Topiknyitó: saru 2007. 01. 22. 09:36

Egészségügyi reform  

Korábban Horn Gy.-nak az volt a véleménye, hogy a "reformok" megvalósíthatóak, ha a kórháztörvényt sikerül tető alá hozni, ezen fog eldőlni a kérdés !
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 02. 14. 09:16
Előzmény: #4178  Törölt felhasználó
#4180
konki
nem mennek a dolgok ahogy szeretnéd?
ideges vagy?
vannak még pártok mindenhol próbálkozhatsz
vagy már meg is tetted?
pampa 2008. 02. 14. 08:59
Előzmény: #4178  Törölt felhasználó
#4179
Conqui

Csak még azt nem magyaráztad el,hogy a tervezett model mitől lesz jobb mint a mai?

Mert Horváth Á. megmagyarázta.Ő azt mondta azért mert ő hiszi hogy jobb lesz.
Ez nagyon komoly érv,a tiéd mi?
Törölt felhasználó 2008. 02. 14. 08:51
Előzmény: #4177  Törölt felhasználó
#4178
Kevés vagy, mint mackósajtban a brummogás.
Törölt felhasználó 2008. 02. 14. 08:17
Előzmény: #4176  Törölt felhasználó
#4177
konki

sok sok évvel ezelőtt orbán volt a vezéred de kirúgott,
ezt meg tudom érteni
szánalmas ez e "brekegésed" ebben a fórumban
kifognak rúgni a másik az oldalról is
és a Morvai Krisztina
tudod nem trágárkodunk nőkkel
majd utána okoskodhatsz
Törölt felhasználó 2008. 02. 14. 08:11
Előzmény: #4175  Törölt felhasználó
#4176
LET
Te alapos tájékoztatást kaptál pl. akirától is, mégis az jön le neked is az egészből, hogy nem szabad bevezetni a többiztosítós rendszert, mert erről brekeg már egy éve a Fidesz és ez a brekegés biztos helyes, hiszen Orbán pubi áll a brekegők élén.
Akkor meg milyen tájékoztatást hiányolsz?
Törölt felhasználó 2008. 02. 14. 07:14
Előzmény: #4172  Törölt felhasználó
#4175
"A magyarok többsége csak azt tudta felidézni, hogy a kormány valamilyen több pénztáras vagy több-biztosítós rendszer bevezetését tervezi, egyéb részletek csak nagyon keveseknek jutottak eszébe."

Ha alaklamtalan a kormány a kormányzásra, az ellenzéknek mindig könnyű, könnyebb dolga van!!!
Törölt felhasználó 2008. 02. 13. 23:26
Előzmény: #4173  Törölt felhasználó
#4174
Az a baj koi, hogy a másik oldal sem veszi észre (vagy nem akarja), hogy őt is ugyanúgy megvezetik a saját politikusai.
Minden a hatalomról szól, legfeljebb Orbán pubi a hozzávezető utat belőletek kövezi ki.
Törölt felhasználó 2008. 02. 13. 23:05
Előzmény: #4172  Törölt felhasználó
#4173
tán nem kaptál lakástámogatást annak idején hogy ennyire szíveden viseled az Orbánt?
Törölt felhasználó 2008. 02. 13. 22:51
#4172
Bár a lakosság 94 százaléka hallott arról, hogy a kormány az egészségbiztosítás átalakítását tervezi, bő egy héttel az államfői vétó miatt megismételt parlamenti szavazás előtt inkább a félelmek, semmint a pontos ismeretek motiválták az ezzel kapcsolatos véleményeket, derült ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG megbízásából készített.

A magyarok többsége csak azt tudta felidézni, hogy a kormány valamilyen több pénztáras vagy több-biztosítós rendszer bevezetését tervezi, egyéb részletek csak nagyon keveseknek jutottak eszébe.

A felmérés szerint a lakosság 62 százaléka úgy tudja, hogy az új rendszerben mindenki biztosított marad, akinek eddig volt társadalombiztosítása, míg 27 százalék szerint csak azoknak lesz biztosításuk, akik meg tudják azt fizetni.

Száz emberből csupán egy válaszolta azt, hogy teljes mértékben ismeri a kormány egészségbiztosítással kapcsolatos reformterveit, és csak kevesebb mint minden negyedik volt nagyjából tisztában a pénztártörvénnyel kapcsolatban, mutatott rá a közvélemény-kutató intézet.

Csaknem kétszer annyian vannak azok, akik szerint a biztosítási reform káros hatással lesz az egészségügyi ellátásra, mint akik szerint javítani fog rajta: a kormánypárti szavazók bizakodóbbak. A magukat tájékozottnak mondók csak "egy hajszállal" többen várnak pozitív hatást a reformtól, mint akik negatív fejleményektől tartanak, míg a kevésbé vagy egyáltalán nem tájékozottak körében az utóbbiak vannak jókora többségben.

A biztosítási reformmal szembeni félelmek ellenére a többség nem lelkesedett a Fidesz - parlamentben hétfőn leszavazott - törvénymegerősítő népszavazási kezdeményezésért. Minden második megkérdezett és minden harmadik ellenzéki szavazó inkább azzal a véleménnyel értett egyet, hogy az ország kormányozhatatlanná válásához vezetne, ha minden törvényt népszavazással kellene megerősíteni. "

Orbán pubinak így könnyű a dolga....
Törölt felhasználó 2008. 02. 12. 14:27
Előzmény: #4165  Törölt felhasználó
#4171
Szerintem az önrész abban játszik szerepet, hogy:
- ha valaki egy parkoló autónak megy és kárt okoz, elhajt anélkül, hogy bejelentené a károsultnak (ez rossz!), illetve
- nem jelentenek be minden kárt a KGFB terhére, ami nem az (ez jó!)...

És persze van olyan eset is, ahol a malus rendszer önrészt ad, azaz a kisebb kárt megpróbálod zsebből rendezni, azaz nem a rendszer hordoz önrészt, hanem a rendszer "kijátszása érdekében" vállalja a biztosított, hogy kifizet kp-ben max. 2 éves -2 kategóriavándorlásnyi összeg jelenértékét. (Ez persze az egyénnek jó, mert különben nem fizetne előre, zsebből, de az állam így eleshet az ÁFA-bevételtől, hiszen így a károsult számla nélkül javíttathat...)

---

Végül is igazad van, rosszul fogalmaztam. Össze lehet vetni, akár a tüzet a vízzel is, csak kellő hasonlóság nem lesz...

---

"Pl. néhány éve én magam is nekimentem parkoláskor egy tizenéves kocsinak, és mikor kérdeztem, hogy mennyiért tudja megcsinálni (vagy lehet, hogy meg se csináltatja) örömmel elfogadott 10.000 Ft-ot kártérítésként. Így mindketten megúsztuk a papírmunkát, én pedig megúsztam a malus-szal több tízezer Ft bukót.

Ha nem lenne malus, az ilyen károk növelnék a biztosítói kifizetéseket. "

Ebben az esetben a biztosító kifejezetten roszul járt, hiszen a 10.000 Ft-os kárra Te több 10.000.- Ft-ot fizettél volna neki!
Azaz a megállíípatásod hibás, hiszen bár a kár növelné a kifizetést, de a bevétel messze kárpótolta volna. Amit meg lehet nyerni ezen az nem több, mint az ÁFA, nagyon kis kárnál akár több is...
Törölt felhasználó 2008. 02. 12. 14:18
Előzmény: #4168  Törölt felhasználó
#4170
malev,

Annak hiszel akinek akarsz.

De sosem állítottam olyat, hogy nincs önrész nélküli biztosítás. Sőt, az önrész fogalmát sem definiáltam. Csak annyit állítottam, hogy az önrész fontos eleme a biztosítási rendszereknek, az önrésztől jobban működnek. És azt, hogy az önrész első sorban az ügyfelek érdeke.

Egyébként tényleg kíváncsi lennék a szakértőd véleményére, arra, amitől Te fél óra alatt megvilágosodtál, meg arra is, hogy egyáltalán mivel kapcsolatban merülnek föl az ő kételyei.

Törölt felhasználó 2008. 02. 12. 14:02
#4169
Bumeránggal érkeztek a parlamentbe

(ez nem tegnapi hír?)
Törölt felhasználó 2008. 02. 12. 13:49
Előzmény: #4159  Törölt felhasználó
#4168
akira

A szakértő szerint az már másik modell az inkább nem önrész.
Bocs de én egy szakértőnek hiszek.

A zárójeles válaszod logikai hiba. A szélsőérték vizsgálatok éppen abban segítenek a legtöbbet, hogy egy állítás helyességéről meggyőződjünk.
Mert akkor ugye ezt az "önrészt" nem kell befizetnie mindenkinek, bármekkora kárt is okozott.

Én csodálkozom, hogy szakértőnek titulálod magad, pláne azok után, hogy létezik önrész nélküli biztosítás itthon is és te nem tudsz róla.
És a szakértő nem is a kötelezőt említette azonnal!!

Ellenben ködös meghatározásokkal erőlködsz itt az önrésszel kapcsolatban.
Először szerintem a definíciókat tisztázd le magadban.
Nem tudom visszaadni a szakértő minden gondolatát, mert idő és energia kell hozzá de fél óra alatt többet tanultam, mint itt az egész topicból és minden tiszta logikával lett elmondva. A kétségek is.

pampa 2008. 02. 12. 13:46
Előzmény: #4166  Törölt felhasználó
#4167
akira

Ezzel csak arra akartam felhívi a figyelmedet,hogy hiábateszünk meg mindent azért hogy vigyázzunk az egészségünkre,ha mások nem vigyáznak a miénkre és a magukéra sem.

Hidd el,hogy a reformokat nem itt,hanem a jövedelmek rendezésénél kellene kezdeni.
És valahogyan megállítani az egyéb kategória térhódítását.
Ne lehessen megélni a létszám alapján.
Törölt felhasználó 2008. 02. 12. 13:34
Előzmény: #4162  pampa
#4166
pampa,

"Nos e logika mentén,ha én vigyázok és olyan helyre költözöm ahol a legjobb az életminőség,és ezután a kormány mellém telepít egy szemétégetőt..."

Ez alapvetően más kérdés. Ha a szemétégető miatt szorulsz eü ellátásra, akkor beperelheted a szemétégetőt, aki nemcsak a gyógykezelésedet, hanem nem vagyoni kárt is fog neked fizetni.

Ezügyben javaslom az Erin Bronkovich c. film újbóli megtekintését. :)

Ez a téma azonban csak érintőlegesen kapcsolódik az egészségügyi reformhoz, ez inkább kártérítés-jogi kérdés. A biztosításon kívül konyítok picit a kártérítési joghoz is, másik topicban szívesen válaszolok, ha van konkrét kérdésed... :)
Törölt felhasználó 2008. 02. 12. 13:28
Előzmény: #4160  Törölt felhasználó
#4165
LET,

"Ugye rosszul értem, hogy szerinted van olyan ember, aki csak azért nem teszi tönkre az autóját, mert fél, hogy a malus-besorolása miatt több kötelezőt kell fizetnie???"

Nem "csak azért", ebben nyilván más is közrejátszik, de a tapsztalat az, hogy malus rendszerrel kisebb a kárbejelentések gyakorisága, mint anélkül.

Ebben egyébként nem csak az tükröződik, hogy a vezetők óvatosabbak, hanem az is, hogy apróbb-cseprőbb baleseteket elintézik egymás között a felek, nem jelentik be a biztosítónak. Pl. néhány éve én magam is nekimentem parkoláskor egy tizenéves kocsinak, és mikor kérdeztem, hogy mennyiért tudja megcsinálni (vagy lehet, hogy meg se csináltatja) örömmel elfogadott 10.000 Ft-ot kártérítésként. Így mindketten megúsztuk a papírmunkát, én pedig megúsztam a malus-szal több tízezer Ft bukót.

Ha nem lenne malus, az ilyen károk növelnék a biztosítói kifizetéseket. Sőt, amíg nem volt malus olyan károk is a kgfb kárrendezésén kötöttek ki szép számmal, amelyek a valóságban nem felelősségi, csupán sima casco-s kárnak minősülnének. (Talán te is emlékszel még arra, hogyan kértek egyesek egymástól betétlapot, ha nem volt casco-juk, vagy nem akarták kifizetni annak az önrészét.)

(A KGFB meg amúgy sem vethető össze az egészségbiztosítással, különösen, hogy autód csak akkor van, ha futja rá, egészséget, betegséged meg akkor is, ha nem futja rá a jövedelmedből...)

Már miért ne lenne összevethető? Csak ismerni kell a hasonlóságokat és a különbségeket. A különbség valóban az, amit írsz, ez azonban nem befolyásolja az önrész alapelveiről folytatott diskurzusunkat.

Mindig is mondtam, önrészt első sorban annak kell fizetnie, akik a biztosítási díj fizetésére is kötelezhetők. Az eltartottaktól, akik nem rendelkeznek saját jogú jövedelemmel, így pl. a gyereketől senki sem várja el a biztosítási díjak fizetését, így - nagyon helyesen - a vizitdíjat/önrészt sem. Akinek pedig van jövedelme, annak olyan mértékű önrészt kell választania, amilyet ki tud fizetni. Gond akkor lehet, ha túl magas önrészt választott, ezért a szabad választásnak is megvannak a buktatói. Ezt még tanulnia kell a társadalomnak, ezért nem tartom különösen nagy hiányosságnak, hogy kezdetben egységes és nem szabadon választható a vizitdíj. Később azonban fejleszteni érdemes ezen is.
tomcat1 2008. 02. 12. 13:16
Előzmény: #4138  Törölt felhasználó
#4164
Jó rendeben. Csak egy hsz alapján minősítettelek. Ok.
tomcat1 2008. 02. 12. 13:10
Előzmény: #4135  Törölt felhasználó
#4163
igenn, ezt reális érvnek tartom, hogy 20 éve nem nagyon foglalkoztak, vele.
Viszont legalább 50 évnyi lemaradást kellene behozni, úgy hogy még a nyugatiakat is hozzuk be minden téren, szóval ez szinte reménytelen vállalkozás.

"Persze. Én meg már nem hiszek a fogtündérben. Ha eddig nem oldották meg, bár lehetett volna, én ezután sem teszek rá nagy tétet."

Sajnos naiv vagyon, nem tehetek rólla.

"A Fidesz meg 2010-ben hirtelen felrántja az eü-t az iszapból, belerak 1500 milliárdot, tb-járulék csökkentés mellett/után. Na ja."

ez meg spekuláció. Persze ezen az oldalon elfogadott, sőt kívánatos :)
pampa 2008. 02. 12. 13:04
Előzmény: #4160  Törölt felhasználó
#4162
akira

Az önrész fenntartása - de főleg továbbfejlesztése - az egészségügyi rendszerben hasonló okokból lenne kívánatos, azaz az emberek saját zsebükön éreznék, ha nem vigyáznak az egészségükre.

Nos e logika mentén,ha én vigyázok és olyan helyre költözöm ahol a legjobb az életminőség,és ezután a kormány mellém telepít egy szemétégetőt...

Akkor mit csináljak?
Törölt felhasználó 2008. 02. 12. 13:03
Előzmény: #4158  Törölt felhasználó
#4161
"Bárt azt hallani MSZP-s oldalról, hogy az új egészségpénztárak majd úgyis átvállalják azt... "

Ez véleményem szerint megintcsak egy politikai lózung, szerintem szakmai szempontból semmi értelme sem lenne.

Bár ez a kérdés ismét messzire vezet, mert vannak biztosítási szakemberek, akik az önrész kérdését nem pont úgy látják ahogy pl. én is, hanem úgy, mint a biztosítottak nagy többsége, azaz az a jobb biztosítás, ahol kisebb az önrész.

Ez utóbbi gondolattal én nem értek egyet, ill. csak félig. A biztosítónak - amennyiben az alacsonyabb önrész felárát maradéktalanul érvényesíteni tudja az ügyfele felé - jobb lehet az alacsonyabb önrész, mert azt a kockázatotv is bevonta a biztosítási fedezetbe, növelve ezáltal a forgalmát, díjbevételét. A magasabb díjbevétel pedig - ismétlem, ha jól kalkulálták az árakat -, magasabb nyereséget is jelent.

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek