Azok a végső kritikus időpontok az idő tengelyén. Remélem azért azt nem játszák meg. Azért gondoltam mert a péntek és a hétfő már október és az ésszerűség nálam az lenne, hogy már ott kezdetét venné valamiféle félduplex kommunikáció az állam részéről. Tudom szép is lenne de október 2. vagy 3. hete után már necces lenne nekik a vizsgálati tájékoztatás ha nem akarják a végsőkig feszíteni a húrt.
ok ezt elfogadom, amikor irtad akkor egy pillanatra beugrott hogy valami miatt kiválás lenne.... az nem nézne ki olyan jól.... reggel miért gondoltad hogy pénteken vagy jövő hétfőn lesz mozgolódás, ha az idővonaladban október végére legkésőbb nov közepére helyezted az átvilágitás közlését?
A kettő szinte ua. hisz ez a 4IG része lenne. A 4IG név nem fedi le azt a tevékenységi kört amit a nemzetközi piac diktálna. A cégcsoport megtartja a 4iG márkanevet mint alapvető identitást, de az amerikai piacra lépést kísérő, nemzetközi tanácsadók és befektetési bankok bevonásával zajló folyamat során szinte biztosan átesik a brand egy komoly, "Nasdaq-kompatibilis" ráncfelvarráson. Mivel a cég növekedési sztorijának motorja külföldön már a védelmi- és űripar, a tőzsdei bevezetés során a marketing- és PR-ügynökségek javasolhatják a név kiegészítését, hogy a befektetők azonnal értsék, mivel foglalkozik a cég (pl. 4iG Space & Technology). (HVG) Én is osztom ezt a véleményt és erre gondoltam. De lehet más is. A mostaniban a 4 "I" arra utal, hogy INFORMÁCIÓ, INNOVÁCIÓ, INTEGRÁCIÓ, INFRASTRUKTÚRA A G meg arra, hogy ezeknek a GENERÁCIÓJA. Sehol nem szerepel benne a SpaceX-el megköttetett irányvonal. Lehetne 5IG is vagy bármi más ami már rendelkezik valami mozaikkal. Erre gondoltam csak.
Őket semmilyen szinten nem befolyásolja. A vizsgálati eredményeket pedig megvárják és csak utána kezdik el ők a minősítést. Viszont azt sem tartom kizártnak, hogy a nemzetközi piacra nem a 4ig névvel fognak kilépni. De ez csak egy tipp.
úgy gonodltam hogy ha már igy megvolt a politikai színjáték a vért kívánó hívek részére akkor végre el tud indulni egy érdemi munka is a kormány részéről, hiszen tudja mondani hogy ők megtettek mindent innentől pedig a hatóságok feladata a tisztogatás....
éppen ezért gondoltam én is azt hogy szept vége okt közepe fele muszáj nyilatkoznia a kormánynak! engem inkább az érdekelne hogy az amerikaiak mit szólnak az időhúzáshoz, mennyibe befolyásolja a dfc szándéknyilatkozatot, a nemzetközi kötvénykibocsátást, a scoope minősítést ez az időhúzás, mert akkor ezek szerint az állam még húzza az időt....
Idővonal:2026. augusztus közepe: Elindul az átfogó kormányzati átvilágítás. 2026. október vége – november közepe (A KRITIKUS PONT): A vizsgálatnak le kell zárulnia. Ekkor muszáj nyilvánosságra hozni az eredményeket, hogy tiszta képet kapjon a piac és Brüsszel. 2026. december 1–5.: Az utolsó pillanat, amikor a kormány jogilag még odaítélheti vagy átcsoportosíthatja a SAFE-forrásokat a 4iG felé (vagy épp elveheti tőle). 2026. december 31.: A SAFE-program technikai zárása, a számlák befogadási határideje. Következtetés: Ha a kormány elhúzza a vizsgálat publikálását 2026. novemberén túlra, azzal azt kockáztatja, hogy az elbírálási idők miatt maga az állam csúszik le a SAFE-pénzek hatékony felhasználásáról. Így a politikai kommunikáció és a gazdasági racionalitás is azt diktálja, hogy a késő őszi hetekben megismerjük az átvilágítások végeredményét. (Világgazdaság)
Biztató hogy már 1 hónapja tartja ezt a szintet és már nem adják olcsóbban. Éppen ezért is gyenge a forgalom mert ennyit akkor is megér, ha bármilyen rossz hír érkezik netán. De bízzunk benne hogy jó hír következik most már és lendületet vesz felfelé az árfolyam ! :)
A 4iG Csoport számára az E-ING-ügyből és az átfogó kormányzati átvilágításokból való sikeres kilábalás kulcsa a jogi felelősség megosztása, a transzparencia, valamint a nemzetközi függetlenedési stratégia felgyorsítása lehet. Az E-ING projektben a 4iG nem egyedül, és nem is fővállalkozóként vett részt. A projekt több mint 16 milliárd forintos keretéből a fővállalkozó a TIGRA Kft. volt, amely a szoftverfejlesztési mérföldkövekért felelt. A 4iG alvállalkozóként egy kisebb, nettó 2 milliárd forintos részfeladatot látott el. A cég jogilag könnyen érvelhet azzal, hogy az ő saját részfeladatait maradéktalanul elvégezte, és a rendszerszintű hiányosságokért, illetve a projekt 52%-os összkészültségéért a fővállalkozót terheli a felelősség. A kormány által indított átfogó szerződéses átvilágítás kapcsán a 4iG vezetése a kezdetektől a teljes körű együttműködés taktikáját választotta, önként átadva minden dokumentumot. Ha a vizsgálat végén a cég bizonyos szerződéseknél árengedményt ad az államnak, vagy belegyezik a feltételek módosításába, a politikai feszültség elsimulhat. Miután a vizsgálat lezárul, a vállalat megkaphatja a "tiszta" minősítést. Ez hosszú távon megnyugtatja a BÉT befektetőit, és csökkenti a részvényre nehezedő politikai nyomást. (Reuters) Magyarán nincs itt semmi látnivaló elvtársak, lehet továbbhaladni.:)
a google ai ezt ollózta össze a neten talált cikkekből ki felelt a hiányzó modulokért? A hiányzó és teljesen kidolgozatlanul maradt modulokért jogi és szerződéses értelemben a projekt fővállalkozója, a TIGRA Kft. felelt. [1]A feladatok megosztása a következőképpen alakult a projektben:
A fővállalkozó (TIGRA Kft.): Ők nyerték el a Lechner Tudásközpont Elektronikus Ingatlan-nyilvántartás kiírását. A szerződésük szerint kifejezetten az E-Földhivatal és E-Földügy specifikus szakmai modulok – köztük a térképi eljárások és a földforgalmi rendszerek – kifejlesztése, valamint a teljes projekt összehangolása és későbbi üzemeltetése volt az ő feladatuk. [1]
Az alvállalkozó (4iG Nyrt.): A 4iG kizárólag az alapinfrastruktúra felmérésére, az adatbázis-struktúra kialakítására, valamint az alapvető alkalmazásfejlesztési környezet biztosítására szerződött. A 4iG a rá bízott strukturális munkákat elvégezte, és azokat a megrendelő korábban teljesítettnek is igazolta. [1]
Mivel a 4iG feladatköre a rendszerszintű informatikai alapok lehelyezéséig terjedt, a konkrét földhivatali, ingatlanjogi és térképészeti szakmodulok (amelyek végül 0%-os készültséggel szembesítették az átvilágítókat) a TIGRA közvetlen fejlesztési kötelezettségébe tartoztak.A Tudományos és Technológiai Minisztérium a hiányosságok miatt végül felbontotta a TIGRA üzemeltetési szerződését, és a kieső modulok pótlását külső cégek bevonása nélkül, saját állami IT-szakértői csapattal végzi el. [1, 2]
Ilyet nem állíthatok, hogy azért mert nem ismerjük a hátteret. De tény, hogy ezzel most kellemetlen helyzetbe hozta. És ha valakinek szorítják a gatyamadzagot az előbb utóbb rávehető egy alkura. Azt se felejtsük el, hogy a média hírközlése az nem mindig ugyanaz mint ami valójában a hátterek mögött zajlanak.
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.