Maci, kivalo ! +11 itt magat fundas invesztornak kepzeloktol meg soha nem lattam hasonlo fundas elemzo-minoseget, soha. Kosz.
1)Egyebkent kiegeszitettem a profit/AR szoras-chartodat a szokasos linearos regresszioval meg az 1- es 2 szigmas szoras hatarvonalakkal. link Es meg beletettem a konszenzus 2017 evi varhato profit 220Mrd koruli szamat (negyedevente 55Mrd atlag), es az jott ki, hogy 1 szigma valoszinuseggel bennmarad az ar a 6000-9100 savban. Szoval az a 9400 is mar olyan, ami igencsak kivul van a "normal" szorasi tartomanyon, es aligha ismetlodik meg az az ar valoszinusegi alapon sem az iden.
2)A ROE is erdekes. Ugyanis kerekperec nagyjabol vizszintes a regresszios vonal...vagyis az arnak nagyjabol semmi kapcsolata nincs a ROE szamaival. Szorasa is nagy, mint ahogy a veletlen kapcsolatok szoktak.. Tehat kar kuzdeni a ROE szamok ertekelesevel es argumentalasaval, ha OTP ar-kilatasokrol van szo: semmi erdemi kapcsolat nincs koztuk. Quod erat demonstrandum.
Készítettem két fundás "csillagtérképet". Negyedéves zárók alakulása a negyedéves eredmények, valamint ugyan ez a negyedéves "ROE" alapján. Mindenféle korrigálás meg más egyéb fundás hókuszpókusz nélkül. Maguk a nyers adatok, a negyedéves beismert adózás utáni eredmény és BV alapján. link link
Az első rajz alapján a piac hol 2000 forintot, hol 8800-at adott meg a papírért ugyanazon a 40-42 md forintos eredmény után (zöld téglalap). A "ROE" kicsivel jobb, de annak se éppen 100 forint a szórása. Szóval akár tisztán az eredményt, akár a "ROE"-t nézem az alapján körülbelül úgy lehet megmondani a piac várható árazását mint ezen negyedéves gyertya után a következő negyedéves gyertyát. link
OTP részvényesek ide!