Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 11. 10. 15:20

Állami Nyomda  

Milyen lesz az eredmény, emberek? :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
LACIKA20 2015. 04. 21. 08:55
Előzmény: #8919  LACIKA20
#8920
2015-RE :82 FT
2016-RA :92 FT
2017-RE
LACIKA20 2015. 04. 21. 08:53
Előzmény: #8918  pioca
#8919
Még ennél is többet érhet a Nyomda
Az elmúlt időszakban egyre jobb eredményeket produkált az ANY Biztonsági Nyomda, és véleményünk szerint ennek még koránt sincs vége. Fundamentális elemzésünk alapján 1250 forintos reális értéket állapítottunk meg a Nyomda részvényére vonatkozóan, ami nagyjából 25 százalékos felértékelődési potenciállal kecsegtet a jelenlegi árszintekhez képest.
+ −
Stabil osztalékfizetés
Javuló iparági környezet
Export dinamikus bővülése
Vonzó technikai kép
Alacsony likviditás
Állami megrendelések nagy súlya
(+) Szépen, stabilan növekszik az ANY Biztonsági Nyomda eredménye már hosszú ideje. Mind árbevétel, mind nyereségsoron pozitív trendet láthatunk, és bár a tavalyi választási év sokat segített a Nyomdának, ha ettől az egyszeri hatástól megtisztítjuk a számokat, még akkor is bővülést láthatunk. A javuló iparági környezetben pedig úgy véljük, a növekedés akár hosszabb távon is fenntartható.

(+) A jövőbeli készpénzáram diszkontálásán alapuló modellünk 1250 forintos reális értéket határoz meg a Nyomda részvényére vonatkozóan. Emellett osztalékalapon is megvizsgáltuk a részvényt, ami alapján szintén a jelenlegi árfolyamnál magasabb érték mondható reálisnak (1170 forint).

(+) Ráadásul technikai szemszögből nézve is meglehetősen impozáns a kép. Fontos ellenállásokat hagyott ugyanis maga mögött az árfolyam, ha pedig az 1000 forinton is keresztülvágja magát a részvény, a következő fontos szint 1200 forint közelében lehet.

STRATÉGIA
(!) Az erős fundamentumok és a tetszetős technikai kép alapján vételre javasoljuk az ANY Biztonsági Nyomda részvényét a jelenlegi szinteken (1000 forint körül). Célszintnek a fundamentális elemzésünk alapján reálisnak tartott 1250 forintot jelöljük ki.

(!) Stop-loss megbízásunkat 900 forintra, az emelkedő trendvonal alá helyezzük. Ötletünkön így 2,1-es hozam-kockázat aránnyal számolhatunk. Viszonylag tágra vesszük a stopunkat, ugyanis nem szeretnénk, hogy hosszú távú befektetési sztorinkat idő előtt kiüssük, például a részvény alacsony likviditása miatti esetleges hevesebb árfolyamkilengések miatt.

ANY heti grafikon

Ha szeretné meg is hallgatni, hogy elemzőnk miért gondolja jó befektetési lehetőségnek az ANY részvényét, vegyen részt ingyenes online befektetési klubunkon!

Vegyen részt webináriumunkon!
Ebben a hazai papírban látunk most lehetőséget
2015. április 23., csütörtök 17:30-18:30
Nagyot mentek már a magyar papírok, az ANY-ben azonban látunk még fantáziát.
Név

E-mail
Jelentkezem
Adatait az adatkezelési tájékozatónak megfelelően kezeljük, e-mail címét nem adjuk ki harmadik fél számára.

NÖVEKEDÉSI PÁLYÁN
(+) Ha ránézünk az ANY Biztonsági Nyomda elmúlt negyedéves teljesítményeire, egy nagyon szép növekvő trendet láthatunk. Ez pedig nem csak a tavalyi választási évnek tudható be, hiszen ha a választási nyomtatványok szállításának egyszeri tételeitől eltekintünk, akkor is töretlen az emelkedés.

(+) Nehéz pontosan számszerűsíteni a választások hatását, de nagyjából 1,5 milliárd forinttal (~7 százalékkal) járulhatott hozzá az árbevételhez 2014-ben. Ha ezzel az összeggel csökkentjük a tavalyi eredményt, még akkor is 15 százalék feletti emelkedést láthatunk éves alapon, ami nagyon biztató.

(+) Mivel a növekedés a stratégiailag fontos, nagyobb hozzáadott értékű szegmensekben jelentős, így az EBITDA és az EBITDA-hányad is szépen alakult az elmúlt időszakban. Igaz, a választásokhoz kapcsolódó tételek az átlagnál alacsonyabb eredményhányaddal értékesíthetőek, így a bruttó profithányad alacsonyabb lett 2014-ben, mint egy évvel korábban. Ellenben az EBITDA mindenkori csúcsra ugrott, és az EBITDA-hányad is sokéves rekordra ért.

(-) Azt ugyanakkor nem várhatjuk, hogy a válság előtti években látott EBITDA-hányad visszatérjen, de kisebb javulást még mindenképpen elérhet majd a Nyomda ezen a területen is. A bevételek és az eredmény további növekedése pedig jó befektetési sztorit ígérhet. Hosszú távon a vállalat célja, hogy a kétszámjegyű EBITDA-margin fennmaradjon, amire úgy gondoljuk, megvan minden esély a javuló környezetben. Egyelőre úgy kalkulálunk, hogy az EBITDA-margin az elkövetkezendő években alacsony kétszámjegyű értéket vehet fel.

TÁMOGATÓ A KÖRNYEZET
(+) A növekedést több tényező is támogathatja. Mindenekelőtt a hatalmas ugrást produkáló exportértékesítés, még pontosabban a nyomtatványok gyártása és megszemélyesítése szegmens. Főként Románia az export zászlóshajója, hiszen tavaly több mint 60 százalékot ugrott éves alapon az onnan származó bevétel, amivel már a teljes árbevétel 25 százalékáért felelős.

(+) A társaság célja, hogy még tovább emelkedjen az export súlya a bevételekben, amivel két-három éven belül akár a 40 százalékos részesedés is elérhető. De nem csak a nyomtatványokra alapozza ezt a stratégiát a Nyomda, mind a biztonsági termékek esetében, mind a kártya divízióban vannak lehetőségek. Románián kívül még a bolgár és a szlovák piacot lehet kiemelni, de például afrikai országokba is egyre nagyobb értékben szállít a Nyomda különböző termékeket.

(+) Ugyanakkor bármennyire is emelkedik az export súlya, a magyarországi működés alapjában meghatározza a Nyomda teljesítményét. Pozitívum viszont, hogy itthon is megvannak a növekedési lehetőségek.

(+) Az egyik legfontosabb, hogy a magyar gépjárműpiac feltámadt poraiból, ami a Nyomda szempontjából azért fontos, mert a jármű törzskönyveket, illetve például a rendszám-érvényesítő matricákat is a cég gyártja. Ráadásul nem csak az újautó piac élénkülése katalizálhatja az eredményeket, hanem a használtautók értékesítése is, hiszen új törzskönyvre minden tulajdonosváltásnál szükség van.

(+) A kilátások pedig továbbra is szépek a személyautó piacon. Az Autópiaci Barométer legfrissebb felmérése alapján, amely 16 importőr cég vezetőinek véleményén alapul, a megkérdezettek átlagosan 13 százalék körüli bővülést várnak az idei újautó-értékesítésekben, ami bár elmarad a tavalyi 20 százaléktól, még mindig erőteljes növekedést jelentene.

(+) A legnagyobb használtautó-kereskedők pedig 11 százalékos növekedést várnak a használt piacon, ami lényegében megegyezik a 2014-es bővüléssel (+10,4%). Mindkét piacot hasonló tényezők befolyásolják pozitívan, mint a fizetőképes kereslet növekedése, az autópark öregedése miatti cserék, valamint a kedvezőbb finanszírozási lehetőségek előtérbe kerülése.

(+) De nem csak az autópiachoz kapcsolódó tételek miatt biztatóak a kilátások, a Nyomda más területeken is a kereslet élénkülésére számít, ahogy javul a gazdasági környezet Magyarországon. A bankkártyák szegmensében például az segíthet, hogy a régi típusú kártyákat, újabb chipes vagy PayPass kártyákra cserélik le az emberek.

(-) A mobileszköz alapú fizetések elterjedése hosszabb távon viszont negatív hatással lehet a bankkártya üzletágra. Bár a Nyomda is jelen van a mobil alapú fizetések területén NFC-projektjével, de egyelőre sok a versenyző megoldás, amik közül nem tudni melyik terjedhet el széles körben.

(+) A cég jellemzően konzervatív hangot szokott megütni a jövőre vonatkozóan, ezért úgy gondoljuk, hogy a javuló gazdasági, iparági környezet mellett a társaság növekedési előirányzatai tarthatóak lehetnek. Modellünkben stabil, de nem elrugaszkodott növekedési ütemmel számolunk az elkövetkezendő ötéves időtávon, ami alapján úgy gondoljuk, hogy van még tér az árfolyam-emelkedés előtt.

(-) A kockázatok között meg kell említeni, hogy a Nyomdánál jellemzően magas az állami szférához kötődő megrendelések aránya. Ez ugyanakkor nem újdonság, hiszen ez már két évtizede így van, ráadásul az iparági tapasztalata miatt a Nyomda versenyelőnyben van vetélytársaival szemben.

TÖBBET ÉR A NYOMDA
(+) 1280 forintos fair értéket állapítottunk meg a Nyomda részvényére a jövőbeli készpénzáramlások diszkontálásán nyugvó modellünk alapján. Ez a jelenlegi árfolyamszintekről nagyjából 25 százalékos felértékelődési potenciált jelenthet.

(=) Számításainkban árbevétel terén magas egyszámjegyű növekedéssel kalkulálunk, egyedül a nyomtatványok esetében gondoljuk úgy, hogy kétszámjegyű lehet a bővülés a következő két évben. A későbbiekben azt valószínűsítjük, hogy mérséklődni fog ez az ütem. A marginokban halvány javulást várunk, vagyis úgy gondoljuk, feltevéseink inkább konzervatívnak számítanak.

(=) Érzékenységvizsgálatunk során megnéztük, mennyire változik a végeredmény, ha a WACC és a szabad készpénzáram (FCF) maradványidőszakra vonatkozó értékeit változtatjuk. Ha a számításunk során alkalmazott WACC és FCF értékeket egy százalékos sávban változtatjuk, a reális részvényár becslésünk húsz százalékos sávban mozog.

(+) Osztalékmodellünk eredménye szintén árfolyamemelkedéssel kecsegtet. Úgy számolunk, hogy a választási bevételek kiesése ellenére jövőre is emelkedhet az osztalék nagysága a más területeken várható bővülés, illetve a profitmarzsok emelkedésének köszönhetően.

(+) A 73 forintos részvényenkénti kifizetés pedig még a jelenlegi árfolyamszinteken is nagyjából 7,5 százalékos osztalékhozamot jelent, ami a mostani alacsony hozamkörnyezetben kifejezetten csábító. Az osztalék kifizetésére egyébként június elsején kerül majd sor, míg a Közgyűlés április 20-án ül össze, ahol minden valószínűség szerint megszavazzák majd az előterjesztést.

(+) Modellünkben azt is feltételezzük, hogy a társaság tartani fogja az elmúlt években látott osztalékfizetési politikáját, vagyis a megtermelt profitot teljes mértékben kifizeti osztalékként, sőt ha kell, az eredménytartalékból is veszi ki pénzt ehhez. Ez maga után vonja, hogy nem számolunk akvizícióval ötéves távon, habár a Nyomdánál már régóta tervben van egy esetleges felvásárlás. Ugyanakkor úgy látjuk, a cég nem sürgeti ezt, és ha mégis jönne egy akvizíció, az a növekedésre lehetne jó hatással, ami szintén pozitívum egy befektetési sztoriban, igaz akkor az osztalék nagy valószínűség szerint visszaesne.

(+) Szintén nem kalkulálunk jelentősebb tőkebefektetéssel (CAPEX), ugyanis a céggel történt egyeztetések alapján ilyenre jelenleg nem készülnek 2-3 éves időtávon. Vagyis lényegében az értékcsökkenés összegével megegyező beruházásokra számítunk.

(=) Modellünkben nem számolunk a Nyomdánál már évek óta folyamatban lévő nagyszabású fejlesztéssel, az NFC-projekttel. Nem gondoljuk ugyanis, hogy ez a következő 2-3 évben érzékelhető hozzájárulást adna az eredményekhez, bár minimális bevételhatása már most is van a projektnek. Ezt a vélekedésünket a társasággal folytatott konzultáció is megerősítette, ugyanis jelenleg úgy tűnik, hogy a mobilon keresztüli fizetések nem olyan gyorsasággal törnek teret, mint ahogyan azt korábban lehetett várni.

(-) A Nyomda részvénye meglehetősen illikvidnek számít, 2012. január és a jelenlegi dátum között 10,5 millió forintos volt a napi átlagforgalom. Ez a méret egy intézményi szereplőnek mindenképp kicsinek tűnik, de jól láthatjuk, hogy a hazai kispapírok között a Nyomda még így is előkelő helyet foglal el a forgalmassága alapján.

(=) Az alacsony likviditás miatti nagyobb kockázatot a súlyozott átlagos tőkeköltség (WACC) számításnál is figyelembe vettük. A piaci kockázati prémiumot 9,5 százalékban állapítottuk meg, ami szerintük már kifejezi a Nyomda kis méretéből és az illikviditásból fakadó kockázatokat is. Az előrejelzési periódusban összességében 10 és 11 százalék közötti WACC értékkel kalkulálunk.

(=) Nehéz összehasonlítani a Nyomdát más, hasonló szektorban tevékenykedő nyugat-európai tőzsdén forgó cégekkel. Mindenesetre összehasonlító csoportunk tagjaihoz képest nem beszélhetünk nagy alul- vagy felülértékeltségről. Ugyanakkor az is hozzátartozik ehhez, hogy EBITDA-margin szempontjából viszont az egyik legalacsonyabb értékkel a Nyomda rendelkezik. Bár ahogyan azt már hangsúlyoztuk ebben az is szerepet játszik, hogy nem teljesen azonos a működési terület.

SZÉP TECHNIKAI KÉP
(+) Töretlenül emelkedik a Nyomda árfolyama már hosszú ideje, és egyelőre úgy tűnik, hogy ez a jövőben is folytatódhat, hiszen a napokban a bűvös 1000 forintos ellenállásán is túljutott a részvény, így ez a szint akár támaszként is szolgálhat a későbbiekben.

(-) Ugyanakkor az RSI már hosszú ideje bőven a túlvett zóna felett jár, ami semmiképpen sem jó jel. Amikor tavaly tavasszal hasonlóan magas volt az RSI egy komolyabb korrekció érkezett, bár az emelkedő trend nem tört meg.

ANY napi grafikon

(+) A heti grafikonon látható füles csésze alakzat pedig nagyon szépen beigazolódni látszik. A formáció magasságából kiindulva pedig a következő célállomás az 1200 forint körüli szint lehet, amit fundamentális elemzésünk is erősen támogat. Egy korrekció esetén a 900 forintos szint, és az ehhez közel húzódó emelkedő trendvonal jelenthetne támaszt. Az RSI a heti grafikonon is túlvettséget mutat, ami nem jó ómen.

ANY heti grafikon

Összességében azt gondoljuk, hogy a Nyomda eredményessége hosszú távon szép növekedést mutathat, amit az árfolyamnak is le kell reagálnia, úgy ahogyan tette azt az elmúlt másfél-két évben. Rövidtávon jöhetnek akár jelentősebb korrekciók is az árfolyamban, viszont ezek nem fogják érdemben módosítani az emelkedő trendet.
pioca
pioca 2015. 04. 21. 07:51
Előzmény: #8915  Beerman
#8918
Nekem nem kellett, hogy ajánlják vettem én anno ajánlás nélkül is.
Ha vissza olvasol a fórumban le írtam, hogy mikor és mennyiért szereztem be a jelenleg is meglévő állományomat.
Beerman
Beerman 2015. 04. 21. 06:59
Előzmény: #8916  dovan
#8917
amikor ajánlották hosszú hónapokig 440 közelében sem volt :)
link
dovan 2015. 04. 20. 22:47
Előzmény: #8915  Beerman
#8916
Nem 440 inkább?
Beerman
Beerman 2015. 04. 20. 22:29
Előzmény: #8904  pioca
#8915
2012. 06. 06 -án ajánlották először vételre. az hogy nem fogadtad meg a javaslatot, nem azt jelenti, hogy nem ajánlották. ekkor 340 körül kereskedtek a nyomdával. :)
dovan 2015. 04. 20. 22:18
Előzmény: #8913  LACIKA20
#8914
Yeah :D
itt az ideje megütni az ATH-t is.
LACIKA20 2015. 04. 20. 22:11
Előzmény: törölt hozzászólás
#8913
Saját részvényeket levonva bruttó 75 FT osztalékot fizet a nyomda! Köszönjük a kiváló vezetésnek és a nagy tulajdonosoknak !!!
X9Z5 2015. 04. 20. 21:02
Törölt hozzászólás
#8912
mage 2015. 04. 20. 20:57
Előzmény: #8904  pioca
#8911
2013 novemberében-decemberében is ajánlották, csak mellé ajánlották 590Ft-os stopot amit sikerült kiütni.
valcsi62 2015. 04. 20. 20:22
Előzmény: #8909  valcsi62
#8910
Részvényenként 73 forint osztalékot fizet a Biztonsági Nyomda.

ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. hétfői közgyűlése részvényesi javaslatra 73 forintos osztalékot szavazott meg, amelynek kifizetése június 1-jén kezdődik - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közgyűlési határozataiból.

A társaság igazgatósága korábban 71 forintos osztalékot javasolt.

A tőzsde prémium kategóriájában jegyzett Biztonsági Nyomda az eredménytartalékát is felhasználva összesen 1,08 milliárd forintot oszt szét a részvényesek között. A társaság magyar számvitel szerinti adózott nyeresége 989,454 millió forint volt 2014-ben, ezt egészítik ki 90,555 millió forinttal az eredménytartalékból.

A társaság birtokában lévő saját részvényekre eső osztalékot a részvényesek között arányosan szétosztják.

A társaság 2014. évi konszolidált üzleti beszámolóját 22,7 milliárd forint árbevétellel és 1,017 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel elfogadták a részvényesek.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot saját részvények vásárlására, amelyek a társaságnál bevezetett munkavállalói és vezetői opciós részvényvásárlási program fedezetét biztosítják. A felhatalmazással az igazgatóság legfeljebb a jegyzett tőke 20 százalékának erejéig vásárolhat saját részvényeket 2016. október 20-ig.
valcsi62 2015. 04. 20. 20:20
Előzmény: #8908  lukskypoker
#8909
lukskypoker
lukskypoker 2015. 04. 20. 19:06
#8908
(#8293) Re: osztalék
Értékelés: 0
előzmény (#8287: I_Szabo) | válasz erre | 2015. február 8. - 18:32
74 HUF
lukskypoker
vViktor13 2015. 04. 20. 18:49
Előzmény: #8904  pioca
#8907
Ha van még benne 20 százalék előre, akkor időben van :-)
pioca
pioca 2015. 04. 20. 17:33
Előzmény: #8905  pioca
#8906
Most nézem, hogy az előterjesztésekben még 71 Ft szerepel.
Akkor hogy lett ez 73 Ft?
A saját rv-re esőket már szétdobták?
pioca
pioca 2015. 04. 20. 17:29
Előzmény: #8904  pioca
#8905
link
Oszti megszavazva.
73 Ft/db
pioca
pioca 2015. 04. 20. 16:41
Előzmény: #8901  LACIKA20
#8904
Nincs ez a vételi ajánlás egy kicsit megkésve?
Mondjuk ha tavaly ilyenkor adták volna ki akkor hihetőbb lett volna.
Most már inkább "eső után köpönyeg"
Törölt felhasználó 2015. 04. 20. 13:40
Előzmény: #8902  Beerman
#8903
Ta alapon érdekes lenne.
Beerman
Beerman 2015. 04. 20. 13:31
Előzmény: #8900  vViktor13
#8902
ilyenkor szokták állat módjára adni... :D
LACIKA20 2015. 04. 20. 13:26
Előzmény: #8900  vViktor13
#8901
Az elmúlt időszakban egyre jobb eredményeket produkált az ANY Biztonsági Nyomda, és véleményünk szerint ennek még koránt sincs vége. Fundamentális elemzésünk alapján 1250 forintos reális értéket állapítottunk meg a Nyomda részvényére vonatkozóan, ami nagyjából 25 százalékos felértékelődési potenciállal kecsegtet a jelenlegi árszintekhez képest.

+ -
Stabil osztalékfizetés
Javuló iparági környezet
Export dinamikus bővülése
Vonzó technikai kép
Alacsony likviditás
Állami megrendelések nagy súlya
(+) Szépen, stabilan növekszik az ANY Biztonsági Nyomda eredménye már hosszú ideje. Mind árbevétel, mind nyereségsoron pozitív trendet láthatunk, és bár a tavalyi választási év sokat segített a Nyomdának, ha ettől az egyszeri hatástól megtisztítjuk a számokat, még akkor is bővülést láthatunk. A javuló iparági környezetben pedig úgy véljük, a növekedés akár hosszabb távon is fenntartható.

(+) A jövőbeli készpénzáram diszkontálásán alapuló modellünk 1250 forintos reális értéket határoz meg a Nyomda részvényére vonatkozóan. Emellett osztalékalapon is megvizsgáltuk a részvényt, ami alapján szintén a jelenlegi árfolyamnál magasabb érték mondható reálisnak (1170 forint).

(+) Ráadásul technikai szemszögből nézve is meglehetősen impozáns a kép. Fontos ellenállásokat hagyott ugyanis maga mögött az árfolyam, ha pedig az 1000 forinton is keresztülvágja magát a részvény, a következő fontos szint 1200 forint közelében lehet.

Stratégia
(!) Az erős fundamentumok és a tetszetős technikai kép alapján vételre javasoljuk az ANY Biztonsági Nyomda részvényét a jelenlegi szinteken (1000 forint körül). Célszintnek a fundamentális elemzésünk alapján reálisnak tartott 1250 forintot jelöljük ki.

(!) Stop-loss megbízásunkat 900 forintra, az emelkedő trendvonal alá helyezzük. Ötletünkön így nagyjából 2,1-es hozam-kockázat aránnyal számolhatunk. Viszonylag tágra vesszük a stopunkat, ugyanis nem szeretnénk, hogy hosszú távú befektetési sztorinkat idő előtt kiüssük, például a részvény alacsony likviditása miatti esetleges hevesebb árfolyamkilengések miatt.

Ha meghallgatná elemzőnk véleményét az ANY Biztonsági Nyomdával kapcsolatban, regisztráljon csütörtöki online befektetési klubunkra.

Az ANY heti grafikonja

Topik gazda

laurion
laurion
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek