Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch kedd, 12:05
Előzmény: #15845  buythedip
Ferrari -Komolyan mondom annyira szokatlan h ZÖLD a Ferarim :D De okéé innen már nem szurkolok lefelé túl sokat jött fel a bővítéshez. 400 alatt nem válok meg tőle (csodálkoznék ha jönne valami és másképp gondolnám majd később) 
Nike odaát ...jaja letörte a 40 körüli -nevezzük bárminek is, de mindenképp lélektani és kerek- :D LEstem vegyek -e még, de nem vettem tehát akkor a tegnapi volt az alja. :D (Ha mégsem akkor meglátom bővítek -e) Nagy forgalommal törte tegnap. 
LVMH- is nagy slunggal jött le óó lehet hogy tényleg drága lesz a 440! :) Kivettem a vételt --most mozi (Hogy ba.om el megint a vételt) :D 
Adidas... hmmm lehet 140 ért már venném- kis belépő pakkot. 
Merci! Todi 3 ért venné, én  lehet többért is de még messze "drága" nekem is, így még nem veszek Mercedes Benz termelőszövetkezetet. :)
Ishar
Ishar kedd, 11:37
Legalább a HelloFriss miatt nem kell izgulni: minden nap legalább -2 százalék. :)
todi kedd, 10:37
A mennyiségi lazítás és a pénzügyi elnyomás egyre közelebb kerül. A Fed 2025 decembere óta havonta 40 milliárd dollár értékben vásárol kincstárjegyeket. Gyanítható, hogy sem a Fed, sem az EKB nem sokáig nézheti tétlenül a kötvényhozamok jelenlegi meredek emelkedését. Akár tetszik nekik, akár nem, hamarosan kénytelenek lesznek beavatkozni. Az első lépés a kínzóeszközök lerakása lesz...
https://www.handelsblatt.com/finanzen/maerkte/anleihen-die-g…
Kötvények
A veszélyes amerikai adósságkockázat
Az Egyesült Államok naponta hárommilliárd dollárt fizet kamatra. A kormány egyre inkább rövid lejáratú adósságpapírokon keresztül finanszírozza adósságát – ami nagy kockázatot jelent az egész pénzügyi rendszerre nézve.
(...)
A pénzügyi rendszer dugulásaAz amerikai CSIS agytröszt egy másik veszélyre is rámutat: A kincstárjegyek áradata dugulást okozhat a pénzügyi rendszerben – és nehéz helyzetbe hozhatja a bankokat. A bankok, mint úgynevezett elsődleges kereskedők, kulcsszerepet játszanak az amerikai kincstárjegyek befektetőknek történő értékesítésében. Ehhez ideiglenesen hozzá kell adniuk az értékpapírokat a saját mérlegükhöz.
Ugyanakkor a szabályozási követelmények arra kötelezik a bankokat, hogy bizonyos minimális készpénztartalékot tartsanak fenn. Ha nagy mennyiségben vásárolnak kincstárjegyeket, ezek a készpénztartalékok apadnak.
A bankok jellemzően az úgynevezett repópiacon látják el egymást készpénzzel. Ha minden bank készpénzhiányba kerül, az Egyesült Államok Federal Reserve továbbra is az egyetlen likviditásszolgáltató. A Fed megvásárolja a bankok rövid lejáratú adósságpapírjait. Cserébe a bankok friss tartalékokat kapnak.
Tavaly decemberben a Fednek már be kellett avatkoznia, hogy likviditást biztosítson a piacon. A jegybank bejelentette, hogy havonta 40 milliárd dollár értékben vásárol kincstárjegyeket a tartalékkezelési vásárlási (RMP) programja keretében.
(...)
A Fed mérlegének átalakításaVégső soron ez azt eredményezi, hogy a Fed mérlege ismét növekszik. Csak 2026 első felében az amerikai Federal Reserve több mint 250 milliárd dollár értékben bocsátott ki államkötvényeket a Goldman Sachs becslései szerint (https://www.handelsblatt.com/themen/goldman-sachs). A bank arra számít, hogy a Fed mérlege havonta körülbelül 25 milliárd dollárral fog növekedni. Ez ellentmond az új Fed-elnök, Kevin Warsh terveinek, aki valójában a 6,8 billió dolláros mérleget szeretné csökkenteni.
Az amerikai kormány tömeges rövid lejáratú kötvénykibocsátása azonban nehéz helyzetbe hozza a Fedet, írja a CSIS agytröszt: „Ez arra kényszeríti a Fedet, hogy biztonsági hálóként lépjen közbe, és felvásárolja azt, amit a magánszektor nem tud – monetáris politikai függetlenségének rovására.”
A piacon kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy Warsh el tudja-e érni a Fed mérlegének drasztikus csökkentésére irányuló célját. Továbbá válság esetén a Fednek nem lenne más választása, mint folytatni a nagymértékű mennyiségi lazítást, mondja Kraemer – azaz tömeges kötvényfelvásárlást.
A szemhunyás figyelmen kívül hagyása nemcsak az amerikai pénzügyi szektort béníthatja meg. „Warsh bármennyire is ellenállhat, de nem lenne más alternatíva.” És hozzáteszi: „A közgazdászok között ezt fiskális dominanciának nevezik.”
A kifejezés egy olyan forgatókönyvet ír le, amelytől a jegybankárok tartanak: Egy ország fiskális politikája diktálja a monetáris politikát. „A probléma az, hogy ez korlátozza a Fed kamatemelési képességét, mert azonnal megnövelné a Pénzügyminisztérium finanszírozási költségeit” – mondja Blitz. Ezért az inflációs adatokat irrelevánsnak tartja a Fed következő kamatdöntő ülése szempontjából, és nem számít kamatemelésre.
tothjoco
tothjoco kedd, 09:54
Germany’s benchmark 10-year Bund yield jumped to 3.22% - breaking past recent resistance to touch its highest level since May 2011. The rate-sensitive two-year Schatz yield followed suit, surging toward its highest level since late-July at 2.822%. British gilts and Italy’s debt joined the broader sovereign selloff. The UK two-year gilt yield jumped to 4.558%, touching its highest level since May 2026, while the yield on Italy’s 10-year note jumped to its highest since late July, at 4.06%. The selloff across European debt hubs represents a broader, worldwide dumping of sovereign paper as intermediate and long-end borrowing costs break out to multi-decade highs.Global wave of inflation anxiety hits sovereign paperEuropean fixed-income desks are taking direct cues from a global bond market rout that has gathered momentum across major trading hubs.In the prior session, the U.S. 30-year Treasury yield surged past 5.30%, reaching its highest level since 2007 as long-duration investors demanded a heftier term premium to hold paper against persistent fiscal deficits and raw material inflation.On Tuesday, Japan’s 10-year government bond yield jumped 2.5 basis points to 2.945% - climbing to a three-decade high not seen since September 1996 - driven by rising hawkish expectations for Bank of Japan rate hikes.
tothjoco
tothjoco kedd, 09:50
Előzmény: #15855  todi
Licitálok, én adok 3-at. Én is követem az eseményekt, a Deckeleket és kifejezéseket AI generálta, de ő ezt  írta. nem kell készpénznek vennii!!!! :Vonovia politikai figyelő – 2026. augusztus 18. Van egy érdemi új fejlemény a kártalanítási vitában. A mai berlini vita középpontjában ismét az államosítás valós költsége áll. Ines Schwerdtner, a Linke vezetője egy tegnapi televíziós vitában nem tudott konkrét összeget mondani arra, mennyibe kerülne a nagy lakáscégek Vergesellschaftungja. Ezzel szemben Monika Schnitzer, a német „Wirtschaftsweise” tanács vezetője azt hangsúlyozta, hogy magas, több tízmilliárd eurós kártalanítási összeggel kell számolni. A vita közvetlenül a szeptember 20-i berlini választás előtt zajlik. Ez azért fontos, mert a berlini Rechnungshof hivatalos számítása szerint a 240 000 érintett lakásnál a korábbi hivatalos becslés 29–36 milliárd €, a Vonovia mérlegértékeiből való egyszerű extrapoláció pedig akár 42 milliárd € kártalanítási igényt is jelenthet. Az alacsonyabb, 8–11 milliárd €-s modellek viszont az érintett tulajdonosok vagyonának 74–81%-os elvesztését jelentenék. Vonovia szempontjából:
  • Vergesellschaftung: 🟠 továbbra is komoly berlini politikai kockázat, de nincs végrehajtási döntés.
  • Kártalanítás: 🟡 a vita egyre inkább a finanszírozhatóságra és a több tízmilliárdos költségre koncentrálódik. Ez Vonoviának kedvező, mert megnehezíti az olcsó kártalanítás politikai elfogadtatását.
  • Berlini politika: 🟠 a szeptember 20-i választás miatt az ügy most erősen kampánytéma. A Linke továbbra is ragaszkodik a Vergesellschaftunghoz, miközben az SPD és CDU elutasítja.
  • Szövetségi tiltótörvény: nincs új elfogadott törvény; a kormány terve továbbra is él. A jogalkotási kompetencia alkotmányossága továbbra is vitatott.
  • Mietendeckel: nincs új elfogadott általános Mietendeckel. Berlin viszont aktívan szigorítja a meglévő Mietpreisbremse ellenőrzését: július óta online is bejelenthetők a túlzott lakbérek, és a város automatizáltan ellenőrzi a hirdetéseket.
Összkép: 🟠 változatlanul magas politikai kockázat, de a kártalanítás finanszírozhatóságának problémája egyre erősebb ellenérv az államosítással szemben. A mai fejlemény tehát inkább Vonoviának kedvező, mintsem az államosítás tényleges közeledését jelzi.
todi kedd, 09:42
Előzmény: #15854  todi
Akkor én adok 2€-t a Mercedes termelődzövetkezetért. És a gyár nem is kell csak pár autót kiválasztok a raktárkészletükből.
todi kedd, 09:36
Ines Schwerdtnert (36), a Baloldali Párt vezetőjét teljesen szétszedte Monika Schnitzer (64) közgazdaságtan professzor Sandra Maischberger (59) talkshow-jában. A fő vitapont Schwerdtner azon állítása volt, hogy a lakások kisajátítása, például olyan nagyvállalatok tulajdonából, mint a Vonovia, ingyenesen elvégezhető.A Baloldali Párt vezetője kisajátítani akarja Vonovia-t, és hajlandó 1 eurót fizetni érte. Monika Schnitzer gazdasági tanácsadó ezután helyreigazította.
A kisajátításról szóló népszavazás során a nyilvánosságot szándékosan sötétben tartották. Olcsó bérleti díjakat akarnak? Természetesen. De úgy tűnt, senki sem vette észre, hogy a kártérítési kifizetések vagy akár a Vonovia megvásárlása pénzre (adóemelésekre vagy megtakarításokra) lenne szükség.
tothjoco
tothjoco kedd, 09:09
Előzmény: #15846  buythedip
Én vettem VWCG-t, áprilisban 9% EUNL 13%. Az első európai a másik világ etf. Ez meg már érdekes:Germany 10Y3.2481+0.0307(+0.95%)
buythedip kedd, 08:58
Előzmény: #15849  todi
Szerintem nincs baj a shortolással, a shortosból lesz a legjobb vevő.
Inkább gondolom azt, hogy óriási méretű globális tőke mozog a világban, és az európai részvényeket nem tudják az európai kisbefektetők magasan tartani, egyszerűen kevés az a pénz ehhez. Főleg hogy nagy a likviditás, a margin debt is, és nem éppen EU részvényeket vesznek belőle.
buythedip kedd, 08:56
Előzmény: #15848  Samsam01
Akkor jó, a legtöbben hosszútáv alatt mást értenek itt.
andras-80 hétfő, 22:20
Kamatok fel, vono le. Ahogy lenni szokott...
todi hétfő, 22:18
Már többször leírtam: az EU-nak be kellene tiltani az eu-s cégek shortolását. Ezzel az algók is ki lennének ütve egyben. Az eu részvények értékeltsége nem csak a marzsok stb miatt alacsonyabb hanem a főként angolszász shortmanipulációk miatt is akik pumpálják ki az európai kisbefektetők pénzét illetve csökkentik az eu cégek értékét.
Pl. Az Elly Lillyt mért nem csapják meg úgy mint a Novot? Stb……
Ha egy kisbefektető azt látja, hogy egy egyébként jó cég árfolyamát úgy rángatják a “láthatatlan erők” ahogy akarják akkor előbb-utóbb elege lesz belőle és átvált usa részvényekre. Ezáltal az európai tőke oda áramlik.
És a kérdés újra adott: Miért engedi ezt Európa?
Miért nem lép fel ellene?
Samsam01 hétfő, 22:06
Nekem a hosszú az kb egy évet jelent. Nem lehetetlen hogy több lesz belőle, de azt majd csak később fogom meglátni. Amig tart a trend, addig próbálok benne maradni, ennyi, tényleg nem bonyolítom. 
És ha kereskedésről van szó,  semmi esetre sem gondolom végig mindazt, amit te feszegetsz itt, mert engem az ilyesmi mindig csak megbénított, vagy félrevezetett.  Én egy egyszerű technikai tréder vagyok, csak azt hiszem el, amit a charton látok, minden mást igyekszem kizárni. 
todi hétfő, 21:23
Előzmény: #15845  buythedip
A Nike részvényei több mint tizenkét év legalacsonyabb szintjére estek, miután az UBS kritikus értékelést adott ki a részvényről. Jay Sole, az UBS elemzője szerint a Nike cipők ára a másodlagos piacon körülbelül 3 százalékkal csökkent júliusban, ami a harmadik egymást követő csökkenés.
buythedip hétfő, 21:15
Előzmény: #15844  Samsam01
Nem tudom, mi tartható hosszan, lehet, hogy semmi.
Ehhez az kellene, hogy Európa vonz befektetési célpont legyen.
A nemzetközi színtéren nem az, csak USA és néha Korea.
Dél-Amerika és az Emerging Marketsbe fektetnek okos emberek, van aki Kínába, de vannak ex-Kína ETF-ek is már EM piacra.
Európáról évek óta beszélnek, de én ezt a value rotációval kapcsolom össze, arról is évek óta szó van, de nem történik meg, max egy hétig rotálnak és esik vissza.
A globális hozzáállásnak kell megváltoznia, különben az jön, hogy megütik az usát a túlértékeltség miatt, és akkor megütik Európát is, hiába nem túlértékelt. Hacsak nem pont Európába lenne a rotáció, de erre 5 éve várunk.
buythedip hétfő, 21:07
Előzmény: #15809  Zoltanovitsch
A Ferrari jól teljesít, de a Nike ma letörte a támaszt.
Samsam01 hétfő, 20:51
Előzmény: #15833  buythedip
Ez is szépen emelekedő trendbe állt, sőt mintha parabolikus kezdene lenni az emelkedés. Azt hiszem beleveszek. Kis szerencsével hosszan tartható ez is.
Samsam01 hétfő, 20:40
Előzmény: #15830  buythedip
Köszönöm, de kellett hozzá a szerencse is. (És persze egy jó gyorsjelentés sem ártana holnap)
Reménykedjünk benne, hogy most majd gyorsan betölti azt a hatalmas rést, ami korábban megfogta. 
buythedip hétfő, 18:56
Alstom felülről teszteli az 50MA-t, de 18 fölötti zárás kéne naposon-hetesen, egyelőre necces hogy megnézi a 2024 márciusi rést.
buythedip hétfő, 18:46
Puma -13% egy hónap alatt.
A júliusi 30ig emelkedésben sokkal kisebb volt a forgalom, mint a májusiban, működött a dupla csúcs.
Ez az 5. piros hét. Jön a 24-25.

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek