Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
emerald 2016. 01. 25. 07:55
Előzmény: #579  fxboy
#580
De kedvesek vagytok, köszi szépen!

Hmm...fánk, tényleg rég volt..;)
fxboy
fxboy 2016. 01. 25. 07:28
Előzmény: #577  emerald
#579
Még nyolc napon belül vagyunk:

Kedves Á!
Boldog névnapot kívánunk!
:)

fxboy
fxboy 2016. 01. 22. 13:38
Előzmény: #577  emerald
#578
Sziasztok!
Farsang van.
Kéne egy jó kis szalagos fánkot csinálni.
:)

Holnap rámegyek a dologra. Nem, holnap nem jó, du edzés van. Vasárnap lesz a fánktájm...
:)

emerald 2016. 01. 15. 07:49
Előzmény: #574  diki
#577
Igen ez jó....fókazsír :DDD

Hú de írigyellek, ha kicsit közelebb laknék bekéreckednék a tésztásokhoz!
Gyerekkorom legszebb élménye amikor unokatesóm férjhez ment és azon a télen esténként a család minden nőtagja beült egy hatalmas asztal mellé tollatt fosztani a kelengyéhez :)
Beszélgettek már nem tudom miről, de olyan jó volt velük.

Hát igen, mennyivel másabb mint egyedül a konyhában :(

Tényleg csak nem a lányod van eladó sorban?
emerald 2016. 01. 15. 07:39
Előzmény: #572  fxboy
#576
Ááá...csak bonyolultam írtam :)
fxboy
fxboy 2016. 01. 15. 06:21
Előzmény: #574  diki
#575
...fókazsír...
:)))

diki
diki 2016. 01. 14. 20:22
Előzmény: #571  emerald
#574
Holnaptol újra jön a hideg, ugyhogy elfér még a fókazsír :)

Egyik kedvencünk ez a süti, még nálam jaffa szeletként szerepel.
Sok együtt töltött időt még nektek.

Nyáron két lagzi is lesz a családban, egy paraszt és egy félig az, ugyhogy hetente összeülünk egy kis csigakészítésre közben megtartjuk a jó kis dunaparti dumapartikat :D
fxboy
fxboy 2016. 01. 14. 19:18
Előzmény: #571  emerald
#573
Jól néz ki. Biztosan finom is!
:)

fxboy
fxboy 2016. 01. 14. 19:14
Előzmény: #570  emerald
#572
Szia!

Bizony, volt flódni is. :)

Azt hiszem mostanában kihagyom az ilyen bonyolult nyakas-farhát akciókat. Vagy legalábbis egyszerűsítem majd a folyamatot.
Mindenesetre komolyan viszed a konyhádat. Amiket itt leírtál ezekkel a nyakas-farhát dögökkel (bocs :) ) kapcsolatban az nem semmi. Grat.
:)

emerald 2016. 01. 14. 12:59
Előzmény: #570  emerald
#571
Anyukám 70.szülinapját tartjuk hétvégén, ezt a tortát kapja:
link

Lehet szelet sütinek is elkészíteni, jól bevált recept és hihetetlen finom!
Pont így készítem de a narancsokat nem teszem bele.

Milyen üres a totyik, mindenki fogyózik kari után?!
emerald 2015. 12. 27. 16:18
Előzmény: #569  fxboy
#570
Hú de mesésen néznek ki ezek a sütik, ha jól látom flódnit is készítettél!

Ebéd utáni pihenőn van az egész család, így én sem zörgök, inkább
leírom a "liba projektet" :
Vettem két nyakas farhátat, meg három simát.
A nyakason feje is van(én ezt a hentesnél hagytam a kutyásoknak ajándékba)
1)mindről leszedtem az összes bőrös ill testhájat.
2) a nyakbőrt egyben lehúztam, arról is leszedtem a plusz hájat
3)a nyakasokban van sziv és zuza, utóbbit még meg kell tisztítani, és pl a gigát a nyak mellől, szóval ez a része nem konyhakészen jön, készülj fel!
4)alapos átmosás után óriás fazék és klasszikus húsleves készül belőle

Hájakat félretettem a mélyhűtőbe, ebben sült később a máj.
A nyakbőröket szintén a fagyóba tettem.
A kész levest, félnapi kifagyasztás után teljesen zsírtalanítottam, leszűrtem.-nem dobtam ki a zsírt, ezen pirítottam a hagymát-gombát később.
Egy részét lefagyasztottam leves alapnak minden nélkül.
Leszedtem minden húst a farhátakról, így több mint netto 1kg tiszta színhúsom lett.
A szebb darabok egy részét visszatettem a húslevesbe némi zöldséggel.

A nagyobb darabok másik részét +1db zúzát, 1db szivet apróra vágva, ludaskásának ment a kockára vágott leveszöldség maradékkal.
Ludaskása:
Pirítottam hagymát, rádobtam 3nagyobb gombát szeletelve, némi dinsztelés után felöntöttem a szűrt libalevessel, egyszerre tettem bele a rizst és a mirelit borsót. Amint megfőtt a rizs hozzákevertem
a husit. Ezzel kész is!

Nos a maradék húst ami akármilyen apró se számít ment a libanyak tőlteléknek, +zuza, szív apróra vágva. Erre is maradt vagy 40dkg!
Melyhűtő zacskó be a fagyóba.

Lehet bonyolultan írom, de nem volt az viszont rengeteg étel lett fillérekből!
Most a karácsonyi hajrában csak a mélyhűtőből kaptam elő a konyhakész husit és nyakbőrt.
Hagymát pirítottam, rádobtam 3-4szeletelt gombát.
2db tejbe áztatott zsömle, 2tojás, egy csokor petrezselyem v akár kettő! Só, bors, pici majoranna, 2db főttojás lereszelve(sajtreszelőn), sült libamáj kockákra vágva(én spur voltam 3db csirkemáj ment bele)
Mindent összekevertem libanyakbőrt hústűvel összetűztem.
A két bőrbe kb a fele töltelék ment bele, a többit belegöngyöltem sütőpapírba és úgy sült me.-mondanom se kell h a bőrös klasszisokkal jobb lett. -jövőre több bőrt gyüjtök:)
Tepsibe raktam kb 0,5dl vizet alá, 40percig alufólia alatt, majd kb még 40percig(piruljon meg) fólia nélkül sütöttem kb 150fokon.
Legalább 4-5napig gond nélkül eláll, sőt napról-napra finomabb.
Összeérnek az ízei!
Ha kisérletelni akarsz, tehetsz bele néhány bórókabogyót, de csak egészben! Illetve azt írják szakácskönyvek h a nyak szélesebb részénél egészbe lehet beletenni a főttojást. Hát ezt mi nem szeretjük. Szerintem finomabb közékeverve, sőt volt kockáztam, és az sem ízlett. -gondolom majd készítés közben előjönnek az emlékek, és kialakíthatod a Nektek legjobb változatot.

Egy dolog fontos!
Hiába olvasod, h darált húsból is lehet meg mit tom én mikből...
Na ezt felejsd el! Inkább neki se állj, mert egy sima "vacak" húspástétom lesz.
Amikor először készítettem én is egy egész májas libát dolgoztam fel, ahogy régen is tették. A farhát közti miszlik husokat használtam fel meg a belsőséget.
Jah, majdnem elfelejtettem, hát a tüdő! Az is belemegy ám apróra vágva. Szóval ezektől lesz isteni íze, nem kell százféle fűszer-régen se volt. elegen se rosz.
Ha nincs nyakas farhát jó a normál libafarhát is, néhány csirke zúzát, néhány szivet, és csirkecombok bőrébe is be lehet töltögetni.

Ám h nyugis napokon mennyire érdemes ezzel időt tölteni:
A nyakas farhátak:280ft/kg 2db kb 3kg-->840ft
Normál " 180ft/kg 3db kb 2kg-->540ft
Nos, ebből lett jóval több mint 1kg tisztított hús+kb 70dkg háj a nyakbőrön kívül aminek 800ft kilója.
fxboy
fxboy 2015. 12. 25. 12:27
Előzmény: #568  fxboy
#569
Karácsonyi sütik:
link
link
link

Így készült:
link
link
link

:)

fxboy
fxboy 2015. 12. 24. 10:33
Előzmény: #567  emerald
#568
Boldog, békés karácsonyt kívánok az itteni és más totyikbeli fórumtársaknak is!

:)

emerald 2015. 12. 24. 08:30
Előzmény: #566  fxboy
#567
Meghitt Boldog Karácsonyt fórumtársak!

Majd ünnep után leírom azt a töltött libanyakat.
Egy januári nyugis időszakban elkészítheted, jójaz bármikor :)
Hátha kivarázsolod a nagyi ízeit is ;)

A piacon jövőre lesz majd csak "nyakas farhát", mert ilyenkor a többség combot, meg mellet vesz.
fxboy
fxboy 2015. 12. 23. 19:55
Előzmény: #565  exmnbs1
#566
OK! Köszi!

exmnbs1 2015. 12. 23. 19:47
Előzmény: #564  fxboy
#565
ha még nem láttátok, ugorjatok fel a Csontváry kiállításra bezár szilveszterkor
fxboy
fxboy 2015. 12. 23. 19:42
Előzmény: #558  emerald
#564
Óóóó! Töltött libanyak! 1000 évvel ezelőtt, kölök koromban, DrágajóNagyikám idejében ettem ilyen finomságot.

A töltikápi ma jobb mint tegnap. Nagyon megvagyok elégedve magammal. A sütik is tökéletesek lettek.

Változott a progi. Nem holnap megyünk Pestre, hanem hétvégén. A családi ünnepekre Tesóm kibérelt egy sétahajót... :)

exmnbs1 2015. 12. 23. 19:37
Előzmény: #559  emerald
#563
Auguszt gyerekszakácskönyvből van)))))
diki
diki 2015. 12. 23. 19:32
Előzmény: #561  fxboy
#562
Kellemes karácsonyozást mindenkinek, majd jövőre megjelenik amit írtam :D
fxboy
fxboy 2015. 12. 23. 19:26
Előzmény: #557  exmnbs1
#561
+
:)

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek