Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2026. 02. 19. 18:21
Előzmény: #38957  MrSomm
Mire?? . Bocsánat  elvesztettem a fonalat, tényleg, most egyszerre 6 fele koncentrálok, nézd el nekem és a tőzsde csak az egyik. 
Mire kell a  forrás? 
MrSomm 2026. 02. 19. 14:59
SHFE Silver: what’s this “near-delivery hedging quota goes to zero” change and who does it hit? (Feb 2026) A lot of posts are circulating saying “positions get auto-set to zero on Feb 27.” That’s not quite accurate, but there is a real tightening that matters if you trade/hedge SHFE silver. 1) Quick SHFE participant cheat-sheet (who is who) On SHFE you’ll generally see these buckets:
  • Futures company members (brokers): the clearing/trading intermediaries.
  • Non-futures company members: institutions that are direct exchange participants but not brokers (some are industrial/financial entities).
  • Overseas special non-broker participants: overseas entities approved to participate directly under SHFE’s access framework.
  • Clients: everyone trading through a futures company member (most regular traders and many hedgers fall here).
2) What is a “near-delivery month” and why is it special? SHFE treats the month before delivery + the delivery month as the “near-delivery window.” This is when exchanges typically tighten limits because the contract is close to physical delivery and risk management matters more. SHFE also uses a hedging quota system:
  • You can have a general-month hedging quota (for normal months), and
  • A separate near-delivery-month hedging quota if you want to hold hedges close to delivery.
Historically, there’s been a mechanism where some quota can auto-convert as you approach the near-delivery window. 3) What changed (the Feb 11, 2026 notice) Starting from the last trading day of February 2026 (which is Feb 27, 2026), SHFE will temporarily set the “auto-converted near-delivery hedging quota” to 0 lots for:
  • non-futures company members
  • overseas special non-broker participants
  • clients
…IF they do not have an approved near-delivery-month hedging quota. Key point: this is about the auto-converted hedging quota/limit going to zero, not about the exchange magically deleting everyone’s positions. 4) What does it mean in real life? If you’re in the affected categories and you don’t have explicit near-delivery hedging approval, you can’t rely on the old “auto-conversion” flexibility to keep a hedging position as your contract enters the month-before-delivery and delivery month. So what do people do instead?
  • Roll earlier (move exposure to a later month), or
  • Reduce/close positions before they become “near-delivery,” or
  • Apply for the near-delivery hedging quota (if you’re a legitimate hedger who qualifies).
It mostly impacts traders/hedgers who used to run positions “late” and count on automatic conversion to stay compliant. 5) Should we expect volatility / cascades on the day? Possible, but not automatic. Here’s the realistic take: Why it could cause volatility
  • It creates a hard cutoff for a specific compliance route (auto-conversion).
  • If a meaningful chunk of near-delivery exposure was being maintained via that route, you can get forced rolling/reducing pressure.
Why it may not create a giant one-day blow-up
  • The notice was published well in advance, so positioning can adjust gradually.
  • It doesn’t target “speculators” directly; it targets a quota mechanism and specific participant categories.
If there’s a “cascade,” what direction would it be?
  • There’s no guaranteed direction. Rolling can look like:
    • selling the nearby + buying the next (or the opposite),
    • which often shows up more in calendar spreads and volume spikes than in a clean “price up/down” move.
What to watch
  • Open interest and how concentrated it is in the near months
  • Spread moves (near vs next month) and volume around roll windows
  • Any follow-up SHFE notices clarifying enforcement details
Bottom line: This change is mainly a near-delivery tightening: if you’re not pre-approved for near-delivery hedging, your automatic near-delivery hedging allowance becomes zero. That can increase the chance of churn/volatility around roll periods, but a dramatic one-day crash/pump is not a given.
MrSomm 2026. 02. 19. 14:54
Előzmény: #38957  MrSomm
SHFE (Notice 〔2026〕66, Feb 11, 2026): For SHFE silver futures, from the last trading day of Feb 2026 (Feb 27, 2026), non-futures company members, overseas special non-broker participants, and clients that do not have an approved near-delivery-month hedging quota will have their auto-converted near-delivery-month hedging open-interest limits (month before delivery + delivery month) temporarily set to 0 lots.  

Nekem ezt dobta ki az AI. Es ezt a kulonbsegekre kerdezve lent. Erdekes. Foleg, hogy ez nem egy uj kvota, mert 2012 marcius ota letezik. Ismet inkabb szenzacio hajhasz X/socail media posztnak tunik nekem, mint piac befolyasolasnak a szabalyozoi reszrol, mint ahogyan az iras sugallja. 

• What gets set to “zero”:
    The viral claim says your positions are automatically set to zero. The SHFE notice actually says the auto-converted near-delivery hedging quota/limit is set to 0 lots for certain participants without approval — it’s a quota/limit change, not a blanket “your position becomes zero.”

• Who it applies to:
    The viral claim implies everyone except “genuine industrial hedgers.” The SHFE notice applies to specific categories (non-futures company members, overseas special non-broker participants, and clients) that don’t have an approved near-delivery hedging quota.

• The date:
    The viral claim states Feb 27, 2026. SHFE states “the last trading day of Feb 2026” (which, given the 2026 calendar, works out to Feb 27) — so the date is an interpretation of SHFE’s phrasing, not the exact wording.

• “Specs must roll” language:
    The viral claim adds market commentary (“speculative longs must roll earlier,” “slashing pressure on deliveries”). SHFE’s notice doesn’t say that; it only changes near-delivery hedging quota mechanics.
  • MrSomm 2026. 02. 19. 14:40
    Előzmény: #38955  Placi82
    Beraksz akkor egy hiteles forrast kerlek? Vagy barki...
    Placi82 2026. 02. 19. 14:21
    Előzmény: #38954  gyula1971
    +. Most egyetértek Önnel..
    Aztán a következő napok/hetek  eldontik hogy mi lesz. 
    Placi82 2026. 02. 19. 14:18
    Előzmény: #38953  randomly
    Erre én is kíváncsi lennék. 
    Nándi mindig olyanokat tálal, ami kb sehol sincs. De mikor célirányosan, utána kutatok akkor felfedezem én is , hogy amit talált, az igaz, valid. 
    Pedig én is állandóan olvasok.....
    De  Nándi  mindig ritka információkat túr ki... Gratula  Neki! 
    gyula1971
    gyula1971 2026. 02. 19. 10:36
    -Private Banking friss:-Ezüst.-Nehéz kereskedhető mintát találni ennél a görbénél. Amennyiben a utolsó két nap egy lokális swing aljpont volt, akkor enyhe fordulat felfelé adódhatna, de még akkor is egy szűkülésben lehet. A 87,5 és a 93,75 erős ellenállás, míg technikailag jelentős támasz csak a 62,5 és 68,75-nél húzódik. Ilyen hiperbolikus emelkedések után hosszú korrekciós fázisok szoktak jönni, új csúcs nélkül, így a long oldalra állni csak rövid távra szűk kockázatkezeléssel lehet ajánlott.
    Ellenállások: 121,88; 125; 128,12; 131,25.
    Támaszok: 68,75; 62,5; 59,38; 50.
    randomly 2026. 02. 19. 09:30
    Előzmény: #38945  Nandi
    Szerinted az Ezüst futures vásárlok hány százaléka tudja ezt? Például Én az LLM 30 perc tekerése után se találtam meg a hiteles közleményt. Nem tudom mennyi áramot füstöltettem el ... de sokat. 
    randomly 2026. 02. 19. 09:16
    Előzmény: #38950  FR73
    PodCastokban virtuális jegybankpénznek nevezik, mindenkinek lesz egy jegybanki számlája jegybanki hitelkártyával / vagy WeChat / DÁP etc. Kap mindenki virtuálisan stimulust ... mondjuk $100 ... de van lejárta mint a futuresnek. Ha nem költöd el a következő fizetésig akkor eltűnik a számládról. Lásd magyarországon a SZÉP kártya. ha nem költöd el akkor adóval szépen elszedik. _Szerintem_ ez lesz majd és már a bővitésről is csacsognak ... a COVID alatt megcímezve csak kajára költhető, esetleg albérleti díjra ... megtakarításra aranyra ezüstre meg nem. Így a szegény nem hal éhen, sőt az éttermes sem. A gazdag meg tudja megenni ezért neki törlődik a következő esedékességnél. Na hogy ezt hogy fogjuk lekereskedni még nem tudom , De a CME Group-nál biztos megy róla a meeting. :-) Illetve ha lehal az autóipar akkor csak autót tudsz belőle venni vagy fizetni a részleteit ... etc.
    Placi82 2026. 02. 19. 00:20
    Az ár most COMEX és London alapjan képzodik, nem Shanghai alapján. Amikor a Shanghai Futures  zárva van most 1 hétig, a globális benchmark ár a COMEX és a London  market  piacokon képződik csak ,ezek nyitva vannak,i tt bármikor emelkedhet az ár.Meg van egy tippem, hogy ha a résztvevők úgy gondolják, hogy delivery közelében kevesebb short lesz, akkor már most elkezdheznek venni?? 
    De ez már paradoxonos kicsit de  logikus indok lehet.
    Rövid közép távon én ezt  a szabályt, lefelé tartó trendnek látom ezustre nézve... 
    FR73 2026. 02. 19. 00:18
    Előzmény: #38949  ASR
    Leginkább az IT rendszerek felhőjéhez tudnám hasonlítani, ami kellene egy ideális helyzetben.
    Van egy folyamatosan változó pénzkereslet, és ehhez "automatikusan" igazodó pénzkínálat legyen. Na erre se a dollár, se az arany, se a btc nem alkalmas. Hogy mi alkalmas, vagy egyáltalán lehetséges-e ilyen automatikus mechanizmus, azt nem tudom.
    ASR 2026. 02. 19. 00:08
    Előzmény: #38944  FR73
    Köszi! Az alternatívákról érdemes beszélgetni, de én a jelenlegi globális folyamatokból kiindulva határozottan nemesfém-párti vagyok. A történelemben a minta eddig mindig ugyanaz volt: az elértéktelenedő fiat pénzeket előbb-utóbb a nemesfémek váltották fel. A jegybankok jelenlegi aranyfelhalmozása azt jelzi, hogy ők is ismerik ezt a forgatókönyvet. Hogy ebből technikailag miként lesz használható fizetési rendszer, az már egy másik kérdés. Természetesen ez csupán egy vélemény, nem egyenes következmény vagy "jóslat".
    Placi82 2026. 02. 19. 00:02
    Csak az tarthat pozíciót delivery közelében, akinek valóban köze van a fizikai fémhez.
    Ergo. Ez rövid-közép időtavon   ez lefelé mutató hatás lesz szerintem. 
    ASR 2026. 02. 18. 23:58
    Előzmény: #38943  Placi82
    Látom, akadnak problémák nemcsak a helyesírással, de a gondolkodási struktúrák kifinomultságával is. Az írásom nem szimplán aranyról vagy De Gaulle-ról szól, hanem egy rendszerszintű jelenségről, melynek épp akkor volt aktualitása, amikor publikáltam. Attól, hogy valaki ismeri a betűket, még nem biztos, hogy érti az olvasott szöveget. 
    Placi82 2026. 02. 18. 23:58
    Előzmény: #38942  FR73
    Értem, én hogy minden bal liberálist magamra rátok, .....:), erre a jövőben figyelni fogok elkeruljem

De velem nem fogtok bírni... 
    Ezüst, és nemesfem témához, szólj hozzá, innentől. De nem tudsz. akkor menj. 
    És  ez egy jó topik,  és a profi Nándi, Randomly, Bpali, etc nagyon  jó srácok. Ezért  kérlek szépen ne írjatok szemelyeskedjetek már itt. Lehet menni az O.V takarodj topikba, vagy sok hasonló jellegű topik van a PF fórumon  iszonyat sok hasonló szint. . és ott kielhetitek magatokat......
    De a részemről vége a ócska szemelyeskedokkel való beszélgetésnek. 
    Köszi. 
    Nandi 2026. 02. 18. 23:46
    Kína lépett az ezüstpiacon. Ennek ismeretében ma felfele ment az ár, de nem értem miért.
    Valaki szaki megmagyarázná?
    THE NEW RULE STARTING FEBRUARY 27, 2026 Hedging positions in the delivery month and the month before are automatically set to ZERO contracts—unless you have pre-approved special hedging quota. Only genuine industrial hedgers with explicit approval can hold positions right up to delivery. Speculative longs or non-approved positions must roll out earlier or close—slashing pressure on immediate physical deliveries.
    FR73 2026. 02. 18. 23:45
    Előzmény: #38941  ASR
    Igen, jó.
    Viszont mindig kell egy igazodás. Lehet rajta vitatkozni, de ez még mindig a dollár. Az ezüst vagy arany uncia ára dollárban van. Nem fordítva, nem a dollár ára van ezüst vagy arany unciában.
    Hogy ez meddig lesz így, azt nem tudjuk, mint ahogy azt se, a dollárt egyszer majd felváltó igazodási pontot minek fogják hívni, mi lesz a formátuma, és honnan lesz menedzselve.
    Az én véleményem, hogy nem az arany vagy ezüst lesz az új igazodási pont (bár tévedhetek akár). Azt pedig végképp nem látni, hogy milyen lesz az átmenet ha ez az új valami majd felváltja a dollárt.
    Placi82 2026. 02. 18. 23:33
    Előzmény: #38941  ASR
    2026 januárjában ??Komolyan? Ohh wait... A te topikodba már 3 hónappal előtte írtam róla!!
    Utana te is 3 hónap múlva. Grat. 
     A jó memória átka😉 
     Placi82- (2025. 10. 22. 16:56)
    Nono. Nem volt ez mindig így. FED mögött lévő erőket megszivatta egy okos ember akit úgy hívtak, De Gaulle 1965 ben aranyat kért a dollárért cserébe. Vacak 100 millió dollárt váltott  át a FED el aranyra és francia hadihajok hoztak haza az aranyat. Meg is buktattak a nemzet hőset. 1968 ban ezért.  Ezek nem bocsatanak, nem felejtenek..... 
    És ettől az ugylettol kezdett elcseszodni minden...... Téma: MacroLab – Trendek, minták, töréspontok
    FR73 2026. 02. 18. 23:21
    Előzmény: #38940  Placi82
    Nem te vagy ott a topikgazda, ehhez a hangnemhez itt nincs jogod.
    Nyiss egy saját "Placi a lexikális zseni" topikot, ott mesélgethetsz kedvedre, nem foglak zavarni.
    Itt viszot összehordasz mindenféle alusisak dumát, aztán mikor szembesít valaki, bedurcizol, mint most.
    ASR 2026. 02. 18. 23:21
    Januárban írtam a blogon a franciák precedenst teremtő lépéséről az arannyal kapcsolatban: MacroLab

Topik gazda

Lolmachine
    Lolmachine
    3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek