Topiknyitó: sanka 2019. 11. 05. 12:07

A fidesz elcseszte az országot.  

Legyen már ez is!:))
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
badsector1
badsector1 2020. 01. 01. 20:54
Előzmény: #5619  Törölt felhasználó
#5620
"A sok félreértés egyrészt abból fakad, hogy a világ legismertebb képlete, az E=mc2 bár rövid, így aztán egyszerűnek tűnik, de azért érteni kell a benne szereplő betűk jelentését, és ez sokszor már hiányzik. Az egyenlet azt állítja, hogy egy test nyugalmi energiája a test tömegének és a fénysebesség négyzetének szorzataként áll elő. Az E=mc2 egyenlet ez alapján olyan testekről mondhat egyáltalán valamit, melyek képesek nyugalmi állapotra, márpedig a fotonok képtelenek erre."
  
E=mc2 képlet nem bizalom kérdése.
Törölt felhasználó 2020. 01. 01. 20:36
Előzmény: #5618  badsector1
#5619
Már megbocsáss, de ha egy közismereti alaptémákat népszerűsítő portál alján mottóként ez (és így) áll, akkor - enyhén szólva - "meginog a bizalom"... ;)) 
 
https://bit.ly/2QFOFWj
badsector1
badsector1 2020. 01. 01. 18:46
Előzmény: #5614  Törölt felhasználó
#5618
A relativitáselmélet szerint:
  • a tömeggel rendelkező testek soha nem érhetik el a fénysebességet (csak megközelíthetik azt)
  • a tömeggel nem rendelkező testek soha nem tehetnek mást, mint pontosan fénysebességgel haladnak
A fénysebességgel haladó foton pedig az utóbbi kategóriába tartozik.A sok félreértés egyrészt abból fakad, hogy a világ legismertebb képlete, az E=mc2 bár rövid, így aztán egyszerűnek tűnik, de azért érteni kell a benne szereplő betűk jelentését, és ez sokszor már hiányzik. Az egyenlet azt állítja, hogy egy test nyugalmi energiája a test tömegének és a fénysebesség négyzetének szorzataként áll elő. Az E=mc2 egyenlet ez alapján olyan testekről mondhat egyáltalán valamit, melyek képesek nyugalmi állapotra, márpedig a fotonok képtelenek erre.
A relativisztikus mechanikában egyszerűen más az összefüggés az m tömeg, a p impulzus (lendület) és az E energia között, mint a newtnoni mechanikában, konkrétan az relativiszttikus energiaimpulzus-összefüggés szerint:E2=m2c4+p2c2
Látható, hogy egy testnek m=0 esetben, azaz tömeg nélkül is lehet energiája, ilyen a foton. Sajnos ezt a newtoni mechanikán szocializálódott agyunk nehezen emészti meg, egyeseknek sosem sikerül túllépniük ezen, inkább életük végéig ragaszkodnak ahhoz, hogy a fotonoknak van tömege, "hiszen kell, hogy legyen, a híres E=mc2 alapján".
Ez a zavar onnan ered, hogy a híres einsteiniE=mc2 egyenletet maga Einstein nevezte úgy, hogy a tömeg és az energia ekvivalenciáját (egyenértékűségét) kifejező egyenlet. Az ekvivalencia-reláció mindkét irányban fennálló következtetést jelent (két implikáció konjunkcióját), vagyis ez elnevezés azt jelenti, hogy
  • ha egy testnek van tömege, akkor szükségképpen energiája is van
    ÉS
  • ha egy testnek van energiája, akkor szükségképpen tömege is van
Csakhogy míg az első következtetés tényleg igaz: ha egy testnek van tömege, akkor mindenképp van energiája (mármint még nyugalmi állapotban is), hiszen ilyenkor az energiaimpulzus-összefüggésben E2=(mc2)2+(pc)2"  a jobb oldal első tagja mindenképp pozitív, addig a második következtetés már nem igaz, hiszen m=0 esetén az energiaimpulzus-összefüggés azE2=(pc)2 alakot veszi fel, vagyis a tömeg nélküli testnek is van energiája, így az energia meglétéből nem következik, hogy a testnek van (nyugalmi) tömege.
Azaz minden tömeggel rendelkező részecskének mindig van energiája, de egy energiával rendelkező részecske (hétköznapi fejünkkel furcsa mód) lehet nulla tömegű (minden foton nulla tömegű).A másik dolog, ami miatt nehezen emészthető, hogy a fotonnak nincs tömege, hogy egyrészt tudjuk, hogy a fotonnak van impulzusa és energiája. Csakhogy a newtoni (klasszikus) mechanikában a p impulzus p=mv alakú, a mozgási (kinetikus) energia pedig Ekin=1/2mv2" alakú, vagyis a klasszikus mechanikában ha egy tesnek nincs tömege, akkor nem lehet se impulzusa, se mozgási energiája. A relativisztikus mechanikában azonban mindez ez lehetséges, csak hát a megszokás nagy úr.Hogyan lehetséges, hogy a nagyon okos Einstein "rosszul" nevezte meg az általa felfedezett összefüggést? 
Erre két magyarázat van:
  • Einstein nem volt tanár (a nevezetes egyenlet felfedezésekor svájci szabadalmi ügyvivő, azaz mérnöki beadványokat elbíráló hivatalnok volt), így nem volt jártas abban, hogy abból, amit ő mond, mit és hogyan érthetnek félre majd később valakik. Legendás eset, amikor idős korában egy középiskolába hívták előadást tartani, és az iskolás gyerekeknek a táblát teleírta az általános relativitáselmélet tenzoregyenleteivel, amiből szegény diákok persze semmit sem értettek. Einstein a fizikai problémákra nagyon erősen rá tudott koncentrálni, ugyanakkor a körülötte lévő emberek visszajelzéseire kevésbé (úgy is mondjuk, hogy a magas IQ-ja, azaz értelmi intelligenciája alacsony EQ-val, azaz érzelmi intelligenciával párosult).
  • Einstein is esendő ember volt, márpedig amikor egy ember nagy felfedezést tesz, mindig sokkal jobban fókuszál a saját nagy felismerésére, mint más, egyéb igazságokra. Az E=mc2 felfedezése forradalmi gondolat volt, ugyanis a newtoni mechanikában egy pontszerű testnek (részecske!) csak a mozgása miatt lehet energiája: ez a mozgási (kinetikus) energia (ha a potenciális energia nullszintjét oda vesszük, ahol a test épp tartózkodik). Márpedig egy nyugvó részecskének is esetleg van valamennyi ("belső") energiája, hiszen részecskék nem szoktak csak úgy a semmiből keletkezni, és ezt talán amiatt van így, mert az energiamegmaradás törvénye nem engedi. A 19. század végén a Lorentz-féle elektronelmélet az elektron tömegét (vagyis inkább a "tömege miatti saját energiáját") megpróbálta visszavezetni az elektron körüli elektromos mező energiájára, de a kép nem tisztult ki teljesen. Az einsteini felfedezés forradalmi gondolata az volt, hogy a tömeg önmagában (azaz mozgás nélkül is) energiával jár együtt, méghozzá E=mc2 energiát, ez a nyugalmi energia, a testtől elvehetetlen "belső" energia. Einstein, a korszakos felfedezésének bűvöletében, az egyik irányra koncentrált, miszerint a tömeggel szükségképpen energia jár együtt, méghozzá azt is ki akarta hangsúlyozni, hogy ez a "tömeg miatti energia" ez "ugyanolyan" energia, mint más energiák, tehát azokkal egyenértékű energiaféleség, "nem hitványabb" a többi energiafajtánál. Einstein nem koncentrált arra, hogy később ezt sokan félre fogják érteni, és az ellentétes irányú következtetést is vallani fogják."

Szóval az 1937-es tudósaid is félre érthették Einsten E=mc2 képletét, amiből annyi következik, hogy tömeggel rendelkező testnek nuygalmi állapotban is van energiája, míg energiával rendelkező részecskének lehet 0 a tömege nyugalmi állapotban, mivel az energiája az impulzusából adódik E=pc.
FutyImre 2020. 01. 01. 18:00
Törölt hozzászólás
#5617
lancaster
lancaster 2020. 01. 01. 17:38
Előzmény: #5613  euler
#5616
dehogynem Trumpos a mi Gyuszikánk, csak lecserélte a sminkesét, mint M. Jackson :))
Törölt felhasználó 2020. 01. 01. 17:22
Előzmény: #5614  Törölt felhasználó
#5615
valami "fotontömeg"-ről
Törölt felhasználó 2020. 01. 01. 17:21
Előzmény: #5612  badsector1
#5614
Jaj, végül még megnevettetsz, te showman...:)))
 
Amúgy ha neked nem elég "emelkedett" forrás a "gyakorikérdések", akkor tanulhatsz közismereti alapinformációkat akár ebből a tanulmányból is:  
 
https://www.researchgate.net/publication/228676944_The_mass_of_the_photon
 
Egyebek mellett külön felhívom a figyelmedet a 92. oldalon olvasható - széles körben ismert - megállapításra, miszerint: 
 
"...When the terrestrial (laboratory) conditions eventually became an obstacle to obtaining higher precision measurements on the frequency-dependence of light, astronomical observations of the dispersion of electromagnetic waves from distant sources then began to provide more promising approaches to extend the accuracy of the determinations of the relative velocities at different wavelengths. 
 
These types of measurements could well be placed in the category of extra-terrestrial observations, but we discuss them here because the same principle used in the laboratory measurements is employed. In a letter to Nature, Lovell et al(1964) analysed optical and radio events that occurred in four flare stars (UV Ceti, V371Orionis, YCZ Mi and EV Lac.) and concluded that the velocity of light and radio waves was the same to within four parts in 107over a wavelength range from 0.54 µm to 1.2 m, which led to an upper limit of mγ1.6×10−42 g on the photon mass..."
 
ezek a tudatlan népek itt hosszasan írkálnak valami fotontöme, holott szerinted "a foton tömege 0."
 
Döntsétek el kérlek, hogy mi is a helyzet a fotonnal, aztán esetleg folytathatjuk róla a beszélgetést...
 
;)))
 
euler 2020. 01. 01. 17:19
Előzmény: #5611  Törölt felhasználó
#5613

"Valószínűsíthető, hogy minimális kompetenciaszint mellett az egyének, akik nagymértékben túlértékelik saját képességeiket, komoly önvédelmi mechanizmussal igyekeznek fenntartani az általuk kreált hamis sikerélményt. Általában nem fogadják el a kritikát vagy a külső visszajelzéseket saját tudásszintjükkel vagy teljesítményükkel kapcsolatban, és ezen még sokszor a felmerülő ellentmondások sem változtatnak. Az Amerikai Egyesült Államokban a politikai sajtó pontosan ezzel támadta több ízben a  hivatalba lépett Donald Trumpot, a „Dunning-Kruger president”-ként hivatkozva rá."
Nem volt neked egy trumpos profilképed is?
(a sok :))))))) jel is utal ám valami önértékelési zavarra, azonkívül, hogy csak néhány nick használja...)
badsector1
badsector1 2020. 01. 01. 17:00
Előzmény: #5609  Törölt felhasználó
#5612
A Star Wars való neked, nem az E=mc2. :))
Törölt felhasználó 2020. 01. 01. 16:54
Előzmény: #5606  euler
#5611
"...Dunning és Kruger 2000-ben Ignobel-díjat kapott a munkásságáért. ..."
 
:))))))))
 
Hogy is szokta írni minden topikba (is) Fütyimre-pénznyelő??:
 
"hát, ez szép öngól volt."
 
;))
Törölt felhasználó 2020. 01. 01. 16:49
Előzmény: #5605  badsector1
#5609
p2c2??....:)))... ez valami robotklón a legújabb StarWarsból??...:))))))
Törölt felhasználó 2020. 01. 01. 16:47
Előzmény: #5604  taxisnyuszi
#5608
Kék Osztrigás bőrösbuli után itt ébredtél ma délben?... mi miatt vittek be? :))
lancaster
lancaster 2020. 01. 01. 16:17
#5607
euler 2020. 01. 01. 15:54
Előzmény: #5605  badsector1
#5606

Ez talált! :))
Szerintem azért tudtok ilyen szinten diskurálni, mert a Dunning-Kruger görbe szélső vízszintes értékein tartózkodtok. (Gyuszi - univerzális zsenink - a   "No nothing" hoz közel).
https://alapblog.hu/a-nem-tudas-hatvanyozodik/
.
Egyébként boldog újévet mindenkinek! :)
badsector1
badsector1 2020. 01. 01. 15:44
Előzmény: #5603  Törölt felhasználó
#5605
Ugye nem a gyakorikérdésekből tájékozódsz. :))
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__1570257-a-foton-anyag-ha-igen-mekkora-tomeg-mivelhogy-fenysebessegen-elvileg-a-targyak
  
Talán a relativisztikus energia-impulzus egyenlet segíthet:
E2=m2c4+p2c2
taxisnyuszi
taxisnyuszi 2020. 01. 01. 15:36
Előzmény: #5603  Törölt felhasználó
#5604
Törölt felhasználó 2020. 01. 01. 15:29
Előzmény: #5602  badsector1
#5603
"Mivel a foton tömeg nulla, ezért..."
 
:))
 
Most jól elbizonytalanítottál, mert máshol meg "így tudják":
 
"A foton invariáns tömege nulla. Ez egy kísérleti probléma, jelenlegi mérések szerint tömege nem haladja meg m ≲ 10−14 eV/c2 értéket, és persze a mérés a végtelenségig finomítható. ..."
 
Az meg, hogy ezzel kívül is esik meg nem is a tömeg-energia ekvivalencia elvén, nem visz minket közelebb a... mihez is? (közben már elfelejtettem)...:))
badsector1
badsector1 2020. 01. 01. 15:15
Előzmény: #5601  Törölt felhasználó
#5602
Mivel a foton tömeg nulla,ezért kivül esik a tömeg-energia ekvivalencia körén, de mégsem teljesen mivel a pozitron és elektron találkozásakor keletkező foton energiája megegyezik az E=mc2-tel, ahol az m a két részecske tömege.
Törölt felhasználó 2020. 01. 01. 15:06
Előzmény: #5599  badsector1
#5601
ez akkor kívül esik a tömeg-energia ekvivalencia körén??... (nem tudom, csak kérdezem).

Topik gazda

sanka
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek