Topikgazda: pmksz 2008. 06. 28. 10:14

Súlyos gondok a gazdaságban: írni, olvasni sem tudunk  

Ugrás a cikkhez
A magyar gazdaság három egymással összefüggő, súlyos problémája, hogy (1) rendkívül magas az inaktivitás, (2) a közoktatás nem tudja ellensúlyozni a szociális hátrányokat, nem készít fel munkavállalásra és folyamatos tanulásra, valamint (3) a jóléti ellátások segélyfüggőséget okoznak, nem ösztönöznek munkavállalásra - mondta Fazekas Károly a közgazdász vándorgyűlésen tartott előadásában. Az MTA Közgazdaság-tudomány i Intézetének igazgatója elgondolkodtató látleletet vázolt fel.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=98858
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 07. 01. 22:01
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#35
A magyar gazdaság három egymással összefüggő, súlyos problémája, hogy, 1,nincs már mit ellopni,2,a lakosság még csak nem akar éhen dögleni,3,és különben is dögöljön meg a szomszéd tehene is.
Törölt felhasználó 2008. 07. 01. 21:53
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#34
Különben mitől lenne kedve olvasni a gyerekeknek? Pont ugyanazt kell olvasniuk, mint az előző x nemzedéknek. Őszintén: Kit érdekel már a körtemuzsika, meg a Kőszívű ember fiaiból a harminc oldalon haldokló fickó ? Én sose voltam képes kivárni, míg meghal végre. Le is tettem a könyvet végérvényesen. A magyar irodalom legundokabb figurája meg Küsmödi. Olyan problémákkal traktálják a gyerekeket, amit három perc alatt megoldanának. Vagy pl. ott van Platón, akitől a művelt emberek helyből oldalakat képesek idézni. Nyolcvan oldalt agyal azon, hogy mi a jóság, a bátorság, stb. Először el voltam ájulva tőle, aztán föltettem a kérdést, hogy én hogyan definiálnám. Simán megoldható egyetlen oldalon, ha nem ragaszkodok ahhoz a módszerhez, amit ő használ. Miért nem olvastatnak velük igazi modern műveket?
Törölt felhasználó 2008. 07. 01. 03:29
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#33
Erre van egy jó példám, ami tán helyénvaló ebben a topicban:)
Pesti Magyar Szinház(volt Nemzeti): átlagos közönség kb. negyede kérdezi az erkély második sorára, hogy ha ez a 11dik sor, akkor hova szól a az ő jegye?
Válasz: ha a köv. a 111-es akkor sehova!
:D
Amúgy szomorú.
És felettébb rémisztő.
Ennyit erről.
Törölt felhasználó 2008. 07. 01. 00:43
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#32
képzeld, mi lenne, ha római számokat használnánk :)
Törölt felhasználó 2008. 07. 01. 00:42
Előzmény: #29  Knight Tyris
#31
sztem a 2 pwrs 2 = 24 blődlit leszámítva nem akkora gáz... (ez is csak azért, mert sehogy sem jön ki, bár gyanítom, a square szót 4-nek vették, és "berakták" mögé :)
az már inkább durvább, amikor pl. megkérdezik: megelőzted futóversenyen a 2. helyezettet. hanyadik vagy most? -ööö... 3.? stb. vagy az usaban: mond egy országot u betűvel! -utah! -yugoslavia! :)

amúgy pont a briteknek meg az amiknak van pár fontos versenyelőnyük velünk szemben: azon túl, hogy valamennyire azért mégiscsak vágják a kvázi világnyelv angolt, náluk pl. egy vízvezeték-szerelő lehet hülye minden máshoz (többnyire nálunk is az, csak minket nem akarnak lealázni ilyen videókkal, mert mi nem számítunk :)
Törölt felhasználó 2008. 07. 01. 00:30
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#30
lehet, kötözködőnek néznek, de ez túl elnagyolt: attól még, hogy nem értette meg az illetőt, nem feltétlenül idegennyelv-tudatlan a szolgáltató. nem csak a magyar meg az angol nyelv létezik, szóval tudhat akár 6 európai nyelven is hősünk, ha nincs "metszethalmaz". viccet félretéve: igazad van, sajnos így állunk. az, hogy hadilábon áll a magyar az idegen nyelvekkel, sajnos a nyitottságának (más megközelítési módokra) is a mérőfoka, ill. az új elsajátítására való hajlandóságának... néha égő összeakadni külföldön magyarokkal, akiknek mindenről megvan az "otthonról hozott" véleménye (meg a rántott husa :) és persze minden, ami azt megerősíti, bagyon lényeges momentum, ami meg ellentmondana, lényegtelen :) igazából nem is csodálkozom, hogy még itt tart az ország, sőt ez is szerencse, hogy idáig elevickéltünk... na de majd "dragonfly" megment mindenkit :))))))) ...elég gáz, hogy mindig egy húzóerőre volt szükség a túléléshez, és nem magunk erejéből rángattuk ki magunkat a sz..ból, hanem -főleg importból, néha egy-egy normálisabb vezetői döntéssel - fejlődtünk, vagyis "playback-eltünk a saját koncertünkön"...
Knight Tyris 2008. 07. 01. 00:17
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#29
Shakespeare keresztneve Walter, Svédország fővárosa Helsinki
2008. június 30., hétfő 21:15 InfoRádió / Daily Mail
Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Siralmas eredménnyel zárult az az internetes teszt, amit 7 és 11 év közötti gyerekeknek szántak, de felnőttekkel töltették ki Nagy-Britanniában: mindössze 5 százalékuk válaszolt helyesen mind a tíz kérdésre.


1
Több mint 2000 felnőtt válaszolt egy internetes oldalra feltett tíz kérdésre, amiket összeállítói szerint a 7 és 11 év közötti gyerekek tudásához szabtak. Ennek ellenére a tesztet kitöltők mindössze 5 százaléka válaszolt minden kérdésre helyesen, 3 százalékuknak pedig egy hibapontjuk lett.

Az átlageredmény szerint a válaszadók tíz kérdésből hatra adtak jó választ. Nagy-Britannia délkeleti és délnyugati részén az átlag 7, míg északnyugaton 3 pont volt.

A felnőttek többsége nem tudta, hogy a heptagonnak 7 oldala van, és hogy mi Svédország fővárosa: sokan Göteborgot és Helsinkit jelölték válasznak. De gondot jelentettek a második világháborús évszámok is, és többen arra sem tudtak jól válaszolni, hogy melyik bolygó kering a legközelebb a Naphoz.

A válaszadók 12 százaléka szerint Shakespeare keresztneve Walter, és sokan úgy vélik: a 2 négyzete az 24.

A tesztet összeállítók szerint a lesújtó eredmények jól mutatják, hogy a brit oktatási rendszer mennyire nem képes fontos tudással ellátni az iskolásokat.
Törölt felhasználó 2008. 06. 30. 23:30
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#28
AKS, a szövegemben (amit persze inkább viccnek szántam) semmi optimizmus nincs, ugyanis az idegen nyelvet nem beszélő szolgáltató és az anyanyelvén is analfabéta munkás a maga szintjén hasonló probléma és egyaránt az oktatási rendszer szégyene.
Törölt felhasználó 2008. 06. 30. 19:18
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#27
AKS

buszsofőr haver rendszeresen mesél az aprópénz körüli mizériáról. Pedig errefelé - főleg a volánbuszon - elég ritka madár a külföldi.
Törölt felhasználó 2008. 06. 30. 17:51
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#26
Pénznyelő, adnál nekem is az optimizmusodból? :) Azt hittem, nekem is elég sok van, de belátom, tévedtem :)

BudFox, mutasd a jegyzőkönyvet: ujjával mutatta a 3 gombócot, amiket kért, vagy mondta, mit kér? Le merném fogadni Pénznyelővel, hogy nem külföldi volt, pedig nem is tudom, hol van a fagyizód (ha mondjuk Szabolcsban, ahová ráadásul alig járnak külföldiek, akkor majdnem biztos, hogy inkább analfabéta volt...)
Azt viszont megállapítottam, hogy nem szeles idő volt, mert kifújta volna a papírpénzt a kezéből (hacsak nem tett rá fémpénzt, de erről nem írtál :), ergo valószínű, hogy augusztusban volt, amikor kevesebbet fúj a szél, és elég meleg is van a fagyizáshoz :) Aztán arra is rájöttem, hogy valami balesetben elvesztette a fél karját/egyik kezét: "odatartja a kezét," :) mivel csak egy keze van :) Mivel középkorú, erősen valószínű, hogy ez még Ózdon történt, tehát vagy BAZ megyében voltatok, vagy nyaralni volt az illető, tehát az augusztus megint csak "megerősítést nyert" :)

...de lehet, hogy tényleg külföldi volt :)
Törölt felhasználó 2008. 06. 30. 09:07
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
ez volt a majdnem szinesztézia -:)))) egyébként egyetértünk, elfelejtettem leírni....
na jó azt is elismerem, van, amikor nem lehet elkerülni a zsép napot, pl egy időjárás jelentés végén -:) mondjuk a kívánok szép napot jobbban tetszik, ha már szőr szálat hasogatok -:)
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 23:49
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#24
nem tudnálak oktatni, csak annyit gondoltam, amit írtam -:)
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 23:49
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
Te az a kkinga vagy, akit anyázásért már egyszer kitiltottak?
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 23:44
Előzmény: #21  pirosasz
#22
én nem tudnálak oktatni, csak annyit gondoltam, amit mondtam -:)
pirosasz 2008. 06. 29. 23:14
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#21
Ja, akkor meg te tudnál engem okítani a nyelvészetről:) Szal. abban egyetértünk, hogy változik a nyelv, ugye?
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 22:51
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
ezek stilisztikai kérdések, ami nagy részben szubjektív, mert pl. szerintem a "szép estét", az szar, de a "szép, jó estét" már nem, a "további szép estét" sem, sőt jobb, mit a "további jó estét" stb. stb. lehetne 2 óráig ragozni, úgyhogy itt befejezem -:)
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 22:45
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
"Kingának válaszolva úgy összességében: a nyelv folyamatosan változik."
tanultam nyelvészetet - gondolod ott ezeket nem mondta el ott Benczédy József prof. pl.... -:) igez még 2000-ben, de kösz -:9
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 21:58
Előzmény: #3  BudFox
#18
BudFox, tipikus reakciók, amiről írtál: egy külföldit szolgáltál ki.

"Úgy tavaly vagy tavalyelőtt éppen mértem a fagyit az embereknek, és egyszer csak jött egy középkorú fickó fagyizni..kért egy 3 gombócos fagyit..

mondom neki az összeget..erre csak néz ki a fejéből.
mégegyszer mondom..

erre odatartja a kezét, benne mindenféle papírpénzzel,
hogy vegyem ki belőle a megfelelőt... "
kissat 2008. 06. 29. 21:42
Előzmény: #16  pirosasz
#17
A történelem érettségi már ma is "open book test".
pirosasz 2008. 06. 29. 18:33
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Sziasztok! Nos, először a hozzászólásokra reagálnék. Az első hozzászólónak: ha jól értettem abban gondolod a probléma alapvető okát, hogy a szülő is hasonlóan "analfabéta" a beszédhez, az íráshoz, talán a neveléshez is, akkor hogy várhatjuk el a gyerektől, hogy különb legyen? Ha erre gondoltál, egyetértek veled: az egyik legnagyobb gond, hogy az iskolát valamilyen "ellenségnek" tekinti a köztudat; "egyest adott az én drága kisfiamnak a tanítóbácsi, hogy lehet ilyen köcsög, mikor az én drága kisfiam a világ legzsenibb kölyke..." "a tanítóbácsi feladott 5 oldal leckét" stb... Az iskola az a hely, ahol a fél életét tölti a gyerek, ahol az alapvető tanítás mellett az életre készíti fel, megtanít a kapcsolatépítésre stb. Gondoljunk bele, van valamilyen oka, hogy egyest kap a gyerek. Az életben pl. ilyenkor rúgnak ki valakit a melóhelyről. Ha nem tanulja meg kiskorban, hogy a tanítóbácsi a "főnök" és azt kell csinálni amit mondd, hogy várjuk el, hogy kezelni tudja a későbbiekben a helyzetet? Az első alapvető dolog lenne visszahozni a tanítás tekintélyét. Kingának válaszolva úgy összességében: a nyelv folyamatosan változik. Ez van. Ezt a folyamatot nem lehet megállítani, ez ellen nem lehet tenni. A "waze" szavunk egy pár éve létezik, nincs leírva sehol, hogy mit jelent, de mindenki tudja miről van szó. A nyelvek keverednek, ha nem keverednének lemaradnánk a fejlődésben. ( bár fel sem vagyunk zárkózva ) Főleg ebben a mostani "angolizálódott" világban. Ha egy multi cégnél akarsz dolgozni, vagy megtanulsz angolul, németül stb. vagy mehetsz ahova akarsz. Jómagam tapasztalom a mindennapi életben, hogy az e-mailek 50%-a helytelenül van fogalzva. Sajnos nem azért kapod a diplomád, hogy helyes írsz vagy nem. Viszont a kolléga nagyon jó a szakmájában és nyert vele a cég x milliárdot. A példa amit leírtál az egyetemi diákokról az egyenesekkel, nem a tanulás - tanítás példáját mutatja illetve nem azt, hogy analfabéta valaki vagy sem, hanem az emberek befolyásolhatósági szintjét. Mikor elkezdtem dolgozni, számomra is furcsa és unszimpatikus volt a rengeteg "külföldi" szó használata, mint pl. "meeting", "conference call" stb. de az idők alatt szépen megtanultam, hogy energiát és időt spórolsz meg ha átveszed a munkahelyi "szakzsargon" használatát. A munkahelyen nincs idő arra, hogy elgondolkozz azon azt mondod "layout plan" vagy "alaprajz terv". Főleg úgy, hogy az angolt napi szinten használod. Ez nem fellengzős szöveg, hanem idő és energia megtakarítás. Ha már itt járunk, a napját sem tudom mikor hallottam "bank" helyett a "pénzintézetet". Ez az oktatási téma egy "neverending story" aminek egy külön honlapot lehetne nyitni.
Válaszolva a cikkre, egy ideje megy a szándékos lebutítás, az ország lesüllyesztése a semmibe, amit legsikeresebben úgy lehet elérni, ha az iskolánál kezdjük. Megtanítjuk viszont a fogyasztásra, egyen, igyon, vegyen lakást, kocsit, TV-t és főleg vegyen fel hitelt! Lehetőleg jó sokat, aztán ha nem tudja törleszteni majd kiváltja. Előbb vagy utóbb itt is az lesz mint a hambizabálóknál: a dolgozatokat "open book test"-nek fogják hívni ahol az oldalszámokból fognak puskát írni a gyerekek...
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 16:16
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
bocs, az elütésekért, meg a pontatlanságért, gyorsan írtam, mert mennem kell -:)
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 16:12
Előzmény: #13  datoja
#14
az opportunistáknak, és a nagyon fárasztó analfabétáknak, bár ez sem konkrétan ide tartozik, de érdekes, csináltak egy felmérést szintén egyetemistákkal a lényege, hogy a diákok között is voltak beavatottak... A tanár felrajzolt 3 vonalat a táblára, nevezzük abc-nek, a és b egyforma hosszúségú volt, amig a c hosszabb, vagy rövidebb, mindegy. Megkérdezte a tanár az egyik beavatott diákot: melyik 2 egyfor, mire az úgy válastolt a és c, ami nyilvánvalóan nem, először csak halk meghökkenés, aztán felszólította a 2. beavatottat, aki szintén így válaszolt és a 3.-at is... aztán a nem beavatottakat. Na, az első követve a rossz példát szintén úgy válaszolt, meg még sokat, aztán felszólítiottak egy épeszű nem beavtottat,aki azt válaszolta, hogy a és b a helyes válasz -:))))))9
nos, maradok deviáns -:)))9
datoja 2008. 06. 29. 14:56
#13
Ez gumicsont! :((((
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 11:14
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#12
Mislix,
igen ez már több, mint röhejes!

És még egy tényező. Az interneten, különösen a fórumokban, chatelő világban mindenki ír mindenfélét, akár rossz helyesírással is. Nem kukacoskodás miatt mondom, hanem az ember úgy vesz át dolgokat, hogy ismétlődően érzékeli. Nagyságrendileg, ha látsz 100x valamit, átveszed, főleg, ha eredetileg sem voltál nagyon biztos abban a szóban. Így terjed szép anyanyelvünk helyesírási hibái. Muszáj időnként utánanézni, hogy kiigazítsuk magunkat. A jó hír, hogy a dizájn, és társai mind kérészéletű termékei a közgondolkozásnak, és az idő át fogja öblíteni a trehány-magyar szavakat. A nyelv élő. A nemzetben él. Abban a pillanatban, amikor följavul az egyén, vele javul a köz-kultúra is.
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 00:59
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
persze, tisztelet a kivételnek -:)
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 00:57
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
régebben olvastam egy tanulnmányról, ami ugyan nem ugyanez, és egyetemistákkal végeztették: hogy leadtak nekik anyagokat, és utána nem az anyagokból kérdeztek vissza, hanem azok összefüggéseinek megértését mérték, háááátt -:)))
A politikusokról meg annyit, hogy a legtöbbjének már a -ba, -be, -ban, -ben sem megy, meg hatodiki, nem hatodikai kormányrendelet, meg a 2004 évi stb., de már fáradt vagyok....
Törölt felhasználó 2008. 06. 29. 00:38
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Nem derült ki számomra, hogy milyen dokumentumot olvastattak az emberekkel.
Ha pl. valamilyen nagyon hivatalos, törvényes szöveget, akkor nem csodálkozom az eredményen, ugyanis a beszélt nyelv és a törvénykezés, hivatalos ügyintézések nyelvezete annyira elszakadt egymástól, hogy akár külön nyelvekként lehetne beszélni róluk, gyakorlatilag az átlagember számára a törvények érthetetlenek, a hivatalos útmutatók használhatatlanok. Pl: Mutasson nekem valaki olyan átlagpolgárt, aki elsőre megérti az adóbevallás tájékoztató füzetét !
Röhelyesnek tartom, hogy egy hivatalnok réteg úgy próbál tudományt fabrikálni a semmiből, hogy egy "belső használatra szánt" terminológiát erőltet rá az országra.
De ugyanez megfigyelhető a számítástechnika nyelvezetében is, ahol az eredetileg nagyon találó angol szavakat fordítás nélkül átvették, és ezzel a csak magyarul beszélők szemszögéből nézve létrehoztak egy immár értelem nélküli, levegőben lógó fogalom halmazt. Bit.. bájt.. stackpointer.. procedure..function..hidden sector..bootmanager..bootrecord..fifo tár..stb. Lehet, hogy valakiknek nem volt elég tudományos csengésű az értelem szerinti fordítás?
De érdemes megnézni pl. a diszkont szó eredeti jelentését és a mai köznapi használatát is. Kb. úgy átírták az eredeti jelentést a diszkont áruházak elterjesztésével, mintha egyik napról a másikra a kutyát macskának neveznénk.
Még egy utolsó példa: Piszokul idegesítő, amikor mindenki azzal jön, hogy "nagyságrendileg..." . Ez alatt azt értik, hogy saccperkábé. Holott ez eredetileg egy matematikai fogalom, ezres nagyságrend például azt jelentené, hogy az érték 1000 és 10000 közé esik. Ugyancsak a kreténség terjedését látom a "soppingolásban", a "projektekben", a "dizájnban", a "lájtos nap"-ban, a "piármenedzserben", a "logisztikusban"....Nem idegesítem magamat, de lényeg az, hogy itt is fejétől bűzlik a hal. Elsőként mindig a legbutább vezetők igénylik az ilyen nagyon "szak" kifejezéseket a felsőbbrendűségük alátámasztására. Érdemes megfigyelni a politikusokat
Törölt felhasználó 2008. 06. 28. 22:00
#8
nah, ebből a topikból se sokat értek.

De az a gyerek a fagyival a kezében... nagyon szomorú. Sajnálom a srácot. Csoda, hogy volt pénze.
Törölt felhasználó 2008. 06. 28. 20:29
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
örülj, ha nem találkozol a bartaimmal
Törölt felhasználó 2008. 06. 28. 20:27
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
mindezt "lovag" pistától idézet: "nacionalista Staller Ilona" küldi, bocs, ha nem pontos az idézet, de nem keresnélek vissza, akinek az arca egyrészt kicsit..... szóval ... és több tiszteletet, ugyan nem királynő, csak egy lány -:)))))
Törölt felhasználó 2008. 06. 28. 18:48
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
az István a király, a Pista -:)))))))))))) nahhh
Törölt felhasználó 2008. 06. 28. 18:45
Előzmény: #2  pmksz
#4
igaz-igaz, mindkettő eddigi írás. Szerintem.
Viszont királynőből csak egy van, annak mondom, aki olyan lovagiasan viselkedett velem, hogy a "bagoly mondja verébnek" kispis(ta)kóta hozzáképest. Amikor emiatt elvesztette a barátját égett az arcom -:))))
BudFox
BudFox 2008. 06. 28. 18:42
Előzmény: #2  pmksz
#3
Úgy tavaly vagy tavalyelőtt éppen mértem a fagyit az embereknek, és egyszer csak jött egy középkorú fickó fagyizni..kért egy 3 gombócos fagyit..

mondom neki az összeget..erre csak néz ki a fejéből.
mégegyszer mondom..

erre odatartja a kezét, benne mindenféle papírpénzzel,
hogy vegyem ki belőle a megfelelőt...

bazz...utána jöttem rá hogy analfabéta lehetett, mert látszólag fogalma se volt hogy mennyi pénz volt nála, vagy hogy jól adtam -e vissza..

Azt hogy jól adtam vissza szerintem abból tudta hogy ilyenkor figyeli az eladó reakcióit - mert olyan furcsa volt az egész szitu..- és ha mindent rendben érez akkor nyugodtan elmegy...

És aki nyugodt szívvel elvette volna a tenyeréből a 10.000 -est ? mondván hogy 1000 ft, és abból ad vissza ?
pmksz 2008. 06. 28. 18:32
Előzmény: #1  portfolio
#2
Fazekas úr nem tudom mikor tanított közép/szakiskolában, valahol Magyarországon, nem Budapesten!, így azt sem tudom mennyire van tisztában azzal, hogy milyen alapokkal jönnek a "inkább engedjük őket el az általános iskolából" gyerekek el onnan, ahol írni, olvasni, számolni, beszélni kellene tudni megtanulni. Ezen kívül hallotta-e reggelente (fél öt- öt óra tájékán) a vonathoz vagy buszhoz igyekvő anyukák, apukák épületes beszélgetését a gyerekeikkel? Szeretném elmondani, hogy nem vagyok pedagógus, csak nem a toronyban ülök, hanem a napi valóságot tapasztalom reggelente. Üdvözlettel egy nem egyetemi szintű (ki)"oktató

Topik gazda

pmksz
3 3 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek