Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Erre írtam a második példát, meg említettem, hogy valaki mit mondott az állampapírról. Annyit ad neked, amivel kikompenzálja a pénz gyengülését, de azon felül semmit.
Buffett egyedi részvényekkel foglalkozik, ott igaz ez a mondás. Te viszont dönthetsz úgy, hogy veszel egy "részvény kosarat" (ETF), arra fogadva, hogy hoszú távon azért előre megy a világ. Vétel(ek) után rá se kell nézni, pont annyi meló van vele, mint az állampapírral, ha TBSZ-re veszed és nyugdíjig tartod.
De mikor rozsaszin volt a vilag, akkor is gyengult. Erre az analogiara celzok. Mikor 0 kamat, es QE, penzpumpa,es korlatlan likviditas volt a vilagban, a haboru elott akkor is gyengult, 350 ig az euro. Volt a forintra erohatas!
És az, hogy nincsenek EU-s támogatások, és az, hogy emerging market vagyunk, és az USA az égig nyomja a kamatokat. Az előbbin nem lepődöm meg, könnyebb az államot finanszírozni, meg gondolom, hogy az idegen tőke is jobban szereti, hogy egy ember munkája mindig csak 1000EUR lesz, amíg ő örül, hogy 330.000HUF helyett, kapott 370.000 HUF-ot, míg a nyugati HQ budgetingben, mindig csak 1000 EUR volt az ára.
Az a varazslat benne , hogy a forintot, a kormany ereje gyengitette az utobbi fel evvel ezelotti idoszakban direkt, mert ez volt az erdeke akkor peldaul. Erted?
Nem mondtam, hogy nincsenek helyzetek, amikor több is van a dolog mögött, de ezek részvények, vállalatok, akiknek költsége van, a commodity az, ami, nincs mögötte balance sheet, CEO döntések, költségek, akármik.
Törölt felhasználó2022. 10. 08. 13:59
annyit olvasok itt a tozsderol mar egy ideje gondolkodom rajta- 2 eve- hogy belevagok egy vicces osszeggel - ami erdekes lenne mert a tarsadalom 1%-a tozsdezik nalunk, nemhogy egy sittcipelestol se odzkodo munkas is az rohej lenne- :DD - bar Buffett azt mondta amihez nem ertunk azt ne piszukaljuk, meg a diverzifikacio annak valo aki nem tudja mit tesz, aki tudja annak teljesen felesleges, jobb lenne maradni a kaptafanal amihez konyitok de jo lenne elmondani van par Rv-m is. Ez sima hiusag :DD
Nem vagy egyedül. Nálunk is eltinglitangliznak az emberek. Pedig még történetesen jól is vezetett nálunk a cég. Mi lehet máshol? Csomó munkakör tök felesleges.
Forintba sincs semmilyen varazslat akkor. Az is minden hirre esik. Ha A lira ,esik akkor is, ha a zlotyi esik akkor is, ha az afrikai rand akkor is. Ha az eso esik akkor is. Ertem. Akkor itt sincs semmilyen mas varazslat.
Placi, nem olvastam utána, de szerintem semmilyen varázslat nincs amögött, hogy az olajtermelők nem emelkednek- nem a kamatemelés/infláció miatt esik a tőzsde? De igen, nekik nem kell munkaerőt fizetni, minden CAPEX beruházás után kamatot fizetni? Szerintem csak ennyi az egész.
Törölt felhasználó2022. 10. 08. 13:28
most huzott el egyik cimbim- par sort betoltunk- kiszall a lakasbufibol, en nyomtam neki a tatarozasokat , eladasra felkeszitest- nagy hodaly putri csaladi haz a kovetkezo projekt. Ezt merlegeltuk vagy 1 orat tavaszra arkorrelkciot varunk a szegmensben es irany a vasarlas es szetdaraboljuk par kisebbre. A jovo evre is biztos a megelhetesem ez sok sok honapos munka lesz ennek orulok. Mindig ki vagyok szolgaltatva a bufiknek hiaba ezer eves gyerekkori cimbik attol meg bufik a haveruk.
A masik topikba leirtam a fiuknak , hogy hogyan gondolkozok, mely szisztema mentén. Tettem arra, hogy tegnap az olaj emelkedni fog. Es be is jott a jelenlegi geopolitikai felallas miatt. De a nagy alapok, es befektetok is ugy gondolkodnak mint en!. Hiaba emelkedett az olaj napon belul olyan hatalmasat. Felnek, hogy azok a bizonyos erok mindent is meg fognak tenni az olaj ar lenyomasara a jovoben. Ezert óvatosak. Ezert nincs veteli ero az olaj banyaszokban. Sot meg esett is tegnap. Na a kovetkezo időszakban kiderul hogy a " bizonyos erők csatajaban" ki lesz a gyoztes😉. Ezt mashogy nem lehet nezni, szerintem csak így, ezen modszer alapjan. Ezen nem segit semmilyen chart analizis!!
Törölt felhasználó2022. 10. 08. 13:18
a proli az nalam nem aluliskolazottat jelent hanem idiotat. Sosincs penze, semmire se viszi fizutol fizuig el lakasa nem lesz csak ha orokol vagy kap onerore allamtol. Se onallo kisvallakozas akar egyeni se ceg semmi neki meg kell mondani mit tegyen legyen csak fonoke felelossegvallas kockazatvallalo kepessege zero.Tipikus konzumidiota a terelgetheto nyaj tagja a kapitalizmus idealis embere fogyaszt.
a fagyis nem egy proli melos az kizart. Ilyen nincs: A szohasznalat iraskep mondanivalo felvetesekre valo logikai reagalasok. Nem egy melos. Szivat mindenkit es valami erdeke van hozza
Én nem kívánnék olyan időket, ahol diplomás mérnökök mosogatnak. Nem állítom, hogy ami most van az csodálatos, hogy két főállású dolgozó egy családban és még így is meg kell már nézni mire költ az ember, annyira drága minden. De a munkanélküliség kihagyott éveket, kihagyott munkatapasztalatot jelent, ami bizony reflektálódhat a bérekben később, amikor konjunktúra lesz ismét.
Nem akarok rosszmájú lenni, de akiket most kirúgnak azoknak nem biztos, hogy olyan nagy ám az adott cégen belül a hozzáadott értéke. Lehet, hogy ez a pár százalék nem is dolgozott volna az elmúlt 10 évben, ha nincs a pénzpumpa. Akkor meg melyik a jobb? Nálunk (IT cég), ha körbenézek simán tudnék 5% leépítést csinálni, anélkül hogy bármelyik projekt megérezné. Talán még 10%-ot is. Arról nem beszélve, hogy IT-ban konkrétan új munkakörök jöttek létre a semmittevésre, amit egy önjáró csapat, gondolkodó emberekkel simán megold egyedül, "külső" segítség nélkül. De lehet, hogy az én példám egyedi és torzított tükrön keresztül látom a problémát.
Azért az milyen már, hogy az elmúlt tíz év baklövéseit, amit a jegybankok elkövettek most azzal próbálják korrigálni, hogy az embereket utcára próbálják rakni? Tudnék erre írni valami cifrát, de nem fogok..
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen