy feljebb vagy lejjebb, és ment....és szerintem lesznek pánikvételek kispapírokban sőt, most jönnek igazán az ML, EST, 4iG sikerén felbuzdulva....
május 24. | 13:29
előzmény: #22325  Istvan78
#22328
Nem, nem ezt mondtam.
május 24. | 13:27
előzmény: #22324  Justy
#22327
Nagyrészt egyetértek. 
De az elemzés mindig szubjektív műfaj. Éppen ezért sem illendő bárkin ilyesmit számon kérni, pláne nem egy névtelen fórumon!
Nem akarok én megvédeni senkit, nincs is erre szüksége, én örülök, hogy ilyen sok reménykedő van a tőzsdén, legalább van még némi likviditás...
De halkan azért hozzátenném, hogy éppen amellett érveltél, hogy semmivel sem jobb vagy kifizetődőbb akár rá, vagy akár azokra hallgatni, akik hisznek a kis papírokban.
Mindenesetre érdeklődve fogom figyelni a most sokszorozó kicsiket pár év múlva is. Meg Jánost is...
május 24. | 13:25
előzmény: #22318  balentum
#22326
HoStrucc nem cáfolhatatlanul jelent ki dolgokat. és nem rajzolgat két ha nem több altos verziókat...Mari néni tanulja meg ha nincs saját szisztémája akkor ne tőzsdézzen.! Tanulja meg mit kezd ha kezd bukó lenni a pozi és mit kezd ha kezd nyerő lenni, az se egyszerű.....ezt vagy megtanulja vagy másolgat de nem ugy sül el ahogy várná. Véleményeket véleményként olvasson, és legyen egy rendszere, célértéke, veszteségelzárása vagy fedezése, diverzifikáljon stb....lehet pompinak ezek pár tizedes pozik, kit érdekel ha feleződik valakinek meg 30%......ez a lényeg, nem a nem tudom kinek a beszéde, majd az árfolyam megmondja mit akar.....igen, elhiteti az emberekkel, hogy ezek mint beszédek meg sejtések, meg  logikai víziók szabják meg az árfolyamot. Sok laikus kérdezik mitől függ az árfolyam. Mondom a kötéstől, vevő találkozik a eladóval akik nem hallották a beszédet nem rajzoltak EW-et hanem ők megint másik szempont alapján hoznak döntést vagy egész más dolog van a háttérben irracionális felhuzás, lezúzás.....
május 24. | 13:18
előzmény: #22322  casual
#22325
Lényegében azt mondod, rendben van, hogy valaki hazugságokat ír, félrevezet, mert ha nem ő segítené hozzá a gyors vesztéshez, akkor is elvesztené a vagyonát, csak lassabban. Akkor oké ez a magatartás, szerinted. Szerintem meg nem feltétlenül arról kellene szóljon a tőzsde, hogy a tapasztaltabb, nagyobb pénzű elveszi a kicsik, kezdők pénzét.
Nem tudom, miért nem hihető neked, hogy akár kevésbé tapasztalt tőzsdések belevesznek egy induló ML papírba, ill. 17-ben nem ML papír is sokszorozott és várják a sokszorozást. Pedig lehet ilyen, igaz sokan közben kiszállnak duplánál, triplánál, de az se rossz üzlet.
A lényeg: nemcsak veszíteni lehetett/lehet a kispapírokban, hanem nyerni is.
május 24. | 13:16
előzmény: #22289  casual
#22324
Ahogy az iskolában a bizonyítványt, úgy a tőzsdén a hozamot nem kell magyarázni. Ide pénzt keresni jönnek az emberek amellett, hogy imádjuk(és utáljuk is) a tőkepiacot és minden ezzel járót, de szeretjük ha az energiánk, idegeskedésünk gyümölcsöt hoz, nem pedig a tőkénket rohasztja el. Aki tőzsdepszichológiával is foglalkozott az tudja, hogy nem a legfelkészültebb , pénzügyi, és számviteli zsenik a legjobbak a tőzsdén. Sőt, USA-ban van egy platform, ahová hozzá lehet rendelni a brókerszámládat, így anonim módon gyűjti az eredményességedet, azaz nem lehet csalni. Ugye ott meg kell adni olyan adatokat, mint kor, nem, és ami érdekes a foglalkozás. Egyik évben kiértékelték (2010-es évek valamelyikeről szólt a cikk) és a legrosszabb eredményt a pénzügyben foglalkoztatottak értek el, nem emlékszem kik voltak a legjobbak, de azt tudom hogy a tanárok is jobbak voltak náluk....Hogy minek lenne logikus lennie és merre mennek a tőzsdei árak az két különböző dolog, ha ilyen egyszerű lenne a dolog, akkor amit pompi kielemez, azt egy algoritmus is meg tudná csinálni ahogy csinálják is, hát nem mondott fel mindenki hogy majd ebből él. Sok tudása van, sokat tud, közgazdasági és pénzügyi szempontból nagyon felkészült, csak az általa összeállított instrumentumok hozameredője egy kalap....illetve 10 évre megjosolni mi lesz magas és mi nem? vagy tiz éven belül lesz olyan pont amikor nulla fölött ki lehet ugrani? Gratula. Az egész tőzsdeár a kereslet-kínálaton múlik, semmi egyében és ez nem biztos hogy korrelál fundákkal, meg a zikk-zakk se arra fut le....az ő stratégiája, ha ezt követi valaki bukó és csodavárás, ha vakon válogat be egy 7 éves cégeket az is többet ér el. Biztos lesz olyan pont amikor egyes elemek sokat hoznak, csak nem ezért tőzsdéznek, hogy esetlegesen majd lesz valami a pénzükkel 10 év múlva, mert ennek illene leképeződniük az árakban. És ha nem, akkor uszott a pénzem jó része,, de nekem van igazam? Igazat akarsz vagy pénzt. Egyikről le kell mondani. Bluechipeket és állampapírokat igen, de amiket ajánl, hát azokban is van szórás rendesen, nem tudom mivel különbek mint egyes magyar kispapírok, jó pár szutyok van ott, és én se nagyon piszkálom őket, csak amit ismerek, de el kell fogadni, hogy nem igazán a logika mentén haladnak az árfolyamok, hanem komoly pszichológia is van mögötte, amiket kifelejt az elemzéseiből, hogybeépült eseményekre alapoz .
május 24. | 13:15
#22323
Harmadik példa az opus a spy index mozgását követi le egy nappal később nagy arányban hazugság. Ezt egy 30 perces munkával meg is cáfoltam, de azóta mégis újra és újra erre fűzi fel, hiszen Mari néninek fingja nincs arrol hogy mi az a spy azon túl hogy angolul kémet jelent 
Tessék:
http://kepkezelo.com/images/dqwdhdd4xa8sgpsxaco3.jpg
május 24. | 13:07
előzmény: #22313  Istvan78
#22322
Azokat, akiket bármitől meg lehet fosztani bármilyen fórumbeírással igazából a vagyonuktól fogják megfosztani idővel. És ne feledjük, hogy csődbe viszont senki nem ment attól, hogy valamiből kimaradt, de attól viszont, hogy mindenbe beleugrik, idővel garantáltan fog.
Pláne, hogy a kicsik nem arról híresek, hogy türelmesen ülnek a kezükön és kivárják a sokszorozást. Látom, hogy vannak sokan a fórumon, akik elhiszik ezt a mesét, a sok tíz meg százszorozó fórumozó kicsiről, de én nem tartozom közéjük. :D
Kispapírokkal kapcsolatban felfelé irányban pedig valóban csak jóslat hangozhatna el, értékükhöz képest (már amit egyáltalán lehet tudni) mindegyik jelentősen túlárazott. Ettől persze még mehet fel bármelyikük, a ruletten is sokszor be fog jönni a piros, de ha sokáig játszol, garantáltan elszegényedsz.
május 24. | 13:07
előzmény: #22317  balentum
#22321
Mondok egy példát akkor.
Opusban a mai napig rengeteg ember van 2 számjegyű, alacsony szintekről. A "mester" a 810ről esésben osztott szorzott, majd kihozta, hogy 1 millió papír kivételével (plusz mészáros), MINDENKI bukóban ül, mert annyi papír van, hogy ez nem lehet máshogy. Ez kurva nagy hazugság, lévén csak én akiket ismerek azok diszponálnak cirka 3-4 millió papír felett és igen, a mai nap is tartják a 30-50 forintos papírjaikat.
Másik példa a híres 200-as kissgoodbyeozás, esik 80ig, meg alá. Majd ment 800ig és hirtelen persze neki is megvolt, hisz LPPL modellel előre látta, hogy így lesz. Csak épp az indulás pillanatáig az ellenkezőjét mondta nagy hévvel. A csúcsnál jelentkezett be újra, hogy jönni fog az esés és esik vissza ugyanilyen tempóban 200-ra. (nem sikerült az sem, de azt nem volt nehéz megmondani, hogy 5 felső limites nap után mi lesz az irány).
1 szó mint 100: rohadtul nem nagy kunszt a csávó, de igenis manipulátor.

Topik gazda

balentum
balentum
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE