Topiknyitó: Portfolio 2014. 03. 02. 18:14

Ez a hidegháború óta a legnagyobb fenyegetés Európára  

Ugrás a cikkhez
Szombaton rendkívül kiéleződött a helyzet Ukrajna körül. Az oroszok bekeményítettek, Vlagyimir Putyin elnök délutáni kérésére az orosz parlament engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén. Erre reagálva Olekszandr Turcsinov, Ukrajna...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=196016
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 10. 02. 21:02
Előzmény: #1017  Törölt felhasználó
#1020
Én csak azt nem tudom, Ukrajnát miért nem szankcionálják, miért nem zengenek hangzatos ódákat a Donyecki népirtás miatt
link
Törölt felhasználó 2014. 10. 02. 16:50
Előzmény: #1018  _pampa
#1019
Hitler idejében is ezt mondhatták: hagyjuk szórakozni, mert az nekünk is fájni fog... aztán jobban fájt mindenkinek...
_pampa 2014. 10. 02. 11:47
Előzmény: #1017  Törölt felhasználó
#1018
Fáj,....de kiknek?
Az USA és az EU gazdálkodóinak,de nem fáj a politikusoknak,max egy kicsit kellemetlen,de majd csak "kompenzáljuk" magunkat az elszenvedett veszteségekért...

A gazdálkodók meg tömegesen mennek csődbe....hiába valakiknek áldozatot is kell hozniuk a siker érdekében....

Ebbe a szankcionálásba sem Putyin és baráti köre, sem az USA és haver politikusai, ahogyan az EU vezető politikusai sem fognak csődbe menni.

Ellenben az orosz piacra szállító vállalatok,vállalkozások,gazdák már nem ennyire szerencsések. Közülük várhatóan sokan becsődölnek.

szvsz
Törölt felhasználó 2014. 10. 02. 11:00
Előzmény: #1016  _pampa
#1017
Ha egy szankció fáj a szankcionálónak is, akkor inkább örülni kéne, az ugyanis azt jelenti, hogy nem önző érdekből szankcionál, hanem valami e felett álló cél érdekében.

_pampa 2014. 10. 02. 10:38
#1016
Lassan kezd fájni a "szankcionáló" félnek is a "szankciók"....

"Az oroszok visszaküldték az amerikai csirkecombot
Hír24
oroszországembargócsirkecomb
2014. OKTÓBER 02. 10:18 1
Az illetékes orosz hatóság több mint 500 tonna „hamisított címkével ellátott és tiltott” amerikai csirkecomb behozatalát akadályozta meg.

Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság e mellett több mint 70 tonna német és lengyel eredetű sertéshúskészítményt, továbbá 100 tonna almát fordított vissza a határról.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, a baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. A tilalom alá eső termékek együttes értéke egyes számítások szerint 9 milliárd dollár - közölte az MTI.

A legfrissebb adatok szerint júliushoz viszonyítva az orosz zöldségimport 73,2 százalékkal, a tejtermékeké 56,1 százalékkal, a gyümölcsöké 32,4 százalékkal, a halé 27,3 százalékkal, a sertéshúsé 44,2 százalékkal, a baromfié 45,6 százalékkal esett augusztusban."
pampa 2014. 09. 29. 08:19
#1015
Megegyeztek, most már az a kérdés egyedül be tatható e a megállapodás? Miből fizetnek az ukránok?

"Az Ukrajna és Oroszország közötti gázvita rendezéséről szóló következő találkozóra szeptember 26-án, pénteken került sor Berlinben. Az értekezleten az EU moderált a felek között, remélve, hogy Oroszország hajlandó a kompromisszumra, és véget vet a gázstoppnak.

Szeptember 26-án háromoldalú találkozóra került sor Berlinben, ahol az EU közvetítésével Oroszország és Ukrajna képviselői a nyár óta húzódó gázvita megoldásáról tárgyaltak. A megbeszélés sikeresen zárult, mivel a felek hajlandóak voltak a kompromisszumra, bár Ukrajnának így is komoly feltételekkel kell szembenéznie.

Günther Oettinger európai uniós energiaügyi biztos vázolta a megállapodás terveit. Ezek alapján a Gazprom hajlandó újra megnyitni az ukrajnai gázcsapokat, amennyiben Ukrajna garanciát vállal 5 milliárd köbméter gáz megvásárlására a „vidd-vagy-fizess” feltételek mellett. Ennek értelmében köteles kifizetni az ezer köbméterenkénti 385 dollárnyi árat, máskülönben büntetést kell fizetnie – adta hírül az ITAR-TASS. Emellett Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszternek azt is meg kellett ígérnie, hogy Ukrajna kifizeti tartozásait: október végéig 2 milliárd dollárt, az év végéig pedig még további 1,1 milliárd dollárt törleszt a Gazpromnak.

Kattintson és nézzen szét az ukrán fővárosban
Mindezek értelmében tehát Ukrajna mégis elfogadta a korábban ellenzett 100 dollárnyi kedvezményt a gáz ezer köbméternyi árára, amelyet Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter már korábban felajánlott, az eredeti, 485 dollár/ezer köbméterrel szemben.

A Gazprom még június 16-án zárta el az ukrajnai gázcsapokat, miután Ukrajna és Oroszország nem tudott megegyezni az 5,3 milliárd dollárnyi adósság visszafizetéséről, és a gázárak megszabásában sem értettek egyet. Ukrajna azóta kétségbeesetten próbálja megoldani a keletkezett hiány pótlását. Bár Ukrajnának is van saját kitermelése, mintegy évi 20 milliárd köbméter, ez kevés ahhoz a közel 50 milliárdhoz képest, amennyi az éves gázfogyasztása.

A berlini találkozó sikerességére részben már lehetett számítani, mind az említett gázszállítások csökkentése, mind Arszenij Jacenyuk egy múlt heti kijelentése miatt. Az ukrán miniszterelnök ugyanis egy new yorki konferencián nemrég azt nyilatkozta, hogy Ukrajna hajlandó „piaci áron" megvásárolni a gázt Oroszországtól - olvasható az Interfax hasábjain. Jacenyuk ezzel jelezte, hogy hajlandóak a kompromisszumra. Máskülönben a Naftogáz a tél beálltával nem lett volna képes gázt juttatni az ukrán háztartásokba.

Október 2-án vagy 3-án várható a következő találkozó, ahol Günther Oettinger, Alekszandr Novak és Jurij Prodan aláírásukkal véglegesíthetik a megállapodást."
_pampa 2014. 09. 25. 09:38
Előzmény: #1013  Törölt felhasználó
#1014
Amennyiben ez a működési elve akkor érthető.
Köszi.
Törölt felhasználó 2014. 09. 25. 09:17
Előzmény: #1011  pampa
#1013
Arra utal. Úgy tudom az ilyen légvédelmi rakéták a repülő közelében robbannak szét, megszórva azt repeszekkel. Í
Törölt felhasználó 2014. 09. 25. 08:26
Előzmény: #1010  Törölt felhasználó
#1012
nem hiszem, hogy elmarad, ugyanis már évek óta tart.....csak mások az eszközök....
pampa 2014. 09. 25. 08:18
Előzmény: #1005  szivacs
#1011
"A levegőben darabokra szakadt

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán, amelyet július 17-én minden valószínűség szerint lelőttek, 43 malajziai állampolgár tartózkodott. Közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár.

A vizsgálatot végző Holland Biztonsági Testület szeptember 9-én közzétett előzetes jelentése szerint a Boeing-777-es több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Délkelet-Ukrajna felett."

Ebből az előzetes vizsgálati eredményből nem értem azt,hogy több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy.

Amennyiben rakétával lőtték le a szakadárok az becsapódás előtt felrobbant?

Valakinek ötlete,hogy mire utal a jelentés?
Törölt felhasználó 2014. 09. 24. 23:34
#1010
a 3. világháború érdeklődés hiányában most elmarad
a jegyek visszaválthatóak az ismert jegypénztárakban
Törölt felhasználó 2014. 09. 24. 23:22
Előzmény: #1008  Törölt felhasználó
#1009
Törölt felhasználó 2014. 09. 24. 23:22
#1008
em születtünk háborúra. Arra születtünk, hogy azt csináljuk, ami működik.
A napokban sok helyen megjelent egy friss tanulmány ismertetése, amely szerint a csimpánzok életének része a gyilkosság, sőt a háború (vagy inkább bandaháború), és ez nem azért van, mert az emberek előrenyomulása kényszeríti őket az erőszakra. Ebből az olvasók talán hajlamosak lehetnek levonni a következtetést, hogy lám, lám, a háborúra való hajlam velünk született, szinte természetes. Szerintünk nem az. Az eredeti Nature tanulmány ugyanakkor azt is megemlítette, hogy a bonobó majmok (a csimpánzok közeli rokonai) sokkal kevésbé erőszakosak. Csak ebből persze nem lehet olyan ütős címeket írni.
Ha valaki olvasta Ian Morris könyvét (War! What Is It Good For?: Conflict and the Progress of Civilization from Primates to Robots, vagyis: Mire jó a háború? A civilizációs haladás és konfliktusai a főemlősöktől a robotokig) akkor már hallhatott minderről – a legutóbbi kutatások csak megerősítették a korábbi eredményeket. (Ha nem olvasta, akkor pedig mindenképp ajánljuk olvasásra.)
Igen, a csimpánzok háborúznak, de Morris részletesen kifejti azt is, hogy a bonobók viszont nagyon nem. Szabályos orgiákat szerveznek a szomszéd törzsekkel háború helyett – hippi csimpánzoknak is nevezik őket. A bonobók, a csimpánzok kistestű rokonai, Afrika más részén élnek. Génállományuk 99%-ig meg is egyezik a csimpánzokkal (mellesleg az emberek és a csimpánzok között is ez az arány).
Picture composit.png
Kép: whogivesamonkey.com, dailyjade.com
Morris amellett érvel, hogy a háborúra való hajlam nem genetikailag determinált, hanem a körülmények által. A bonobók nem versenyeznek a gorillákkal az élelemért, és ezért képesek nagyobb csapatokban együtt maradni (a csimpánzok általában a magányosan gyűjtögető egyedekre csapnak le a szomszédos törzsekből). Bármi is legyen a pontos ok, úgy tűnik, hogy az erőszak a bonobóknál nem olyan kifizetődő, mint a Kongó folyó túloldalán a csimpánzoknál. És emiatt más viselkedési formák (és más egyedek) dominálnak a természetes szelekció következményeként.
A könyvet természetesen nem csak ezért érdemes elolvasni az angolul tudóknak (és remélhetőleg előbb-utóbb lesz fordítás is). Morris nagyon érdekes és részletes példákkal támasztja alá azt az érvét, hogy bár a háború szörnyű, a háború következmányei lehetnek jók. Szerinte paradox módon a háború jobban megszervezett társadalmakhoz és az erőszak hatákonyabb ellenőrzéséhez és annak alacsonyabb szintjéhez vezethet.
Amikor a háború nem kifizetődő - mert például létezik egy mindenkit legyőzni képes globális hegemón, aki a szabad világkereskedelemben és békében érdekelt – akkor sokkal kevesebb lesz a konfliktus, mint egyébként. Amellett érvel, hogy szükség van egy ilyen „világrendőrre” és most csak az USA az az ország, amely azt a szerepet hitelesen képes betölteni.
A csimpánzok háborújának van tehát egy nagyon aktuális relevanciája, persze nem úgy ahogy a szalagcímekből elképzelnénk. Ha megengedjük, hogy olyan környezet jöjjön létre, ahol a háború kifizetődik, akkor több háború lesz.
Minden országban (sőt talán egy bizonyos mértékig minden egyénben) lesz egy tesztoszteron-fűtött „belső, rejtett Putyin”. Hogy ő azután a háborút választja-e, az attól függ, hogy milyenek a várható következmények mind az országon belül, mind azon kívül. És a tapasztalatok függvényében mindenki folyamatosan felülvizsgálja a következményekre vontakozó várakozásait. Emiatt a korábbi (világ)rend akár gyorsan szét is eshet. Minden sikeres erőszak arra öszönzi a többi potenciális erőszakot alkalmazót, hogy ő is szerencsét próbáljon.
Akár egy olyan dominóeffektus kezdetén is lehetünk, amely során fokozatosan a káosz és erőszak uralkodik el a nemzetközi kapcsolatokban, hasonlóan a harmincas évekhez. Ha a homokba dugjuk a fejünket, nem csinálunk semmit és erősen vágyunk rá, hogy ez ne így legyen, az jó eséllyel csak gyorsítja a folyamatot. Hogy a klasszikusokat idézzük: Si vis pacem, para bellum...Ha békét akarsz, készülj a háborúra…
_pampa 2014. 09. 24. 14:50
Előzmény: #1006  _pampa
#1007

"A Naftohaz ukrán állami gázvállalat nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy minden fogyasztóra vonatkozó egységes gázárat vezetnek be még az idén, ami azt jelentené, hogy a lakossági gázár négyszeresével nőne a jelenlegihez képest.
Alekszandr Todujcsuk, a Naftohaz vezérigazgató-helyettese egy kijevi fórumon szerdán arról beszélt, hogy "még az idén újabb gázár emelésről születhet döntés, és nem kizárt, hogy az ipari fogyasztók és a lakosság ugyanannyit fizet majd az energiahordozóért".
A vállalati képviselő szerint ezt az elképzelést támogatja az energiaügyi minisztérium is. Az Európai Unió, Ukrajna és Oroszország képviselői pénteken Berlinben újraindítják a háromoldalú egyeztetést a gázárról. Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter kedden bejelentette, hogy Kijev a maga részéről első körben hajlandó lenne egyeztetni az Oroszországból importálandó földgáz "ideiglenes piaci áráról".
Ukrajna és Oroszország között tavasszal robbant ki árvita, miután a Gazprom orosz gázipari cég április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel (ezer köbméterenként) az ukrán féltől a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett. Kijev nem volt hajlandó elfogadni az áremelést és nem fizetett. A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért.
Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői áprilistól június közepéig tárgyaltak a gázárról, de a háromoldalú egyeztetések eredménytelenek maradtak."
_pampa 2014. 09. 24. 11:51
Előzmény: #1001  _pampa
#1006
Érdekes cikk.

"Katasztrófa felé sodródik Ukrajna
Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor
ukrán frontukrajnaputyin oroszország
2014. SZEPTEMBER 24. 11:303 1
Szélsőjobbos rohangálás, bajba kerülő ukrán csapatok, Putyin terve, ultranacionalista sötét fellegek és a rohamtempóban érkező tél. Jászberényi Sándor helyszíni riportja az ukrán frontról. Harmadik rész."

link
szivacs
szivacs 2014. 09. 23. 23:44
Előzmény: #999  _pampa
#1005
"Az MH-17 maláj gépen meghalt németek rokonai perlik Ukrajnát
2014.09.21 13:47

Az MH-17 Boeing katasztrófájában meghalt német állampolgárok rokonai perlik az ukrán államot. Az MH-17-et egy ukrán vadászgép lőtte le, a Bild am Sonntag német lap szerint a hozzátartozók az Európai Emberi Jogi Bíróságon adták be a keresetüket. A kereset szerint a nemzetközi törvények értelmében "minden ország felelős a légterében történtekért, amennyiben a légtér nemzetközi repülések számára nyitott". Amennyiben egy ország képtelen garantálni a légetre biztonságát, ez esetben le kell zárnia azt, ami Ukrajna esetében nem történt meg.

A családokat képviselő ügyvéd szerint a kereset -azaz a keresetet beadók- egymillió eurót követel minden egyes német állampolgárságú elhunyt után az ukrán államtól. A Malajziai Légitársaság elhunytakként 5000 euró jóvátátelt fizetett a hozzátartozóknak. A per érdekessége, hogy Németország visszakozását mutathatja a NATO oldaláról az ukrán kérdésben, amennyiben a pert átengedik a hatóságok."
kukutyinbenko 2014. 09. 22. 17:11
#1004
A moszkvai Putyin ellenes "ukrán párti" tüntetés híre valahogy megint elsikkadt. Úgy tűnik már ott sem cumizza be mindenki a szabadságukon harcoló elszánt önkéntesek meséjét.
Törölt felhasználó 2014. 09. 19. 17:53
Előzmény: #1002  Törölt felhasználó
#1003
Ilyen "apró" elvi különbségek nem fogják zavarni az összehasonlítgatásban.
Törölt felhasználó 2014. 09. 19. 09:27
Előzmény: #1001  _pampa
#1002
Mondjuk van egy óriási különbség, hogy az Iszlám Állam szervezet az arab országokban tömegeket GYILKOL, az ukránok nem tettek ilyet az ukrajnai oroszokkal eddig.
_pampa 2014. 09. 19. 09:19
Előzmény: #1000  pampa
#1001
"A képviselőház után csütörtökön a szenátus is jóváhagyta Washingtonban, hogy az Egyesült Államok kormánya fegyvereket szállítson és a kiképzésben segítse a szíriai fegyveres ellenzék mérsékeltebb erőit az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihádista szervezet elleni harcban. A demokrata többségű felsőház 78-22 arányban határozott az intézkedésekről, amelyek fő haszonélvezője a Szabad Szíriai Hadsereg."

"Putyin arról döntött, hogy felfegyverzi és kiképzéssel,kiképzőkkel segíti a kelet-Ukrajnában harcoló mérsékelt erőket az őket támadó, nacionalista ukránokkal szembeni harcukban."

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek