ETF előnyeiről/hátrányairól számos helyen olvashatsz, például justetf.com Hogy mi éri meg, és mi nem, azt mindenkinek a saját szempontjai alapján kell tudni eldönteni. Költség szempontjából ETF általában rosszabb az egyedi részvénynél, mert nemcsak a tranzakciós díj van, hanem az árjegyző spreadjét is fizeted (viszont van árjegyző, tehát kereskedési időben elvileg mindig van vevő és van eladó, ha eladnál/vennél). Azt látni kell, hogy végülis az ETF is csak egy bef. alap, csak alacsonyabb költségű és tőzsdén kereskedhető. Mondjuk a jelen példánknál maradva, én most így hirtelen nem nagyon tudnám, hogy hol és hogyan vegyek általam hőn áhított egyedi kazah részvényeket. A kazatomprom úgy rémlik talán forog Londonban, másoknál azt sem tudnám, hogyan fogjak hozzá. Ha lenne KZ ETF, akkor ez nem probléma. De ugyanígy nem nagyon tudnám, ha mondjuk mindenáron macedón blue chipeket szeretnék a portfóliómba, hogy merre is induljak a skopjei börze parkettje felé, viszont speciel például tudom, hogy erre van ETF.
Érdekességképpen: https://kase.kz/en/media-center/events/824 Készülőfélben a KASE kazah tőzsdeindexet követő ETF. Szerintem izgalmas lehet. Uránbányászat, bank, olaj, telekommunikáció...
Mégiscsak jó dolog ez a mesterséges okosság. Kérdeztem tőle az ETF visszaváltás mechanizmusáról, és egy csomó dolgot megértettem belőle. Ha valakit érdekel, itt olvashattya: Mi történik, amikor egy ETF-et az árjegyzőnek adunk el? Amikor egy befektető elad egy ETF-részvényt, a tranzakció általában a másodlagos piacon (a tőzsdén) zajlik le, hasonlóan bármely más részvény eladásához. Az eladó fél számára az árjegyző (market maker, vagy gyakran egyúttal az Authorized Participant – AP) az a vevő, aki biztosítja a likviditást a piacon.A folyamat lépésről lépésre a következő:
Az eladás végrehajtása: Ön eladja az ETF-részvényeit a brókerén keresztül. Az árjegyzők folyamatosan tesznek vételi ajánlatokat, így a tranzakció szinte azonnal végbemegy a tőzsdei nyitvatartás ideje alatt a piaci áron [1]. Ön készpénzt kap az eladott részvényekért cserébe, akárcsak egy normál részvényeladásnál.
A likviditás biztosítása (első szint): Az árjegyző szerepe, hogy mindig legyen valaki, aki megveszi az eladott részvényeket, és eladja azokat, akik venni szeretnének. Ők folyamatosan szűk árrést (különbözetet a vételi és eladási ár között) tartanak fenn, amiből profitálnak [1].
A visszaváltási mechanizmus (második szint): Ha az árjegyző túl sok ETF-részvényt halmoz fel, és a másodlagos piaci kereslet nem tudja felvenni a felesleget, akkor lép életbe az ETF egyedi visszaváltási (redemption) mechanizmusa. Az árjegyző (aki ebben az esetben AP is) elviszi a nagy mennyiségű ETF-részvényt (egy "teremtési egységnek" vagy "creation unit"-nak megfelelő csomagban) közvetlenül az ETF kibocsátójához.
A mögöttes eszközök cseréje: A kibocsátó elveszi az ETF-részvényeket az árjegyzőtől, és cserébe odaadja neki a részvények mögött álló tényleges értékpapírokat (pl. részvényeket vagy kötvényeket) [1]. Ez a in-kind (természetbeni) visszaváltás rendkívül adóhatékony folyamat, mivel nem jár a mögöttes eszközök készpénzes értékesítésével és a tőkenyereség realizálásával a befektetési alap szintjén [1].
Összefoglalva: Az Ön szemszögéből az eladás egyszerű és gyors. Az árjegyző technikai szerepe biztosítja, hogy a másodlagos piaci ár közel maradjon az ETF nettó eszközértékéhez (NAV), és fenntartsa a likviditást a teljes életciklus során [1].Az AI-válaszokban előfordulhatnak hibák. Pénzügyi tanácsadásért forduljon szakemberhez.
Nekem Defense-ből már van VanEck. Az utóbbi néhány napban erősen felszúrt, majd gyakorlatilag azonnal vissza is adtan az egészet. Én csak tátottam a számat. Nem néztem utána, hogy mi volt az egésznek az oka, de el tudom képzelni, hogy ez a Trumppal lehet összefüggésben, és hogy legalább eddig a csúcsig hamarosan fel fog ismét kaptatni, mondjuk a Trump beiktatása körüli időkig, tehát kábé 2 hónap alatt. Ha ebben igazam van, akkor az mostantól odáig kábé egy olyan tíz százalék potenciált jelenthet.
.A felsoroltakból a 3., amit érdekesnek találok:Az Invesco Cybersecurity UCITS ETF globálisan fektet be az IT biztonság területén tevékenykedő vállalatokba .A 4. Az Invesco Defense Innovation UCITS ETF olyan vállalatokra összpontosít világszerte, amelyek a legmodernebb fegyvereket, védelmi rendszereket és határbiztonsági megoldásokat fejlesztenek. Már belevettem. A 7.Az Invesco Defense Innovation UCITS ETF olyan vállalatokra összpontosít világszerte, amelyek a legmodernebb fegyvereket, védelmi rendszereket és határbiztonsági megoldásokat fejlesztenek
Tavasszal kitört rajtam a Kelet-Európa mánia. Vettem Görögország, Csehország, Lengyelország, Románia ETF-eket, mind az Expat alapkibocsátótól, amely bolgár, és szemlátomást főként Kelet-Európára van szakosodva. Az eltelt fél év - háromnegyed év távlatában nem sikerült ezekkel az ETF-ekkel dűlőre jutnom, csalódottan kiszálltam belőlük kábé beszálló áron ill. minimális veszteséggel, gyakorlatilag tettem velük egy üres kört. Közben a Horvátország és a Macedonia ETF ugyanezen idő alatt duplázott. Mostanában crypto ETF-ekkel remélek némi pénzt csinálni, de ha az beállna, akkor ismét Kelet-Európa felé fordulok esetleg.
még egy kis olvasmány https://szendreiadam.hu/befektetes/etf-passziv-befektetesek/
Törölt felhasználó2024. 08. 26. 03:49
Mint első bejegyzés: Mi az az ETF?Az ETF az angol „exchange traded fund” (tőzsdén forgalmazott befektetési jegyek) kifejezésből származik.Az ETF egy olyan befektetési alap, amellyel folyamatosan kereskednek a tőzsdén, nem a naponta egyszer megállapított árfolyamon lehet megvásárolni, illetve eladni, ahogy a hagyományos befektetési alapoknál megszokott. Ebből kifolyólag árfolyama ugyanúgy mozog, kereskedése ugyanúgy működik, mint egy részvény esetében; rendelkezik árfolyamgrafikonnal, amelyre érvényesek a technikai elemzés elméletei, és megadhatsz rá akár stop loss megbízásokat is.Lényegében magába foglalja a részvények és a befektetési alapok előnyeit, így csökkentve a kockázatot és a költséget. . https://www.erstemarket.hu/termekek/etf-kereso?param_id%5B%5D=1¶m_id%5B%5D=4 .
ETF Topik