Na meg azt se felejtsük el, hogy ország szimpátia nélkül, hogy ki nyeri a háborút, de mondjuk vesztenek az oroszok, akkor az ukránoknak lesz akkora arcuk, nem mellesleg Európa legjobban felszerelt hadseregével felszerelve, te nacionalistákkal, némi magyar gyűlölettel, no meg Európában a semleges országokon kívül ki nem adott nekik fegyvert? ...... Lehet itt baj bőven.
Kérdés mit kell a papírral kiülni. Nem biztos, hogy az energiatőzsde lesz itt a legnagyobb baj
forrása.
Alapvetően én két verziót látok. Vagy még idén télen megtörik
az ukrán népet, lásd polgári infrastruktúra szándékos pusztítása… Se áram, se
távhő, hiánygazdaság, szándékos árvíz, minden lesz. Esélyes, hogy az ukrán vezetés összeomlik és emiatt azonnal elveszítik a háborút. Már nem titkoltan rá is játszanak erre az oroszok és pikk-pakk még jobban szét tudják lőni a teherszállítást is, szóval én is ezt tartom a legvalószínűbbnek. Ha viszont nem, ha feltételezem, hogy tévedek mert hamarabb felszaporodnak a váratlan halálesetek annyira Oroszországban, hogy Putyin kibillen. Na, az az igazán
beláthatatlan szerintem. Mert akárminek is hívjuk Putyint az vitán felül áll, hogy
rendet tartott az Orosz Föderációban. Beláthatatlan, hogy hová vezet a rendetlenség, amit maga után
hagyna. Vastagon benne van akár a szétesés is és bár a demokrácia győzelméről beszélnek, senki nem készül fel rá. A
főparancsnokkal értek egyet: https://index.hu/kulfold/2022/09/15/orosz-foderacio-osszeomlas-vlagyimir-putyin-haboru/ Eddig biztosra vettem, hogy az ukránok kivéreznek a télen, de kezd nyugtalanító lenni ez a sok különös haláleset. Nyilván megy a kavarás, de csak az ég tudja ilyenkor ki is öl kit és kinek mit ígérnek ilyenkor meg, hogy majd mit fog kapni Putyin után.
Pedig én azt hittem, mi magyarok fogjuk helyreállítani Ukrajnát... Ráadásul az Unió sem akarja ideadni a nekünk igenis járó pénzecske egészét. Igaz, mi akartuk a múltkor felszámolni az Európai Parlamentet... Lehet, hogy zokon vették? Á, nekünk ne is kelljen holmi Soros-pénz!
ERSTE ötletgyár Szeptember 19-től lépnek életbe a súlyváltozások a régiós CECE indexnél, így az átsúlyozás ténylegesen holnap valósul meg, akárcsak a BUX index esetében. A BUX átalakulásáról itt írtunk.A CECE indexnél két magyar vonatkozású változás is van. Egyrészt az OTP közkézhányada a korábbi 80%-ról 90%-ra emelkedik. Az ok azonos, mint a BUX esetében, a Kafijat csoport korábbi 5 százalék feletti részesedése már közkézhányadnak számít, mivel a tulajdonosi részvényesi csoport kettévált. Ennek hatására számításaink szerint közel 1 százalékponttal, 8,3%-ra emelkedik az OTP súlya az indexen belül.A másik változás, hogy a Magyar Telekom közkézhányada a korábbi 50%-ról 40%-ra csökken, sőt a részvényszámot is enyhén lefelé módosítják. Ezek együttes hatásaként 14 bázisponttal csökkenhet a súlya. Hiába kisebb ez a változás mint az OTP esetében, forgalom arányosan a kisebb likviditás miatt mégis nagyobb hatással bírhat. Becslésünk szerint a CECE indexet követő ETF részéről akár kétnapnyi átlagos forgalommal megegyező eladói nyomás is érkezhet a napokban az MTel piacára.A régióban további változások is vannak. A Moneta közkézhányada 70%-ról 60%-ra, míg a PKN Orlen közkézhányada 80%-ról 70%-ra csökken. A PGE közkézhányada 50%-ról 40%-ra mérséklődik, viszont a részvényszám enyhén emelkedik, de a változások eredője még így is negatív. Értelemszerűen mind a három változás kisebb-nagyobb súlycsökkenést okoz az indexben. A Colt esetében részvényszám korrekció történik, melynek nincs érdemi hatása. Ezúttal egyetlen részvény sem kerül be az indexbe, és egyet sem törölnek.A változások eredményeként a magyar részvények súlya 91 bázisponttal emelkedik, míg a lengyel 89 bázisponttal, a cseh pedig 2 bázisponttal csökken.
OTP részvényesek ide!