Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 09:00

300 bp-os kamatemelés!!!!  

Ugrás a cikkhez
A Monetáris Tanács 2003. november 28-i rendkívüli ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve azonnali hatállyal 9.50%-ról 300 bázisponttal 12.50%-ra emelte a jegybanki alapkamatlábat.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=35527
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 20:14
#60
Ekkora kamatemelés csak válsághelyzetben jó lépés. Ergo vagy válság van (lehet hogy az MNB-nek már vannak adatai a folyó fiz. mérlegr?l?), vagy egy csunya balfogás és akkor válság lesz, mert az ilyen bakiknak nagy ára van.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 19:43
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
#59
oszlopos jo a meg jegyzesed a hasba rugassal, csak mondjuk azzal az leszm a baj ,hogy ha kov valasztast ujra a szocok nyerik akkor ok lesznek a hasba rugok, viszont ovek az orszag meg 4 evig, ha meg nem , akkor a kov. nyerok lesznek a hasba rugok.
vidap nem gondolkodhatsz annyira Jarai lemondasarol.Bar az osszhang biztosan nagyobb lenne mint igy MNB es PM (kormany) kozott, de minden a PM (kormany) erdekei szerint.El tudod kepzelni mi lenne , ha mar egy jo ideje ugy lenne?
Otletem tovabba nincs, hogy mi volna ezutan a jo lepes a tovabbi idoszakokban. Eddig kamat csokkentesen voltam, de lagalabb, sav vissza-valahova eltolas.A mai 300-as az olyan jel , hogy itt barmi johet, a reakcio ra meg, hogy itt az nem sokat javit, hanem ront.
Es meg egy megjegyzes a Jarai ellenzoknek; Mind a L.CS. mind a M.P. helyeseltek a kamat dontest.Hat ha ok helyeselnek egy ilyesmit, miert vannak ki egyesek a Jaraira? Mert o a MNB elnoke? Es? O nem Greenspan . Valamit megtanultam a katonasagban; a rang az rang; tiszteletet erdemel, de egy magasabb beosztasu felul kerekedik a rangon.Ez utobbitol van a Jarai meg fosztva ,es mentesen. Hat akkor mit vartok? Jo pm-bol lett jo MNB elnok; legyen meg kitarto ellenzeki is?
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 15:54
#58
Valószínűleg én "örülök" ma hazánkban egyedül a mai eseményeknek, ugyanis a diplomadolgozat-írás om véghajrájában vagyok és úgy néz ki, hogy a terveimhez képest jóval hamarabb be tudom fejezni.
A forint árfolyam-ingadozási sávjának kiszélesítése és főbb gazdasági hatásairól írok és már "csak" a hosszabb távú hatásokat akartam áttekinteni.
Eddig is szinte követhetetlenek, (meg)érthetetlenek, megindokolhatatlanok és eléggé zavarosak voltak a folymatok, de a mai lépés után bevallom: feladom. Ezt nem lehet megérteni. Szép csendben, finoman befejezem a 2001-es év végéig történtekkel (amikor még minden szép/szebb volt), mert ami azóta történt...
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 14:16
#57
Lenne egy új jelöltem MNB ügyben.Mint köztudott, nemsokára lejár Greenspan úr megbízatása a FED élén. Vagy mit szólnátok az euró magyar atyjához és nagy támogatójához?Leigaz olhatnánk valamelyiket:)
Egyéb ként a kommunikációval is elég nagy bajok vannak mindkét oldalon.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 13:59
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
#56
lehet, hogy nem ők a megfelelő nevek, de lépni kellene. de azt nagyon ügyesen kell csinálni, nehogy mégnagyobb pánik legyen!
továbbra is fenntartom, hogy vegyük ígénybe az ECB segítségét, és inkább ők interveniáljanak szóban, vagy máshogy! ha mi már lejárattuk magunkat... legyünk már picit kreatívabbak.
mégegy dolog: az elemzőknek sem kellene tovább nehezíteni a helyzetet a világvége lefestésével, hanem konstruktívan kellene tippeket adni, támogatni az MNB-t! Vegyük már észe, itt mindenki veszíthet, eltekintve néhány külf-i spekulánstól...
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 13:48
#55
Bokros ismert politikai okokból nem hozható vissza, annak ellenére, hogy ez lehet, hogy megnyugtatná a külföldieket. Surányi az utóbbi időben érdekes irányvonallá változott, nemzetközi szinten elég sokat vitázik, nem hiszem, hogy a megfelelő ember lehetne (bár a jelenlegi helyzetnél még az is jobb lenne).
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 13:46
Előzmény: #45  oszlopos
#54
Oszlopos, azt írod:
Az MNB jelzést adott:
-komolyan gondolja az árfolyam sávot.
-másik irányba sem hagyja a támadást.
Oké, ebben nincs is vita, nem a cél vitatott, hanem azt ezt elérni hivatott eszközök. Járai reakciójában olvasható: "A jegybank továbbra is 250-260 Ft/euró körüli árfolyamot tart kívánatosnak, ettől tartós eltérést továbbra sem kíván tolerálni."
Ezek a nyilatkozatok a leggázabbak, ebben megint mi van? Ha gyengébb lesz, megint emelnek. Az emeléspara meg gyengíti a forintot. Ördögi kör. Ebből pedig nem úgy lehet kilépni, hogy beszállok a spekulánsok által diktál spirálba meg még rá is erősítek.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 13:43
Előzmény: #51  Törölt felhasználó
#53
Surányi? Ja,ő az,aki lenyúlt néhány milliárdot MNB elnökként. Bokros? Akit kirúgtak már párszor a PM elnöki székből és nem csak nálunk...
Remek. Ha ez igaz,akkor már értem,miért száguld a Globus...mindenki konzervet vesz :-)
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 13:43
#52
Egyetértek, nem is akarom a kormányt felmenteni, a koncepciótlanság éppoly súlyos, mint a rossz cselekvés, csak azt mondtam, hogy véleményem szerint a pénzügyminiszter még lehet hiteles nemzetközi szinten, a jegybank elnök már nem.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 13:36
#51
Nem tudom, hány olyan komoly gazdasági szakember van az országban, aki ne akarná, hogy a Járai és László féle kettős végre abbahagyja "áldásos" tevékenységét.
Nem tudom, hogy miért nem a Surányi-Bokros kettősre bízzák a válság megoldását, amikor ők már bizonyítottak. Surányi nem is olyan régen még Európa legjobb bankelnökének büszke címét viselte, Bokros Lajos pedig már másodszor, most tanácsadóként Szlovákia fellendülésében működik közre.
Mindkettő baloldali kötöttségű, miért ne jöhetnének vissza?
oszlopos 2003. 11. 28. 13:00
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#50
vidap: hmmm. szerintem az is bűn, ha valakinek van egy munkálya, de nem csinál semmit. Amúgy minél inkább és minél tovább nem csinál semmit, annál nagyobb lesz a "csomag", amit majd kapunk! A szocik totál ugyanezen buktal el Horn idején. Addig toporogtak, míg jött a csomag...és a nép nem közgazdász...csak arra emléxik, mikor a szavazó urna előtt áll, hogy ki rúgta hasba!:)
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 12:53
#49
Tetszik az 5-ik pont, de ez a jelenlegi feltételek mellett nem valósítható meg. Zsiga Bácsinak mennie kéne, akkor talán.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 12:26
Előzmény: #42  Mendieta
#48
Medietanak igaza van, hogy a jelenlegi válság régebben kezdődött. És - ha már sokan szóbahozátk a politikát - ebben én úgy vagyok, ezt közösen b@szták el. Indult az egész a 2 éves költségvetéstől (nem melléksen az is by Járai), aztán folytatódott a 2002-es egyébként normálisnak is mondható választási években megszokott osztogató költségvetési politikával. Ezt Megyóék megfejélték olyan tarthatatlan választási igéretekkel, amit senki nem gondolt komolyan, hogy kifizethető. Nem is volt az, de a történelemben először, pont ezeket, mégis sikerült teljesíteni. A világgazdaság, Eu növekedése csökken, nekünk ezt az amúgy is nehéz időszakot sikerül egy brutális bérnövekedéssel, elképesztő fogyasztásbővüléssel , és a Járai féle infláció para, forinterősítő, kamatfetisiszta politikájával elképesztő ikerdeficitre felturbóznunk 2002 év végére. De még itt se fejeződött be az "áldásos" tevékenység. Ami ezután jött (elmúlt egy év) az meg a kapkodás, idegesség, dilettantizmus, minden hitelességét elveszítő MNB és PM jegyében zajlott.
Tökéletes romboló munka. Ami itt az elmúlt két évben zajlott, az 6-7 munkáját tette tönkre. És igaza lesz Hornnak, hogy közösen visszük el a balhét. Közösen is hozták össze...
jancsika 2003. 11. 28. 12:22
Előzmény: #45  oszlopos
#47
Szerintem a helyzetet lehet tovább is fokozni. Ne lépjünk be az UNNIOBA, felejtsük el a forintot, és legyen helyette a fizetöeszköz az EURO.
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 12:22
#46
A jegybank elnökének nincs már sem hazai, sem nemzetközi tekintélye. Ez azzal kár, hogy bármilyen lépést is hoz, a piaci szereplők nem bíznak annak szakmai megalapozottságában. Ha lemond az azt jelenti: én már nem tudok semmit tenni, jöjjön valaki aki talán.
Más a helyzet a pénzügyminiszterrel, a kormány rengeteget hibázott, de nem azzal, hogy rosszul csinált valamit, hanem azzal, hogy nem csinált semmit. László Csaba szavahihetősége nincs megkérdőjelezve, ráadásul, mint már említettem nincs is nagyon utódjelölt. Képzeljük el, hogy lNagy Sándor, vagy Szekeres Imre veszi át a pozíciót.
oszlopos 2003. 11. 28. 12:18
Előzmény: #39  dmz
#45
Hihetetlen összetett kérdésről van szó!
Valszeg 2-3 év távlatából higgadtan sikerül majd minősíteni az idén történteket. Kérdés: mi veszélyesebb: egy bólogató kutya az MNB élén, vagy az érem másik felét is látó ellen harcos? Én azt gondolom, hogy rövidtávon ez utóbbi káros, viszont az országot totálisan elúsztatni csak bólogató kutyával lehet. Így a két rossz közül inkább az utóbbit választanám, ugyanis tükröt tart a kormány elé az MNB. Valaki komolyan el tudja képzelni, hogy mondjuk a MÁV-nál elküldik az emberek 10% és idén 1,5%-os bérfejlesztés lesz? A neheze még csak most jön!
Van a megelőzés, és van a tünetkezelés! Persze kérdés, hogy van -e értelme a prüszkölő gyerekbe 20 db C-vitamint egyszerre belenyomni!
Az MNB jelzést adott:
-komolyan gondolja az árfolyam sávot.
- másik irányba sem hagyja a támadást.
hozzátesze m, a külföldiek most nagyon rondán le tudják kaszálni kis országunkat..euróért sok forintot kapva vesznek 11-12%-ért kötvényt, majd mikor visszaáll a rend, kamatnyerőben, devizanyerőben kiszállnak.
...amúgy azt is el tudom képzelni, hogy már nagyon az ablakban van(volt) egy kockázati lemonősítés...
Amúgy a MOL jegyzés maga is erősíti majd a forintot...
szerinte m februárban már kamatvágás lesz.
és igen: Járai nem egymaga dönt! és igen, ideje visszfogni a nép költését és eladósodottságát, ami soha nem látott mértéket öltött az elmúlt időben.
Most kiderült, hogy kötvényen is lehet bukni. És pár éven belül az is kiderül majd, hogy ingatlan befektetéseken is lehet bukni!Hiába, ezeken a gyerekbetegségeken nekünk is át kell majd esni...
Lolka 2003. 11. 28. 12:16
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
#44
Oke.. valamit elbasztunk.. haggyuk az elmult 1 evet, milyen lehetosegek vannak most?
1. lemond a kormany - ahogy a legtobben itt javasoljak - jo ut a 15%-os kamatok fele..
2. lemond Jarai.. hogy a piacokon ez milyen hatast valtana ki, megmondhatatlan.. szerintem olyat, amilyet a spekulansok szeretnenek (akik iden erejuknel fogva huztak a piacot es igy eredmenytartalekuk is van tovabbi kockazatok vallalasara)
3. a jövö évi ktsg vetés jelentös csökkentésével - ezt tartom a legvaloszinutlenebbn ek
4. lemondunk a csodafegyverrol, Jaray bejelenti, hogy egyeb gazdasagi preferenciak fontosabban, mint a 2008as EURO csatlakozas.. - nem ertem ezt a csodafegyvert.. 2hetente megjelenik egy nyilatkozat, amibel elmondjuk hogy Mo. 2008-tol EURO tag, mintha varnank hogy majd valaki jol elhiszi es ettol minden megoldodik.. nem volt olyan regen, hogy egy spekulans alap megakadalyozta egy ejszaka alatt hogy a fonttal Nagybrittania belepjen az eurozonaba..
- tovabbi kamatemelesekkel probaljuk terelgetni az eurhuf-t 260 ala.. megint csak a spek.sok malmara hajtjuk a vizet.. egyeb intezkedes hianyaban ok fogjak eldonteni hogy 13 vagy 15%os szintrol fordul at a hiszteria ismet konvergenciajatekba. .
5. Jaray es Laszlo Cs. roadshowzik egyet nyugaton - tessek, mi vagyunk akikrol mindenki aszondja hogy bohocot lehet csinalni, kerdezzetek, valaszolunk mindenre.. nezzetek, nem oljuk egymast.. mondjatok, mit vartok a magyar kormanytol es jegybanktol, hogy ismet visszaterjen a bizalmatok.. (kicsit megalazo helyzet, es utopisztikus is)
*** mas eszkozok nekem nem jutnak eszembe, de ha van, akkor mondjatok mindenkepp; erre joval kivancsibb vagyok, mint arra hogy ki mondjon le ***
dmz 2003. 11. 28. 12:16
Előzmény: #40  Mendieta
#43
A mai nap eseményeit és a hosszú távú következményeit egyelőre kizárólag a teljesen felesleges jegybanki döntésnek köszönhetjük. Erre egészen konkrétan semmi szükség sem volt. Az inflációs targethez ész nélkül ragaszkodott az MNB, ennek a háromszáz bázispontnak pedig csak negatív következményei lesznek akár államháztartási, akár növekedési, akár inflációs adatokban. A hitelesség már nem csökkenhet tovább.
Mendieta 2003. 11. 28. 12:08
Előzmény: #40  Mendieta
#42
Nem is rossz ötlet! Legalább nem lehetne spekulációs célpont sem. És szabadabb lesz az ermII sávközép meghatározása. Be is veszem a prognózisomba! Új pénzügyminiszter, sávelhagyás. Ez így már elég lehet.
Köszi!
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 12:08
Előzmény: #29  Mendieta
#41
Járai Úr !
Vonuljon ki a tanyájára és inkabb a lótenyésztéssel foglalkozzon. Talán ahhoz többet ért.

Topik gazda

Laurion
Laurion
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek