Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
fatihszultan vasárnap, 06:34
Előzmény: #5376  szieszta
Jogos észrevételek! Ezért mondom, hogy lehetetlen és ostoba ötlet állandóan a nyugdíjrendszer 1-2 elemét változtatgatni. Hol a befizetéseket variálják, hol az életkort. Ez egy borzasztó összetett kérdés, amit nem lehet megválaszolni egy-egy elemének a kiragadásával.
"több mint valószínű ez csak romlani fog, látva a gyerekvállalási hajlandóságot." - Ez pl. igaz a felosztó-kirovó rendszerekre. De, nem csak olyan nyugdíjrendszer létezik. Sajnos, sok országban nem hagyják a kormányok felnőni a lakosságot. Lsd.: 5.000 HUF dízel támogatás/hó. Mekkora baromság! Én is megkapom. Köszönöm szépen, 1 üveg már egész jó bor ára....Tüzifa támogatás. Én is megkapom, mert vízteres kandallóval (is) fűtöm a házam. Köszönöm szépen. Napestig lehetne sorolni, ahogy a modern államokban ostoba módon szórják a pénzt (mielőtt valaki megtalál ezzel, Tiszára szavaztam). 
2. fő problémát látok a mai, ny-i államok működésében:
1. Az államkasszát - jó esetben - pártkasszának tekintik (rosszabb esetben) családi kasszának...Így rengeteg pénz elfolyik felesleges, ostoba dolgokra és nem jut arra, amire valóban szükséges.
2. Összefügg az elsővel: a politikusoknak a tevékenységük megélhetés lett. Ezért 4 években gondolkoznak és nem hajlandók rövidtávon akár népszerűtlen intézkedéseket hozni. Így soha nem történik meg a (100-50-30 évvel ezelőtt még működő) a nagy alrendszerek - pl. oktatás, egészségügy, nyugdíj, stb - reformja. 
És itt van a lényeg: 1-1 elem ida-oda változtagatásával nincs a nyugdíjrendszernek (sem) megoldása! A megoldás a reform=teljes átalakítás! (Rossz hírem van! Amíg nincs teljes összeomlás, nem fog megtörténni!)
N0MAD szombat, 15:32
Előzmény: #5378  N0MAD
(és persze többet állítanak elő mert hatékonyabbak, különben nem lenne rájuk szükség)
N0MAD szombat, 15:31
"a robotok kiszorítják a munkásokat, ki fogja fizetni a nyugdíjunkat??? "
három másodperc gondolkozás után: ha ugyanazt az értéket előállítják és ugyanannyit befizettetnek adóba mintha ugyanazt a bért megkeresnék mi is változott? Az emberek valami olyat fognak csinálni amit a robotok nem?
Mennyivel is lett több fodrász manikűrös kozmetikus lélekbúvár tanácsadó mint az ipari forradalom előtt volt?
Majd körbe kinyaljuk egymás seggét, oppárdon szolgáltatóiparban tevékenykedünk majd, mert erre láthatólag van igény.
Firekiller
Firekiller szombat, 14:29
hackeld meg a biológiai életkorod
szieszta szombat, 11:28
Előzmény: #5373  fatihszultan

Sokáig úgy voltam vele, nem baj, hogy sokat fizetek el az állam felé, majd nyugdíjasként visszakapom. Tavaly előtt változott meg a véleményem, mikor feszegetni kezdték, hogy emelni kell  a nyugdíjkorhatárt, nincs pénz semmire és több mint valószínű ez csak romlani fog, látva a gyerekvállalási hajlandóságot. 
Szerintem nem lesz miből nyugdíjat fizetni, elvégre kevés a gyerek, meg azt látni, egyre inkább szűkül a foglalkoztatottság . Ha a mesterséges intelligencia elveszi a munkahelyeket, meg a robotok kiszorítják a munkásokat, ki fogja fizetni a nyugdíjunkat??? Majd veszünk fel rá hitelt, ahogy már most is csinálják?
Abban teljesen igazad van, hogy az öregedés nem kímél senkit.
Gyerekkoromban 2 órát futottam, mikor kidőltem, aztán 5 perc pihenő után következett újabb 2 óra futás. Most , 54 évesen, három nap kell, hogy kipihenjem. :-)
Micsoda nosztalgiázás, mikor mondják, hogy régen nem volt ennyi beteg. Hát persze, hogy nem, aki jobban megbetegedett, az meghalt. Most az orvosság életben tart, de nem gyógyít meg. Ami elkopott, az már nem lesz jobb.
N0MAD szombat, 11:25
Előzmény: #5372  tihamer
jól meglepődnek aztán dolgoznak tovább adómentesen, a nyugdíj mellé még a fizu is emelkedik.
Könnybe is lábadok mindjárt.
fatihszultan szombat, 10:32
Előzmény: #5373  fatihszultan
legkönnyebb helyett-legkisebb ellenállás irányába
fatihszultan szombat, 10:30
Számomra - így nyugdíjhoz közeledve - van valami szánalmas abban, ahogy még ún. "nyugdíjszakértők", gazdasági portálokon is, egy csomó hülyeséget hordanak össze, meg ahogy a nyugdíjkérdést sok országban kezelik. Vagyis pl. az öregségi korhatárt tolják feljebb, különböző számokhoz igazítva. Pl. a várható élettartam növekeséséhez igazítva. Csak olyan apróságokat felejtenek el, hogy a várható élettartam növekedése jórészt a gyógyszerek, gyógyászati eljárások, orvoslás, stb. közelmúltban  történt (és ma is tartó) fejlődésének köszönhető. De, ettől 65-68-70 évesen nem (vagy alig-alig) leszünk fittebbek, mint 20-40-70 évvel ezelőtt, ugyanilyen korban. 
Meg szoktam kérdezni: mit gondoltok, hogy fog dolgozni a tetőn-állványon-létrán egy 68-70 éves kűműves, ács, festő, 50 év fizikai munka után? Egy bányász, kohász? (Attól, mert ezek Mo-on bezártak, máshol még léteznek)
A világ egyik legelső, modern nyugdíjalapja a skót presbiteriánus egyházon belül működött, nagyjából a 18. sz. közepén. Kiválóan ki tudták számolni, még a kor kezdetleges adatbázisai segítségével is, hogy mennyi befizetés kell, hogy működjön. Szinte penny-re pontosan ment is. Gondoljátok, hogy most nem tudják kiszámolni? De, igen! Most is lehetne működő nyigdíjrendszert létrehozni, működtetni. 
Csak, ahogy még egyik tanárom, az egyik előadáson mondta: minden rendszer a legkönnyebb ellenállás irányába megy el. Ilyen a nyugdíjrendszer is.
tihamer
tihamer szombat, 10:17
Előzmény: #5363  FR73
"20 év jogviszony 53% a szorzó, 40 év jogviszony 80%." 
👍
Sokan meglepődnek a hölgyek a " 40 éves "  nyugdíjba vonulás után , mikor megkapják az első nyugdíjukat. Miért csak 80 %-ot kaptak.
Ugyanis 50 év után jár a 100% nyugdíj.
tihamer
tihamer szombat, 10:13
Előzmény: #5370  N0MAD
20-30 múlva teljesen más lesz a nyugdíjszámítás és a nyugdíjrendszer. Szerintem ezt most felesleges számolgatni jelenleg.
A 70-es években születettek számát már nem bírja el a nyugdíjrendszer. Ez az időszak kb 2035 után fog bekövetkezni. 
N0MAD szombat, 09:39
Előzmény: #5365  Firekiller
kinyom az mindent az éves szorzóktól a bármeddig, én is pont számolgattam minap a hozzávetőleges éves fizuk szorozgatásával meg eredményszámolással.
Mondjuk húszéves munkaviszonyos korban sok jelentősége nincs, ha nyugdíjiaskorig kitart a tőkéd a hozamokból élve akkor utána is ki fog.
Firekiller
Firekiller szombat, 09:00
Előzmény: #5368  FR73
😭😭
FR73 szombat, 08:54
Előzmény: #5366  Firekiller
Nettó
FR73 szombat, 08:54
Előzmény: #5365  Firekiller
Az a barátod, nem titkos az infó.
Firekiller
Firekiller szombat, 08:53
csak azt nem hogy a bruttó bérem 53%-a vsgy a nettó bérem-é 
Firekiller
Firekiller szombat, 08:52
Előzmény: #5364  Firekiller
chatgpt kinyomta nekem is :)
Firekiller
Firekiller szombat, 08:51
 Ha pontosan 20 év elismert szolgálati időd lesz, akkor a nyugdíjad alapjául szolgáló havi átlagkereseted 53%-a lesz az induló öregségi nyugdíj.
FR73 szombat, 08:49
Előzmény: #5362  Firekiller
20 év jogviszony 53% a szorzó, 40 év jogviszony 80%.
Firekiller
Firekiller szombat, 08:47
Előzmény: #5361  FR73
de az csak tudható ha minden 'állandó " de csak 20 éved van az fele vagy harmada öregségi nyugdíjat generál ahhoz képest mintha összes év?
FR73 szombat, 08:25
Előzmény: #5360  Firekiller
Van egy valorizációs tábla, mely jelenértékre hozza minden egyes év nettó béredet. A szorzók a nemzetgazdasági átlagbér változás (nem pontosan az állami bértábla).
Az így kapott nettó átlag életkeresetedet megszorozzák a szolgálati idő szorzóval.
Ha ez a szam még elég magas, akkor még egy degresszív szorzóval lecsípnek belőle.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek