Topiknyitó: saru 2007. 01. 22. 09:36

Egészségügyi reform  

Korábban Horn Gy.-nak az volt a véleménye, hogy a "reformok" megvalósíthatóak, ha a kórháztörvényt sikerül tető alá hozni, ezen fog eldőlni a kérdés !
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 15:09
Előzmény: #4737  Törölt felhasználó
fidel,

"Ráadásul akkor az 50%-os küszöböt az önkormányzati választások esetén is vissza kellene állítani, ami az MSZP-SZDSZ-nek nagyon rossz lenne, még akkor is, ha nem lennének tehetetlenek..."

Szerintem az önkormányzati szintű népszavazásoknál még mindig érvényes az 50%, de lehet, hogy én tévedek.

Nem emlékszem a pontos számokra, de mintha tavaly Pécsen a lokátor-ellenes népszavazás is azért lett érvénytelen, mert - noha a választáson megjelentek 95-96%-a utasította el a lokátort, nem ment el 50% a népszavazásra. (Bár lehet, hogy 25% sem, de emlékeim szerint ott az 50%-os részvételi arány volt az érvényesség határa...)
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 15:05
Előzmény: #4735  Törölt felhasználó
fidel,

"Én nem arról írtam, hogy milyen vizitdíj kellene, hanem azt, hogy ha nem ilyen tahetségtelen (reformdiktátor) ez a kormány, lehetett volna találni olyan megoldást, ami elfogadható lett volna. "

Szavaidból azt érzem, hogy a számodra - vagy a többség számára - elfogadható önrészt egy "szódával könnyebben lecsúszó" negatív eszköznek tekinted, amit ha ügyesebb a kormány, akkor átcsusszant volna mind az ellenzék, mind pedig a választók "tűrőképességén".

Szerintem azonban az egészségügy finanszírozása - egy a hazánkhoz hasonló szerény anyagi lehetőségekkel bíró ország számára - kizárólag a már általam többször vázolt önrész-megtakarítás-biztosítás ill. állami szolidáris ellátó rendszer keretében valósulhat meg, mert ez az a rendszer, amelyik kockázatkezelési és szolidáris szempontból a lehető leghatékonyabb (értsd legolcsóbb) úgy, hogy közben a piaci viszonyok is érvényesülhetnek, a betegek valódi érdekérvényesítő képességgel rendelkező való fogyasztók lennének, akik maguk képesek hatni az általuk igénybe veendő szolgáltatások minőségére.

Az önrész tehát elengedhetetlen kelléke a hazánkban hosszú távon fenntartható egészségügyi rendszernek, még akkor is, ha bizonyos kanadai vagy holland "szakértők" máshogy látják. (Nem hiszek ugyanis abban, hogy csak azért, mert valaki kanadai vagy holland, attól már mindjárt hasra kellene esni a véleményük előtt.)

"A "gyurcsányos" része pedig ez az, hogy ezen a fórumon hamarabb szóba kerül ez, mint a kormánytagok között..."

Ezt pedig magam is nagyon szomorúnak tartom, hasonlóképpen ahhoz, hogy az ellenzék képes volt megfúrni az önrészt.

Tudod, sokszor elmondtam már, hogy szerintem minden politikus dilettáns a szakmai kérdésekben, ez nem függ a pártállástól. Egyik kutya, másik eb.

Sőt, a politikusok körül ólálkodó "szakemberekről" és "vállalkozókról" is hasonló a véleményem, ezt kifejtettem már korábban, a zöld könyvet követően, a következő 80 oldalas reform-előkészítő tanulmány kapcsán, amely óriási szakmai tévedéseket tartalmaz, pedig többek mellett négy közgazdász professzor is jegyezte...

Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 14:46
Előzmény: #4718  Törölt felhasználó
nyuszi,

"csak egy tollvonás kérdése a kormánynak és átalakulhatnak biztosítókká a pénztárak."

Azért ezzel vitatkoznék, ugyanis az eleve nem biztosítós rendszerre felépített intézményeket aligha lehet egy tollvonással biztosítókká alakítani. A biztosítási tevékenységnek ugyanis számtalan szakmai és jogi kritériuma van. A törvényben meghatározott "pénztár"-aknak semmi közük a biztosításhoz, ezért sem lelkesednek az egyébként nyugati tőke hátterű biztosítók a jelen törvény alapján meghatározott modellért.

Egyébként pedig úgy vélem, hogy ha mégis az a forgatókönyv következne be, amelyiktől Te tartasz, akkor a biztosítók rövid úton "vissza fogják adni" a jövedelm nélküli, szolidárisan ellátottakat az állam részére. A biztosítás ugyanis hasonlít valamennyire abban az államhoz, hogy az is egyfajta elosztó rendszer, de épp fordítva, mint az állami:

Amíg az állami ellátó rendszerekbe kevesen fizetnek (lásd adófizetők) és sokan vesznek ki (érsd: mindenki), addig a biztosítás esetén mindenki fizet díjat, de csak azok vesznek ki belőle, akiknek káruk van.

Amennyiben egy biztosítási rendszerből mindenki "ki akar venni" folyamatosan, az egy rosszul felépített biztosítási rendszer. Ezért nem lehet a teljes egészségügy finanszírozását csupán biztosítási rendszerre bízni:

A rendszeres, bagatell költségeket zsebből (lásd vizitdíj/önrész),
A közepeseket, amelyek néhány évente fordulnak elő zsebből vagy előtakarékosságból (lásd való egészségpénztár)
S csupán azokat a kiugró költségeket szükséges biztosítási rendszerből finanszírozni, amelyek sok ember egész életében egyszer sem fordulnak elő, csak keveseknek lesz ilyenre szükségük. Itt viszont szinte korlátozás nélküli fedezetre van szükség, nem engedhetőek meg a teljesítmény-volumen-korlát-hoz hasonló elvek. Ez kivitelezhető, ugyanis ez utóbbi finanszírozási kör az összes eü költségeknek legföljebb a 20%-át tenné ki.

Ilyesmi lenne egy hosszú távon is fenntartható, "egészséges" finanszírozási rendszer modellje.

A biztosítóknak ugyanis eszük ágában sincs az OEP teljes 1700 milliárdjára rátenni a kezüket, bőven elegendő lenne a sokkal profitábilisabb felső 10-20%.

A betegutak szervezése pedig aztán tényleg nem klasszikus biztosítási feladat. A betegirányítás az egészségügyi szolgáltató rendszer feladata: háziorvos, járóbeteg-rendelés, fekvőbeteg-ellátás, rehabilitáció. Ezt a kezelőorvos írja elő, nem a biztosító.

A biztosítás a kockázatvállalásról, az egyes ügyfelek gyógyítási költségeivel kapcsolatos pénzügyi kockázatainak átvállalásáról szól.
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 14:39
Előzmény: #4736  Törölt felhasználó
Azt meg kell említenem, hogy a mostani népszavazás (a sugallatok ellenére) 50%-os küszöb esetén is érvényes lenne!

Ráadásul akkor az 50%-os küszöböt az önkormányzati választások esetén is vissza kellene állítani, ami az MSZP-SZDSZ-nek nagyon rossz lenne, még akkor is, ha nem lennének tehetetlenek...

Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 14:31
Előzmény: #4729  Törölt felhasználó
akira!

"de szerintem mindig akadna olyan politikai erő, amelyik ezt még évtizedekig meg tudná akadályozni, azaz mindig találna 2-3 millió szavazót, aki egyáltalán, semmilyen önrészt nem akarna fizetni"
politológusok már kezdik pedzegetni, hogy fel kellen emelni a népszavazás érvényességének a %-át. most lehet esély egy ilyen törvény elfogadására (nyilván a fidesz sem akar majd úgy kormányozni, hogy állandóan népszavazással kontrázzák őket).
miért is kellet leszállítani a %-okat? (nem lennénk most nato tagok???)

"Ez a véleményem, azt gondolom, hogy ezt demokráciában szabadon hirdethetem is"
persze hogy hirdetheted, de ha sokszor olvasom tőled, akkor kezd bértollnokoskodás érzésem lenni (bocs)
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 14:27
Előzmény: #4723  Törölt felhasználó
A 2007-es 300 milliárdos forráskivonást sem kívánja pótolni a kormány...

...

Én nem arról írtam, hogy milyen vizitdíj kellene, hanem azt, hogy ha nem ilyen tahetségtelen (reformdiktátor) ez a kormány, lehetett volna találni olyan megoldást, ami elfogadható lett volna.
A "gyurcsányos" része pedig ez az, hogy ezen a fórumon hamarabb szóba kerül ez, mint a kormánytagok között...
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 14:22
Előzmény: #4729  Törölt felhasználó
Igen, erről már többször váltottunk eszmét...

Most csak a vizitdíj és kórházi napidíj lehetősége szűnt meg.

De ha a kormány nem lép időben, a több-biztosítós modell lehetősége is erre a sorsra jut, csak mert ezek nem tudtak kommunikálni és nem tudtak egy jó törvényt (talán mlg az MSZ-SZDSZ-sek szerint sem) összehozni...

Itt lenne ideje váltaniuk. Stílust, kormány-összetételt és modellt!

---

Több modell...
Ha csak egy lehetséges modell lenne, akkor nálunk is lenne már...
Több lehetséges modell van, szerte a "nyugati" világban.
Szóval van választás, csak lehetőséged nem teremet erre a kormány...!!!
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 14:17
Előzmény: #4731  pampa
Pampa!
Komolyabbnak képzeltelek!
Én már rég nem hiszek a mesékben..
'A térdre csuhások!" engem -nem vagyok vallásos,de a vallást tisztelem- sokkal jobban felháborít (ma is).
Vegyél példát (a megbocsájtás gyakorlásához). Mert ugye a megtérés és a megbocsájtás nem anyagi célzatú.
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 14:12
Előzmény: #4730  Törölt felhasználó
;)
Ha valahol összefutunk, vendégem vagy egy sörre !
pampa 2008. 03. 12. 14:11
Előzmény: #4730  Törölt felhasználó
csendes

Igazad van,azoknak van joga háborogni akiket becsaptak!
Engem nagyon!

És végül amit Orbánnal csinált az elnök jelöltek vitájában,amikor hazugsággal vádolta és közben ő hazudott azt nem lehet neki megbocsájtani sohasem.
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 14:01
Előzmény: #4727  Törölt felhasználó
Ha személyesen nem is, de azért annyira már ismerhetnél, nem szoktam vadul nekimenni embereknek!
Legfeljebb nem veszek róluk tudomást! :-)
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 14:00
Előzmény: #4708  Törölt felhasználó
fidel,

"S arról se feledkezzünk meg, hogy nem egy-két hsz-en belül lehet egy ilyen rendszert kidolgozni és elemezni. Csak arra próbáltam volna rávilágítani, hogy biztosan van olyan vizitdíj-modell, ami elfogadható lenne..."

Ott a pont! Csakhát vasárnap óta már ilyen, elfogadható modellre sincs lehetőség. Néhány évig biztosan nem, ugyanis azonos kérdést nem lehet x ideig (nem tudom pontosan meddig) újra népszavazásra bocsájtani, de szerintem mindig akadna olyan politikai erő, amelyik ezt még évtizedekig meg tudná akadályozni, azaz mindig találna 2-3 millió szavazót, aki egyáltalán, semmilyen önrészt nem akarna fizetni. Ez a véleményem, azt gondolom, hogy ezt demokráciában szabadon hirdethetem is. (ezzel válaszoltam nyuszinak is...)

"...sőt, lehet, hogy három alternatíva közül ezt (egy ilyesmit) is választaná a többség..."

Ezt viszont nem hinném, ez nem az a kérdés, amit a többséggel kellene megszavaztatni, legföljebb elfogadtatni...
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 13:59
Előzmény: #4726  pampa
Pampa!

Azaz ok, hogy nyertek!
A többi csak duma.
Azok lehetnének felháborodva, akiknek "hazudtak".Ök a balos választók voltak. Nem fura, hogy a jobb oldal kéri számon a baloldal sérelmét?
Rosszúl fogalmaztam: nem fura, röhejes!!!!
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 13:57
Előzmény: #4725  Törölt felhasználó
Bocsánat, én is most vettem észre.
:)
pampa 2008. 03. 12. 13:56
Előzmény: #4725  Törölt felhasználó
csendes

Igen,ahogyan nyertek az az ok.
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 13:51
Előzmény: #4724  Törölt felhasználó
GaborGabor!
Nem akartalak megbántani! És nem is Rólad szólt a dolog. (nem is tudom , miért vetted magadra?)
Nem vitattam amit írtál, amit én írtam, az is igaz!
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 13:45
Előzmény: #4721  Törölt felhasználó
Nem hajón voltam. És a szolgálati időm alatt nem sokat nevettem. És semelyik pártnak nem vagyok tagja.
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 13:44
Előzmény: #4720  Törölt felhasználó
fide_L:
bevallom, nem vagyok egészgügyi közgazdász
se másmilyen
a díj mértéke, és hogy kinek kelljen fizetnie és mikor, olyan részletek amiket nem (én) fogok végigszámolni

az általam félreértelmezett modelledről sem állítottam hogy ne működne, csupán jeleztem: nekem úgy tűnik hogy erős forráskivonással járna, amit valahonnak pótolni kell
de azt mondod hogy megoldható nullszaldósan; rendben, elhiszem

csupán morbidnak - és háborodjon fel akinek ez nem tetszik: valahogy túl magyarosnak - találom hogy a vizitdíj eltörlését eldöntő népszavazás után három nappal már arról beszélünk hogy milyen vizitdíj kéne
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 13:43
Előzmény: #4717  pampa
Pampa!
"Ami történik az mind a 2006-os kampány következménye. "- tévedsz, a választás megnyerése miatt van!

"Az MSZP a 2010-es választást a 2006-os megnyerésekor veszítette el." - erre azért ne fogadj!
Törölt felhasználó 2008. 03. 12. 13:40
Előzmény: #4703  Törölt felhasználó
GaborGabor!
Biztosan van köztük ilyen is!
Én pl. olyant ismerek, aki -amíg bírta-, kűlföldön, tengerjáró hajón -mint a mesebeli tücsök- végigmuzsikálta ez életét és jókat röhögött a sok prolin, akik fizettek mindent!
Aztán egyszercsak végelet a vidámságnak! Most pedig ott órdít az egyik párt rendezvényein, mint "demokrata".

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek