Az ingatlan eladásnál úgy működik a történet, ahogy írtam.
Ahogy írtam, hiába van 6-7 éve a neveden a lakás, ha azt a piaci ár tripláján adod el, akkor a piaci ár és az eladási ár közötti rész adóköteles. Nem véletlenül írták bele az SZJA törvénybe az 1. § (4) bekezdést.
Miért is van ez? Egyszerű példa: van egy céged és kallódik benne 100 millió Ft eredmény, és van is ennyi szabad kp, ki kellene valahogy szedni belőle, minél kevesebb adófizetéssel. Lehetőleg nulla adót kellene fizetni, az lenne a tuti. Egyszer csak eszedbe jut, hogy van neked egy faluvégi házikód, 6 éve vetted 10 millióért, most ha el akarnád adni, akkor adnának érte 15 misit. És mivel már 6 éve a tied, ezért a ház eladásán elért eredmény nem jövedelem, ott van az SZJA törvényben. De te furfangos vagy, és gondolsz egyet, nem a szomszéd Bözsi néni unokájának adod el 15 misiért (már csak azért se, mert valójában nem is akarod eladni), hanem a cégednek adod el 100 misiért. Cégből kireppen a 100 misi, és adómentesen. Ja, mégse teljesen adómentes, mert ott van az SZJA tv. 1. § (4) bekezdés. Hiába ingatlaneladás, hiába volt az már 6 éve a neveden, az adómentesség csak a piaci árig él, az a fölötti 85 milla már adóalap és adózni kell utána.
Próbálnám összekötni az aktuális árfolyamokat egy általános tájékoztató
felsorolással hogy milyen állampapírok vannak egyáltalán, hogy ne csak
kódneveket lássak meg árfolyamokat, hanem hogy melyiket mikor
indították, milyen futamideje van, meg hogy egyáltalán mihez van kötve. . Én ezt találtam . https://akk.hu/allampapir-forgalmazas/allampapir-tipusok . De
pl itt nem találom a buborhoz kötött állampapír típust, szóval nem
látom hogy lehetne összekötni a fenti linket az aktuális "élő" kötvény
listával amik kint vannak a piacon . https://akk.hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/legjobb-veteli-es-eladasi-hozamok-arfolyamok . Google-ön
rá tudok keresni arra amiről éppen hallottam valahol, vagy akár a
forgalmi listában szereplő rövid név alapján, de naivan azt hinném hogy
van valahol egy államkötvény katalógus, de amit én találtam ott pl
2027/B, vagy olyan szó hogy BUBOR nincs, legalábbis ctrl+F-re nem
találta a böngésző. . Szóval mit csinálok rosszul? Már azon kivül hogy olyasmibe ütöm az orromat amihez nem értek :)
hogy én is hozzátegyek valamit a topichoz :) . ingatlan eladásnál máshogy működik a történet:https://bank360.hu/ingatlan-eladas-adozas . Ha 5 évig tartod az ingatlant akkor nulla forint adó van az eladási ár után akármennyivel többért vetted. . Ha jól emlékszem viszont 1 évről 3 évre változott az hogy ha ingatlaneladásból van jövedelmed, és 3 éven belül veszel belőle ingatlant akkor az eladási árig illetékmentes a legutóbb vásárolt ingatlan. . Többieknek köszönöm szépen a válaszokat!
Ugyanez érvényes pl. egy ingatlan eladása esetén is. Ha a 6-7 éve a neveden lévő ingatlant a piaci ár tripláján adsz el, akkor csak a piaci árig él az a szabály, hogy a szerzési és eladási érték közötti jövedelem nem alapja az adónak. A piaci ár fölötti rész keményen adózik, nem lehet azzal trükközni, hogy így szerez valaki adómentesen pénzt.
Az SZJA tv-t egészében kell nézni: 1. § (4) Az adókötelezettséget, az adó mértékét befolyásoló, a magánszemély adójának csökkenését eredményező eltérő szabály, adókedvezmény annyiban alkalmazható, illetőleg érvényesíthető, amennyiben az annak alapjául szolgáló szerződés, jogügylet, más hasonló cselekmény tartalma megvalósítja az eltérő szabály, az adókedvezmény célját. Az alkalmazhatóságot, illetőleg érvényesíthetőséget annak kell bizonyítania, akinek az érdekében áll. Ha a felek akár a szokásos piaci értékektől, áraktól való eltérítésekkel, akár színlelt jogügyletekkel kívánják érvényesíteni, növelni az adószabályok alkalmazásának előnyeit, akkor azokat az adókötelezettség megállapítása során figyelmen kívül kell hagyni.
user01: Szerintem nincs igazad. Az Szja törvény elég egyértelműen leírja: 65. § * (1) Kamatjövedelemnek minősülnek - figyelemmel a (3)-(3b) és az (5)-(6a) bekezdés rendelkezéseire is - a következők: * bb) a beváltáskor, a visszaváltáskor, valamint az átruházáskor [ide nem értve a kollektív befektetési értékpapírnak a tőkepiacról szóló törvény szerinti tőzsdén, valamint bármely EGT-államban, továbbá a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamában működő tőzsdén történő átruházását] a magánszemélyt megillető bevételből - függetlenül attól, hogy az miként oszlik meg nettó árfolyamérték és felhalmozott kamat vagy hozam címén elszámolt tételekre - az árfolyamnyereségre irányadó rendelkezések szerint megállapított rész;
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.