Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
buythedip 2025. 10. 06. 08:31
Előzmény: #9656  Zoltanovitsch
Technikai elemzés és rések.
A technikai elemzés ara való, hogy két fundamentálisan jelentős hír között elüsd az időt valamivel.
Ha történik valami igazán jelentős, nem számítanak a támaszok-ellenállások, vagy max pár percig.
Ettől függetlenül a TA fontos, mert többnyire nem történik semmi.
Lásd SMA Solar. szeptember 2. profit warning, aztán most 56%kal feljebb van. Érdemi hír nem volt.
Gap-ek:
Nem mindegyik töltődik ki, Apple, Tesla, ilyenek tele vannak alacsonyan gap-ekkel, senki se gondol rájuk.
Inkább futures chartok töltik ki, mint egyedi részvények.
Modernebb megközelítés, a forgalommal kombinált gap-et nézni.
Volume profile az eszköz neve.
Vagyis hogy egy adott időszakban elég forgalom volt-e egy árfolyamon. Tehát ha a rés kialakuláa előtt mozgott azon az áron nagy forgalommal, és utána keletkezett a rés, az nem igazán számít.
Ezenkívül a volume profile a nagyon nagyforgalmú szintet meg is jelöli, Point of Control, ami erőstámasz vagy ellenállás. Persze a profil mást mutat ha más időpontot vagy időtávot nézel.
Hellofresh esetében magasabbra tesz ilyen támaszokat nagy forgalmú árfolyamokból a naposon és a hetesen is, így én nem számolok réskitöltéssel.
thinkpositive
thinkpositive 2025. 10. 03. 21:14
Én inkább csak 100M alatt kezdek nyugtalankodni. Sokkal fontosabbnak tartom viszont a volument, és a mostani 1M feletti napi átlag darabszámmal a HF elég jól áll etekintetben. Persze ha százezres vagy milliós tételben gondolkozol, akkor lehet hogy tényleg érdemesebb másfelé nézelődni. :D
Azok a szintek bizonyos mértékű támaszt jelenthetnek, de nem tartózkodott ott az árfolyam túl sokat ezért szerintem nincs különösebb jelentősége. A korábbi ráadásul elég régen is volt. Nem mellesleg ezek igazából nem is dupla aljak. :) Ahhoz, hogy az legyen kellene lenni közte egy korrekciós szakasznak, ami havin egyértelműen nincs meg, de ha naposon nézed akkor is láthatod, hogy a csak a hónapforduló esett egybe a legalacsonyabb pontokkal ezért jelenik meg mindkét hónapnál hasonlóan. ;)
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 10. 03. 19:51
Előzmény: #9657  buythedip
:D :D :D  Hamánn éngemet  a market cap triggerel... :D YOOOO! 
Fun fact épp most számoltam ki euróban az OTP market cap most 20 B :)))
buythedip 2025. 10. 03. 19:34
Montam már, 2021 őszén kellett volna venned, 20MRd volt a market capja :))
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 10. 03. 18:28
Előzmény: #9655  thinkpositive
Azt hiszem én vagyok aki a leghülyébben képes prezentálni a ..  hmmm problémafelvetésch-tot.
Nos erősen idézőjelbe tettem azt hogy "zavar" nos őő kibogozom. :)
HelloFress
Az 1 B nekem "kevés" de csak azért mert nem tudom levenni a Buffett szemüvegem... ha leveszem is ott van az arcomon a lenyomata... Ezért zsigerileg remegek a "viszonylag small cap"-ektől  annak ellenére h épp ma prezentálta egy még nálam is kezdőbb pajtim a portfolióját ami kb fél év alatt 50% ot ment zömmel small cap ekből. Szóval csak fo.ok :D De ahogy írtam épp ez a jó gyors spekivel beszállni kis pakkal trédelni, csak ebben béna vagyok s ugye a Buffett lenyomatot az arcomon nem tudom átgyűrni spekabrókerré :D 
A másik a 4,5 körüli és egyéb megemlített aljak tkp egy kérdés akart lenni Hozzátok h TA szemmel ez mitaf..üttyöt jelenthet? Lejövünk -e addig meg ilyenek? Tehát ott lenne tán az alja amit keresünk ?   :))) 
ps. én az évi 25 % os emelkedést is .... imádnám! :D  
thinkpositive
thinkpositive 2025. 10. 03. 15:22
Előzmény: #9653  Zoltanovitsch
Miért zavar ez a két pont? Sok az 1B vagy kevés? Mire következtetsz a két dupla ajlból? Az első után volt egy nagy emelkedés a második után nem (vagy még nem). És most engedjük el azt, hogy a 3x-ozást nem tekintem nagy emelkedésnek. :D
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 10. 03. 14:22
Előzmény: #9652  buythedip
Több nem túl buta ember szerint jövőre jönnek a medvék...na akkor lesz meg a risk off...tán nem is kicsit. HA jönnek.. :)
 Addig viszont tényleg szól a zene, tart a tánc... :))) 
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 10. 03. 14:19
Előzmény: #9650  thinkpositive
HelloFresh
ÁÁÁ venném én az alját csak sosem találom! :D :D (Úbocsi este volt már nagyon csak egy egyszerű buta kérdésre volt erőm...agyam már rég nem volt meg...) :D 
Na igen látom 7 felé nagyon tart és nagyon szűkül a tér... (Biztos túl jó a fantáziám és vak a szemem de én még nagyobb villába őő 3 szegbe is bele tudom erőszakolni a csártot (az értelmétől függetlenül) 2019 - től máig a támasz (zóna 6-7 körül ) 
 Leszorítót meg  2023 közepétől (akár 2022 től is) máig Tényleg tankönyvinek tűnik a csárt! :)
Srácok tudjátok mi "zavar" engem Hellofreshben? 
1:   az 1 B körüli market cap
2: a 4,5 körüli korábbi aljak 2024 közepéről. S az  5,82 es dupla havi gyertya aljak 2019 ből. :) 
De szépsége és szabályossága miatt én is ilyen gyors TA spekire talán nagyon kis összeggel...? Hmmmmm.... :) 
buythedip 2025. 10. 03. 10:48
Előzmény: #9644  Zoltanovitsch
Hellofresh:
idén már kétszer összedőlt és 6.94nél elég határozottan megvették, szerintem leesik eddig és onnan újra felpattan, ott nézném meg, merre tovább. A lenti rés kitöltése reális, de ahhoz nagyobb risk-off hangulat kellene, amitől messze vagyunk.
lukskypoker
lukskypoker 2025. 10. 03. 09:49
Előzmény: #9649  thinkpositive
Igyatok egy kávét, meg sétáljatok többet dip mesterrel együtt!
Relax, Take It Easy
thinkpositive
thinkpositive 2025. 10. 03. 09:45
Előzmény: #9644  Zoltanovitsch
Ez egy remek kérdés. Venni csakis az alján. :)
De a viccet félretéve. A múltkor beszéltük, hogy az ideális forgatókönyv az lehetne, ha betöltené a tavalyi rést 5,5 körül. Nekem viszont rengeteg érvem van pro és kontra is. Mindent egybevéve inkább le, de ha felfelé mozdul én azon sem lepődnék meg. Ami meglepne, ha 1 héten belül nem menne 6,75 alá vagy 7,65 fölé, ami nagyjából 5%-ra van az aljától és a tetejétől. Ráadásul mindezt a mostaninál kicsit komolyabb forgalommal.
Ha biztosan nem akarnék kimaradni, akkor itt 7 alján már elkezdeném sávosan venni, de a listámon vannak olyanok amiket befektetésre szívsebben tartanék (árfolyamtól függeltlenül). A HelloFresh nálam most inkább azzal tűnik ki, hogy elég kiszámíthatóan mozog és ha ez így marad akkor valahol megpróbálok egy hullámot meglovagolni.
thinkpositive
thinkpositive 2025. 10. 03. 09:35
Előzmény: #9643  thinkpositive
Mégis van ma kereskedés. :)
oldrider 2025. 10. 03. 08:51
Előzmény: #9646  buythedip
Köszi! Eléggé összetett az biztos. Megjegyezném, hogy a MOL sem csak finomít, kutat, kitermel, poliolefin, hulladékhoz kötődő ügyletek, más energetikai szegmensek stb. Viszont amikor a Brent már 65 $ alá esett és a Ft is erős a Dollárral szemben, akkor nem 2 Ft-tal kellene a benzin árát csökkenteni!
buythedip 2025. 10. 03. 08:41
Előzmény: #9646  buythedip
Másrészt az olaj nyersanyag határidős ügylet.
Kereslet (export, finomítás, fogyasztás)- kínálat (kitermelés, import) számít adott lejáratig.
Ha nagyon borúsak a gazdasági kilátások, de kevés olaj van a tározóban de mondjuk nagyon hideg van, vagy utazási szezon van, mehet felfelé az olajár és eshetnek az olajcégek részvényei. Tőzsdei sokknál szintén lehetséges. Fordítva is lehetséges, fanatsztikus növekedést várnak a világban, az olajcégek kilátásai is jók a következő 6-12 hónapra, de a futures következő lejáratig túl sok olajat termeltek vagy sok az import, és kevés a fogyasztás, akkor esni fog.
buythedip 2025. 10. 03. 08:38
Előzmény: #9642  oldrider
Olajcégek és az olajár.
Egyrészt lehet jól-rosszul csinálni az olajkitermelést is, egyedi hírek számítanak, mi történik a céggel, mekkora az adóssága, stb. Az OMV kifejezetten jó cég.
Másrészt vannak olyanok, amik csak finomítanak, ezeknek az ára inkább függ a finomított termékek és a nyersolaj közti réstől (spread), mint magától a nyersanyagártól.
OMV érdekelt a Borealis műanyaggyártóban is.
Rég voltam Ausztriában, Mannswörthnél mindig eszembe jut, hogy az OMV osztalékfizető.
buythedip 2025. 10. 03. 08:35
Előzmény: #9638  thinkpositive
Short interest kérdése is, de tényleg nagy nap volt tegnap.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 10. 02. 22:26
Előzmény: #9643  thinkpositive
Szerintetek HelloFresh merre mozdul az ékből? :) 
Ha lefelé, érdemes venni? 
thinkpositive
thinkpositive 2025. 10. 02. 20:25
Holnap nem lesz kereskedés ezért a mai nappal le is zárult a hét.

Formycon: A nap egyik nyertese, de jól mutatja a helyzetet, hogy a +10%-al még a top5-be sem fért be. A lent említett hír bár pozitív, eredményre gyakorolt hatása rövid távon nincs. A Q3-as jelentést a Q2-höz hasonlóan gyengének várom. Addig viszont van még idő és ha ész nélkül vesznek továbbra is mindent, akkor akár a 30 is sima ügy lehet. Bezavarhat viszont a maga mögött hagyott óriási rés. Bátraknak a 23 alja jó beszálló pont lehet, ha visszatér oda. A 20 és alatta viszont egy időre úgy néz ki lekerült a napirendről. Távolról figyelem.

Nordex: Hiába írtam korábban, ebből nem lett trendforduló. A mindössze 25 eurós elemzői célár ellenére ezt is úgy veszik mintha nem lenne holnap, pedig innentől az már 10%-ra sincs. Új csúcsot még éppen nem ért el, de jövő héten meglehet az is. Mikor eladtam ezt írtam: "augusztus végéig viszont 19 körülre várom" Érdekes, hogy éppen 19 alján fordult, csak azzal a két héttel csúszott meg a jóslatom, amennyivel az előző csúcsot elvétettem. Hosszabb távon ebből is kisülhet bármi, de nem bánom, hogy eladtam, mert nem bírnám idegekkel a mostani, korábbinál sokkal hevesebb mozgásokat. Megújulók (SE, SMA, Vestas, Nucera) mind nagyot mentek az elmúlt napokban/hetekben.

Medios: Felébredt csipkerózsika álmából, szép forgalommal tért vissza a 14,38-as záróhoz. Remélem a Q3-as jelentést egy stabil 15+ árfolyamnál kapja majd.

Vonovia: Zöld hetes gyertyát vártam, meg is lett, de mozgása szinte minden máshoz nézve kínkeservesnek tűnik. Cél továbbra is a 27,5-28 körüli kiszálló, de egyre közelebb a várhatóan jó Q3. Ha ennyire csiga marad, akkor lehet mégis megtartom addig.

HelloFresh: Azon kevés papírok egyike, amelyek kimaradtak a tegnapi és mai őrületből. Az ék tartja magát, de nagyon fogy a hely. Jövő héten mozdulnia kell. https://invst.ly/1cl8-6
oldrider 2025. 10. 02. 18:30
Bent állandóan esik, OMV meg emelkedik, magyar benzin ár meg nem csökken, pedig a dollár is gyengül a forinthoz képest. Erre van valakinek valami képlete vagy csartja, esetleg magyarázata?
buythedip 2025. 10. 02. 14:58
Novo Nordisk is jól van, 384DK volt ma.

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek