Topikgazda: 2007. 08. 17. 09:53

MOLly tulajok topikja  

Hi!



Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.


Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 02. 15. 12:49
Előzmény: #340758  Törölt felhasználó
#340760
Annyit érdemes megjegyezni, hogy a jelentés elemzésekor a jövő várható eredményeire is fókuszálnak a befektetők. Szvsz. az egyes negatív felhangok ellenére igen szép eredmények várhatóak 2023-ra is. Sok pozitív hír érkezett, ezekből szemezgetve: terjeszkedési politika - Lengyel kúthálózat, poliol üzem elkészült, nyakunkon a szemétszállítás koncesszió kezdete, finomítói árrés még mindig magasan - amíg tart a háború marad is -  szankciókból gyakorlatilag leválasztva hazánk és a Mol valamint a Slovnaft -korábban Pletser pontosan emiatt érvelt a kimondottan alacsony célára mellett. Tamás ideje lenne ébresztőt fújni nem gondolod? Covid alatt is nagyon lemaradttál az átlagtól és mi lett a vége? Nem győztél célárakat emelni kéthavonta, ejnye no. RRF eu-s alapokból kaphat forrásokat a Mol finomítói fejlesztésekre - Brent tipusú olaj feldolgozási képesség bővítésére, stb.  Nem látom indokát a jövő bevétel kiesésre vonatkozó negatív hangoknak, elképzelhető.
Balin2020
Balin2020 2023. 02. 15. 12:49
Előzmény: #340751  vadkinder
#340759
Én nem vagyok egy képfeltöltő bajnok, és képszerkesztőt sem használok. Ha illesztesz erre egy regressziós görbét, nagyjából egy szánkótalp képe rajzolódik ki. 2021 Q1-ig kb. vízszintes, aztán elkezd felfelé görbülni. Ez nagyon szép görbe a jövőre nézve, szerintem. Nyilván a korábbi évekre nézve pedig nem annyora jó képet fest. Ezért is van, hogy sokan még bizalmatlanok a MOL-al, mert éveken keresztül kínlódott. Valószínű ez egy átalakulási időszak volt, aminek kezdenek beérni a gyümölcsei. A jövő képe kezd bearanyozódni! :)
Törölt felhasználó 2023. 02. 15. 12:41
Előzmény: #340755  Tommy
#340758
Érdekes ez az elméleti összehasonlítás....kérdezem megvizsgáltad e, hogy az OMV és a MOL jelentések előtt hány százalékot emelkedett?  én itt kezdeném mielőtt negatív ajánlást megfogalmaznám.....profit realizálás egyértelmű, ha pár nap alatt az árfolyam vissza tért jelentés előtti szintre ami viszont az elmúlt hónapok emelkedésére utal..... Mol éppen csak elindult felfelé, jóindulattal 10%-ot emelkedve......ez nem  mondható soknak... a ma és napokban megjelent MOL elemzések szövegezése - ahogy Balin is jelezte - félrevezető lehet: a MOL történetében a q4 mindig is a leggyengébb negyedévek közé tartozott - eleve nem lehet meglepetés hiszen a Mol vezetése a q3 után is megemelt éves várakozásaiból egyszerű matekkal kiszámolható.... persze ennél is jóval magasabb lesz az éves eredmény ahogy már megszokhattuk a Mol konzervatív előrejelzéseit látván.  Amennyiben osztalék javaslat is érkezik úgy a 3k feletti árazás is realitás lehet pénteken....meglátjuk....
Balin2020
Balin2020 2023. 02. 15. 12:35
#340757
2806, stabil, és ez jó a mai napon.
Balin2020
Balin2020 2023. 02. 15. 12:31
#340756
Még közelebb került, napról napra közelebb az 50 és a 200 napos mozgó!
Árfolyam a 2800-as támaszon.
https://invst.ly/-a90t
Továbbra is megy az óvatos gyűjtögetés. Amit eladogatnak, felcsipegetik.
Tommy 2023. 02. 15. 12:23
#340755
Szerintem esni fog Pénteken. Ugyanez volt az OMV-vel. Jelentés előtt oldalazott, jelentés kijött... Giga eredmény, giga osztalékjavaslat, de gyengébb Q4. Paff, leütötték 3 euroval. 
 Betáraztam belőle. Mostanra visszament oda, ahol jelentés előtt volt. 
  Szerintem MOL is így lesz... Nem fogja elérni a 2900-at, Pénteken öntik majd, aztán egy idő után elindul vissza fel. Úgyhogy erősen gondolkodom rajta, hogy csütörtökön eladok. 
  Pénteken, ha lesz jó beszálló, visszaülök. 
 Aztán majd kiderül, nem mondom, hogy nem szoktam mellényúlni. 
Balin2020
Balin2020 2023. 02. 15. 11:57
Előzmény: #340751  vadkinder
#340754
Minden negyedév magasabb a 2021-es negyedéveknél. :)
Q2-Q3 brutál. De a Q4 is 2,5x-e a 2021-esnek! :)
Balin2020
Balin2020 2023. 02. 15. 11:56
Előzmény: #340752  Tanckar
#340753
Ez egy MOL rv.-es topic, milyen infókat kellene közölni itt szerinted? Lehet promónak is tekinteni, mert több elemzői is ugyanazt a jót várja! :) Az OTP várakozásokat persze nehezebb, mert ott általában rosszak az elemzői várakozások. :)
Egyébként mi alapján fektetnek be szerinted, komoly befektetők? Szar, fos vs. szuper, sztár rv. bejegyzésekre itt a fórumon?
Tanckar 2023. 02. 15. 11:36
Előzmény: #340750  vadkinder
#340752

Ez a promó 10x be lett már írvaDD
Ricter kaputt amúgy?
vadkinder 2023. 02. 15. 11:34
#340751
vadkinder 2023. 02. 15. 11:25
#340750
KBC: 
A tavalyi évben kiemelkedő évet zárhatott a Mol, persze az első három negyedév ismeretében ez már nem jelent nagy meglepetést. A negyedik negyedévben viszont az eredmény visszaeshetett a korábbi rekord EBITDA szintekhez képest, egyrészt az alacsonyabb nyersanyagáraknak, másrészt az adóhatásoknak köszönhetően is. Az éves profit persze így is nagyon magas szintre növekedhetett, leginkább azonban az idei évre vonatkozó kilátások kérdésesek a jelentés kapcsán is.
Várhatóan nem sikerült megismételni az előző két negyedév rekorderedményeit a Molnak, a harmadik negyedévhez képest a negyedik negyedévben a külső környezet, illetve a szabályozás és az adófizetési kötelezettségek is negatívan változtak a Mol szempontjából. Ezzel együtt sem lehetett gyenge a negyedik negyedév, a teljes évet nézve pedig szintén nagyon magas profitot láthatunk majd, nyilvánvalóan a megelőző három negyedév ismeretében ez már kevesebb meglepetést fog okozni a befektetőknek.
A tisztított CCS-EBITDA várakozásunk 432,9 milliárd forint a negyedik negyedévre, amely az előző negyedév 580,6 milliárd forintos CCS EBITDA szintjéhez képest visszaesést jelent, azonban a tavalyi évhez képest még mindig nagyon magas szint. Az egyes szegmensekben azonban jelentősebb változások voltak a harmadik negyedévhez képest, ezeket a következőkben részletezzük.
Upstream
A negyedik negyedév során a szénhidrogén árak visszaestek a harmadik negyedévhez képest, ezzel együtt a kitermelés EBITDA szintje is csökkenhetett. Az olajárak 80-90 dollár közé estek vissza átlagosan, míg a gázárak 100-110 eurós sávban voltak átlagosan, sőt a negyedév végére már a 70 eurós szintre esett vissza a holland TTF földgáz ára. Látványosabb tehát a gázárakban lehetett a visszaesés, pont, ami a harmadik negyedév során a pozitív meglepetést hozta. A kitermelés emellett a megemelt bányajáradék szintén érinti. A harmadik negyedév 214 milliárdos EBITDA szintje után így 190 milliárd forintos EBITDA-ra számítunk.
Downstream
A legnagyobb figyelem a downstream szegmensre irányulhat, az Ural-Brent különbözet a negyedik negyedév során csökkent, de ennél fontosabb, hogy eltörlésre került Magyarországon a benzinársapka, és ezzel együtt az Ural-Brent különbözetre kivetett különadó mértéke is emelkedett. December elejétől szinte a teljes különbözetre különadót kell fizetnie a Molnak. A negyedév egészét nézve ez a hatás még alig egy hónapot érint, de nyilván ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a donwstream EBITDA is csökkenjen az előző negyedévhez képest.
Fogyasztói szolgáltatások, midstream
A harmadik negyedév során a kiskereskedelemben az üzemanyag értékesítés még jelentősen növekedett, míg decemberben az üzemanyag ársapka eltörlésével már decemberben is látható volt a volumen visszaesése. Emellett a nem üzemanyagjellegű forgalomban is látható a visszaesés a kiskereskedelmi statisztikák alapján. Ezzel együtt azért stabil maradhatott a szegmens, bár alacsonyabb EBITDA-ra lehet számítani az előző negyedévhez képest, közel a tavalyi szinttel lehetett megegyező a fogyasztói szolgáltatások EBITDA szintje. A gáz midstream esetében pedig az előző időszakokhoz hasonló eredményre számítunk.
Rekordév után kérdés az osztalékA teljes évet tekintve a relatív gyengébb negyedik negyedév már szinte alig tudja lerontani az éves teljesítményt. A magasabb adófizetési kötelezettségek hatásai persze látszódnak, illetve az Ural-Brent különbözet szint teljes mértékben való megadóztatása majd leginkább az idei év eredményeiben fog meglátszódni.
A negyedik negyedéves várható eredménnyel számolva 1160 forint körüli EPS adódik, amely a részvény árfolyamához képest igencsak magas. A tavalyi évben 302 forintos osztalékot fizetett a Mol részvényenként. A mostani várhatóan nagyon magas EPS teret biztosíthat hasonlóan nagymértékű osztalékra, viszont a profit nagyobb része a növekvő olajárak mellett az Ural-Brent különbözetből fakadt, amely szinte teljes mértékben megadóztatásra került a tavalyi év végével.
Ezzel a rekorderedmény mellett a kilátásokat tekintve már alacsonyabb profittal lehet majd számolni, valamint hosszútávon szóba kerülhet az orosz olajról történő átállás is, amelyhez plusz tartalékokra is szükség lehet. A tavalyi évben az EPS több mint 40 százalékát fizette ki a Mol osztalékként, most ugyanez az osztalékfizetési hányad 470 forint körüli osztalékot jelentene. Azonban a külső környezet, illetve egyéb kockázatok változása miatt előfordulhat, hogy a menedzsment ettől eltérő kifizetési hányadra tesz javaslatot a tavalyi eredmény után.
Technikai képFolytatja az emelkedést a Mol árfolyama, amellyel sikerült visszatölteni a decemberben kialakult rést. Az árfolyam áttört egy fontos szintet, és megcélozhatja a 2900-as szintet is, azonban ehhez a gyorsjelentés utáni esetleges pozitív reakció is szükséges lehet. Minden bizonnyal a héten leginkább ez befolyásolhatja a Mol árfolyamának mozgását. Emellett az olajárak is emelkedtek az elmúlt napokban, amely az energiaszektor részvényeinek szintén segít
Az idei évre nézve pozitívum lehet, hogy Horvátország az idei évben 235 millió dollárt fog kifizetni a Molnak, amely a nemzetközi választottbíróság által meghatározott összeg a Mol-INA per lezárását követően. A nemzetközi per során Horvátország nem tudta bizonyítani a korrupciós vádakat, a lezárást követően pedig a késedelmi kamatokkal növelt összeg 235 millió dollár lesz majd, amely így várhatóan az idei évben kifizetésre kerülhet.
wtcsab 2023. 02. 15. 11:23
Előzmény: #340744  Balin2020
#340749
Richter úgy emelkedik csak fél százalékot, hogy ma bemondták valami storyt. Ennek ellenére csak ennyi. Szóval értékelendő a stagnálás,...csak nem érthető. Kivárás van.
idegsüveges 2023. 02. 15. 11:14
Előzmény: #340745  Balin2020
#340748
Ez “jó” tanács egy olyan embertől, aki rendszeresen az OTP topikba járt feszültséget kelteni.
Stalker 2023. 02. 15. 11:08
Előzmény: #340745  Balin2020
#340747

Aki kommentel az mindenki trollkodik?
Ami nyugi 3. éve tartom... meglesz az 4-5 is ahogy a dolog kinéz
Xrol 2023. 02. 15. 10:57
Előzmény: #340741  balamber
#340746
Én is így vagyok vele, osztalékfizető részvénynek tartom, ezért is írtam a 3500 Ft-os árfolyamot, ami alatt nem adnám el (annyi meg szerintem sem lesz, az én tippem max. 3200 április végéig). Viszont bízom a gazdasági környezet javulásában - uniós pénzek, háború vége, alacsony infláció, tudom, bilibe ér a kezem -, és akkor pár éves távlatban talán elérjük már végre az 1-es P/BV értéket, ami egy ilyen vállalat esetében még mindig alulértékeltséget jelez, de szerintem ettől itt mindenki határtalanul boldog lenne.
Balin2020
Balin2020 2023. 02. 15. 10:53
Előzmény: #340742  Stalker
#340745
Akkor tartsad, és ne trollkodj ide!
Balin2020
Balin2020 2023. 02. 15. 10:53
#340744
2806, OTP cirka 1 % esésben (megjegyzem MOL tegnap 0,5%-ot esett, és itt már világvége hangulat volt).
Richter több mint 0,5% emelkedésben. MOL stagnál. Szerintem nem itt van leginkább aggódni való.
spuur 2023. 02. 15. 10:53
#340743
nincs itt semmi látnivaló...továbbra is gyüjtögetés
Stalker 2023. 02. 15. 10:52
Előzmény: #340739  Balin2020
#340742
Moslék drága az otp most abba nem szállok át. Oda 7-8K-nál volt jó beszálló
balamber 2023. 02. 15. 10:50
Előzmény: #340738  Xrol
#340741
Ez mind szép és jó, amit írtál, és akár egyet is értenék veled... ha lenne árfolyammozgás. 3400 forintnál 4 (!) azaz négy éve volt az árfolyam, történelmi csúcsa (3800) 16 éve volt. Ebbe belelátni, hogy akár csak 3500-ig elmegy, legalábbis erős fantázia kell... az osztalék a mentsvár, amiért még itt tartják (sokan, többek közt én is). Ja, azt még hozzáteszem, hogy a történelmi csúcsról (vagy afelett) még szó sincs! Ha viszont az sem lesz... akkor lefolyó, kuka. Lehet akármilyen szép az eredmény - ha részvényesként nem részesülsz belőle, kenhetjük a hajunkra. De reménykedjünk azért, hogy legalább az osztalék vaskos lesz!

friss hírek További hírek