A forint pont azt teszi, amit a jegybank szeretne - gyengül. A fizetőeszközünk tartós leértékelése a gazdaságpolitikai élénkítés eszköze, kérdés, hogy sikeres lehet-e. A monetáris politika korlátját (a pénzügyi stabilitási kockázatokon túl) az...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=195574
Az agyakban van válság. Ezt mondtam 2009-ben és most is.
265 Ft-os eurót és 185 Ft-os frankot szerintem nagyon sokan szeretnének. Kérdezd meg a devizahiteleseket.
Én is szeretnék, mert akkor az azt mutatná hogy bíznak az országban, olcsóbbak lennének az élelmiszerek, fogyasztási cikkek.
Érdekes a Fidesznek sem tetszik a gyenge forint? Pedig ők tehetnének ellene, de nem tesznek, csak a halandzsa. Lesz itt nagy nézés majd 350 Ft/euró körül.
A saját butaságába fog belepusztulni a Fidesz, remélem örökre eltünve a Földről egyszer s mindenkorra.
"úgy 1995-2006 között minden esély megvolt arra, hogy a gazdaságunk - a már 2001 környékén elindul rossz folyamatok ellenére - a következő 5-10 évben stabilan, tartós, fenntartható növekedés mellett fejlődjön."
...kivéve persze a versenytársak "által meghagyott esélyeket", amely konkurencia bizony jobban és okosabban lavírozott a globalizáció tengerén, mint a mindenben olyan nagyon "okos" magyarok :)
Magyarország lakossága és vezetése (tisztelet a kevés kivételnek) a borzasztó nagy "lényeglátásával" elmorfondírozott jó sokat azon, milyen sokszor b...tak ki velünk a cúna, gonosz hatalmak, kitől vegyünk el annak érdekében, hogy a hereréteg minél többet vihessen haza, hogyan lehet induló vállalkozásokat tönkreb..ni adminisztrációval meg egyéb hülyeségekkel, hogyan hülyítsük le még jobban az amúgy sem éppen zseni embereket (diákokat, öregeket, stb.), és egyéb "fontos" kérdéseken rágódtunk :)
aztán jött a válság, és a magyarok számára is kiderült: meztelen a király, a nagy mutyizásban elfelejtették sokan, milyen is az, amikor a "dzsungel törvényei" uralkodnak...
Nem dönthetünk róla, mert szar a gazdaságunk. 25 éve, de már a régi rendszerben is csak a leértékelés védett minket. Nem történ semmi, hogy ne ez lehessen a egyetlen védelmünk az összeomlás ellen. De ha tudsz valamit, amivel ezt meg lehetne akadályozni, akkor szívesen olvasom. :)
Ez a te véleményed. Én nem látta erre utaló jelet. Ma sem látok egyébként.
Erről már sokat vitatkoztunk. SZerinted volt vásárlóerő, szerintem pedig nem. Ez a társadalom nem tud hitelből élni. Nincs meg a jövedelme hozzá és nem termel belső piacra. De, ha te valamit látsz, akkor írd le nyugodtan! Én szeretném, ha ebbe az irányba indulnánk el. Már a 80-as években is szerettem volna. A mai napig nem történt meg.
Ezt beszéld meg azokkal az országokkal, akik megfeleltek és ma leépítenek. Ez nálunk még erősebben jelentkezne, tehát nagyon jól tették, hogy meg se próbálták. Hagy ne írjam már le 100 -szor ugyanazt! Ok?
Ennyire ne legyél negatív, úgy 1995-2006 között minden esély megvolt arra, hogy a gazdaságunk - a már 2001 környékén elindul rossz folyamatok ellenére - a következő 5-10 évben stabilan, tartós, fenntartható növekedés mellett fejlődjön.
"Ha ma is 265 lenne a forint, az azt jelentené, hogy bevezethettük volna az eurót. Ha pedig ezt megtettük volna, akkor ma nagy baj lenne. Akkor valóban mindent vissza kellett volna vágni. Nem ilyen nyugodtan írkálnál. Az utcák tele lennének.
Görögország kicsiben. Ez lenne azóta.Nem véletlen, hogy nem vezették be. Ezt okosan tették."
Ebben számtalan hülyeség van:
1. Közgazdasági/logikai hiba: ha most euró lenne, nem lennénk bajban, mert annak olyan feltételei voltak, aminek ha korábban, tartósan megfelelünk, nem itt tartanánk. Ebben tehát 2 hiba is van, a feltételek nem ismerete, és logikai hiba.
2. "Nem vezették be", "okosan tették". Ezt se nem mi döntöttük el, se nem tudatos döntés következménye, hanem egyszerűen nem feleltünk meg a feltételeknek. Nem egynek, az összesnek!
Ha te 265-ös euróról álmodozol ma, akkor arról álmodozol, hogy eurónk lehetne. Nem lehet, mert a gazdaságunk egy kalap szar és nem ad támaszt ennek az álmodnak. EZ ennyire nehéz? :)
"Szerintem pedig azért úsztuk meg a teljes öszeomlást, nem egyszer, hanem többször is, mert forintunk van. Minden egyes alkalommal leértékelte a piac a gazdaságunk teljesítményét. Tehát folyamatos leértékelődéssel tudtunk védekezni. EZ van."
Tehát akkor most szerinted is válság van, ezért esik a Ft és mivel most nincs akkora globál para, mint 2008-2009-ben, ez főleg hazai válság, a kormány "jobban teljesítünk" állítása tehát szerinted is hazugság. Ezt mondod?
Már ne is haragudj, de te kensz dolgokat bizonyos emberek nyakába, én pedig azt állítom, hogy senki sem tett olyan lépést, hogy ma 265 lehetne az euró. Márpedig páran erről álmodoznak és ezért szóltam hozzá. :)
Figyelj! Ok szerinted erős, megbízható gazdaságot építettek a 23 év alatt és ezért a forint 2009 és 2010 között már stabil és megbzható volt. Ez a te véleményed.
Szerintem pedig azért úsztuk meg a teljes öszeomlást, nem egyszer, hanem többször is, mert forintunk van. Minden egyes alkalommal leértékelte a piac a gazdaságunk teljesítményét. Tehát folyamatos leértékelődéssel tudtunk védekezni. EZ van. Majd, ha egyszer tényleg kialakítunk egy stabil és jól működő gazdaságot, akkor álmodozhatnak a kampámyolók stabil forintról.
Emlékeztetlek a kiinduló mondtara, amihez hozzászóltam. 265 forintos euró.
"Hálistennek, hogy megmaradt.Majd egyszer megérted."
Most kissé összezavartál:(( Azt írtad azért nem lenne jó a 265-os euró, mert akkor nem lehetne már forint.
Senki nem írta hogy be kellett volna vezetni az eurót (sőt leírták hogy be se lehetne vezetni), egyedül Te hivatkozol erre folyamatosan.
Minek ilyen nyakatekerten önmagad állításával igazolni saját másik állításodat? Mond egyszerűbben azt, hogy ma nem a szabadságharcos, unortodox gazdaságpolitika (beleértve mindent, a jogbizonytalanságot is) miatt, hanem az "elmúltnyólcév" miatt 310 az euró. Mert ezt mondod.
Ez a szöveg nem lenne új, kiválóan betanultad, amit betanítottak neked. Csak ne akarj hozzá álbölcselkedni (ami közgazdasági hibákon túl, logikai bukfenceket is tartalmaz).
Nincs itt semmi látnivaló, rendben esik a forint
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=195574