Topikgazda: Mendieta 2002. 12. 27. 11:10

Surányi György: a közgazdaságtan mint tudomány vége  

Ugrás a cikkhez
Az infláció alakulásáról, a monetáris politikáról, az árfolyamról fejtette ki nézeteit Surányi György, az MNB volt elnöke, a Banca Intesa közép-európai elnöke a Népszabadság hasábjain. A neves szakember szerint "ha egy kormány felelős minisztere, gazdasági ideológusa azt állíthatja, hogy egy nyitott, kis gazdaságban a belföldi kereslet - költségvetési kiadásokon keresztüli erőteljes növelésével tartós, önfenntartó növekedés idézhető elő, az a közgazdaságtan mint tudomány végét jelzi. Ha ezt az eszmét egy kormány zászlajára tűzi és a gyakorlatban meg is valósítja, az a fenntartható gazdasági növekedés végét jelenti. Ha egy jegybank ennek a gazdaságpolitikának a veszélyeire csak egy kormányváltást követően ébred rá, akkor hitelessége és függetlensége kérdőjeleződik meg."

Surányi György egyetért azokkal a nézetekkel, miszerint az alacsony infláció közjót, a társadalom egészét szolgálja. Ugyanakkor hogy ez pontosan mikor milyen szintet is jelent, illetve hogyan érhető el, az már korántsem egyértelmű. Az átalakuló országok esetében a reális szint minden bizonnyal legalább két százalékkal a legfejlettebb, a már megállapodott szerkezetű gazdaságokban mért infláció fölött lehet – állítja az MNB volt elnöke.

Surányi György szerint a sikeres dezinfláció egyik legnagyobb akadálya Magyarországon, hogy a gazdaságpolitika nem összehangoltan működik. Ezáltal maga az infláció csökkentésének szándéka is hiteltelenné válik. Így olyan növekedési, foglalkoztatási, versenyképességi veszteséget, külső és belső pénzügyi egyensúlyromlást okoz, ami lényegesen meghaladja az ilyen körülmények között már erőltetetté váló, s ezért középtávon fenntarthatatlan inflációcsökkenés jóléti és növekedési előnyeit.

A költségvetési politika expanziója jóval meghaladta a ciklikusan indokolhatónak vélt szintet. Ez olyan időszakban történt, amikor a belső finanszírozási források részben a lakossági hitelexpanzió miatt csökkentek. Ezzel az expanzív költségvetési és jövedelempolitikával teljesen ellentétesen és meglepetésszerűen döntött a kormány és a jegybank az erőteljes dezinfláció mellett – írja Surányi.

A rövid lejáratú belföldi reálkamatok a megelőző időszak szokásos egy-kétszázalékos szintjéről négy-öt százalékra emelkedtek. Az ugyancsak rövid lejáratú forint-, illetve euró- és dollárbetéteken elérhető kamatok (hozamok) különbsége a korábbi évek általában két-háromszázalékos szintjéről nagyjából hat-hét százalékra emelkedett. Surányi szerint nehéz lenne azt állítani, hogy a kamatkülönbözet szélesebbé válása a piac leértékelési várakozása vagy a piac által elvárt kockázati prémium növekedése miatt ment végbe. Az ok a jegybank kamatpolitikája, mely a piaccal szemben haladva egy olyan kamatkülönbözetet tart fenn, amely messze meghaladja a piac igényét.

Surányi szerint a kedvezőtlen változások alapvetően a gazdaságpolitika 2000-ben végiggondolt és 2001–2002-ben gondosan végre is hajtott irányváltásával köthetőek össze. Az új stratégia letért a fenntartható, külső kereslet- és beruházásvezérelt növekedési pályáról, és áttért egy fenntarthatatlan, belső keresletvezérelt, a költségvetési osztogatáson és a teljesítményektől elszakadó fogyasztáson alapuló növekedési pályára. Ez a pálya az ideológusok szándéka ellenére nemhogy gyorsítaná, de tartósan lassítja a gazdasági növekedés lehetőségét.

Surányi élesen kritizálja a jegybankot, hogy egy ilyen időszakban nem volt elég körültekintő, és a veszélyekre túlzottan későn hívta fel e figyelmet. "Meglehet, tévedek, s a jegybank a választások előtt is felelősen kiállt az egyensúlyi növekedés és a fenntartható dezinfláció érdekében konzisztens fiskális és monetáris politikáért. Ennek ellentmond azonban az, hogy a jegybank elnöke pénzügyminiszterként a gazdasági miniszterrel párban társszerzője és beterjesztője volt a fordulatot jelző kétéves költségvetésnek. De a választásokat megelőző időszak nyolc kamatcsökkentése és a Monetáris Tanács közleményei sem erre utalnak."- állítja Surányi György.

Surányi szerint ha a gazdaságpolitikai stratégiaváltás egyensúlyrontó hatása nem volna elégséges, akkor a jegybank még "rásegít" a maga monetáris politikájával, erőltetett dezinflációs céljával. Ez persze látszólag összhangban áll törvényi feladatával, ugyanakkor a jelenlegi dezinflációs politika nem tud tartósan alacsony inflációt teremteni. A dezinflációs küzdelem eszköze a nagy kamatkülönbözetre beáramló külföldi pénzek árfolyamfelhajtó hatása. Történik ez amellett, hogy a gazdaságpolitika - monetáris politikán kívül álló - minden eleme az egyensúly, és különösen a külső egyensúly romlásán keresztül az árfolyam leértékelődését, és így az infláció növekedését vetítené előre.

A jegybank másfél éve próbál hősiesen eleget tenni dezinflációs kötelezettségének, miközben dacol a költségvetési és jövedelempolitikával , vagyis az árral szemben szeretne haladni - állítja Surányi. Ám azt, hogy az árral szemben halad - nyilván véletlenül -, a választások után két héttel vette észre, és hozta a közvélemény tudomására. Először szóban, majd egy héttel később kamatemelés formájában. Előtte másfél évig a kedvezőtlen folyamatok elkerülték a független jegybank figyelmét.

A fiskális, jövedelmi és monetáris politika tehát igen inkonzisztens gazdaságpolitikai keveréket alkot. Ennek következménye a gazdasági egyensúly – és különösen a külső egyensúly – nagymértékű romlása, melynek az infláció a beceneve. Ezt az inflációs feszültséget - megint csak mérték kérdése - korlátozni lehet és kell, de elnyomni, elfojtani, sőt a visszájára fordítani, a gazdasági törvényszerűségeket figyelmen kívül hagyni nem - írja Surányi. Ha a szereplők nagy része felelőtlenül gázt ad, egy másik része pedig veszettül nyomja a féket, attól még nem nyerik vissza az uralmat a kocsi felett, hanem felborítják azt.

A jegybank felelőssége – igaz, nem egyedüli szereplőként, de kitüntetetten – nem a rövid távú dezinfláció, hanem a közép- és hosszú távú árstabilitás elősegítése. A tarthatatlan felértékelődés értelmetlenül tovább rontja a versenyképességet, további egyensúlyvesztést okoz, és növeli a jövőbeni infláció veszélyét. Vagyis a jegybanki politika éppen eredeti célját, a tartós árstabilitást nem éri el.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 10. 23:27
Törölt hozzászólás
macmacus2002 2003. 01. 17. 08:14
Előzmény: #40  Mendieta
Jó reggelt! :-)
Csakhogy a vizsgálódás (vagy szemlélődés) még nem tudomány.
Legalábbis biztosan nem axiomatikus. Még annak látom legnagyobb értelmét, hogy kaotikus modelleket tesztelgetünk, illesztgetünk és érzékenység-vizsgála tokkal keltjük a tudományosság látszatát (ökonometria helyett)
Üdv
mmii
Mendieta 2003. 01. 17. 00:11
Előzmény: #39  macmacus2002
Á, ez kiváló hír! Jól kezdődik a napom! :)
Kialakult a teljes konszenzus, azzal a kiegészítéssel, hogy nyilván sok a nem mérhető, zavaró körülmény, mégis kell valami, ami alapján vizsgálhatjuk a folyamatokat.
.
Üdv!
macmacus2002 2003. 01. 16. 08:43
Előzmény: #38  Mendieta
Kedves Mendieta! Azt hiszem, most megvan a konszenzus, értem és egyetértek.
Persze - kicsit vissza a címbeni témához - a "tudomány" aprópénzre váltása döcögősnek tűnik: lefelé rugalmatlanok az árak, a döntések korlátozottan racionálisak, a "kicsi szép" hatással számolni szinte lehetetlen, az információk korlátozottak és mindent áthat a politika. Ebben az értelemben a közgazdaságtan valójában még saját tárgyát sem tudja önállóan meghatározni, olyan interdiszciplínává vált, aminek vajmi kevés gyakorlati hasznát vesszük. :-(
Üdv
mmii
Mendieta 2003. 01. 16. 01:04
Előzmény: #37  macmacus2002
Szia!
Abban egyet értünk, hogy nincs sok eszköze. De ezt írtam is az elsőbe, hogy közvetlenül az inflációt még a jegybank sem tudja befolyásolni. A törülköző-bedobásban is egyet értünk, bár én László Csabáét már pár hónapja megtippeltem mondjuk idén őszre. Járai még kivár, hátha kedvezően alakulnak a nemzetközi események, kockázatok, olajár. Valamint mégse lesz akkora hatása a jövedelemkiáramlásna k, és ki tudja, esetleg lesz még áthúzódó hatása a felértékelődésnek is. Szóval kivár.
.
Reálfelérté kelődés: a gyorsabb termelékenységnöveke désre én is apellálok, annál is inkább, hiszen ez egyenlíti ki az árfolyam reálfelértékelődését . Tehát ha itt egy bigMAC többe kerül forintban, mint egy hete, akkor változatlan nominális valutaárfolyam esetén a külföldnek több valutájába kerül. Tehát mi felértékelődtünk reálértelemben. Most?
.
Meggyőztél, természetesen lefelé hajlamosak beragadni az árak. De elméleti szinten ennek működnie kéne. Ha kitekintünk, pl Horvátországban egy éve 1-3% az infláció, pedig a nominális árfolyam alig erősödött. Vagy Észtország, ahol kimondottan ugyanannyi.
.
Üdv!
macmacus2002 2003. 01. 15. 16:13
Előzmény: #36  Mendieta
Szia Mandieta, pedig már kezdtem elcsüggedni...
Lehet , hogy Járainak még sok van hátra, (bár szerintem jövő májusig vagy ő vagy a pénzügyminiszter bedobja a törülközőt. Igazából én ezt a 100 pontot már ennek veszem :-)), de eszközei legalább olyan korlátozottak, mint akikről lentebb írtam volt. Mindenesetre sokat mondó, hogy az MNB már 300 milliónyi intervenciótól meghátrált :-( vagy :-)???
A reálfelértékelődésed et nem értem. Ha itt 1 BigMac ára forintban gyorsabban nő, mint euróban, akkor a forint miért értékelődne fel? Éppenhogy fordítva. Vagy csak vicc volt? Én csak a magyar termelékenység EU-nál gyorsabb növekedésére apellálok.
A core és inflációs bázis ügyekben egyetértünk.
Ugyanak kor az árcsökkenés mint lehetséges árarány-kiegyenlítő mechanizmus szerintem igen korlátozottan műxik: az elmúlt egy évben a forint erősödött 10%-ot, EU infláció 2%, így a 8% lehetséges csökkenésből a tartós fogyasztási cikkeknél 1.2% maradt, a kaja 3%-al emelkedett :-(
Szóval a nominális konvergencia (szóhasználatoddal) nem szerencsésen alakul.
Üdv
mmii
Mendieta 2003. 01. 15. 11:05
Előzmény: #8  macmacus2002
Ne haragudj a késői válasz miatt, és köszönöm a leláncolt kacsa kifejtését! Bár nem értek vele egyet, mert Járainak még azért sok van hátra.
.
Reálfelérté kelődés - magasabb infláciő: Már hogyne volna, pontosan az itteni magasabb inflációs ráta vált ki reálfelértékelődést. Persze CPI alapút. Bővebben, ha itt magasabb az infláció, a nominális árfolyam változatlan, itt drágább lesz külföldi valutában, tehát reálfelértékelődtünk . Ez ölég egyértelmű szerintem. :)
.
Core ágazatok helyett szerintem helyesebb nemzetközi kereskedelembe kerülő és nem kerülő javakról beszélni. Igazad van így, a kereskedelembe kerülők árai sokkal gyorsabban kiegyenlítődnek, mint pl a szolgáltatások árai. Ez így természetes, ezért hihetné azt az ember, hogy törvényszerű a magasabb infláció. De nem. Mert ha a nominális árfolyam egyensúlyi felértékelődését veszem, akkor a kereskedelembe kerülő termékek árai csökkenni fognak hazai valutában, és ehhez képest fognak változni pl a szolgáltatások árai. Éppenséggel így volna szerencsés, ha megvalósulna a nominális konvergencia az Unióhoz.
.
Az inflációs bázis kapcsán szerintem inkább az importált inflációra gondolsz, vagy pl alapanyagárak, olajár, ami a világpiacon határozódik meg. Tiszta sor, bejön, de emiatt még nem veszti érvényét az előző bekezdés. Nekünk Maastricht-nak kell megfelelni.
.
Az örökös árarány-változásokra hivatkozni szerintem nem szerencsés. Helyes volt az átalakulás első éveiben, vagy azokban az országokban, ahol feleslegesen elnyújtották az átalakulást, pl Románia. Nem hiszek ezekben a mostani drasztikus energiaáremelésekben . Ne felejtsük, hogy kilobbizni egy áremelést (pláne, ha a kormány hajlik rá, mert neki is jól jön) mindig könnyebb, mint hatékonyságot javítani. Ezek a cégek a nominális konvergencia miatt folyamatosan nehezedő feltételek mellett kell működjenek, felesleges halogatni.
.
Az pedig, hogy mennyire forró a pénz, ami bejön, már eleget hallottunk.
.
Üdv!
Törölt felhasználó 2003. 01. 10. 20:10
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
akkor egyetertunk. ugy ertettem eloszor, mintha magadenak vallottad volna az inkonzisztens allitast, de akkor vegulis csak azert mondtad, hogy megallapitsd rola, hogy inkonzisztens. bocs a felreertesert, remelem most mar jol ertelmeztem a szavaid.
Törölt felhasználó 2003. 01. 10. 15:41
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
amit mondasz azzal en egyetertek, illetve ugy tunik hogy elmeletileg 100% helyes.
de hat nem pont arrol megy a belpolitikai vita is, hogy TUL EROS a forint?? itt pont arrol van szo hogy a jegybankot olyan celok eleresere akarjak felhasznalni ami nem a jegybank hataskore. nevezetesen hogy a forint reven javitsa az exportra termelok helyzetet.. de ez mar reg nem szakmai vita. es innentol en kiszallok. nezzuk mi a helyzet a hatosagi aras temakorben...
Törölt felhasználó 2003. 01. 10. 14:12
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
yogi_2,
inkabb az az inkonzisztens, amit te mondasz, nevezetesen, hogy egyreszrol a jegybank mandatuma az inflacio, masreszrol olyan arf celt 'kell' kovetnie, ami nem az inflaciorol szol.
szerintem egy adott inflacios cellal nem lehet konzisztens akarmilyen arfolyamcel.
torveny ileg - egyebkent - a jegybank elsodleges feladata az arstabilitas elerese es fenntartasa.
Törölt felhasználó 2003. 01. 10. 08:39
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
az arfolyamcel per definitionem konzisztens az inflacios cellal, nem?
vagy arra utalsz, hogy a huf tovabb nem erosodhet, ez az inkonzisztencia alapja?
ok ok igazad van. ha csak ket valtozod van, inflacio es arfolyam akkor azonossagszeruen konzisztens kell legyen. de a real gazdasagi celokkal ugy tunik nem, leven hogy romlik a versenykepessegunk. ugyan a jegybank mandatuma az inflacio, de feltetelezni kell hogy egyszerre kovetnie kell (politkiai nyomasra) egy olyan arfolyam celt ami NEM az inflaciorol szol hanem az exportrol. en erre ertettem az inkonzisztenst
Törölt felhasználó 2003. 01. 09. 13:16
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
ha az arfolyam mozgasa exogen modon korlatozott (pl arf sav), akkor igen, elofordulhat, hogy egy infl cel inkonzisztens, vagy azza valik, az elerheto arfolyam intervallum mellett.
de igazabol meg nem tudjuk mi a teljes inflacios hatasa az elmult masfel ev arfolyamerosodesenek , es igy azt se, hogy tenylegesen fennal-e az inkonzisztencia fennforgasa.
Lolka 2003. 01. 09. 13:15
Siman lehet 250 es eurhuf 5% alatti CPI mellett..
Elso korben fogjuk vissza a belso fogyasztast.. Ki kell mondani nyiltan, a kovetkezo 2-5 evben senkinek nem emelkedhet a fizetese.. Ezt megspekelve egy kis adoemelessel maris kotofeket varazsoltunk a privat szfera fogyasztasara..
Kell egy nulszados koltsegvetes is - persze az se baj, ha kis szufficit van benne.. Egy a lenyeg, az allami kiadasokat is huzzuk le a minimumra..
Johet a belso ellenallas.. Kis elegedetlenseg, 1-2 tuntetes, esetleg ostrom a Min. Elnoki Hivatal ellen.. Ha sikerul a CNN-el lezsironi hogy eloben adja, par masodpercen belul lathatunk egy csunya sell offot kotveny, reszveny es forint fronton egyarant..
Q.E.D.
Törölt felhasználó 2003. 01. 09. 10:05
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
az arfolyamcel per definitionem konzisztens az inflacios cellal, nem?
vagy arra utalsz, hogy a huf tovabb nem erosodhet, ez az inkonzisztencia alapja?
Törölt felhasználó 2003. 01. 09. 08:36
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
egy 'modell-vilagban' lehetseges hogy egyszerre tartsak az arfolyam celt es az inflaciost is. de amikor az arfolyam cel mar nem konzisztens az inflaciossal akkor jonnek azok a problemak amiket most bamulunk, nem ?
Törölt felhasználó 2003. 01. 08. 14:54
Előzmény: #25  Lolka
a. transzmisszio alatt mindket esetben (kamat- es arfolyam-) az inflaciora iranyulo transzmissziot ertettem. ma magyarorszagon a kozvetlen, inflaciora iranyulo kamat-transzmisszio nem mukodik, mig az arfolyame talan jobban. azonban van kozvetett, inflre iranyulo kamat-transzm, mivel a kamatokkal lehet az arfolyamot befolyasolni.
b. gyengebb forint es alacsonyabb inflacio a jelenleginel fegyelmezettebb koltsegvetesi politikaval valosulhat meg.
egyebkent en nem azt allitottam, hogy tetszoleges infla-arfolyamcel par megcelozhato (hitelesen) egy jegybank altal, hanem hogy (pl) a megcelzott arfolyam-intervallum az infla cel fuggvenye. azaz, ebben a peldaban, az arfolyamcel egy eszkoz az infla cel eleresere: nem ket egyenrangu dudas van a csardaban, hanem egy szolo, meg egy kisero.
Törölt felhasználó 2003. 01. 08. 14:44
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
abban egyebkent egyetertunk, hogy altalaban a gazdasagpolitikanak stabilizalonak kell lennie.
a 95-os 9%-os leertekeles erdekes, mert egyaltalan nem biztos, hogy versenykepessegi szempontbol szukseges volt. legalabbis hallottam sutyorogni olyan egesz komoly modell-szamszerusite srol, ami ezt adta vilagosan. vegulis az ilyen dolgok inkabb utolag birnak kiderulni.
Lolka 2003. 01. 08. 14:39
a. Ha kamat transzm. nem mukodik, az intervencion (szobeli es konkret) kivul hogy tudja meg befolyasolni az MNB az arf.t???
b. A jelenleginel gyengebb forintot (kb.238-240) es alacsonyabb infl.t szeretnenk. Te mijen akarmijen transzmisszival tudonad ezt megvalositani???
.. es akkor ebbe a csardaba szeretne meg bejonni a csokkeno fizetesi merleg, a csokkeno koltsegvetesi hiany, meg az az irdatlan GDP novekedes stb... ha az MNB nem ovatos, ezek nagyon durvan ossze fognak balhezni..
Törölt felhasználó 2003. 01. 08. 13:40
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
az infl cel es arf cel megferhetnek egy csardaban, pl ha az arf cel az infl cel fuggvenye. ez pl olyankor fordulhat elo -egy it kereteben- ha a monetaris politika fo transzmisszios csatornaja az arfolyam, pl mert a kamat-transzmisszio nem mukodik (pl mert...).
Lolka 2003. 01. 08. 12:56
Nem irigylem az MNB-t a jelenlegi helyzete miatt.
95-ben sajnos nem nagyon volt mas valasztasa az orszagnak (bar lehetett volna egy kicsit finomabban is beadni azt a keserupirulat)
Jelen leg viszont ugy nezunk ki, hogy robogunk az EU, es remelhetoleg az EMU fele, es hat aki lemarad, az kimarad..
Asszem egy 2008-ra vart EMU csatlakozas naggyabol realisnak mondhato. Akkor pedig ha jol gondolom, egy liter benzin, egy kilo kenyer, vagy egy holapat kb. annyiba fog kerul Bp-en, mint Parizsba, Romaban vagy Frankfurtban.. (kb !)
Van ami mar most ugyanannyi itt, mint ott (pl egy Opel Corsa 10.000EUR vagy kb 2.4 mill Ft)
Van viszont meg csomo minden amiben meg joval olcsobbak vagyunk (a mar itt is emlegetett szaxi Pesten a rodan kb 2000, mig a Pigalon legalabb 100 Euro / de talan semlegesebb pelda egy kilo kenyer, ami kb. ketszer ojan draga ott mint itt)
Szegeny Jarai batyank labara van kotve most ket madzag..
Az egyik veglet, hogy a kovetkezo 4-6 evben a kenyer ara megduplazodik – a pekek persze – szelukon Eles Gaborral - ezt rangatjak..
a masik veglet hogy a forint erosodik a duplajara.. – ez meg annak nem lenne rossz, aki az elmult evekben barmit vett Magyarorszagok, hisz annak erteke inflacio nelkul is megduplazodik…
Oszt akkor most mi van ? ? ?
Szerintem az van, hogy a magyar lanyoknak is meg kene tanulni legalabb fele ojan jol szaxizni mint a Franciaknak, akkor kerhetnenek mondjuk 10 ezret erte + erosodik kicsit a forint is, es akkor mar nem kell Becsbol Mosonmagyarovarra fordraszhoz..
Szal arany kozeput.. felteve ha az MNB nem szakad kette, mer az gaz.
(Sry ha elso hozzaszolasom kicsit hosszura sikerult)
Törölt felhasználó 2003. 01. 08. 08:41
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
inflacio cel arfolyam cel nem fernek meg egy csardaban. nagyjabol ezzel mindenki egyetert. a vita azon folyik hogy melyik az elobbre valo a jelen helyzetben
Törölt felhasználó 2003. 01. 08. 08:40
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
ok ok nem akarok en itt szaxokkal dobalozni, annyira azert nem ertek hozza. de 1995-ben nyilvanvaloan nagy kulso/es belso egyensulyi problema volt. erre kellett a stabilizacios csomag.
a zinkrementalisat en hosszabb tavon ertettem mint altalaban (en szerintem) a helyes gazdasagpolitikai szemleletet

Topik gazda

Mendieta
4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek