Én lezártam volna 44,880-nál a certit. 2-3x, pipa, sell, haladj tovább. Más meg nézi, ahogy már csak 44200, de tartja, mert kőkemény. Értettem amit Beze írt, hogy valaki 5x-nél érzi magát boldognak, 3x az a lúzerek nyeresége. Én ezt nem tudom megérteni. Daytrader-ként 10-20-40% is kijöhet napi szinten, és rányomom, hogy Sell. akkor ne mondja nekem azt senki, hogy 4-5 nap alatt 2-3x, az nem elég. az 200-300% Szóval én ezt furcsálom.
14:50: Irán Izrael - tűzszünetet kötött. Ez volt a "nagy" megugrás a DAX-ban és USA-ban. Fél órája még lőttékegymást, de USA nyitáshoz közeledve, már béke van. Csak nekem furcsa ez ?:D.
Lou70, ktamask és még mindenki más, akik érdemben hozzászólnak: amit tesztek, a leghasznosabb, köszönet nektek! Csak az idén sokat tanultam, pedig már vagy 6 éve tőzsdézem. Szerencsére mindenkinek megvan a maga igazsága. Pl. elmondhatom, hogy ktamask által képviselt impulzívabb, ki-beugrálós kereskedés is tud működni, csak nagyon jól fel kell mérni a fordulókat. VAGY ha vannak a topikban akik ezt megteszik, hallgatni rájuk. Én korábbi években pl. sokkal kevésbé voltam ügyes magamtól, meg sem közelítette a nyereségem az ideit. Csak idén többet kerestem a tőzsdén, mint teljes életem összes korábbi megtakarításával. Szóval csak így tovább, mindenkit bátorítok, hogy ha van jó gondolata, írja le. Kifejezetten köszönöm azoknak akik le merik írni a shortos scenariokat, vagy hogy esést várnak. Egészségtelen ha csak a longos meggyőződésű posztok jönnek, mivel bealtatják az embert. Az olvasók meg csak hálásak lehetnek! Mivel csak tanulhatnak...
A jelenlegi helyzet ennyire volt elég, hogy visszatesztelje a csúcsot, én pl. nem gondoltam volna, hogy egyből át is viszi, vagy hogy akár most elmegy odáig egy lentülettel (ki is száltam már lejebb), de ha valaki a nagyobb képet nézi, hát az miért is ne tartaná, nem akar ilyen kis bizbasz korrekciókkal szenvedni, hosszabb távon had menjen. Itt most megpihent egy kicsit a sztori, de már úgy vagyok vele, hogy ha már megjött a kis korrekció amire vártam, hát megint beszálltam, szóval akár indulhat is tovább felfele, remélem hétfőre mindenkinek jobb lesz a kedve és Trumpnak sem gurul el (megint) a gyógyszere.
Vissza lehet szállni, csak lentebbi (drágább) certibe, de ez mindig igy van, hiszen ha kiütnek akkor feletted már nem lehet certi csak alattad 🙂 Most pl. van tl112 és 110 is. Én ma már nem veszek tl-t, megvárom, hogy mire jutnak a kemény fiuk hétvégén. Kis fedező shorton agyalok, de ha kitör a világbéke hétvégén, akkor az bukó.
Itt most 2 különböző dologról beszélünk, Tamás. (Az előző posztodban friss befektetőkről beszéltél, ezért én is a befektetésre fókuszáltam) Viszont Te most trédelésről írsz, az más időtáv, más cél, más stratégia és más tőke. Nem pejoratív értelemben írom, de kis tőkével mehet a yolo kereskedés, meg a korrekciók elcsípése. Eur/USD-vel forexeztem is egy időben, az pár perces játék, izgalmas is, de tenné rá a tököm a nyugdíját :D Ugye, amikor a nyugdíjalapodat kell kockára tenni, már nem olyan csábító egy lehetséges OTP leszúrás sem 39k-ról 38k-ra, mert erre játékra a kutya sem teszi fel a nyugdíjas éveit. Kicsi tréddel meg lehet lovagolni, meglesz a wellness hétvége, attól még ez long trend. És szerintem ez a különbség közted és az átlag topiklakó között. A többség egy nyugodt, biztonságos, longos papírként tekint az OTP-re és nem azt akarja, hogy naponta szembesítsék, mennyire maga alá fog szarni a papír 10 perc múlva :D
Ha most írnék még valamit, az OFF-topic lenne, ezért azt nem írom. Ha a mai commentjeimet is nézed, a közeli beszállókat írtkáltam, mik lehetnek a longos beszállók. Senkit nem bíztatok short nyitásra. Pf. írta: FED nyilatkozatot ignoreálták, mert erősebb volt a béke hír, kérdés meddig. Főleg amíg Irán újra nem támad, elkezdik lőni egymást. Digitálisan aláírva, De Irán már veri a nyálát. svájci béketárgyalások? Én ezt látom bele, hogy miért akadt el 45k-nál. Látod nem jött ki új tetőre. USA, OTP, DAX nem jöttek ki ATH-ra, csak dupla tetőig, pedig a béke hírére repülniük kellett volna, sokkal fentebb, mint eddig, mégse tették. Nem akarok senkit sem meggyőzni. Valószínűleg minden negatívum ellenére még mindig a long az úr.
zotlan néha irogat nekem, büntet, hogy a lúzerek shortolják USA-t. Aki néha belelapoz a DAX topicba, vagy akár itt, az jogosan veheti észre, ahogy te is, hogy én sokszor csak a shortot támogatom-támogatnám. 1 szóval nem írtam soha, hogy az OTP-t shortolnám, én a tőzsdei pályafutásom alatt 1x shortoltam, akkor is 1 óra múlva meggondoltam magam, majd 1.5 óra után jött a +900 és TS KO. Időben észrevettem, hogy ebből baj lesz. Én szoktam őszinte is lenni, amit itt ritkán látni, olvasni. Csak a pozitív példák jönnek elő, vagy mert kevesen írnak ide, akik buknak, inkább hallgatnak. február 20-tól elindultam egy kis tőkével, március 30-ig (ekkor jött a long fordulat), 4x-eztem ezt a - ahogy én hívom - játszós tőkét, csak shorttal, mert az volt a trend, akkor. Buffett vagy ki írta: csak egy irány létezik, a jó irány. Azt is leírtam, akkor-utána, nem voltam képes átállni fejben a longra, pedig én hittem a legjobban a fordulatban, amikor bemondta Trump 03.30-án, hogy szerintem béke. Ahogy egy másik kolléga is írta, onnantól a long az úr. Én ezt nem voltam hajlandó elfogadni, és ebből a 4xből még az 1x alá is buktam. Gyakorlatilag rommá buktam magam, ahelyett, hogy megnyomtam volna a long gombot. Végigolvastam amit írtál. Talán Myrath írta még, hogy ő csak a longot kereskedi, mert amíg világ a világ, 90%-ban ez a trend. Több esély van a nyerőre, mint a shortnál. De azért nem árt az óvatosság - néha realizálni kell.
Tudod mit, nem akarok én senkit meggyőzni, mert a tőzsde olyan biznisz, ahol valakinek befelé is kell hordani a pénzt, hogy azoknak, akik nyernek, legyen mit kivenni... De azért mégis válaszolok arra, amiket felvetettél. Bocs, hosszú lett. 1. semmit nem tudsz a portfóliómról, mert nem csak jóval lentebbről van pozim. Kis híján 10e db certim van 38000-es OTP környékéről, nincs az nagyon lent. Sokszor volt ez a pozi az idén mínuszban. 2. Azért hiszed meggyőződéssel, hogy igazad van, mert rossz kiindulási alapból vonsz le egyébként jó következtetést. A hiba az, hogy csak az adott időpillanatot nézed (és ebben a pillanatban valóban igazad is van), de nem vagy képes egyet hátralépni és meglátni a nagy egész dinamikáját. Ezért van, hogy csak a napos le-felszúrásokat akarod meglátni. De nézz már meg mondjuk egy 1W, vagy 1M OTP chartot és ne lézerezd össze. Csak nézegesd, max egyetlen egy trendvonalat tegyél rá. Aztán a mai 44 ezres ár fényében mondd azt erről a grafikonról, hogy ezen a vonalon hosszú távon akármikor hiba volt beszállni, mindegy, hogy éppen lokális csúcs volt-e az adott pillanatban! Amikor 19500-nál voltunk, 2 naponta vágtad a fejemhez, hogy "telhetetlen vagyok, a fák nem nőnek az égig", rotty lesz. Pont ugyanezt gondoltad akkor is: "Aki 10k-nál vette az könnyen van, de itt venni már nem érdemes". Aztán 26k-nál az volt, hogy "a 30k a hülyék célára, hamarabb lesz innen 22k mint 30k". (Persze, aki lentebb vette, az könnyen van) Aztán 30-32-nél az volt, hogy "na jó, meglett a 30k", de itt a csúcson már botorság venni. Jelenleg az ÖSSZES OTP részvényem ezen az áron van. Elég szépen hozott már :) És szépen így ment ez minden héten az elmúlt években, hogy nem ajánlott már ilyen magasan venni, mert rotty lesz, közben 8600-ról 45k-nál tartunk. Ugye? Azt mondod a friss befektetőnek most kell venni, nem két évvel ezelőtt. Na de itt a grafikon, Bármelyik nap vettél az elmúlt 2 évben, jó eséllyel ugyanezzel a dilemmával szembesültél: szabad-e befektetni ATH-n? Aztán láthatod, hogy bármikor a havi félretenni való pénzedet befektetted, jó eséllyel ATH-n vettél, ennek ellenére halálra kereshetted magad vele. Mindig így lesz? Biztos nem. Mint ahogy nem volt ez biztos az elmúlt években sem. Pillanatnyilag sosem volt jó ötlet ATH-n befektetni, hosszú távon meg másképp néz ki. Ha kinéznél végre a 15 perces chartok közül és a nagy képet néznéd, akkor értenéd. És világos, hogy kell néha realizálni. Én is szoktam, ezért vannak 32k-ról részvényeim. A certiket viszont nem dobálom, mert nem lehet visszaszállni. És még egy gondolat a KO-ról. Amikor van egy 1600Ft-os certid 20-as tőkeáttétellel, akkor kb. úgy néz ki matek, hogy "veszíthetek még kb egy ezrest, ha kiütik, de 3% OTP emelkedéssel (ami bármikor benne van) meg 100% hasznom lehet. Üsse kavics, megkockáztatom a kiütést egy kis nélkülözhető pénzzel". 24 februárban megkockáztattam 4100 darab TL90-et 1100 Ft-on. Pár napra rá már csak 16Ft-ra volt a kiütéstől. Aztán csak megindult. Legjobb certim lett. Egy részét kabalából tartottam a tavalyi Trump elejéig. 20.000-ért adtam el. Na ezért nem dobálják el sokan a certit KO-ig.
Én próbálok - szerintem - értelmes kérdésekre értelmes válaszokat kapni. Ezt is értem, amit írsz. Ha bejön neki, van egy célja, 5x, és ott zárja. 1x-en bukik 0,5x-et, ha KO, az még mindig a nyerő 10%-a: 5x vs. 0,5x. Ha többször jön be az 5x, a 0,5x-hez képest, akkor az eltörpül a nyereség mellett.
Pontosan ez van. Én se adtam el csak töredékét, mert fosok hogy nem lesz mit megvenni. Most gyűjtögettem újra vissza 700 db fölé. Az elmúlt napokban eladtam kb 200-250 darabot.
Én konkrétan ismerek innen valakit a fórumról akiről a leírásod készült. :) Attól hogy te vagy mi nem biztos hogy így cselekednénk, másnak lehet bagó. Vállat von és megveszi a következő 20-30-50 ezer darabos tl pakkot amit 5x-öz majd neki és vele együtt visszajön az összes bukó is.
OTP részvényesek ide!