a tizenötödik egyszeri veszteség után a befektető már árazni kezdi a 22. egyszeri veszteséget is...
mi a garancia, hogy ez az utolsó lenini gondolat a kormány részéről?
Igen, egyetértek. Fundamentálisan az OTP ma már kevesebbet ér mint tegnap előtt.
Kérdés, hogy mennyivel.
Ellentétben a brazil példával itt most minden elemző találgat. Aki a legkevésbé szeretne kockáztatni annak javaslom, hogy a legpesszimistábbszámitásokat nézze. Eszerint az OTP várható egyszeri vesztesége elérheti a 60 és 180 milliárd ft közé eshet. Ez a következő két év adzás előtti magyarországi nyeresége. Amennyiben a maximum, a 180 milliárd jön be, akkor a következő két évben az években az OTP nyeresége a leánybankok által szállitott lesz, azaz 2013-ban kb 70 milliárd, mig 2014-ben kb 100 milliárd ft. Tekintettel arra, hogy a csoportszintű adózott nyereség 2011-ben 83, 2012-ben pedig 122 milliárd ft volt, ez még nem tragikus. Sőt! Tőkeveszteség helyett az OTP saját tőkéje tovább nő! Ezen kivűl az egyszeri veszteség elviselésének van egy várható pozitiv hatása. Induljunk most (kicsit jóindulatúan) abból, hogy most a tényleg rászorulókat mentik. Ha ez igy lesz, akkor konkrét intézkedéstől függően, a veszteségért cserébe valamilyen észrevehető mértékben csökkenni fog a bedülő hitelek aránya. Igy az OTP csökkentheti nemcsak a folyó céltartalékolást, hanem a magyarországi OTP-nél esetleg a meglévő 400 milliárdos céltartalékállományt is.
Mert a fundamentumokhoz hozzátartozik az a tény is, hogy az OTP nemcsak Európa egyik legjobban feltőkésitett nagybankja, hanem az is, hogy a céltartalékolási politikája nagyon konzervativ. (Pld.: FHB-nál csak kb 50%-os, a magyarországi többi banknál 60-70% közötti, mig az OTP-nél 82%-os).
Az E-star (szélsőséges példa, csak a gondolatmenet tévedését mutatván) úgy esett le 12K-ról 100Ft-ig, hogy végig volt vevő.
Az biztos, hogy több eladó volt mint vevő, ezért esett. Én pl eladtam, és nem azért, mert 4000-ig várom, hanem mert a tervek kiszivárogtatásáig legalább folyamatos eladói nyomás lesz rajta, és inkább visszaszállok, amikor vége a minipániknak, így nagyobb lesz a nyerő. Gondolom, rengetegen ezért adták el, s nem a félelem miatt.
Persze, mindenki elégedett a jelenlegi OTp-s helyzetel..
De, ..
Az OTI,
- alapvetően nem Magyarország-függő cég...
_ A belföldi helyzet átmeneti...bőven van még lefelé.. (3-600 HUF)
Választások után meg mehet még jelentősen felfelé.. (1000-2000 HUF)
Elgondolkodtató,hogy amint az otp esik kicsikét,azonnal előkerülnek a 0 ft-ot kiabálok, vészmadarak,stb. nos ,aki fórum beirások alapján elad v vesz... meg is érdemli.....
Ennyi pesszimista vészmadár,ezt minden esésnél eljátszátok mégsem jött még be egyszer sem,2éve követem a beírásokat de a károgás ellenére még mindíg visszakapaszkodott az Otp.Nem kel rögtön 2008as káoszt emlegetni szerintem,persze a shortosoknak ez jo volt,
Törölt felhasználó2013. 07. 18. 19:53
hétfőn 5000-nél kiszálltam,hol lenne érdemes újra venni?
OTP részvényesek ide!