A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
:)
Az jó, nyáron nem is süti kell.
Gyümölcsből van egészséges is....
Velem nem tom mi van, vagy maradékon élünk, vagy kész kolbászt sütök. Ma nagybevásárlás volt, elpakoltam és minden más marad holnapra. Fáradt vagyok.
De holnap azért nekiállok a maradék paradicsom, lecso stb befőzésének.
Hihetetlen mennyi termés van mindössze 7nm-en....
alig van szilvánk,a java összeaszalódott a fán és lepotyogott vagy megették a darazsak. Idén lehet csak szőlőből fogunk főzni,meg amit el tudunk hozni a környékbeli zöldség-gyümölcsösöktől.
No ez a lényeg!
Gondolom jövőre a 30-40fok közt naponta készül...:)
Én meg nyamvadt három üveg kockázott paradicsommal töltöttem az időm. Kellett paradicsom sűrítményt is főznöm amibe bele tettem.
Na de ez hazai, kerben, napon érett...
Eszembe jutott nagyanyám mondása aki két háborút is megélt.
"Csak az a tiéd amit megeszel, bármi mást elvehetnek tőled."
Hát még anyám is éhezett a rákosi érában, én ugye nem....
De újragondolva.... mennyi szemetet eszek, ettem.
Mégiscsak megéri a munkát az ami minőség, finom, és egészséges.
A bazsalikom apróravágva és olivaolajban eltéve jó ötlet volt.
Egyre erősebb az íze, remélem semmi baja nem lesz később sem.
Ezt vegyesen a virágládában neveltem a koktél paradicsommal.
A paradicsom valami betegséget kapott, és nem volt olyan finom mint
a két évvel ezelőtti. De ezek a mini görögbazsalikom bokrok ugy néznek ki mint valami örökzöldek.
Jah, és ajánlom:
A kertből szedett normál fajtát beraktam egy pohár vízbe h el ne hervadjon amíg időm lesz rá. De a permetezés miatt kiszedtem őket.
Hát kigyökeresedett jónéhány, néztem is h milyen frissek maradtak napok múlva is!
Olvastam h lehet hajtást gyökereztetni, de azt nem gondoltam h ilyen könnyen beindul. Érdemes ha nem akartok magról kínlodni, néhány hajtással ezt egy bolti cserepesről szedve kipróbálni.
Már látom is lelki szemeim előtt, ahogy tojásban úszik a konyha ha nem zár patentul a doboz :)
Én a kokuszgolyo vagy lekvárosmgolyó készítéshez használom ezt a modszert.
Nálunk is fahéjillat volt hétvégén csak a mézzel lecsorgatott, dióvalmegszórt sült alma árasztotta.
Öreges bőrűre változott a szilva a fán, ugyhogy kimagoztam 2 üvegre valot és felötöttem rummal ill konyakkal. Jöhetnek a minuszok, egy kupica utan lehet kántálni: Pistike fa@a gyerek, nem fázik.... :)
...Hogyan van ez a szilva dolog? A fán aszalódik? És nem potyog le, nem rohad?
Én meggyből szoktam brandyvel.
Régebben készítettem vörösboros szilvát. Próbából 1 üveggel. Felforrt, nem vettem észre... felrobbant az üveg... gondolhatod hogyan nézett ki utána a spájzom.
:)
Igen a fán. Egy 30 éves besztercei, amit egy pár éve megújítottunk.Azóta eltünt a vírus, a dupla szilva stb. Potyog le, de jut is marad is.
Ma csirkemellet töltöttem aszalt szilvával.
A boros változatot még nem próbáltam, de gyanítom, hogy az alacsony szeszfok közrejátszik, az csak nem 40-50 fokos.
Néha k3szítek rumtopfot is, azt vegyes gyümölccsel.
Hogyan csináltad a megújítást?
Visszavágás? Oltás? Szemzés?
Nekünk Nemtudom szilvánk van. Cickomka szerezte kalandos úton a csemetét Penyigéről kb 8-10 éve. :) Apró szemű, nem magvaváló, csak ciberézve lehet belőle lekvárt főzni. De meg kell becsülni, mert finom édes és ellenálló a betegségeknek.
.... még annyit a szilvákhoz, hogy a Moody's nov 6-án, a Ficts R nov 20-án Mo hitelminősítöi felülvizsgálata lesz. Ha esetleg meglesz a felminősítés, akkor a Rába várhatóan fel...
De hát láttuk, hogy az S&P szept 8-án a várakozások ellenére nem hozott feljebb minket.
