Topiknyitó: saru 2007. 01. 22. 09:36

Egészségügyi reform  

Korábban Horn Gy.-nak az volt a véleménye, hogy a "reformok" megvalósíthatóak, ha a kórháztörvényt sikerül tető alá hozni, ezen fog eldőlni a kérdés !
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sanka 2008. 03. 13. 15:45
Akira, én javítok az arányodon, én meletted teszem le a voksom.
Napok óta próbálod meggyőzni őket, szerintem nem lehet.
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 15:39
Előzmény: #4796  Törölt felhasználó
Akira!

Rosszul áll a szénánk: 3-ból ketten ellened szavaztak.
Ha tovább számolunk, sikerül alultaljesíteni a választosok eredményét. :-)
Látod?
Ezért van az, hogy a volt pénzügyminiszterek mindíg nagyon jól tudják, mit kellett volna csinálni.
Mindnek ott volt a zsebében a menyország kapujának a kulcsa, csak nem merték elővenni.
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 15:34
Előzmény: #4795  Törölt felhasználó
sacis,

Ha csak kevesen támogatnák, akkor is meg kellene lépni.

Nem attól jó és működőképes valami, mert sokan akarják.

A többség nyilván ingyen sört is szívesen venne, pedig olyan nincs. Mint ahogy ingyenebéd sincs...
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 15:31
Előzmény: #4794  Törölt felhasználó
Hall,

valami konkrétum? Ilyen általánosságról nehéz vitázni...

Vagy mit vársz tőlem? Azt, hogy ellenkezzek, hogy márpedig ez nem hülyeség? hahaha...
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 15:29
Előzmény: #4793  Törölt felhasználó
csendes,

nem azt mondtam, hogy kampányolni kellene emellett, hanem azt, hogy valakinek meg kellene lépnie. Mindegy, mit mondott a választási kampányában.

Mert orbán óta tudjuk: Egy dolog a választási kampány, és egy másik dolog a kormányzás. Ezt a feri eltanulta tőle, de mégis beijedt, nem meri meglépni.

Kíváncsian várom orbánt, hogy meg meri-e (akerja-e) lépni, amit meg kell lépnie egy felelősn gondolkozó kormánynak...
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 15:13
Előzmény: #4792  Törölt felhasználó
akira, ezt sokan támogatnánk, meg kell lépni!
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 15:12
Előzmény: #4793  Törölt felhasználó
Akira a hülyeségeidet nyugodtan meg tarthatod.
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 15:05
Előzmény: #4792  Törölt felhasználó
Akira!

Ezzel a "programmal" sok mindent lehet csinálni, csak meghírdetni nem tanácsolnám!!
Nem csak lerángatnának a tribűnről, de Koppány példájára jutnál!
De van egy ajánlatom: aki ezt meghírdeti a választásokon, arra fogok szavazni - még ha később kiderül, hogy az "csak a kampány" része volt!
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 14:57
Előzmény: #4790  Törölt felhasználó
csendes,

Ez egy politikai logika. Azokat érdekli, akik azt figyelik, hogy ki lesz hatalmon.

Engem teljesen hidegen hagy, hogy épp ki van pozícióban, ez úgyis csupán egy gyorsan múló "szeszély", sokkal jobban érdekel, hogy mikor lesz már végre egy olyan kormány, aki valóban meg meri lépni azokat a lépéseket, amiket a környező posztkommunista országokban már többé-kevésbé, jól-rosszul, de meglépték.

Szvsz a legegyszerűbb az adóreform lenne:

2009-től 4 alapvető adónem lenne:

20% áfa,
20% társasági adó,
20% szja,
20% osztalék és kamatadó.

+ jövedéki adó, amit nem részletezek.

Járulék:

20% nyugdíjjárulék csak a munkajövedelemre
5% szolidáris járulék MINDEN jövedelemre (munka, társasági, osztalék, stb)
aki eltartott, az igazolja, és kap ellátást, aki meg nem, az kössön magára eü biztosítást havi 5 rugóért az államnál, vagy akárhol akármennyiért.

Nem kell túlbonyolítani, és akkor könnyebb ellenőrizni. Kedvezmények nem kellenek, szociális segély pedig feltételekhez kötve...

Ha ez bejön, lehet csökkenteni a munkát terhelő adót, de az áfá-t nem. Növelni lehetne még a jövedéki adókat, de első sorban szélesíteni a jövedéki adó hatálya alá tartozó termékeket, pl. azokat, amelyek egészségtelenek, vagy károsak a környezetre.

Ha rajtam múlna jövedéki adó alá vinném a cukrot, a csokoládét, a cukrozott, színezett, széndioxiddal dúsított haszonlatan üdítőket, hogy a tiszta víz, rostos gyümölcslé és az egészséges ételek versenyképesebbek legyenek, a gyerekek egészségesebb ételeket, italokat fogyasszanak, és felnőtt korukra ne legyen minden mharmadik cukorbeteg, akiket majd - ahelyett, hogy adóznának - kórházban kell majd kezelni.

Ha nem megy az egészséges életre nevelés szép szóval, akkor majd fog menni a pénztárcán keresztül. Az emberek többsége úgyis azt vásárolja, ami occsó, így majd a gyümölcslé meg a zőldség lesz az olcsó, nem a kóla meg a nápolyi...
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 14:39
Előzmény: #4789  Törölt felhasználó
...lemaradt:

... az nagyon sok embernek nem teszene. Első sorban azoknak az eltartottaknak, akik még mindig nem vették észre a rendszerváltást, vagy nem hajlandóak észrevenni, vagy már semmit nem tehetnek a saját boldogulásukért, mert már régen nyugdíjban vannak.

Jó az őszinteség, csak nem lehet vele kormányzati pozíciót szerezni...

Ezért a fidesz sem őszinte, csak máshogy hazudik. Azzal, hazudik, hogy elhiteti az emberekkel, hogy az állam majd mindent megold helyettük, nekik személyesen semmit sem kell tenniük azon kívül, hogy az urnák elé járulnak, és a megfelelő helyre teszik a jelet... :)

Csinálunk majd munkahelyeket, lesz fizetésemelés, lesz adócsökkentés, a gázáremelkedést megállítjuk a határon, és közben az állam majd mindenkinek alanyi jogon biztosítja a jóléti szolgáltatásokat (pl. 14 havi nyugdíj), amit a kádár-rendszerben megszoktunk...

Az igazság pedig az, hogy a munkahelyeket egyáltalán nem az államnak kell megteremtenie, mert az a szocializmus volt, ha adót csökkentünk, akkor ki kellé rúgni egy csomó léhűtő állami alkalmazottat, növelni kell a nyugdíjkorhatárt és/vagy csökkenteni a nyugdíjakat, a járulékcsökkentés érdekében további nyugdíjcsökkentés/korhatáremelés szükséges, az eü járulékok csökkentésének érdekében be kell vezetni az önrészt, a gáz árát nem lehet a határon megállítani, kivéve, ha adót emelünk, stb. stb.

Az igazsággal lehetne választást nyerni?
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 14:38
Előzmény: #4789  Törölt felhasználó
Akira!

Tegnap valaki azt fejtegette, hogy rendkívúli választásokat kellene kiírni. A dolog lényege:
- MSZP elveszti
- Fidesz+O.V. megnyeri
- azokat a lépéseket, ami ellen ágálnak -Ők is tudják!- meg kell lépni
- aztán a csalódott jobb és mégjobb kiábrándulhat.....
Ez is egy logika.
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 14:29
Előzmény: #4786  csuloktata
tata,

Értem én, hogy az őszinteség fontos, de ha elmondanánk valóban őszintén, hogy mit kellene csinálni, az
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 14:19
Előzmény: #4785  csuloktata
tata,

"Akira, szerintem tévedsz, nem adóköteles, mert ha adóköteles lenne, akkor ÁFA alap is lenne."

Abból, hogy valami adóköteles, még nem következik, hogy áfa-alap is egyben. A tárgyi adó mentes tevékenységek (jellemzően ilyenek a pénzügyi szolgáltatások is) adóköteles bevétele nem azt jelenti, hogy áfa-tartalma van, hanem azt, hogy valamilyen gazdálkodó szervezet (Rt. Kft. Bt, stb) adóköteles bevétele, azaz árbevétele. Amely nyilván - ha el nem költi a társaság valamilyen, a társaság tevékenységével közvetlenül összefüggő, költségnek minősülő kiadásra -, akkor bizony társasági vagy egyéb hasonló adót kell utána fizetnie. Ezért adóköteles bevétele, nem az áfa miatt.

Adómentes bevétel egyébként pl. a képviselők költségtérírtése, de ez más lapra tartozik...

Az pedig más, formai kérdés, hogy az orvosnak, kórháznak nem közvetlen bevétele a vizitdíj, ezért nem is köteles kiállítani az áfa-törvényben előírt tartalmú és formájú nyugtát vagy számlát, esetleg valamilyen egyéb számviteli bizonylatot, hanem közvetetten kerül a vállalkozás pénzeszközei közé az OEP-en keresztül. Ettől még adóköteles bevétellé válik a vállakozó háziorvos számára az a pénz, amit a beteg 300 Ft-os vizitdíjként fizet. (Hozzáteszem, hogy az új áfa-törvény szerint a tárgyi adómentes tevékenységek esetén egyáltalán nincs számla/nyugta kiállítási kötelezettség...)

(A költségvetési intézmények adózásához abszolút nem értek, azt sem tudom, hogy értelmezhető-e esetükben olyan, hogy adóköteles bevétel, mindenesetre a kórházak, rendelelőintézetek - ha jól tudom - ilyen, költségvetési intézmények.)

Sokszor elmondtam már, hogy véleményem szerint az állami/önkormányzati kórházakat és rendelőintézeteket sürgősen - önálló és átlátható gazdáslkodású - gazdasági társaságokká kellene alakítani, az általuk nyújtott szolgáltatásokat kategorizálni, listázni és beárazni volna szükséges, és az OEP-nek (és/vagy magánbiztosítóknak) és a valódi önrészeknek ezen árlista, és a gazdasági társaságokra jellemző számla/nyugta/bizonylat alapján kellene megtéríteniük az elvégzett és a beteg által visszaigazolt szolgáltatásokat.

A reform esetében ez sem volt tervben, amely óriási hiányossága volt.

Addig, amíg ez nem valósul meg, addig nem lesz egyetlegy egy komoly biztosító sem, aki akárcsak kiegészítő biztosítási formában, de beszállna az ún. "költségfinanszírozó egészségbiztosítás" területére.

A jelen törvény által meghatározott pénztárakba kisebbségi tulajdonosként max. a kalandorok fogják bevásárolni magukat...

Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 14:08
csuloktata 2008. 03. 13. 13:19
Előzmény: #4783  Törölt felhasználó
Akira!

El kellene dönetni a magyar társasdalomnak, hogy mi legyen. Ehhez öszintén el kellene mondani mi a helyzet, milyen lehetőségek vannak.
Valahol az állami tb (csökkentett járulék) kiegészítő biztosítás/pénztár területén látom a megoldást. Ezzel kapcsolatban meg vannak a félelmeim...
Bérbruttósítást jónak tartanám, mert talán tudatosabbak lennének az emberek, amikor meglátnák mennyit vonnak tűlök.
A jelenlegi rendszer úgy szar ahogy van, de ezen sem a volumenkorlát, sem a vizitdíj nem segített semmit (tisztán megszorítás volt), ez nem Reform.
csuloktata 2008. 03. 13. 13:11
Előzmény: #4778  Törölt felhasználó
"Orvosi vizitdíj, kórházi napidíj áfa-rendszerbeli megítélése, bizonylatolása
2007.09.21.
Kérdésként merült fel a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban. Ebtv.) 18/A. § (1) bekezdése alapján, (az egészségügyi szolgáltató által) szedett orvosi vizitdíj, illetve kórházi napidíj adórendszerbeli megítélése, valamint, hogy az egészségügyi szolgáltató által az ellátást igénybevevő részére – az Ebtv. 18/A. § (15) bekezdése alapján – kötelezően kibocsátásra kerülő, az Ebtv. 18/A. § (16) bekezdésének megfelelő nyugta, illetőleg számla az Áfa-törvény hatálya alá tartozó bizonylatoknak minősül-e, vagy sem.
Az Ebtv. 18/A. § (1), (8) és (12) bekezdései szerint, biztosított az egyes ellátásokat vizitdíj fizetése, illetve a kórházi fekvőbeteg ellátást kórházi napidíj fizetése mellett, annak ellenében jogosult igénybe venni.
Az Ebtv. 35/A. §-a szerint a 18/A. § alapján beszedett vizitdíj és kórházi napidíj az egészségügyi szolgáltató Egészségbiztosítási Alapból történő támogatásának minősül, azaz az így beszedett összeg nem a szolgáltató bevétele, arról a jogszabályokban előírt nyilvántartások alapján el kell számolnia. Az így beszedett összeg jogi értelemben az Egészségbiztosítási Alap bevétele, és mint ilyen, annak beszedése az egészségügyi szolgáltató közreműködését igényli. Az orvosi vizitdíj, kórházi napidíj tehát éppen olyan bevétele a társadalombiztosításnak, mint a társadalombiztosítási járulék.
Előzőekből következően sem az orvosi nyugta, sem orvosi számla nem minősül az Áfa-törvény hatálya alá tartozó bizonylatnak, így az orvosi vizitdíjról és a kórházi napidíjról kibocsátott, a 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 5/G. § (2) bekezdése szerinti bizonylatoknak nem kell megfelelniük az Áfa-törvényben a számlával, nyugtával szemben támasztott követelményeknek.
A szóban forgó bizonylatokra nem vonatkoznak a 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet rendelkezései, így ezek nyomdai előállításhoz nem kell sorszámtartományt igényelni, a nyomtatványnak nem kell megfelelnie az e rendeletben az adóigazgatási azonosításra való alkalmasságra vonatkozóan előírt követelményeknek. Fentiekből következően az ilyen bizonylatok ellenőrzése nem tartozik az állami adóhatóság feladatkörébe.
Az orvosi nyugtát kibocsátó vizitdíj automaták nem tekinthetők pénztárgépnek, így azok gyártását, forgalmazását az Országos Pénztárgép és Taxaméter Technikai Bizottsággal engedélyeztetni nem kell.
(PM Forgalmi adók, vám és jövedéki főosztály 596/35/2007.)"

Akira, szerintem tévedsz, nem adóköteles, mert ha adóköteles lenne, akkor ÁFA alap is lenne.
Jó tudom az ézésed az más.
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 12:43
Előzmény: #4781  Törölt felhasználó
fretek,

"az összege nem függ a a vizsgálat minőségétől/időtartamától."

Ettől még lehetne önrész, de mint sokszor elmondtam valóban nem igazi önrész. De azzá kellett volna fejleszteni. Ez azonba még biztosítós szakembereknek is komoly fejtörést és vitát okozott volna, hátmég a politikusoknak. Egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy nem sikerült nekik.

Orvosoknak sohasem fog sikerülni. makro-közgazdászoknak sem. Évtizedes tapasztalattal rendelkező biztosítási szakembereknek esetleg igen...
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 12:38
Előzmény: #4777  csuloktata
tata,

Örölök neki, hogy kezdünk valamiben egyetérteni... De tényleg... :)

Tudom, hogy a jelenlegi vizitdíj sok sebből vérzik, és csak elveiben lehet önrésznek hívni, sok részletében pedig nem. Ezzel kezdtem tavaly áprilisban ebben a topicban.

"Lehet olyan díjat/ önrészt megállapítani, amit az intézménynek fizetek a szolgáltatás igénybevételéhez. A jelenlegi nem az."

De annak kellene lennie, mint ahogy sokszor elhangzott, hogy a vizitdíj az intézményeknél marad, tehát tartalmilag az intézményeknek fizeted. Formailag nem, de ez teljesen indifferens. Szerintem melyik beteget érdekli ez? Az a lényeg, hogy fizetsz-e 300 Ft-ot vagy 1000-et, ha nem a körzetedbe mész, vagy sem. Meg az, hogy ez a pénz ott marad az intézménynél.

Az összes többi a rendszer megalkotóinak a marhasága, felesleges kavarás.

Egy jó rendszer nem attól lesz jó, mert jól megbonyolítjuk. Épp ellenkezőleg! Mindig is mondtam, hogy ez óriási hiba a reformok készítőitől.

Nem voltak letisztult elvek és célok, csak vezessük be minél előbb. Ez nem reform, ez költségvetési kiigazítás. Amelyre szükség volt, de sajnos nem együtt a reformmal, mert akkor az emberek összekeverik a szezont a fazonnal. Összekeverik, hogy mely intézkedés a kiigazítás és mely a reform része. Nagyjából a kiigazítás a TVK és az adóemelések, a reform pedig a finanszírozási rendszer átalakítása az önrész intézményének bevezetésével.

Ez jól összekeveredett, ezért volt bukásra ítélve már egy évvel ezelőtt is. Nem azért mert gyurcsány, meg szdsz, hanem azért, mert egyszerűen rosszul, dilettáns módon volt előkészítve.

(Ahogy 3 évig készült a PM-ben az új áfa-törvény, amelyet 2 hónap múlva és újabb 2 hónap múlva is módosítani kellett/kell majd. Pedig adótörvénykezéshez ki a fene érthet a PM-nél jobban? Mégse sikerült...)

Egyébként pedig ha a vizitdíj tényleg nem önrész, akkor OK, mert a népszavazás csupán a korábbi vizitdíjat törölte el, nem pedig a jövőben bevezethető valódi önrészt, amely nem csak tartalmilag, de formailag is a szolgáltató közvetlen bevétele, azaz már tényleg nem adó, sarc és társai lenne, hanem a szolgáltatás árának egy része, azaz közvetlen hozzájárulás a költségekhez.

Szerinted?

Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 12:37
Előzmény: #4781  Törölt felhasználó
na jó. visszavonulok. a buszjegy sem garantál kellemes vagy rövid utazást.
Törölt felhasználó 2008. 03. 13. 12:33
Előzmény: #4774  Törölt felhasználó
akira,

azt hiszem, értem az álláspontodat, de annyiban adójellege van a vizitdíjnak, hogy az összege nem függ a a vizsgálat minőségétől/időtartamától.

a jó hír, hogy fogyasztási adó jellege van, amennyiben a végső felhasználó fizeti meg.

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek