Ez a része így nem igaz, a FIDESZ elég sokat dolgozott azon, hogy az legyen, az igazi ingatlanboom 2016-ban kezdődött és utána gyorsult be. Ez igaz 1998-ra is, amíg a kedvezményes hotel miatt 2 év alatt ment fl a lakásom 4,3 mFt-ról 15 mFt-ra.
Egyetértek, kivéve MÁP+. A MÁP+ ingatlan árcsökkentő hatása a FIDESZ-nek egy rossz hír volt, ez nem állt érdekükben, ugyanakkor nem tudtak mit tenni, mert ők az országot belsőleg és Ft-ban akarták finanszíroztatni. Ezzel egyébként én is egyetértek, jelentősen csökkenti a kockázatokat.
Szerintem pár évig a MÁP+ akkor is többet fog hozni, mint az ingatlan. A lakások ára is forintban van, szerintem egy esetleges Ft leértékelődés ott sem fog felértékelődést hozni, viszont jelentős kockázatot jelent egy külföldi vásárlónak.
A FIDESZ kormányok alatt az ingatlan mindig jó befektetés volt, általában minimum dupláztak pár éven belül. A "fiúk" ebben utaznak. Ez a szoci kormányok idejéről nem mondható el. Én azt látom, hogy lokális csúcs most megvolt, így mást kell keresni (nekem is maradt kiadva). Főleg, ha 2022-ben az ellenzék nyerne.
MÁP+ kapcsán még egy dolog - elég ha az EUR / HUF árfolyamot megnézzük. 325-on megvetted a MÁP-ot tavaly juniusban, mar tavaly Q4-ben 332-337 kozott mozgott a forint... Tehat nagyon vidam az elso evre a 4% hozam, ha EUR alapon elviszi a HUF leértékelődés. És mivel jellemzően rengeteg dolgot importalunk Mo-on, meg sokszor az élelmiszert is - igy, az hogy mennyi ay EUR és USD igenis számit. Az fogja meghatározni hosszú távon hogy mennyibe fog kerulni egy lakás, ház felépítése - ami kihat a használt lakásárakra is. Szerintem a MAP+ - ban max rövid ideig szabad ülni, mert csalóka a 25% hozam... ugyanis sokkal nagyobb a valóságos infláció mint amit statisztikailag bejelent az MNB.
Van fantázia az ingatlanban, csak ott is sokan rövidtávon szeretnének nagy hozamot. Az ingatlan az én olvasatomban egy klasszikus hosszútávú befektetés. Min. 10 évre, de inkább 20-30 évre jó igazán. Akkor már nem számítanak a rövid, 2-3 éves távon megfigyelhető hullámzások.
Szerinted az eldugott eredmėnyt a kormány nem látja? Simlis rablóbanda, de nem olyan idióták, hogy ne látnák, ne vennék észre, hogy a bank sektor büntethető, sarcolható. Ha úgy hozza a kedvük, vagy a kapzsiságuk, hoznak megfelelő rendeleteket, hogy még egy kis pénzt elvegyenek a bankoktól.
Bár naponta csinálod :) Ismét hosszú bikára készülsz? Én még előtte komolyabb lefelé tartó hullámot az EU költségvetés, illetve a "szabadságharc" következő ütközetének idejére várok. Addig eloldalaz az árfolyam szerintem.
Igen, én is így gondolkozom, valami ilyesmire számítok. Szerintem lesz még 8000 FT alatt az árfolyam. De nem ez a lényeg elsősorban a beszállóm megcélozása szempontjából, hanem az, hogy legyen valami biztos jel, hogy túl vagyunk a nehezén a válságnak. Mert sajnos lehet még sokkal rosszabb. Nem szeretném, hogy legyen, csak a lehetőség miatt vagyok óvatos.
Off: A megkötött tranzakciókat érdemes figyelni az lakáspiacon. Azok árazását és volumenét. Nem a hirdetési árakat. Ez mar kínálati piac, nem keresleti. MÁP+ erre kellett. Megállítani a buborékot.
OTP részvényesek ide!