A vázágak jo részét kivágtuk, a maradékot visszacsonkoltuk kb felére, így az alvó rügyek beindultak, azóta szép koronája van az alakítgatásnak köszönhetően.
Az idén újra szemeztünk 3 az 1-ben barackot is :)
Itt a környékünkön sok szabadon növő szilva, szeder, dió van, csak le kell szedni amit a term3szet az orrunk alá dug. Ma két k3zilabda nagyságu pöffeteg esett az utunkba. Estére nem szerencsés a gombával degeszre evés, de kit érdekel.
Nálunk is megjelentek a cinkék. A héten must vagy soha időszak van othello, kadarka, ugyhogy néha beugrok a gép elé napközben és meglesem a rábát is :)
A másik feléből rántott gomba lett, két szelet között vékony füstölt sajttal készítve, illetve rizset kifőztem, a csíkokra vágott gombát egy kis vajon nem margarinon megpároltam, összekevertem a rizzsel, kevés sóval, zúzott fokhagymával és aprított petrezyelyemmel.Nem variáljuk tul. Mindig meglepődök, hogy milyen aromás ilata van nyersen, de elkészítve már nem nyomja el a fűszerezés ízét.
Légy kedves erről a sütőtök+nudli+szalonna cuccról néhány szót.... !!
Csak félve merem megemlíteni, hogy legutóbb a lecsót tréfáltam meg sütőtökkel. Érdekes lett. De elfogyott! :)
Tegnap csináltam egy kovászos kenyeret. Nem kelt meg. Mint a beton kocka olyan lett. De ehető, mondhatnám azt is, hogy jó, csak kicsit furcsa.... :)
Előtte a kovászt hizlaltam, dédelgettem 1 hétig, aztán így kitolt velem.
Idén először termett annyi fügénk h ehettünk volna annyit amennyit csak akarunk, de az esős idő miatt előbb repedtek szét, mint értek volna meg. Pedig majdnem érettek voltak, de enni mégse az igazi, néhány üveg lekvár viszont lett belőle. Tettem hozzá kis mustot, meg a feléhez birsalmát. A birses a legjobb.
Szomorúan néztem ötször annyi éretlen de már duzzadt zöld füge maradt a bokron. Így is sokáig kitolódodtt a jó idő, csoda h ennyi is beért. Véletlen a birsalmasajt készítés közben találtam a neten "zöld füge befőtt"....hú ezt kipróbalom, ha savanyúság helyett esszük kompótként sültekhez az se rossz!
Lényeg, a gyerek letesztelte, megette, azt mondta olyan édes volt mint a fügelekvár, nyugodtan főzzem meg a többit is.
No mert most már nincs levél a bokron a fügék viszont ott meredeznek rajta.
Két dolgot tapasztaltam, amit nem gyakran írnak a neten:
1) senkinek eszébe se jusson szabadkézzel pólóban fügét szedni
én megtettem, olyan viszketést kaptam mire leszedtem azt hittem a levelek karistoltak össze, de nem. A füge tejnedve váltotta ki az elég erős allergéneket tartalmaz.
Sőt összevágtam stb...mire elkészültem úgy kimarta a kezem h szó szerint véresre mert foltokban lejött a bőr.
Jelenleg a második körön dolgozom, de már gumikesztyűben.
2) ez a tejnedv a bőrében van amit kesernyéssé tette kicsit a befőtt levét is(én érzem, a gyerek szerint szuper)
Most olvastam h van aki előbb vízben átforralja, majd leszűri úgy teszi a cukorszirupba főni.-no most én is így fogom.
3) a lekvárnak is finomabb ha nem kerül bele a héja csak a belseje, ha nem tökéletesen érettek a fügék. Persze főztem én madérán fügét "mindenestől" na de az olyan édes volt mint a méz. Ami nagyon érdekes, olyan lett az íze-állaga mintha az aszalt fügét főztem volna fel vízzel....;) sőt szerintem meg is lehetne csinálni abból is!
Ha valakit érdekel valamelyik bővebben, szóljon leírom.
Ezt érdekességnek szántam, hátha akad egy szomszéd akinek nem kellenek azok a kemény zöld kincsek :)
A mérhetetlen lustaságom megakadályoz abban, hogy érdeklődéssel forduljak a füge termesztése és lekvár főzése felé.
Csipkebogyóztam. A közelmúltbeli dér már megcsípte, ezért tegnap leszüreteltem.
Az a meglátásom, hogy a csipke egy rendkívül aljas, gonosz, durva növény. Virágzásában, majd a piros termését hivalkodóan mutogatva nagyon csábító. De csak messziről! Közelébe merészkedve rögtön megfog, szabadulhatatlanul belegabalyodsz, közben véresre szúr, karmol.
A csajszi, akit erről elneveznek az is valószínűen ilyen. Átalussza a trendet, aztán az első arrafelé sétáló pézes királyfit megfogja, soha többet nem ereszti.
Nnna, az a lényeg, hogy most már a csipkelekvár (hecsedli) készítésnél járok.
Közben a kovászom is alakul. A második kovászos kenyerem már egészen tűrhető volt.
:)
Méghogy lusta.....közben meg hecsedlit készítesz :)
A füge igen jólérzi magát a balaton környékén. Ledugsz egy friss ágat és némi szerencsével megered.
Arra nem volt időm, pedig nagyon szeretném.
Lenne is kérdésem: a szőröket sikerül kipaszírozni belőle?!
Mert eddig azt az alternatívát olvastam h vágjuk ketté és úgy szedjük ki a magot és a szőrt.
A kovászom is szépen megerősödött, most már folyamatosan ezt használom kenyérsütéshez.
Tudtátok, hogy a kovásznak nevet kell adni? Franciaországban vannak olyan pékek, ahol a kovász több generáción, több mint 100 éven keresztül apáról fiúra száll.
Karácsonyi mézes apró süti pályán egy kis rendet kellett vágnom. Van 5-6 receptem, köztük Emeraldé is, ezek közül kellett volna választanom.
A választás szisztémája a rátekintéses átlagolás volt. Egymás mellé raktam a recepteket, így képződött egy mézes mátrix. Ránézés alapján, sacc átlag adtam az alkatrészeket. De mindegyikből hiányzott a narancs/citrom reszelt héja és a rum(aroma). Ez is ment bele.
MEO szerint a végeredmény tökéletes lett.
:)
Én főtt rizzsel készítem, mert nagyon bedagad és kemény lesz ha nyersen teszem bele.
1db tojást is rakok kb 40-50dkg húshoz, h legyen ami összetartja, de az a titok h a sárgáját teszem hozzá először a fehérjét viszont habbá verve a végén. Ám ha nem akarsz tojásfehérje veréssel foglalkozni, tedd bele csak a sárgáját.
Fűszerezés:paprika, só, bors
A rántást amivel a végén felengedem füstöltszalonna zsíron készítem, pici pirospaprikával.
Füstölt húst, kolbászt én nem főzök bele, attól már "nehéz" lenne a gyomrunknak.
Gratula!
A csipkelekvárod olvastán pedig kicsit írigy vagyok :)
Eszembe jutott Te is itt meg Cickomka is kérdezte a fórumtalin h van mindenre időm.
Most ettük meg a pénteken elhozott menüt :)
Faradt vagyok nagyon, mindössze egyféle süti lapul a mélyhűtőben karácsonyra.
Minden létező házimunkában elmaradásom van, de sebaj.
Így van ez, egyszer fent-egyszer lent.
Van egy csodás mézesdió receptem(új szerzemény)hátha kedvet kaptok hozzá:
25-30dkg dió
4ek. víz
2ek olaj
160fokon sütőben 10-15percig pirítom a diót, majd konyharuhára téve óvatosan h össze ne törjön, ledörzsölóm a héját.
Maradni fog rajta valamennyi ez nem baj.
Egy jó nagy serpenyőben összemelegítem a víz, méz, olaj keveréket és még melegen beleszórom a diót.
Ha magába szívta(pár perc) akkor visszaöntöm a tepsibe jól szétterítve mert összeragad.
Persze szét is lehet törógetni. Frissen ropogós, másnapra megpuhul, de az íze nem változik.
Esélyes h nem éri meg a másnapot :)
Tölti kápit eddig még nem csináltam, de most teljes erőből rámegyek. Érzem, sikerülni fog! Kedden lesz a napja. A rizs(á)ról amit mondasz, logikus. Úgy csinálom. A tojás egészben megy bele, nem habozok. Én teszek majd bele füstölt holmikat is. Tudod, itt Bugac környékén ez alap... :)
Az adventi finisben jól állok. Tegnap kész lett a beigli. Ránézésre jó lett. Kész van a vaníliás gubakifli, a mézes apró. Ha lesz kedvem, akkor mindjárt nekiállok a zserbónak.
:)
Megyünk hozzád karira :)
Biztos fini lesz, hiszen jól főzöl.
Most úgy döntöttem h apróságokkal fogom különlegessé tenni az ünnepet, nem nyócféle sütivel.
Birsalmasajt, pirított dió, füge befőtt, sajtok, csemegetálat készítek.
Kalandos módon hozzámkerült egy fácán ruhástól :)
Nem volt kedvem tollat tépkedni, úgy döntöttem nincs szükség a bőrére, tollastól lehúztam róla. Nem volt több mint 5perc és tökéletesen konyhakész volt...👌
Ez is mélyhűtőben, tejszines raguleves lesz belőle.
Szenteste guba, bóti kifliből is jójaz:)
Mézzel vajdarabkákkal ropogósra sütve a teteje...hmm
Ipari mennyiség készül és az is kevés a kosztosaimnak.
További két napra kiegészítésképp:
Konfitált kacsa, meg töltött kápi a házi savanyítású káposztámból.
Csak nem elkészítetted? :)
Nálad hol tart az előkészület?
Az a házi krémes isteni volt tavaly, de idén lemondok róla.
A gyerek kedvence úgy is a mákos :)
Márpedig most Ő lesz az ünnep fénypontja.
Velünk karácsonyozik, de nem csak szenteste hanem három napig marad.
Megnéztem a sütifát, meg a többit is. Jópofa, ötletes dolgok ezek a mézeskalács cuccok, de az idén már nem fogom megcsinálni.
Tegnap este kész lett a zserbóm. Eddig jónak tűnik. Most még a tepsiben van. Majd mingyá kiderül ki tudom-e szedni belőle. Aztán lecsokizom és.... valami jó helyre eldugom...
Kisróka megint ráfaragott, éhen marad. :) ....ugyanis megígértem, hogyha a töltikápi nem sikerül, akkor kivágom a francba az egészet, a hegyoldalba, az erdőszélre, a rókáknak, vadaknak. ... háát, nem lesz kidobva az biztos! Nagyon jóra sikerült.
:)
Így kész vok a minimalista menüvel. Nekünk holnap jön az angyalka, mert 24-én Pestre megyünk a bővebb családi karácsonyra.
A karifa is meglett. Tennap körülnéztem a susnyásban. Egy olyan méter forma, kis lucfit szedtem ki gyökerestől. Formás kis fa. Majd jan elején megy vissza a helyére, s 1-2-szer lesz még belőle karifa.
80 dkg gesztenyemasszát 20 dkg cukorral és 10dkg vajjal összedolgozunk, kis hűtés után formázás (rumos meggy is mehet bele) és tortabevonóba (20dkg) mártjuk és hűtjük.
Nálam csak most készül a tölti káposzta, de egy konfitált kacsa, hízott libamáj zsírjában hidegen, töltött libanyak projekten már túl vagyok.
A gyerek szerint a pástétom(ami nem fért a nyakbőrbe) igen jó lett :)
Hú de mesésen néznek ki ezek a sütik, ha jól látom flódnit is készítettél!
Ebéd utáni pihenőn van az egész család, így én sem zörgök, inkább
leírom a "liba projektet" :
Vettem két nyakas farhátat, meg három simát.
A nyakason feje is van(én ezt a hentesnél hagytam a kutyásoknak ajándékba)
1)mindről leszedtem az összes bőrös ill testhájat.
2) a nyakbőrt egyben lehúztam, arról is leszedtem a plusz hájat
3)a nyakasokban van sziv és zuza, utóbbit még meg kell tisztítani, és pl a gigát a nyak mellől, szóval ez a része nem konyhakészen jön, készülj fel!
4)alapos átmosás után óriás fazék és klasszikus húsleves készül belőle
Hájakat félretettem a mélyhűtőbe, ebben sült később a máj.
A nyakbőröket szintén a fagyóba tettem.
A kész levest, félnapi kifagyasztás után teljesen zsírtalanítottam, leszűrtem.-nem dobtam ki a zsírt, ezen pirítottam a hagymát-gombát később.
Egy részét lefagyasztottam leves alapnak minden nélkül.
Leszedtem minden húst a farhátakról, így több mint netto 1kg tiszta színhúsom lett.
A szebb darabok egy részét visszatettem a húslevesbe némi zöldséggel.
A nagyobb darabok másik részét +1db zúzát, 1db szivet apróra vágva, ludaskásának ment a kockára vágott leveszöldség maradékkal.
Ludaskása:
Pirítottam hagymát, rádobtam 3nagyobb gombát szeletelve, némi dinsztelés után felöntöttem a szűrt libalevessel, egyszerre tettem bele a rizst és a mirelit borsót. Amint megfőtt a rizs hozzákevertem
a husit. Ezzel kész is!
Nos a maradék húst ami akármilyen apró se számít ment a libanyak tőlteléknek, +zuza, szív apróra vágva. Erre is maradt vagy 40dkg!
Melyhűtő zacskó be a fagyóba.
Lehet bonyolultan írom, de nem volt az viszont rengeteg étel lett fillérekből!
Most a karácsonyi hajrában csak a mélyhűtőből kaptam elő a konyhakész husit és nyakbőrt.
Hagymát pirítottam, rádobtam 3-4szeletelt gombát.
2db tejbe áztatott zsömle, 2tojás, egy csokor petrezselyem v akár kettő! Só, bors, pici majoranna, 2db főttojás lereszelve(sajtreszelőn), sült libamáj kockákra vágva(én spur voltam 3db csirkemáj ment bele)
Mindent összekevertem libanyakbőrt hústűvel összetűztem.
A két bőrbe kb a fele töltelék ment bele, a többit belegöngyöltem sütőpapírba és úgy sült me.-mondanom se kell h a bőrös klasszisokkal jobb lett. -jövőre több bőrt gyüjtök:)
Tepsibe raktam kb 0,5dl vizet alá, 40percig alufólia alatt, majd kb még 40percig(piruljon meg) fólia nélkül sütöttem kb 150fokon.
Legalább 4-5napig gond nélkül eláll, sőt napról-napra finomabb.
Összeérnek az ízei!
Ha kisérletelni akarsz, tehetsz bele néhány bórókabogyót, de csak egészben! Illetve azt írják szakácskönyvek h a nyak szélesebb részénél egészbe lehet beletenni a főttojást. Hát ezt mi nem szeretjük. Szerintem finomabb közékeverve, sőt volt kockáztam, és az sem ízlett. -gondolom majd készítés közben előjönnek az emlékek, és kialakíthatod a Nektek legjobb változatot.
Egy dolog fontos!
Hiába olvasod, h darált húsból is lehet meg mit tom én mikből...
Na ezt felejsd el! Inkább neki se állj, mert egy sima "vacak" húspástétom lesz.
Amikor először készítettem én is egy egész májas libát dolgoztam fel, ahogy régen is tették. A farhát közti miszlik husokat használtam fel meg a belsőséget.
Jah, majdnem elfelejtettem, hát a tüdő! Az is belemegy ám apróra vágva. Szóval ezektől lesz isteni íze, nem kell százféle fűszer-régen se volt. elegen se rosz.
Ha nincs nyakas farhát jó a normál libafarhát is, néhány csirke zúzát, néhány szivet, és csirkecombok bőrébe is be lehet töltögetni.
Ám h nyugis napokon mennyire érdemes ezzel időt tölteni:
A nyakas farhátak:280ft/kg 2db kb 3kg-->840ft
Normál " 180ft/kg 3db kb 2kg-->540ft
Nos, ebből lett jóval több mint 1kg tisztított hús+kb 70dkg háj a nyakbőrön kívül aminek 800ft kilója.
Azt hiszem mostanában kihagyom az ilyen bonyolult nyakas-farhát akciókat. Vagy legalábbis egyszerűsítem majd a folyamatot.
Mindenesetre komolyan viszed a konyhádat. Amiket itt leírtál ezekkel a nyakas-farhát dögökkel (bocs :) ) kapcsolatban az nem semmi. Grat.
:)
Holnaptol újra jön a hideg, ugyhogy elfér még a fókazsír :)
Egyik kedvencünk ez a süti, még nálam jaffa szeletként szerepel.
Sok együtt töltött időt még nektek.
Nyáron két lagzi is lesz a családban, egy paraszt és egy félig az, ugyhogy hetente összeülünk egy kis csigakészítésre közben megtartjuk a jó kis dunaparti dumapartikat :D
Hú de írigyellek, ha kicsit közelebb laknék bekéreckednék a tésztásokhoz!
Gyerekkorom legszebb élménye amikor unokatesóm férjhez ment és azon a télen esténként a család minden nőtagja beült egy hatalmas asztal mellé tollatt fosztani a kelengyéhez :)
Beszélgettek már nem tudom miről, de olyan jó volt velük.
Hát igen, mennyivel másabb mint egyedül a konyhában :(
Sonkás-babos tészta. Öreganyóval, paradicsomszósszal, babérral, szerencsedióval fokival átcsúsztatva latinos ízvilágba, rá reszelt sajt.
A sonka főzőléből zöldséges káposzta leves, kis rizzsel dresszelve.
:)
Néhány napra le van a gond.
Még mosogatni sem fogok! :)
...régi szép idők, amikor szingliként (akkor legény elnevezéssel) a mosatlan edényeket dobáltam be a hűtőbe. Ott kevésbé szagosodtak. Ha jött az épp aktuális, először mosogatnia kellett... ...vagy utána...
:)
Én is hozzájutottam...😉
Jött a szomszéd asszony h kellene három tojás, mert fánkot süt.
Mondta, mindjárt visszaadja a férje már úton van.
Á mondtam nem kell nekem a tojás, inkább adjon 2-3fánkot cserébe :)
Spórolok, és igyekszem felhasználni mindent ami itthon van.
Mert egy villámháborút is kihúznánk a spájzom tartalmával...:)
Hétvégén káposztás bableves volt és fánkot sütöttem három vajlinggal. Aggódtam h sok lesz de a "gyerek" azt mondta h Ő eszik
öt helyett is....:)))
Hétfőre már nem is maradt.
Ma paprikás krumpli friss salátával, holnap rakott kel lesz, aztán kelkáposzta főzelék fasírttal.
Nagy a kelkáposzta...:)
Tegnap vacsira padlizsánkrém volt, nyáron lesütve eltett padlizsánból. Nem volt különbség a friss és e-között.
Annyi a titok h sütés, hámozás után olajon át kell forgatni h elpárologjon belőle a víz. Üvegbe raktam, kettő megromlott a többi biztonsági okokból a mélyhűtőbe került. Idén eleve oda rakom.
Diki, szembejött a köved :)
Emilbe kérem a postázási címet.
Most fogom megcsinálni újra a finom krémesedet.
Mi a helyzet a lagzis csigával, mind el készült?
Én azt sose készítettem, furcsa egy gusztusa van a férjemnek,
a bolti cérnametéltet szereti. Amit én gyúrok az vastag-szerinte.
Őstermelő leszek...:)))
Mindig is akartam piacra menni, de olyan keves időt
voltam a férjemmel h nem akartam a fél szombatot elcseszni.
De most úgy alakult h itthon van sokat.
A szokásos borsmenta és citromfű irtást most becserepeztem, kb 20db lett.
A saláta palántáim is gyönyörűek voltak tavaly is, de amikor
megnőttek nem tudtuk mind megenni és még a szomszédság is kevés volt.
A piacos benfentesek szerint:
Sütit is kivihetek! Azt mondták h kijönnek
megnézni hol és hogyan készül. Hát jöjjenek, kávét is kapnak :)
Hétfőn megyek a hivatalba, tényleg lehet-e, és olyan egyszerű-e...?
Csuda jó világom lesz ezután, többé nem kell kertet ásnom!! A magot csak beleszórjuk a dudvába-susnyába és kész!
....és természetesen minden nap 6-tól 11-ig reggelizem. _Fekve!_
Mindig sejtettem, hogy firnyákos népek ezek a kertészek/parasztok. Csak úgy tesznek, mintha sokat dolgoznának, közben pedig "lógatom a lábam, növesztem a hájam" van....
:)
Ha marad egy kis sonka, vagy bármiféle husos szalonna otthon ezt próbáld ki:
Kis füstölt szalonnát lepirítottam, hozzávágtam a főtt sonka sarkát. Főtt tésztát(maradék volt) ezen megmelegítettem, közben 1tejfölben(tejszin még jobb, de nálunk laktóz mentes izéket kell használnom) elkevertem 2 egész tojást és egy kis reszelt sajtot.
Levettem a tűzről a tésztát, a tejfölös masszát pedig a forró tésztába kevertem.
Majd minimumon még egy percig a tűzhelyen.-sokáig nem szabad mert kicsapódik a tojás
Ha gyorsan fővős tésztád van ez egy 10perces kaja.
Nem száraz, krémes állagú. Sonka/szalonna nélkül is jobb mint a sima tejfölös sajtos. Gyakorlatilag ez az olasz carbonara.
Kérdem a férjem, eszel sajtos tejfölös tésztát, azt mondja nem éhes.
Na de sonka is van benne.
Ja az más, akkor eszek 😜
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!