Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi ma, 13:12
Előzmény: #16087  TheSnake2020
Nem a jövőképpel van a gond hanem, hogy “biztos”-nak írod. 
TheSnake2020 ma, 12:22
Előzmény: #16085  todi
Hát a tőzsdéken ez a lényeg.  Lásd valamennyire a jövőt.  (Persze nem csak ott) Úgyhogy igen van egy jövő képem. Hogy ez mennyire jó,  vagy rossz az majd kiderul . Sajnos próféta nem vagyok. 
lukskypoker
lukskypoker ma, 11:44
Francia napok vannak.
VIE is kötött.
Szintén hosszabb menet jeligére.
todi ma, 11:26
Előzmény: #16084  TheSnake2020
Az érvelésed itt hibádzik:“piac a következő pár évben biztos”.
Mitől biztos és mi biztos? Látod a jövőt?
TheSnake2020 ma, 11:06
Előzmény: #16080  todi
Nos Todi ez a stratégia akkor kifizetődő, ha a piac javulásában hiszel. Szerintem bármit is mondanak a felkent szakértők a piac a következő pár évben biztos,  hogy inkább stagnál,  vagy rosszabb lesz. 
Emelkedő kamatok: legalább további 100bp emelkedés várható szerintem a hosszú kamatokban. Euro övezet.  
Fiatalok nem akarnak röghöz kötést.  Olcsó bérleti díjakat fog mindenki igényelni,  amit populista politikával,  vagy az állam belépésvel az ingatlan piacra valószínűleg teljesíteni is fognak.  
Recesszió: nagyon törékeny az európai gazdaság.  Egy USA lassulás,  kínai tovább terjeszkedés Recesszióba lökheti Európát. 
A pozitív dolgok : nagyon jó pénzügyi managnent a VNAnal. Imádom,  amikor egy pénzügyes az első ember. 
Stabil bérleti üzletmenet hatalmas diverzifikacio. 
Brutálisan alulertekelt.  Szerintem. 
Nálam ezért semleges.  Remélem egy időre a politikai kockázat szeptemberben kiarzodik belőle.  Ha nem, akkor nagy baj van. Sajnos. 
Samsam01 ma, 10:58
Infineon dupla aljról próbál emelkedni.
lukskypoker
lukskypoker ma, 10:56
PERP bekötött a vérengzésben...
hosszú menet lesz
todi ma, 10:12
Ugyanakkor egy mai cikk ami szemben a tőzsdével a valós német ingatlanpiacot mutatja:
IngatlanokA befektetők ismét lakóingatlanokat keresnekA nagybefektetők régóta kerülték a német lakóingatlanokat. Most visszatérnek. A MEAG ingatlanpiaci vezetője, Haas elmagyarázza, miért összpontosítanak különösen a külföldi befektetők a német piacra.
München. A német lakóingatlanok ismét vonzóbbak a befektetők számára. „Jelenleg egyértelmű vevői piacot tapasztalunk” – mondja Stefan Haas, a müncheni székhelyű MEAG vagyonkezelő ügyvezető igazgatója. Különösen a külföldi befektetők térnek vissza, akik átmenetileg elkerülték a német piacot. „Vonzónak találják az itteni árakat” – jegyzi meg Haas. A MEAG mintegy 16 milliárd eurós kezelt ingatlanvagyonával az ország egyik legnagyobb befektetője. A DAX-on jegyzett Munich Re leányvállalata.
A német ingatlanpiac fellendülése már az év első felében is megmutatkozott. Bár a 30 vagy annál több egységből álló lakóingatlan-portfóliókba történő teljes befektetés, mintegy 4,4 milliárd euró, körülbelül három százalékkal elmaradt az előző évi szinttől, már most egyértelmű volt, hogy a piac változik. „Míg a tavalyi évet néhány nagyszabású portfólió-tranzakció jellemezte, idén az ügyletek száma nőtt” – állítják a BNP Paribas Real Estate szakértői.
https://www.handelsblatt.com/finanzen/immobilien/...01/100249240.html
todi ma, 10:01
Előzmény: #16079  todi
Mi erre az én stratégián? Egyszerűen várok. A cég üzleti eredményeire koncentrálok mivel az biztosítja nekem az osztalékot. A míg várok addig begyűjtöm az osztalékot és kivárom amíg a kamatok leesnek (nert eddig még mindig leestek ugyanis egy bizonyos kanatszintbél behal a gazdaság) és akkor a részvényárfolyam enelkedni fog.
Persze ezt az tudja megtenni akinek van ideje várni ( pénz, türelem).
todi ma, 09:55
Előzmény: #16076  simonzoli13
A Vonoviánál külön kell választani az üzletmenetet és a részvényárfolyamot (a piac láthatóan ezt teszi).
Az üzletmenet stabil a refinanszírozás negoldott stb.
Adódik a kérdés akkor mégis miért esik az árfolyam?
Leegyszerűsítem:
Van egy 1m € értékű lakásod amit kiadsz és hoz neked évi 30000€ nettó bérleti díjat. Ekkor a hozamod (NIY)  30000/1000000=3%.
Ha a 10 éves kamat 2,5% akkor ez jó.
Most viszont a kamat 3,25%.
Tegyük fel el akarod adni a lakásod.
Én mint befektető (piac) legalább 4% hozamot várok el ezért a lakásodért maximum 30000/0,04=750 000€
vagyok hajlandó fizetni.
A lakásod valószínűleg az ingatlan piacon nem ér ennyivel kevesebbet viszont nekem mint befektetőnek aki hozamot vár el a pénzéért csak ennyit ér.
Ez zajlik most a piacon. A piac az ingatlanodat árazza át és ezért esik a részvényárfolyam.
Ezért van az, hogy hiába havulnak az üzleti számok a piac csak az ingatlanértékre koncentrál.
Ennek az árazási szemléletnek semmi köze Berlinhez.
Nézd meg február végét: Berlin akkor is volt viszont a kamatok csökkentek így a stámított ingatlanérték nőtt így a részvényár is nőtt.
Összefoglalva: a cég működése stabil aztal semmi baj nincs. A számított (nég egyszer:nem a valós) ingatlanérték viszont a kamatoktól függ. Erre nincs ráhatása a cégnek.
Amíg a piac erre koncentrál addig elég a kamatot figyelni. Bár 2023 március és október között a piac ezen 180 fokban változtatott akkor a kamat árfolyam egyformán felfelé ment nem is keveset (50-60%).
tothjoco
tothjoco ma, 09:01
Előzmény: #16077  tothjoco
AI, tehát lehet h nem pontos, de hátha jó gondolatébresztő valakinek.
tothjoco
tothjoco ma, 08:59
Vonovia és a német építőipar – röviden A Vonovia árfolyamát jelenleg nem elsősorban egy új berlini lakbérplafon nyomja. A 2021-es berlini Mietendeckel (lakbérplafon) megszűnt, Berlin önállóan nem vezethet be hasonlót. Jelenleg a szövetségi Mietpreisbremse (lakbérfék) van érvényben, amely új bérleteknél főszabály szerint a helyi összehasonlító lakbér +10%-át engedi. A politikai kockázat ettől függetlenül létezik: a Linke és részben az SPD azt szeretné, hogy a szövetségi jog változzon, és a tartományok nagyobb lehetőséget kapjanak saját, szigorúbb lakbérkorlátozásra (Länderöffnungsklausel = tartományi nyitóklauzula). A Linke ezen felül továbbra is követeli a nagy lakáscégek Vergesellschaftungját (közösségi tulajdonba vételét). Ez azonban jelenleg politikai követelés, nem hatályos jog. A Vonovia mellett ezért érdemes nézni a német építőipart is. A lakásépítési engedélyek 2026 első felében kb. 15%-kal javultak, de a lakásépítés még törékeny. Közben a német állam hatalmas összegeket fordít infrastruktúrára, védelemre, energiára és digitalizációra. Ezért a szektorhatás kettős:
  • Lakáscégek / lakásfejlesztők: a szigorúbb lakbérszabályozás negatív.
  • Lakásépítés: szintén érzékeny a megtérülés romlására.
  • Építőanyag-gyártók: vegyes, de az infrastruktúra ellensúlyozhatja a lakásépítés gyengeségét.
  • Infrastruktúra-építők: kifejezetten kedvező helyzetben lehetnek az állami beruházások miatt.
Ezért befektetési szempontból nem feltétlenül a teljes német építőipart kell kerülni, hanem érdemes különválasztani a lakáspiacot az infrastruktúrától. Jelenleg érdekesebbnek tűnik például: HOCHTIEF → infrastruktúra, energia, védelem, digitalizáció
Heidelberg Materials → cement/építőanyag + infrastruktúra
Wienerberger → építőanyag + felújítás + infrastruktúra A Vonovia pedig kb. 19,5–20 € körül már fundamentálisan érdekesebb, de a politikai és kamatkockázat miatt inkább mikropozícióban, fokozatosan érdemes gondolkodni. A 19,5 € körüli hosszabb távú technikai támasz különösen fontos. A lényeg: a német állam építési pénzei nem feltétlenül a Vonoviánál landolnak. Lehet, hogy az infrastruktúra- és építőanyagcégek lesznek a nagyobb nyertesek, miközben a lakáscégeknek továbbra is meg kell küzdeniük a szabályozással és a magas kamatokkal.
simonzoli13 ma, 08:56
Előzmény: #16075  todi
A Vonovia visszatér 20 fölé?
todi ma, 08:41
A Deutsche Bank leminősíti a Novo Nordisk részvényeit „Eladás”-ra, és 290-ről 265 DKK-ra csökkenti a célárfolyamát.
buythedip ma, 08:15
UBM Development:
Profitability rebounded with €6.2m profit, higher equity ratio, and strong apartment sales
Positive earnings, strong revenue growth, and improved equity ratio mark a successful turnaround.
36% revenue growth year-over-year. 
Equity ratio rose to 36.6%
net debt dropped 10%, while asset sales funded affordable housing initiatives.
buythedip ma, 08:10
Előzmény: #16072  buythedip
20k felett, csak ha kacsacsőrt teszek a hozzászólásba, HTML kódként értelmezi.
Hellofreshből nem vennék soha nagy pozíciót, így a sávos vétel is kizárva.
Mediosra 8.5 és 10€ értesítés van beállítva, abból vennék sávosan, 2016-2017es szinteket nézem.
buythedip ma, 08:09
Előzmény: #16070  thinkpositive
Sávos vételt nagy pozíciókra van értelme csinálni szerintem, 20k
thinkpositive
thinkpositive szerda, 20:31
Előzmény: #16068  Ishar
"HF vétele is a befektetési elveim ellen való volt"
Nálam is szólt szinte az összes vészcsengő pénteken. Meglátjuk mi sül ki belőle.
thinkpositive
thinkpositive szerda, 20:29
Előzmény: #16066  buythedip
Hívhatnád sávos vételnek is :), de pénz nélkül megértem, ha nem megy.
Amúgy ismerős, ha tartod leesik, ha eladod felmegy. Így megy ez.
Medios-ra van célárad, vagy csak várod hogy leszakadjon és majd kiderül hol áll meg?
buythedip szerda, 18:39
Steico tetszik most.
WIZZ kis bennfentes vásárlás, akár jó is lehet ha lezárják a háborút, amit a midterm miatt nem ártana.
Hugo Boss is ígéretes, de azért tud nagyokat esni konszolidáció után is.
Ishar
Ishar szerda, 16:50
Előzmény: #16058  thinkpositive
"Hígításon nem gondolkoztok?" --- A TBSZ-eken van még puskapor, de azt biztos nem a HelloFrissre fogom ellőni. Igazából már a HF vétele is a befektetési elveim ellen való volt.
Ishar
Ishar szerda, 16:47
Előzmény: #16066  buythedip
"4.888ig pattant, miután leszakadt az előző jelentésre, pluszban is eladhattam volna." --- A vétel után pár percig, 5,05 euró környékén, én is voltam vele pluszban. Ott kellett volna behúzni a nagy nyerőt! :D
buythedip szerda, 16:38
Előzmény: #16058  thinkpositive
"-Higításon nem gondolkoztok?"
"-Amíg a szőke bornyú a világ ura, nem veszek semmit!"
4.888ig pattant, miután leszakadt az előző jelentésre, pluszban is eladhattam volna.
Nem vagyok nagy higítós, nincs szabad pénzem, és egyik szemem a Medioson, másik a Zalandon, Renault... Már kezdek kancsal lenni.
buythedip szerda, 16:32
Előzmény: #16053  simonzoli13
Nem az a kérdés, hogy lesz-e Volkswagen.
Saipem is van, mégis én 99% mínuszban adtam el a részvényeimet a dilution miatt.
Más a cég sorsa és más a részvény sorsa.
Snake mondta, hogy megpróbálná (de ő gyorsabban el is vágja a pozíciót, mint mi, ha mégsem jó)
Én SEMMI jót nem látok a charton.
2011 óta oldalazik az árfolyam, persze van osztalék is.
A mélypontoknál a havi gyertya 6-12 euros alsó kanócot produkált, most ez nincs meg.
Még ha a június-júliusi alj kanóc nélkül is középtávú alj, a hétfőt megvárnám, hogy alakul a havi gyertya.
Emiatt pénteken vagy hétfőn akár nagy dolgok is történhetnek vele.
Szerintem elveszti a nyári aljakat, de tévedhetek is.
simonzoli13 szerda, 14:42
Előzmény: #16063  5000
Gondoltam arra is, de valaki azt mondta itt, hogy megnézi a Covid alkat tuti, így inkább nem tettem! 
5000 szerda, 13:54
Előzmény: #16053  simonzoli13
Napok óta nézem, de már ülök Stellantisban is.
TheSnake2020 szerda, 13:32
Előzmény: #16061  simonzoli13
Legyen neked.  Szurkolok.  En először 18.5 nel nézek rá,  ha lefelé megy. Ha a német kamatok felmennek innen 3,5% ne adj isten 4% fölé a la Zsiday,  akkor bizony új aljat talán nem ut. Sajnos a politika is közbe szólhat.  Nem rég atolvastam mégegyszer a q2 jelentést.  A politikai kockázatot nagyobbnak tartom, mint a 4% 10y bund.
simonzoli13 szerda, 13:17
Vettem Vonoviat, 19,85-ön, 1.827 darabot! A tavalyi beszerzés 29.84. Higítottam. 

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek