Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokra



A brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.



A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.



A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_Macika_
_Macika_ 2022. 01. 07. 12:12
#1640
Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon a klímaváltozás miatt - számolt be a Másfélfok. Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus elemzése szerint az emberi tevékenység a fagyos napok tovább ritkulását eredményezi.A kutatók azzal a kérdéssel vezeti fel kutatásuk módszertanát, illetve eredményeit, hogy alátámasztják-e az objektív mérések saját tapasztalásainkat:
Sokan hallottuk, halljuk szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy évtizedekkel ezelőtt a telek jóval hidegebbek voltak, mint manapság, gyakoribb volt a fagy és a hó. Vajon a szubjektív emlékeinket alátámasztják a hosszabb időszakot lefedő, objektívnek tekinthető klímamodell-szimulációs eredmények és az elmúlt 50 év megbízható hazai mérései?
A kérdés megválaszolására két, hőmérséklethez köthető éghajlati indikátort választottak ki: a fagyos napok évi számát (amikor a napi minimumhőmérséklet 0 °C alá süllyed), illetve a szélsőségesen hideg viszonyokat jellemző évi minimumhőmérséklet értékét.
A feldolgozás során emellett többféle adatforrást is felhasználtak:
A teljes Földet és az éghajlati rendszer egészét leíró globális éghajlati modellek legújabb verzióival a múltra készített szimulációkat.A szigorú szabványoknak megfelelő meteorológiai állomások mérésein alapuló, minőségileg ellenőrzött, finomfelbontású rácsponti adatbázist.Az európai kontinenst, ezen belül a Kárpát-medence környezetét is lefedő, finomfelbontású regionális klímamodellek szimulációit, melyek a jövőre vonatkozóan különböző emberi tevékenységet leíró forgatókönyveket vesznek figyelembe.Az eredmények szerint a globális felmelegedés hatására a 20. század eleji évi körülbelül 120 napról 80 nap alá csökkent napjainkra a fagyos napok átlagos éves száma Magyarországon. A legnagyobb csökkenés az Északi-középhegységben volt tapasztalható, ahol a csökkenés eléri az évtizedenkénti 5-6 napot.
A PESSZIMISTA FORGATÓKÖNYV SZERINT EZEN TREND ERŐSÖDÉSÉRE SZÁMÍTHATUNK, ÉVTIZEDENKÉNT TOVÁBBI 5 NAPPAL CSÖKKENHET A FAGYOS NAPOK ÉVES ÁTLAGOS SZÁMA.
A megfigyelt változásokért egyértelműen az általunk gerjesztett klímaváltozás a felelős, mert a természetes hatások nem igazolják az ilyen fokú felmelegedést. A kutatók megjegyzik, hogy bár a 20. század első felében még nem volt annyira érezhető hatása az emberi tevékenységnek az éghajlatra, és térségünkben is a természetes változékonyság dominált, az utóbbi egy-két évtizedben egyre inkább az emberi tevékenység hatásának növekedését érzékelhetjük. A kutatók szerint a jövőben ez várhatóan erősödni fog.
A szélsőségesen hideg napok hőmérsékletét illetően azonban még nem mutatható ki ilyen trend, a természetes változékonyság dominanciája miatt napjainkig előfordultak és előfordulhatnak nagy hidegek.
SZABÓ PÉTER ÉS PONGRÁCZ RITA ELEMZÉSE SZERINT A FAGYOS NAPOK ELSŐSORBAN AZ ORSZÁG KÖZÉPSŐ TERÜLETEIN RITKULNAK MAJD, AZ ÉVI LEGALACSONYABB HŐMÉRSÉKLETI ÉRTÉKEK PEDIG VÁRHATÓAN INKÁBB A DÉLI ÉS A LEGKELETIBB RÉGIÓKBAN VÁLTOZNAK JOBBAN.
_Macika_
_Macika_ 2021. 12. 29. 08:10
#1639
Rekordmeleget mértek Alaszkában a Kodiak szigeten vasárnap, ahol a nappali hőmérséklet elérte a 19,5 fokot.Alaszkában decemberben rendszerint csípős hideg és hó van, most viszont több területen is 15 fok körüli hőmérséklet uralkodik és eső. Rick Toman, az Alaszkai Klímaértékelési Központ tudósa szerint abszurd ez az időjárás.Alaszka belsejében, ahol rendszerint a hideg miatt száraz az időjárás, előbb heves havazás volt, amit zuhogó eső követett, amely jéggel borította be a régió településeit, széleskörű áramkimaradásokat idézve elő, és több főutat, irodát is le kellett zárni.Alaszkában a meleg, csapadékos telek az elmúlt két évtizedben gyakrabban előfordultak, amire Rick Toman szerint pontosan számítani lehetett egy felmelegedő világban. Véleménye szerint ettől függetlenül azért továbbra is várhatók -20 fok alatti telek Alaszkában, de több lesz a csapadékos időszak, mint eddig.
_Macika_
_Macika_ 2021. 12. 21. 08:58
#1638
Rendkívüli ütemben olvadnak a Himalája gleccserei egy, a Scientific Reportsban közzétett friss kutatás szerint. E szerint a régióban található jégtakaró az utóbbi 40 évben tízszer gyorsabban olvadt, mint az előző hét évszázadban, és ez az ütem sokkal gyorsabb, mint bárhol máshol a világban.
A Himalája hegyeire a világ harmadik sarkköreként is hivatkoznak, mivel itt található a harmadik legnagyobb jégtakaró az Antarktisz és az Északi sarkkör után. A jelentés szerint a jég olvadása több millió dél-ázsiai mezőgazdasági tevékenységét és vízkészletét veszélyezteti, ráadásul a tengerszint emelkedéséhez is hozzájárul.
A kutatók megállapítása szerint a Himaláján lévő gleccserek az elmúlt évszázadokban területük mintegy 40%-át vesztették el, ami elég, hogy a globális tengerszintet 0,92-1,38 milliméterrel megemelje.
Jonathan Carrivick, a Leedsi Egyetem glaciológusa és a tanulmány társszerzője szerint a gleccserek olvadásának elsődleges oka a gyors klímaváltozás, a Himalája gleccserei nem képesek elég gyorsan alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. A kutatók ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a dél-ázsiai monszun időszakban bekövetkező változások is szerepet játszhattak a jégtakaró gyors mértékű olvadásában.
A NASA űrszondáinak adatai szerint a globális tengerszint 2-6 lábbal emelkedhet 2100-ra, mindezt úgy, hogy az ilyen előrejelzések alábecsülik az éghajlatváltozás tengerszint-emelkedésre gyakorolt hatását.
A tudósok már régóta arra figyelmeztettek, hogy veszélyes mértékű tengerszint-emelkedés következik be, ha a globális felmelegedés eléri az iparosodás előtti szinthez képesti durván 3 Celsius-fokot. A Földön már túllépte az 1 Celsius-fokot a felmelegedés.
Törölt felhasználó 2021. 10. 26. 10:39
#1636
Miért ne folytatódna a klímaváltozás. Legalábbis, ha az emberiségen múlik. A lustaságról, a kényelemről, a gyors elérhetőségről, a kapzsiságról kellene lemondanunk ahhoz, hogy a Föld pusztítását megállítsuk. Csak egyet mondjon valaki, a felsoroltakból, amelyikről lemondanánk !  És még az is kevés lenne. Fújhatjuk a takarodót. De hát ne is csodálkozzunk!
 Kaphatna-e tömegesen működési engedélyt olyan berendezés, amelyik rákkeltő anyagot bocsájt ki magából,és szennyezi a környezetet?  Szerintem nem. A belső égésű motorok, a repülőgépek motorjai mégis kaptak ilyen engedélyt. Amióta a kőolajat használjuk hajtóanyagnak, megadják az ilyen engedélyt. 
Pl. egy klórgázt folyamatosan szivárogtató ipari berendezést engedélyeznének? Val.színűleg nem. Hát akkor a járműveket miért?  Amiről beszéltem: kapzsiság, kényelem, lustaság, gyors haladás....De akkor vegyük tudomásul, hogy a környezet egyszercsak benyújtja az emberiségnek a számlát. És annyi !
_Macika_
_Macika_ 2021. 10. 26. 10:24
#1635
_Macika_
_Macika_ 2021. 10. 18. 17:30
#1634
A szibériai Csurapcsa település régi repülőtere már évek óta használhatatlan, mivel felszállópályája mocsaras mezővé változott. A terület már inkább egy sárkány hátára hasonlít, mintsem egy repülőtérre, és tudósok szerint hamarosan tó keletkezhet a helyén.
A MOSZKVAI ÁLLAMI EGYETEM KUTATÓJA, ALEKSZEJ MASZLAKOV SZERINT MÁR NINCS OLYAN TELEPÜLÉS OROSZORSZÁG SARKVIDÉKI RÉSZÉN, AHOL NE LENNE LEOMLOTT VAGY DEFORMÁLÓDOTT HÁZ, MIVEL ALAPJUK, AZ ÖRÖKKÉ FAGYOTT TALAJ FOLYAMATOSAN OLVAD.
Veszélyben vannak a vezetékek is, az utak egyre gyakrabban szorulnak javításra. Oroszország sarkvidéki részein mindent azzal a feltételezéssel építettek, hogy a permafroszt soha nem fog felolvadni. Egy helyi lakos arról panaszkodott, hogy a talaj és házának alapja között már 1 méteres rés keletkezett, amit egy teherautónyi földdel próbált betölteni.
További súlyos probléma, hogy mivel Oroszországban a felmelegedés 2,8-szer gyorsabb, mint a világátlag, a hosszú ideje fagyott tundra üvegházhatású gázokat bocsát ki magából. A tudósok attól tartanak, hogy ez meghiúsíthatja az éghajlat felmelegedését okozó kibocsátások megfékezésére irányuló globális erőfeszítéseket.
Mivel Oroszország földjének 65 százalékát a permafroszt jelenti, a költségek egyre magasabbak. Oroszország 2050-ig 97 milliárd dollár értékű infrastrukturális károkra számíthat, ha a felmelegedés mostani mértéke folytatódik.
A Permafroszt Intézet igazgatóhelyettese, Alekszander Fjodorov mérései szerint bizonyos területek 2-4 centimétert, mások akár 12 centimétert is süllyednek évente.
Oroszországban mintegy 15 millió ember él permafrosztra épült településeken. Az orosz állam egyre több pénzt invesztál az olvadás megfigyelésébe. Az illetékes minisztérium 140 mérőállomás telepítését tervezi, amelyek egyenként 30 méter mély kutakkal vizsgálnák a föld alatti helyzetet.
_Macika_
_Macika_ 2021. 09. 21. 17:14
#1630
A világnak fel kell ébrednie. A szakadék szélén állunk, és a rossz irányba haladunk
- mondta Guterres a jelenlévő vezetők előtt New Yorkban.
,
A portugál diplomata sötét képet festett a nemzetközi helyzetről, amelyet szerinte beárnyékol az együttműködés hiánya a koronavírus-járvánnyal szemben, a kevés előrelépés az éghajlatváltozás elleni fellépésben, a növekvő egyenlőtlenségek, illetve a válság az olyan országokban, mint Afganisztán, Jemen és Etiópia.
,
Guterres a koronavírus-járvánnyal összefüggésben "erkölcstelennek"  nevezte, hogy míg sok gazdag ország már teljes mértékben beoltotta lakosságának nagy részét a vírus ellen, addig például az afrikai lakosok több mint 90 százaléka még csak az első adag védőoltásra vár.
,
Az ENSZ-főtitkár külön felhívta a figyelmet a globális felmelegedés növekvő hatására, egyúttal sürgős cselekvésre szólította fel az országokat, szorgalmazva, hogy tegyenek ambiciózus kötelezettségvállalásokat az ENSZ novemberi, klímaváltozásról szóló konferenciáján (COP26) a skóciai Glasgow-ban.
A világszervezet főtitkára szerint a koronavírus-járvány és az éghajlati válság számos olyan nagy globális problémát felszínre hozott, mint a szolidaritás hiánya, az egoizmus, a korrupció és a hatalmas egyenlőtlenség, amelyek nagy mértékben növelik a bizalmatlanságot és a kétségbeesést az emberek körében. "Amikor azt látják, hogy milliárdosok tesznek űrsétát, miközben milliók éheznek a földön... Amikor a szülők azt látják, hogy gyerekükre olyan jövő vár, amely rosszabbul fest a jelenlegi problémákhoz képest is... Amikor a fiataloknak nincs jövőképük..." - sorolta.
,
Guterres megkongatta a vészharangot a konfliktuszónákban uralkodó helyzet miatt is, kezdve Afganisztánnal, amellyel összefüggésben sürgette a nemzetközi vezetőket, hogy sokszorozzák meg a humanitárius segítségnyújtást, egyúttal vegyék védelmükbe az emberi jogokat, különös tekintettel a nők és a lányok jogaira.
,
Az ENSZ-főtitkár sajnálatának adott  hangot amiatt, hogy a a világ számos részén ismét katonai puccsok történnek, és részben a nemzetközi közösség egységének hiányát tette ezért felelőssé. "A geopolitikai megosztottságok aláássák a nemzetközi együttműködést, és korlátozzák a Biztonsági Tanács (BT) képességét a szükséges intézkedések meghozatalára. Ez a büntetlenség légkörét erősíti" - fogalmazott.
Guterres az állam- és kormányfők tucatjai előtt elmondott beszédének végén változtatásokat szorgalmazott, továbbá a bizalom helyreállítását sürgette, egyúttal szorgalmazta azt is, hogy adjanak új lendületet a multilateralizmusnak.
_Macika_
_Macika_ 2021. 08. 06. 12:25
#1624
Egy friss kutatás szerint az Európa enyhe klímáját is biztosító, a földi éghajlatrendszert meghatározó Golf-áramlat szinte teljesen elvesztette stabilitását az elmúlt évszázadban, és egyre több jel utal arra, hogy a közeljövőben össze fog omlani. Ez lenne az egyik legfontosabb fordulópont a globális klímaváltozásban, aminek katasztrofális következményei lennének.
,
https://telex.hu/tudomany/2021/08/06/egyre-tobb-jel-utal-a-golf-aramlat-kozelgo-osszeomlasara
,
Az aggodalmak fő forrása, hogy az elmúlt százezer évre vonatkozó történeti klímakutatások szerint a Golf-áramlatnak két állapota van: egy nagyobb sebességű, ami az utóbbi évezredet is jellemezte, és egy annál egyértelműen lassabb. Az adatok alapján elképzelhető, hogy egy fokozatos hőmérséklet-növekedés egy ponton hirtelen váltást okozhat, és a gyorsabb fázisból klímatörténeti értelemben pillanatok alatt átléphetünk a lassú fázisba. A Golf-áramlat nélkül Európában a jelenleginél sokkal hidegebb lenne, a tengerszint Észak-Amerika partjainál méterekkel haladná meg a mostanit, és a nyugat-afrikai, indiai és dél-amerikai csapadékrendszerekre is alapvető hatása lenne, ami pedig természetesen a mezőgazdaságot és a globális élelmiszerellátást sem hagyná érintetlenül.
Dexcar 2021. 08. 06. 07:31
Törölt hozzászólás
#1623
Törölt felhasználó 2021. 08. 05. 20:18
Törölt hozzászólás
#1622
_Macika_
_Macika_ 2021. 08. 05. 18:53
#1621
Putyin azt mondta, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a tűzvészek és az árvízek Oroszországban. Bejelentette: pénteken külön tanácskozást tart a kabinettel erről.    Az elnök közölte, hogy Oroszországban az éves átlaghőmérséklet 2,8-szer gyorsabban emelkedett az elmúlt 44 évben, mint a globális átlag.    Emlékeztetett arra, hogy az ország területének mintegy 65 százaléka a hideg északon terül el, és sok település épült az úgynevezett örökfagy övezetében a szovjet korszakban.   Kifogásolta, hogy Oroszországban még mindig nincs egységes rendszer a permafroszt állapotának megfigyelésére, és megbízta Alekszandr Kozlov természeti erőforrásokért és környezetvédelemért felelős minisztert a hiányosság felszámolásával.

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek